Τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Υγείας, κάνει με συνέντευξή του στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι '...το έργο για την Υγεία δεν τελειώνει ποτέ...'. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Ποια ήταν η συνεισφορά της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Υγείας;Με τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε, τα εθνικά σχέδια δράσης και τη στρατηγική μας, αποκτήσαμε εθνική, στοχευμένη και βιώσιμη πολιτική. Στο επίκεντρό της είναι ο άνθρωπος και τα σύγχρονα κοινωνικά του δικαιώματα.
Η πολιτική μας βασίζεται, πάνω απ΄ όλα, στην πρόληψη και στον υπεύθυνο σχεδιασμό. Καθιστά την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα για τους πολίτες και ύψιστη ευθύνη για την οργανωμένη πολιτεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να νοικοκυρέψει το άναρχο και κατακερματισμένο τοπίο της Δημόσιας Υγείας, με έργα υποδομής. Με έργα που συμβάλλουν ώστε να αποκτήσει το ΕΣΥ μία δυνατή σπονδυλική στήλη, με ορθολογική δομή και οικονομική βιωσιμότητα και να παρέχει τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη, βελτιωμένων υπηρεσιών Υγείας, στο άμεσο μέλλον.
* Θωρακίστηκε η χώρα μας απέναντι στο νέο ιό της γρίπης. Με τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά κατά της πανδημίας. Τα δύο αυτά όργανα διασφαλίζουν την επιδημιολογική επιτήρηση του νέου ιού και συντονίζουν τις δράσεις των επιστημόνων και των φορέων που μετέχουν στην προσπάθεια.
* Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος απ΄ όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, είναι η πιο σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας που έχει πάρει ποτέ η ελληνική πολιτεία. Έχει διασφαλιστεί ο έλεγχος εφαρμογής του νόμου στο ακέραιο. Θα εφαρμοστεί, διότι έχουμε τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας και υπάρχει μία στοχευμένη και εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης.
* Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και τον Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας, αποτελούν δύο ολοκληρωμένα έργα, τα οποία υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έργα ουσίας και τομής, που στοχεύουν το μέλλον. Με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, η χώρα έχει επιτέλους ξεκάθαρο ορίζοντα, στοχευμένες δράσεις, οικονομικά κοστολογημένα προγράμματα και ξεκάθαρη τοποθέτηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας. Με τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, ο οποίος βρίσκεται και στο Διαδίκτυο (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος), η Ελλάδα γνωρίζει, τι συμβαίνει σε επίπεδο υγείας, σε όλες τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά.
* Μειώθηκε η διοικητική πολυπλοκότητα του ΕΣΥ, θεμελιώνοντας επτά Διοικητικές Περιφέρειες και εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
* Με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης, προτείνεται εθνική στρατηγική για την Υγεία, δηλαδή ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, πιο ανθρώπινο, πιο διάφανο, πιο αποτελεσματικό. Έχουν ήδη δοθεί 15 Σχέδια Δράσης στη Δημόσια Υγεία, για την περίοδο 2008 - 2011, τα οποία αφορούν τους εξής τομείς: Σπάνιες παθήσεις, ναρκωτικά, AIDS, μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά και τις λοιμώξεις σε χώρους υγείας, διατροφή και διατροφικές διαταραχές, στοματική υγεία, περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία, βλαπτικές επιπτώσεις, βλαπτικές συνέπειες από τη χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, ταξιδιωτική υγεία, αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, ατυχήματα, πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα.
* Υπογράφηκε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την εγκατάσταση στην Αθήνα Περιφερειακού Γραφείου, το οποίο θα ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα των μη διαδιδόμενων νόσων και θα καλύπτει όλη την Ευρώπη και εκτός συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Υπογράφηκε κλαδική συμφωνία με την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Η χώρα μας προσαρμόστηκε με την Κοινοτική Οδηγία σχετικά με το ωράριο των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 4.500 νέων γιατρών για τη διετία 2009 - 2010 στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή β΄.
* Θεσμοθετήθηκε το πολυδιευθυντικό σύστημα, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του συστήματος επιλογής από τα Συμβούλια Κρίσεων, από τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, δημιουργώντας συνθήκες ευέλικτες, που να μην επιτρέπουν πλέον θεσμικές και κομματικές παρεμβάσεις.
