Γενικά > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εξελίσσεται και μολύνει πιο εύκολα τους ανθρώπους

<< < (2/2)

Argirios Argiriou:
Ertnews 23-09-2024

Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου στην Αφρική, τα περισσότερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου έχουν τελειώσει τα τεστ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν από mpox σε όλη την ήπειρο κατά το συγκεκριμένο διάστημα, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΠΟΥ.

Ο γείτονας του Κονγκό στην κεντρική Αφρική, το Μπουρούντι, έχει επίσης πληγεί από ξέσπασμα της νόσου που εντείνεται, προστίθεται.

Η mpox μεταδίδεται με τη στενή επαφή. Συνήθως είναι ήπιας μορφής, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και να αποβεί μοιραία.

Τις περισσότερες φορές προκαλεί συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης και πυώδεις φλύκταινες στο σώμα.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκριτικά στοιχεία από τα περασμένα χρόνια.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ενωσης έχει αναφέρει 14.957 κρούσματα και 739 θανάτους από επτά πληγέντα κράτη το 2023, αύξηση 78,5% ως προς τα νέα κρούσματα σε σχέση με το 2022.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου φέτος, καταγράφηκαν 29.342 ύποπτα κρούσματα και 812 θάνατοι σε όλη την Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Συνολικά 2.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο μόνο τον Αύγουστο, ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2022, λέει ο ΠΟΥ.

Το Σάββατο, το ταμείο για την πανδημία της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 128,89 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα χώρες της Αφρικής για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
04/10/2024 ertnews

Συνολικά 866 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη από την υγειονομική υπηρεσία Africa CDC, η οποία υπογράμμισε πως «η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο» στην ήπειρο.

Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφτεί 34.297 κρούσματα στις πέντε αφρικανικές περιφέρειες, επισήμανε η υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.

Η mpox έχει επισήμως εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες, κατά την ίδια πηγή.

«Η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», επέμεινε ο Δρ. Ζαν Κασέγια, ο γενικός διευθυντής των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περί τα 2.500 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, συνέχισε, επικρίνοντας το γεγονός πως ο δείκτης των εργαστηριακών εξετάσεων για την επιβεβαίωση της παρουσίας της νόσου παραμένει «πολύ χαμηλός».

Οι υγειονομικές αρχές στην Γκάνα ανακοίνωσαν χθες πως η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της mpox φέτος.

Ο ασθενής, μικρό αγόρι σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας, κάπου 475 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άκρα, παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, ιδίως δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό και σωματικούς πόνους, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υγείας της Γκάνας (GHS), ο Πάτρικ Κούμα Αμποάγκιε, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

Ενώ το παιδί επιτράπηκε να βγει από το νοσοκομείο και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή, οι αρχές έχουν εντοπίσει και θέσει υπό επιτήρηση 25 πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

«Το ύποπτο κρούσμα της mpox απομονώθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης» της ασθένειας, σύμφωνα με τον κ. Κούμα Αμποάγκιε.

Άλλα περίπου 230 ύποπτα κρούσματα τελούν υπό επιτήρηση στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής, ενημέρωσαν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στην GHS.

Η mpox, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, καθώς και μεταξύ ανθρώπων, και προκαλεί πυρετό, μυικούς πόνους και δερματικές αλλοιώσεις, ιδίως εξανθήματα. Μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η νέα έξαρση της mpox στην ήπειρο και η εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού (clade 1b) ώθησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο στα μέσα Αυγούστου.

Η clade 1b έχει εντοπιστεί στη ΛΔ Κονγκό, στο Μπουρούντι, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στη Ρουάντα, σύμφωνα με τα Africa CDC.

Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη ΛΔ Κονγκό, επίκεντρο της επιδημίας, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει προχθές Τετάρτη, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τις υγειονομικές αρχές της πελώριας χώρας.

Αναμένεται να αρχίσει σε δυο ημέρες, υπογράμμισε πάντως ο Δρ. Κασέγια στους δημοσιογράφους.

Η Ρουάντα άρχισε εμβολιασμούς τη 17η Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ertnews 23/12/2024

Αυξήθηκαν τα κρούσματα της νόσου Mpox – Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που προτείνει ο ΕΟΔΥ

Αυξητική τάση παρουσίασαν τις τελευταίες 50 ημέρες τα κρούσματα της νόσου Mpox στη χώρα μας (ανέρχονται σε 18), καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου, καθώς ανάμεσα σε αυτά εντοπίζονται και τα 50 κρούσματα. Από τον περασμένο Αύγουστο έως το τέλος Νοεμβρίου έχουν εμβολιστεί 600 άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυτές.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Tο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox. Λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των περιστατικών mpox το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διασπορά του ιού mpox συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς.

Η νόσος mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό mpox περιλαμβάνουν:
Πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου mpox περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

δ. Βάση των υφιστάμενων επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, η νόσος mpox μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά

Ο ΕΟΔΥ συστήνει:
• Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που έχουν τα συμπτώματα (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ή χαρακτηριστικό εξάνθημα που εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων)

• Αν εμφανίσετε συμπτώματα, αναζητείστε ιατρική βοήθεια και αποφύγετε σεξουαλικές επαφές ή στενή επαφή με άλλα άτομα

• Εμβολιασμός έναντι mpox σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:

- Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.

-Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ).

-Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (π.χ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.

-Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Ο εμβολιασμός έναντι mpox πραγματοποιείται στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2251 352510

ΠΓΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη 09:00-12:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2313 303333

ΠΓΝ Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ»

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 542107

ΓΝ Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέα Συγγρός»

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159

ΠΓΝ «Αττικόν»

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5831656

ΠΓΝ Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»

Ημέρες & Ώρες Επικοινωνίας: Τετάρτη-Πέμπτη 09:00-14:00

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2613 603689

Αναλυτικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό και τα εμβολιαστικά κέντρα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ο ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καθώς και τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη του νοσήματος, την διαχείριση κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση του Νοσήματος είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση