Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
1 Ιανουαρίου 2025, 18:46:08

Αποστολέας Θέμα: Λίγες σκέψεις με αφορμή την αυτοκτονία ενός συναθρώπου μας με καρκίνο  (Αναγνώστηκε 15605 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2024, 16:03:52
Αναγνώστηκε 15605 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η αυτοκτονία του Ηρακλειώτη που περίμενε το αντικαρκινικό φάρμακο ανέδειξε πολλές πτυχές που υστερεί η χώρα μας στην περίθαλψη.
1. Μια τέτοια αυτοκτονία κάποιες φορές δεν είναι θέμα κατάθλιψης, ούτε είναι απαραίτητα ένα χρόνιο ψυχικό πρόβλημα. Είναι μια απογοήτευση της στιγμής και μπορεί να συμβεί χωρίς προηγούμενη ψυχική νόσο. Ο πόνος, η απομόνωση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή ή ένα πρόβλημα υγείας που θέτει όρια στη ζωή είναι συνηθισμένη αιτία και απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας.
2. Η διαχείριση των θεραπειών σε καρκινοπαθείς είναι επίσης μια διαφορετική υπόθεση από μια ιστοσελίδα ή ένα τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού. Δεν δίνεις απλά ένα ραντεβού αλλά ταυτόχρονα προσπαθείς να εκτιμήσεις σε τι κατάσταση έχει βρεθεί ο άλλος, τι έχει αλλάξει, τι καινούργιο έχει προκύψει.
3. Η διαχείριση των φαρμάκων είναι κάτι το τραγικό σε αυτή τη χώρα και δεν περιορίζεται μόνο στα αντικαρκινικά. Η χώρα μας συχνά είναι από τις πρώτες χώρες που διαθέτουν νέα φάρμακα σε ασθενείς, συχνά πριν πάρουν επίσημη άδεια αποζημίωσης, αλλά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον όταν ένα αποτελεσματικό φάρμακο είναι παλαιό και φτηνό. Η πολιτική του υπουργείου χρόνια τώρα είναι οριζόντιες μειώσεις τιμών σε παλαιά φάρμακα με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται καμιά εταιρεία να τα εισάγει και να καταλήγει να τα αγοράζει από το εξωτερικό σε πολλαπλάσιες τιμές ο ΙΦΕΤ. Εμάς διαχρονικά μας ενδιαφέρουν μόνο τα νέα ακριβά φάρμακα (που συχνά είναι ελάχιστα καλύτερα από παλαιότερα) και αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε ένα φάρμακο αξίας 15€ που θα το έφερνε ο ΙΦΕΤ.
 4. Σε ένα ασθενή με καρκίνο σήμερα, η έλλειψη επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ του ογκολόγου και του οικογενειακού του ιατρού, οι υψηλές απαιτήσεις σε συνεχιζόμενη εκπαίδευση που απαιτούνται για τον οικογενειακό του ιατρό και οι οργανωτικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, έρχονται να μηδενίσουν κάθε καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να προσφέρει και το καλύτερο και πιο νέο φάρμακο. Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση ΔΕΝ υπάρχει για το σύστημα υγείας και έχει αφεθεί στις ενημερώσεις των φαρμακευτικών και στο φιλότιμο και τα έξοδα του κάθε ιατρού. Οι ογκολόγοι υπερβάλουν συχνά εαυτό για να μπορέσουν να καλύψουν και τις καθημερινές ανάγκες του ασθενή τους και συχνά ο ογκολόγος καταλήγει "οικογενειακός" ιατρός για το ασθενή. Επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του οικογενειακού ιατρού και του ογκολόγου, ανύπαρκτη και ίσως και καταδιωκόμενη από το σύστημα.
5. Διαβάσαμε επίσης ότι ο καρκίνος ήταν προχωρημένος. Άλλο ένα τραγικό στοιχείο της χώρας μας. Η πρόληψη είναι αφημένη στον πολίτη και τελευταία στα απρόσωπα SMS. Ή πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι κάτι ξεχωριστό από τα καθημερινά προβλήματα του ασθενή. Η Ελλάδα δαπανά δισεκατομμύρια σε φάρμακα που σημαντικό ποσοστό τους καταλήγει στα σκουπίδια, χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα την διανομή τους μέχρι τον πολίτη, χρηματοδοτεί κτίρια, μηχανήματα, αναλώσιμα, αλλά δεν θέλει να πληρώσει προσωπικό, ούτε θέλει να το πληρώσει με βάση το έργο που κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Δεν ανακοινώνει δείκτες ποιότητας και λειτουργίας και δεν θέλει να οργανώσει τα συστήματα που θα μετράνε το έργο. Καταλήγει να μην έχει ιατρούς σε ειδικότητες που χρειάζεται και όταν χάσει την όποια αξιοπιστία τους τάζει και κανείς σοβαρός επαγγελματίας δεν την πιστεύει. Καταλήγει να μην έχει τα μηχανήματα να λειτουργούν συνεχώς γα να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς.
Χθες διάβαζα ένα έργο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου παγκρέατος με τεχνητή νοημοσύνη και απογοητεύτηκα. Σε άλλες χώρες με οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα δουλέψει. Σε εμάς όχι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3476 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2010, 06:16:20
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
2977 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2010, 20:11:35
από Πατρωνάκης Μάνος
1 Απαντήσεις
4829 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2011, 22:04:45
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
37435 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2015, 20:38:44
από Α.Π. ΣΩΤΟΣ
1 Απαντήσεις
13468 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Απριλίου 2024, 15:19:59
από Δ. Κουναλάκης