Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Η μαφία των φαρμακοβιομηχανιών
anastasios theodoridis:
Του IGNACIO RAMONET
Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν μιλήσει για το θέμα. Η κοινή γνώμη δεν έχει λάβει καμία προειδοποίηση. Εντούτοις, τα ανησυχητικά συμπεράσματα της «Τελικής Εκθεσης»(1), που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Ιουλίου για τα πλήγματα που δέχτηκαν οι αρχές του ανταγωνισμού στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών, αξίζουν να γίνουν γνωστά στους πολίτες και να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό.
Τι λέει η έκθεση; Σε γενικές γραμμές υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σωστά στον τομέα της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων και ότι οι μεγάλοι διεθνείς φαρμακευτικοί όμιλοι καταφεύγουν σε κάθε είδους τερτίπια για να εμποδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την άφιξη στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων πολύ πιο αποτελεσματικών από τα διαθέσιμα και κυρίως για να υποβαθμίσουν τα κατά πολύ φθηνότερα όμοια φάρμακα που δεν φέρουν συγκεκριμένη μάρκα.
Αποτέλεσμα, η καθυστέρηση του καταναλωτή στην απόκτηση πρόσβασης στα μη επώνυμα φάρμακα μεταφράζεται σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης εις βάρος των κρατών (και επομένως και εις βάρος των φορολογουμένων).
Τα μη επώνυμα φάρμακα είναι ταυτόσημα, σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδράσεις τους, τη δοσολογία τους, τη μορφή τους, την ασφάλειά τους και την αποτελεσματικότητά τους, με τα πρωτότυπα φάρμακα που παρασκευάζονται κατ' αποκλειστικότητα από τα μεγάλα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών. Η περίοδος της αποκλειστικότητας, που ξεκινά από τη στιγμή που το προϊόν τίθεται προς πώληση, υπολογίζεται στα δέκα χρόνια, αλλά η προστασία του δικαιώματος εκμετάλλευσης της πρωτότυπης μοριακής δομής διαρκεί δύο δεκαετίες. Από εκείνη τη στιγμή, άλλοι παρασκευαστές (συχνά χώρες του Νότου όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κούβα, η Αργεντινή και η Μαλαισία) έχουν το δικαίωμα να παράγουν αντίγραφα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι κατά περίπου 40% μειωμένη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η πλειονότητα των κυβερνήσεων συνιστούν τη χρήση αντίγραφων φαρμάκων, επειδή, χάρη στο χαμηλό τους κόστος, ευνοούν την ίση πρόσβαση στην υγειονομική μέριμνα των πληθυσμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντιμετωπίσιμες ασθένειες(2).
Στόχος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών είναι η καθυστέρηση, με κάθε δυνατό μέσο, της ημερομηνίας παραγραφής του δικαιώματος εκμετάλλευσης του φαρμάκου. Γι' αυτό πολλαπλασιάζουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης άχρηστων ουσιών που προστίθενται στην πρωτότυπη μοριακή δομή (ένα πολύμορφο, μια κρυσταλλική δομή κ.λπ.), που οδηγούν τεχνητά στην επέκταση του ελέγχου τους στο φάρμακο και απαγορεύουν την άφιξη αντίγραφων φαρμάκων στην αγορά.
Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων αντιπροσωπεύει περίπου 700 δισ. ευρώ(3). Μια ντουζίνα γιγαντιαίων ομίλων, εκ των οποίων οι επτά βασικοί που αποκαλούνται «Big Pharma» -οι Bayer, GlaxoSmith-Kline (GSK), Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis- ελέγχουν το ήμισυ της αγοράς. Τα κέρδη τους είναι ανώτερα από εκείνα που πραγματοποιούν οι ισχυρές φίρμες της στρατιωτικής βιομηχανίας. Κάθε ευρώ που επενδύεται στην παρασκευή ενός φαρμάκου μάρκας αποφέρει στα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών περίπου 1.000 ευρώ...(4). Και τρεις από αυτούς τους ομίλους -GSK, Novartis, Sanofi- ετοιμάζονται να κερδίσουν επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών χάρη στις μαζικές πωλήσεις του εμβολίου ενάντια στον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.
Ο τεράστιος όγκος του διαθέσιμου ρευστού προσδίδει στις «Big Pharma» κολοσσιαία οικονομική δύναμη πυρός. Μια δύναμη που χρησιμοποιούν κυρίως για να καταστρέψουν, μέσω πολυδάπανων επαναλαμβανόμενων μηνύσεων, τους ταπεινούς παρασκευαστές αντίγραφων φαρμάκων. Επιπλέον, τα αμέτρητα λόμπι που χρηματοδοτούν αυτοί οι κολοσσοί πολιορκούν σε μόνιμη βάση το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (ΟΕΒ) που εδρεύει στο Μόναχο, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκδοση των αδειών για την είσοδο στην αγορά των αντίγραφων φαρμάκων. Οργανώνουν επίσης εκστρατείες διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ασθενείς.