* Δρομολογήθηκε, επίσης, η πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών. Για τους νοσηλευτές που θα προσλαμβάνονται, είτε με την εξαιρετική αυτή διαδικασία, είτε με τακτικές προσλήψεις, θα απαγορεύεται η μετακίνησή τους για πέντε χρόνια, από το νοσοκομείο που προσελήφθησαν και εργάζονται.
* Υπήρξε παρέμβαση για τη ρύθμιση των νοσοκομειακών χρεών. Με το νόμο για τις προμήθειες, δίνεται τέλος στην αδιαφάνεια και διασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων.
* Ενισχύθηκαν οικονομικά ειδικοί τομείς: Το 2% από τις προμήθειες πηγαίνει αποκλειστικά στην Ψυχική Υγεία, για τη διατηρησιμότητα των μονάδων αποασυλοποίησης. Επίσης, υιοθετείται η αποκλειστική διάθεση των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού από το Κρατικό Λαχείο μόνο σε μονάδες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
* Έτρεξαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες και τα έργα, για τα νέα νοσοκομεία, τα οποία για πολλά χρόνια είχαν καθηλωθεί, λόγω οικονομικών αλλά και νομικών προβλημάτων.
* Ελήφθησαν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Προβλέπεται πλέον η επιστροφή του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία. Υιοθετήθηκε η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από όλα τα φαρμακεία της χώρας στην ίδια τιμή με την οποία τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα χορηγούν.
* Αναγνωρίζεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ως Εθνικού Κέντρου Αίματος, εφόσον εγκαθίσταται σε εθνικό επίπεδο ο μοριακός έλεγχος του αίματος και ελήφθησαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Μια διαδικασία που έγινε, κάτω από όρους απόλυτης διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
* Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, όλα τα έργα που υλοποιούνται ενσωματώνουν τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνουν χρήση σύγχρονων βιοκλιματικών εφαρμογών και υιοθετούν καινοτόμα συστήματα διαχείρισης κτιρίων (BMS).
Τι θεωρείτε ότι μπορεί ακόμη να γίνει στην Υγεία, εάν η ΝΔ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας;Το έργο για την κοινωνία και την Υγεία δεν τελειώνει ποτέ. Την υπόθεση της Υγείας πρέπει να την αναγάγουμε σε ένα ανώτερο εθνικό επίπεδο. Να την αφήσουμε μακριά από τα ασήμαντα και τα μικρά της πολιτικής καθημερινότητας, διότι έτσι αντιλαμβάνεται την υπόθεση της Υγείας η ελληνική κοινωνία.
Με δεδομένη την ανάγκη για συνέχιση του έργου, το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει μία σειρά καίριων παρεμβάσεων. Δεν πρόκειται για παράθεση προθέσεων, αλλά για ενέργειες οι οποίες θα υλοποιηθούν, με βάση τον προγραμματισμό μας. Συγκεκριμένα:
* Νομοθετήθηκαν τα διαγνωστικά, θεραπευτικά πρωτόκολλα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων από την Επιτροπή Διαφάνειας του ΕΟΦ. Οι διατάξεις αυτές, που είχαν προβλεφθεί καταρχήν στο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν περάσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
* Για την πολυσυζητημένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου πράγματι υπήρξε μια καθυστέρηση, το αποτέλεσμα είναι ότι, θα γίνει νόμος του κράτους. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
* Με στόχο τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και την πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, η κάρτα Υγείας θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, το βιβλιάριο υγείας το οποίο, αποτελεί ‘μπλοκ επιταγών’ στα χέρια των ασφαλισμένων και πηγή ανεξέλεγκτων συνταγογραφήσεων φαρμάκων και περιττών ιατρικών εξετάσεων.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνον των όσων πρέπει ακόμη να γίνουν. Τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη οφείλουν να αναπτύσσουν σύγχρονη και ισχυρή πολιτική Δημόσιας Υγείας.
Από την πολιτική που αναπτύσσουμε, εξαρτάται η ύπαρξη αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η κατοχύρωση των νέων κοινωνικών δικαιωμάτων σε μία νέα, παγκόσμια εποχή.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος