Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
7 Νοεμβρίου 2024, 23:46:00

Αποστολέας Θέμα: ΕΣΥ ΚΟΥΒΑ..  (Αναγνώστηκε 19273 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Αυγούστου 2013, 12:06:07
Αναγνώστηκε 19273 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

11 Αυγούστου 2013, 13:41:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αν και συμφωνώ με την ιδέα του οικογενειακού γιατρού, αυτό που με τρομάζει είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες (και όχι από τον ΕΟΠΥΥ ή τον όποιο δημόσιο φορέα) με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εξόδων. Υποτίθεται ότι το επίπεδο της υγείας δε θα επηρεαστεί αρνητικά - και ενδεχομένως να βελτιωθεί - αφού θα υπάρξει νοικοκύρεμα στη χρήση των ειδικών υπηρεσιών υγείας. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πώς μπορεί να γίνει αυτό πράξη από τη στιγμή που οι μεν ασφαλισμένοι δε θα έχουν πάντα ευχέρεια να επιλέξουν το γιατρό τους (θυμάμαι τις εποχές του ΤΕΒΕ που αν αργούσες λιγάκι να δηλώσεις γιατρούς έφευγες δυσαρεστημένος), οι δε γιατροί ότι και να κάνουν, θα αντιμετωπίζονται με βάση μία οριζόντια λογική που θα τους αντιστοιχίζει 2.000-2.500 ΑΜΚΑ...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

11 Αυγούστου 2013, 19:22:43
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Η οικογενειακή γιατρός η οποία είναι και διευθύντρια της πολυκλινικής επικουρείται στο έργο της από μια ομάδα ειδικών που αποτελείται από έναν επόπτη γενικό γιατρό, μια νοσοκόμα, μια κοινωνική λειτουργό, ένα φυσιοθεραπευτή, έναν παιδαγωγό και έναν αθλητικό θεραπευτή. Μας πληροφόρησε ότι το κράτος τής προσφέρει κατοικία στη γειτονιά που βρίσκονται οι περίπου 200 οικογένειες τις οποίες έχει χρεωθεί και τις οποίες επισκέφθηκε τις πρώτες δύο εβδομάδες του διορισμού της. Η μελέτη των φακέλων της κάθε οικογένειας της έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες οικογένειες θα εξακολουθήσει να επισκέπτεται διότι έκρινε ότι το είχαν ανάγκη, με τη συγκατάθεσή τους βέβαια. Τα απογεύματα κάνει τις επισκέψεις της σε οικογένειες ενώ το πρωί είναι στο ιατρείο της με τα άτομα που θέλουν να την επισκεφθούν εκτάκτως. ........................................... Η οικογενειακή γιατρός δεν έχει ωράριο. Η οικογένεια μπορεί να την καλέσει όποτε αισθανθεί την ανάγκη.
Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι:
- Πώς γίνεται η επιλογή για το που θα πάει ο κάθε γιατρός; Έχει δικαίωμα ο γιατρός να "αρνηθεί" διορισμό ή να παραιτηθεί ή να αλλάξει περιοχή;
- Πώς αξιολογείται ο κάθε γιατρός και η κάθε τοπική μονάδα υγείας γενικότερα;
- Τι κερδίζει (εκτός από την παραχώρηση κατοικίας) ο οικογενειακός γιατρός, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις εργασίας, για τα οικονομικά δεδομένα της Κούβας.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Αυγούστου 2013, 19:32:56 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

12 Αυγούστου 2013, 02:34:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Η βασική ιδεα μου φαινεται καλή. Και αν... ιδεολογικώς διαφωνει κανεις με τα της Κούβας μπορεί να εκτιμήσει το οριτζιναλ συστημα της Αγγλίας ,έχω ακουσει κάνα δυο γιατρούς δικούς μας να το παινεύουν. Καλύτερα η προληψη παρά η θεραπεία:μιλάμε για το αυτονόητο νομίζω. Σε ποιο βαθμό όμως έχουμε εν Ελλάδι επιτυχει αν οχι την ορθολογική σχέση κόστους/περίθαλψης τουλάχιστον την αγωγή υγείας του ασθενούς πρωτίστως και την προληψη της επί τα χείρω εξέλιξη μιας πάθησης; Σημειωτέον στο Τεχνικό Λύκειο η Βιολογία διδάσκεται προαιρετικά και μόνο στην Γ ΄Τάξη...

1 Ιουλίου 2015, 13:27:08
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να σταματήσει τη μετάδοση του HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
 «Το τέλος της μετάδοσης του ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για τη δημόσια υγεία. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη στο μεγάλο αγώνα μας κατά του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση για μια γενιά χωρίς AIDS», όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Η καθολική κάλυψη της υγείας, η βελτίωση της πρόσβασης σε δοκιμές και η αυξημένη προσοχή στη φροντίδα της μητέρας έγιναν στη σωστή κατεύθυνση. Στις 100.000 γεννήσεις λιγότερες από 50 περιπτώσεις μετέδωσαν τη σύφιλη ή τον HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί δεν είναι 100% αποτελεσματική, έτσι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων απέτυχε.

Ο ΠΟΥ και η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) με αυτήν την εξέλιξη θεωρούν πλέον ότι η μείωση της μετάδοσης είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν αποτελεί πια πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Οι υγειονομικές αρχές εργάζονται στην Κούβα από το 2010 να «εξασφαλισθεί η έγκαιρη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα και γίνονται δοκιμές για HIV και σύφιλη τόσο σε έγκυες γυναίκες όσο και στα παιδιά τους» σύμφωνα με δηλώσεις του ΠΟΥ.

«Η επιτυχία της Κούβας δείχνει ότι η καθολική πρόσβαση στην υγεία είναι εφικτή και μάλιστα είναι το κλειδί για την επιτυχία, ακόμα και έναντι προκλήσεων τόσο δύσκολων όσο ο HIV», δήλωσε ο διευθυντής του PAHO.

«Η Κούβα σήμερα αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες για να εξαλείψουν τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης, από τη μητέρα στο παιδί».

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν τον ιό HIV μένουν έγκυες.

Εάν δεν ακολουθήσουν καμία θεραπεία, έχουν 15-45% πιθανότητα μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Όμως, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι λίγο παραπάνω από το 1%, αν χορηγηθούν αντιρετροϊκά φάρμακα στη μητέρα και τα παιδιά.

Το 2009, τα παιδιά που γεννήθηκαν με τον ιό HIV ήταν 400.000. Το 2013, τα παιδιά με HIV ήταν 240.000. Γίνεται έντονη προσπάθεια ο αριθμός αυτός να μειωθεί κατά πολύ το 2015 και να φτάνει μέχρι τις 40.000 νέες μολύνσεις.

Υπάρχει περίπτωση η Κούβα να είναι η πρώτη χώρα που θα εξαλείψει εντελώς τη μετάδοση του AIDS από τις μητέρες στα παιδιά, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS


29 Δεκεμβρίου 2023, 18:02:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 29.12.2023

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2018, 07:49:10
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6977 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Δεκεμβρίου 2022, 23:58:49
από Argirios Argiriou