Το αποτέλεσμα των ποταπών τους χειρισμών, σύμφωνα με την πρόσφατη Εκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιμένουν δίχως λόγο, κατά μέσον όρο, επτά μήνες για να έχουν πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μια δαπάνη γύρω στα τρία δισ. ευρώ που βάρυνε τους ασθενείς και σε αύξηση περίπου 20% στους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας.
Ομως, η επίθεση των φαρμακοβιομηχανιών δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Βρίσκονται αναμεμειγμένες και στο πραξικόπημα που έγινε στις 28 Ιουνίου εναντίον του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην Ονδούρα, μια χώρα η οποία εισάγει όλα τα φάρμακά της από τις «Big Pharma». Ο πρόεδρος που ανατράπηκε διαπραγματευόταν -μετά την είσοδο της Ονδούρας, τον Αύγουστο του 2008, στους κόλπους της ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Αμερικής)- μια εμπορική συμφωνία με την Αβάνα για την εισαγωγή αντίγραφων κουβανέζικων φαρμάκων, μειώνοντας, έτσι, τα λειτουργικά έξοδα των κρατικών νοσοκομείων της Ονδούρας. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, οι πρόεδροι της ALBA είχαν δεσμευθεί να «αναθεωρήσουν το δόγμα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δηλαδή το απαραβίαστο των ευρεσιτεχνιών στον τομέα των φαρμάκων.
Τα δύο αυτά σχέδια, που απειλούσαν άμεσα τα συμφέροντά τους, οδήγησαν τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να στηρίξουν χωρίς κανένα δισταγμό την πραξικοπηματική κίνηση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Σελάγια(5).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχειρεί να αναμορφώσει το σύστημα υγείας, που αφήνει περί τα 47 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους, αντιμετωπίζει κι αυτός την μήνιν των φαρμακοβιομηχανιών.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα ποσά που διακυβεύονται είναι πέρα από κάθε λογική (οι δαπάνες για την υγεία αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ήτοι περίπου 190 δισ. ευρώ...) και παραμένουν υπό τον έλεγχο ενός ισχυρού λόμπι ιδιωτικών συμφερόντων που συγκεντρώνει, εκτός από τις «Big Pharma», τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και όλο τον τεράστιο τομέα των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Κανείς από αυτούς δεν δέχεται να χάσει τα μυθικά του προνόμια. Γι' αυτό, με την υποστήριξη των πλέον συντηρητικών ΜΜΕ και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το συγκεκριμένο λόμπι δαπανά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες παραπληροφόρησης και δυσφήμισης με σκοπό να ανατρέψουν την απαραίτητη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.
Είναι μια μάχη κεφαλαιώδους σημασίας. Και θα είχε δραματικές συνέπειες αν την κέρδιζαν οι μαφίες των φαρμακοβιομηχανιών. Διότι, θα υπερδιπλασίαζαν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, στην εξάπλωση των αντίγραφων φαρμάκων και να καταστρέψουν την ελπίδα να εδραιωθούν συστήματα υγείας λιγότερο δαπανηρά και περισσότερο αλληλέγγυα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τις νέες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι περιμένουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πριν προβούν σε αλλαγές σχεδίων.
Τι άλλο θα κάνει ο Λοβέρδος με τα φάρμακα; Θα μειώσει κι άλλο τις τιμές; Θα αυξήσει τελικά τα φθηνά αντίγραφα στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που φαίνεται ότι απασχολούν το τελευταίο διάστημα τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δε φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες από την οικονομική κρίση.
Άλλωστε πολλές από αυτές αναμένουν να εισπράξουν ακόμη χρήματα που τους οφείλονται από νοσοκομεία ώστε να γνωρίζουν πως θα κινηθούν μελλοντικά.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κλάδος τους τελευταίους μήνες προχωρά σε μαζικές απολύσεις ώστε να διασώσει τα κέρδη του. Γεγονός βέβαια που έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που σκέφτονται να αντικαταστήσουν κάποια προϊόντα τους η τιμή των οποίων μειώθηκε με τα πρόσφατα δελτία τιμών, με στόχο να «πλασάρουν» παρόμοια στην αγορά τα οποία όμως θα είναι πολύ ακριβότερα.
Πάντως ο υπουργός Υγείας λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αυξήσει κατακόρυφα τα αντίγραφα- γενόσημα φάρμακα στα νοσοκομεία προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος του είναι όπως αναφέρει σε συνεργάτες του τα γενόσημα να αγγίξουν κάποια στιγμή το 50%.
