Εγώ θα έκανα και ένα γκάλοπ για να δω πόσοι επιστήμονες γιατροί, ενώ γνωρίζουν τα παραπάνω, κάνουν την πάπια και δείχνουν ξεκάθαρα τις "προτιμήσεις" τους.
Υπάρχει ακόμα πολύ "λίπος" να καεί στην ποιότητα της συνταγογράφησης και είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο που τέτοια threads σας δίνουν την ευκαιρία να αναφέρετε τις διαφορές και τα "ψιλά γράμματα" !
Σε ευχαριστώ για την assist αλλά δεν ξέρω πόσο θα αρέσει γενικώς. Ας ξεκινήσω να το γράφω γιατί θα φύγει και πιο έντονα.
Λοιπόν το ερευνητικό μου αντικείμενο είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή και οι κωδικοποιήσεις νοσημάτων στην ΠΦΥ.
Η βιβλιογραφία εδώ και χρόνια πλέον επιβεβαιώνει καθημερινά ότι δεν μπορείς να έχεις το γιατρό να λιώνει καθημερινά στη δουλειά και να περιμένεις να τρέχει από μόνος του να ενημερώνεται για την κάθε λεπτομέρεια, ελάχιστοι θα αντέξουν να το κάνουν. Και εκεί έχουν βάλει το on-the-job-training με διάφορους τρόπους: Ζητάνε μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, έχουμε εβδομαδιαία συζήτηση περιστατικών, κλπ Αλλά με τους οικογενειακούς τι γίνεται; Εκεί το on-the-job-training παίζει πολύ τα τελευταία χρόνια με portals, newsletters, και τον ηλεκτρονικό φάκελο. Εσύ γράφεις φάρμακο και αυτό σου λέει νέα δεδομένα. Και προσπαθεί να σε κάνει να τα διαβάσεις. Ήδη έχουν βγει οι πρώτες δημοσιεύσεις και ανεπίσημα έχω μάθει πολλά "success stories".
Στην Ελλάδα, ο ηλεκτρονικός φάκελος ποτέ δεν περπάτησε γιατί:
α) Η συνταγογραφία ήταν χειρόγραφη
β) οικογενειακός ιατρός δεν υπάρχει, ο ασθενής πάει από γιατρό σε γιατρό
γ) οι της πληροφορικής είναι μεταξύ ανακάλυψης του τροχού και της κάθε μοδο-λατρείας
Πριν 1.5 χρόνο είχα κάνει αφελώς Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος στο labs.opengov.gr για το πρωτόκολλο διασύνδεσης.
Η σκέψη μου ήταν απλή: Εάν ξεπερνούσαμε αυτό το άθλιο, αργό και αντ-ιατρικό web περιβάλλον και η συνταογογραφία γινόταν από τον ηλεκτρονικό φάκελο του γιατρού, θα μπορούσε πλέον ο γιατρός να νιώσει τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού φακέλου, θα μπορούσε να έχει πληροφορίες για τα φάρμακα και θα μπορούσε να υπάρξει και on-the-job-training. Αυτό που οι άσχετοι σε άσχετες θέσεις δεν μπορούσαν να καταλάβουν λόγω συγγενούς νοητικής αναπηρίας θα μπορούσε πλέον να τρέξει έστω και ιδιωτικά ή ερευνητικά.
1.5 χρόνο μετά το αποτέλεσμα:
Εγώ έχω κάνει την πρόταση για τους γιατρούς και τα λαμόγια τρέχουν να την εφαρμόσουν στους φαρμακοποιούς. Από 10 Σεπτεμβρίου, λίγα φαρμακεία ανά την Ελλάδα τρέχουν πιλοτικό, στην πραγματική βάση με την οποία μπορούν μπορούν να κάνουν εκτέλεση συνταγής απευθείας με το περίφημοπ REST API δηλαδή κλήσεις απευθείας στο application server της ΗΔΙΚΑ χωρίς τις αηδίες του web περιβάλλοντος. Ποιος και γιατί επέλεξε τους φαρμακοποιούς; Υπεύθυνοι είναι η ΗΔΙΚΑ (αυτή έχει εκτελεστικό ρόλο) και παλικάρια του HL7 (όπως μου δήλωσε ο κ. Σφυρόερας ότι πρότειναν να ξεκινήσει από τους φαρμακοποιούς) μέσα στο οποίο (HL7) μετέχει και η Ιατρική εταιρία Αθηνών (που για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έχει πιει το αμίλητο νερό). Και σίγουρα θα υπάρχουν υπόγειες διαδρομές σε αυτό το labs.
opensubgov.gr
Βαρέθηκα να ακούω (με τις ανοχές του κάθε Αόρατου Ιατρικού Συλλόγου) τον κάθε άσχετο να λέει πόσο μείωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση το κόστος και από την άλλη να λέει ο υπουργός ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των συνταγών. Η πραγματική μείωση ήρθε με την μείωση των τιμών των φαρμάκων και με την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Και οι πραγματογνώμονες που ήρθαν από το εξωτερικό αυτό που έλεγαν είναι ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα "αυξήσει" την ποιότητα αλλά δεν θα αλλάξει το κόστος.
Τελικά τι κερδίσαμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Το κόστος το ξέραμε ήδη και τι γράφονταν, υπήρχε η μονάδα ψηφιοποίησης των συνταγών. Ποιότητα και βοήθεια στην πλευρά του γιατρού δεν υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα. Η μόνη αγωνία του κ. Σφυρόερα ήταν μην τυχόν δεν ήταν ευανάγνωστες οι συνταγές. αναρωτιέμαι γιατί... ίσως γιατί ήταν ένας λόγος να κόβονται συνταγές και δεν πληρώνονταν στους φαρμακοποιούς. Και φυσικά όπως ο ίδιος δηλώνει, τον στήριξαν στο έργο αυτό, και αυτός συνεχίζει να τους στηρίζει, υλοποιώντας την πρόταση που έκανα, αλλά για τους φαρμακοποιούς, αυτούς δηλαδή που την είχαν λιγότερο ανάγκη.
Φυσικά το ενδιαφέρον για να γίνουν καλύτεροι οι γιατροί δεν υπάρχει. Το ενδιαφέρον της ΗΔΙΚΑ είναι να μην χάσουν το παραμικρό οι φίλοι τους οι φαρμακοποιοί.
Οι ιατρικοί σύλλογοι απλά ασχολούνται με άλλες businesses.....
ΥΓ Για όσους βιαστούν να με επικρίνουν και να εμφανίσουν επιχειρήματα της μορφής:
α) "ξεκινάμε το εύκολο τμήμα με τους φαρμακοποιούς και επεκτεινόμαστε στους γιατρούς". Θυμίζω ότι στην προκήρυξη για το νέο σύστημα συνταγογράφησης η διασύνδεση είναι στόχος 5 στην Δεύτερη φάση (Α2) οκτώ μήνες μετά την έναρξη του έργου, όταν οι φαρμακοποιοί είναι δεδομένοι ότι πρέπει να λειτουργούν από την πρώτη μέρα σαν υπάρχον σε λειτουργία σύστημα. Να μην πω με τι λεπτομέρεια περιγράφεται η υλοποίηση για τους φαρμακοποιούς στην προκήρυξη ενώ σε γενικότητες αφήνεται η διασύνδεση των γιατρών.
β) "οι φαρμακοποιοί είναι μηχανογραφημένοι, ενώ οι γιατροί όχι" Σας παραπέμπω στο ποσοστό των χειρόγραφων συνταγών που εκδίδονται σήμερα. Αν δεν ειναι μηχανογραφημένοι οι γιατροί τότε πως εκδίδουν συνταγές....?