Φθηνότερα φάρμακα όμως αναμένεται να αγοράσει και ο νέος φορέας παροχών υγείας ο ΕΟΠΥΥ καθώς αναμένεται να προχωρήσει είτε σε διαγωνισμούς είτε σε διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίσει μείωση τιμών ακόμη και 40%.
tasath:
Μουγκαφόν οι εταιρείες για τη Δραστική;
Δεν υποτίθεται ότι είναι ένα σαφέστατο μέτρο υπέρ της μείωσης της φαρμ. δαπάνης; Η ήδη "καθάρισαν" με αυτό;
Επίσης, τα υπερκέρδη τόσων ετών μεταφράζονται ...σε μαζικές απολύσεις; Είναι γνωστό ότι οι πολυεθνικές έτσι λειτουργούν, οι ελληνικές δεν θα παίξουν άμυνα;
Και βέβαια, όλα αυτά τα στελέχη με τα ακριβά κουστούμια, κινητά και αυτοκίνητα, μόνο "φαρμακάδες" ήταν;
Δεν πρέπει ο Λοβ να βάλει επιτέλους μπροστά το όραμα μιας εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που κοιτάει στα ίσα τους ξένους σε επίπεδο έρευνας, παραγωγής γενόσημων, καινοτομίας και κάλυψης των εθνικών αναγκών; Πρέπει να έρθουν οι ...Ισραηλίτες με το ζόρι;
Μουγκαφόν οι εταιρείες για τις πιστώσεις;
Τόσα χρόνια όλα καλά και τώρα να στριμώξουν τις αποθήκες και τα φαρμακεία, βάζοντας από τη μια πλαφόν στις ποσότητες που δίνουν, ώστε να απαιτούν εξόφληση αυθημερόν για τις επιπλέον ποσότητες;
Μουγκαφόν οι εταιρείες για τις επιταγές;
Που αναγκάζονται τα φαρμακεία να καταθέτουν 1 μήνα πριν την εξόφληση επιταγές στις αποθήκες ώστε να "πειστούν" οι εταιρείες ότι είναι εγγυημένες οι παραγγελίες; Τελευταία άκουσα ότι υπέκυψε μέχρι και ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην τακτική αυτή...
EzeΤΡΟΛ:
Η Μνημονιακή Αυτοκρατορία συνθλίβει με ακαριαίο χτύπημα τις φαρμακευτικές εταιρείες, τιμωρώντας τες για την απληστία τους Μόνο χάος
Στο PSI για «κούρεμα» και τα ομόλογα που δόθηκαν για φάρμακα! (iatropedia)
Αναταραχή στην αγορά φαρμάκου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει αιφνιδίως στο κούρεμα, τα ομόλογα που είχαν δοθεί στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή οφειλών από τα νοσοκομεία.
Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ενημερώθηκαν τυχαία για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ κάποιες άλλες δεν το έμαθαν ποτέ.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα δόθηκαν στις φαρμακοβιομηχανίες για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων ετών και ήταν ήδη μειωμένα κατά περίπου 30%, αν υπολογίσει κανείς και τις εκπτώσεις αλλά και την καθυστέρηση ετών.
Ένα νέο κούρεμα κατά 50% θα σημαίνει ουσιαστικά πως οι εταιρείες θα εισπράξουν ελάχιστα από τα προϊόντα που είχαν διαθέσει στα νοσοκομεία.
Η πρωτοβουλία Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κλάδου και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις με επιπτώσεις για τους ασθενείς.
Οι οφειλές αυτές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προέρχονταν από φάρμακα που είχαν διαθέσει στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν πληρωθεί.
Ακολούθησε ρύθμιση χρεών και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα για μετρητά δόθηκαν ομόλογα. Ομόλογα όμως τα οποία αν εισπράττονταν άμεσα από τις εταιρείες, θα ήταν ούτως ή άλλως «κουρεμένα» κατά 30%.
Η κίνηση της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κάποιες- κυρίως ξένες- εταιρείες να τηρήσουν άλλη στάση από δω και πέρα, δίνοντας φάρμακα μόνο με μετρητά. Κάτι που ήδη πράττουν ορισμένες, δημιουργώντας προβλήματα στην άμεση παράδοση απαραίτητων σκευασμάτων στα νοσοκομεία.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ethnos.gr
Το πρόστιμο ρεκόρ, ύψους 3 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, προκειμένου να θέσει τέλος στη δίωξή από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.
Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους»», ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο», δήλωσε ο Τζέιμς Κόουλ, υφυπουργός Δικαιοσύνης.
«Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Η απάτη αφορά το Paxil, το οποίο η GlaxoSmithKline προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες, το αντιδιαβητικό Avandia το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν «για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις», εξήγησε η Κάρμεν Ορτίς, εισαγγελέας της Μασαχουσέτης.
Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους «με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες», σύμφωνα με την εισαγγελέα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση