Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 06:45:24

Αποστολέας Θέμα: Πως θα Διπλασιαστούν οι Μισθοί των Γιατρών του ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 15018 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Μαρτίου 2024, 22:31:31
Αναγνώστηκε 15018 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13-03-2024 Μεταρρύθμιση
του Μιλτιάδη Νεκτάριου


Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι ο δημιουργός και πρώτος διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Ασφάλισης (LabRMI) του Τμήματος.

Το ελληνικό σύστημα υγείας ταξινομείται μεταξύ των χειρότερων στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, είτε βάσει της αξιολόγησης των πολιτών (Euro Barometer, 2016) είτε βάσει των τυποποιημένων δεικτών για τις υπηρεσίες υγείας (Euro Health Consumer Index, 2017).

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχουμε εκπονήσει μια συνολική μελέτη για  την αναδόμηση του συστήματος υγείας και την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του. Οι βασικές προτάσεις είναι οι εξής:

Επικέντρωση του Υπουργείου Υγείας στις επιτελικές του αρμοδιότητες και απεμπλοκή από την καθημερινή διοίκηση και λειτουργία των νοσοκομείων.

Δημιουργία νέου ΕΣΥ ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΕΣΥ ΝΠΔΔ) και υπαγωγή σ’ αυτό των κρατικών νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη μορφή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Συγκέντρωση των δημόσιων πόρων υγείας (κρατική χρηματοδότηση και ασφαλιστικές εισφορές) στον ΕΟΠΥΥ και αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών του για τον επηρεασμό της δράσης όλων των δημόσιων και ιδιωτικών προμηθευτών υπηρεσιών υγείας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα χρειαστούν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Αντίθετα, η επιτυχής εφαρμογή τους θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του ΕΣΥ από το 60% σήμερα στο 90% μετά τις αλλαγές. Επιπλέον, η αναμενόμενη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των εισροών από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Όσον αφορά στο δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα του τομέα υγείας της χώρας, την επιβάρυνση των νοικοκυριών με ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ανέρχονται στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας, έχουμε προτείνει την συγκρότηση ενός καινοτόμου σχήματος Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Ιδιωτικού Τομέα. Η σύμπραξη αυτή προτείνεται να δομηθεί με βάση το αντίστοιχο ΣΔΙΤ που εφαρμόζεται στο Γαλλικό σύστημα υγείας, για την ασφάλιση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.   

Στον τομέα της υγείας, το αντικείμενο του ΣΔΙΤ μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ιδιωτικού τομέα αφορά στην από κοινού εκπόνηση και τιμολόγηση ασφαλιστικών πακέτων υπηρεσιών υγείας που θα καλύπτουν τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας των πολιτών, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Καλύπτουν τις πάσης φύσεως δαπάνες που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και, επομένως, πληρώνονται από τους πολίτες για νοσοκομειακή περίθαλψη, για διαγνωστικές εξετάσεις, για ίδια συμμετοχή στα φάρμακα και ιατρικά υλικά, για «φακελάκια», κλπ.

Η ασφαλιστική κάλυψη των ιδιωτικών δαπανών υγείας των πολιτών θα είναι προαιρετική και συμπληρωματική προς την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ. Για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης Υγείας καθώς και τα δίκτυα πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών (στη Γαλλία ασφαλίζεται προαιρετικά το 93% του πληθυσμού, με κρατική επιδότηση του ασφαλίστρου για φτωχούς, ανέργους, χρονίως πάσχοντες).

Τα ετήσια ασφάλιστρα των εναλλακτικών πακέτων καλύψεων θα κυμαίνονται μεταξύ των 100 και 400 ευρώ. Εκτιμάται ότι εάν ασφαλιστεί το 40% έως 50% του πληθυσμού, τα συνολικά έσοδα θα προσεγγίσουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως στις δημόσιες δομές υγείας. Ο τελικός στόχος του προτεινόμενου ΣΔΙΤ είναι να μειωθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών για ιδιωτικές δαπάνες υγείας από το σημερινό 40% στο 15%.  Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι απόλυτα εφικτή εάν τηρηθούν οι προδιαγραφές των σχετικών μελετών και επιδιωχθεί ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης.

Συμπερασματικά, με την εφαρμογή του συνόλου των προτεινόμενων παρεμβάσεων ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με το ΕΣΥ ΝΠΔΔ,  θα επηρεάσουν καθοριστικά την λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με συνέπεια την δραστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης διότι ουσιαστικά το ΕΣΥ εξυπηρετούσε τις πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων και των ομάδων συμφερόντων και όχι τα συμφέροντα των ασθενών.

Εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποπολιτικοποιηθεί, μέσω των παρεμβάσεων που προτείνονται εδώ, τότε σύντομα θα ξεπεράσει το επίπεδο υπηρεσιών των ιδιωτικών νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.  Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει την προσέλκυση σημαντικών εισροών από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, η οποία σύντομα θα προσεγγίσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα υγείας. Αυτή η νέα ροή πρόσθετων πόρων στο ΕΣΥ θα είναι σταθερή διαχρονικά, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν βρει μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που αντιμετωπίζουν με τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα ποσά αυτά θα πολλαπλασιαστούν εάν υλοποιηθεί με επιτυχία η προτεινόμενη Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Γαλλικό μοντέλο, για την ασφάλιση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Οι πρόσθετες εισροές στο ΕΣΥ θα προσεγγίσουν σύντομα τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.  Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στο διπλασιασμό των αμοιβών των γιατρών και του λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν ισχυρά κίνητρα για την υποστήριξη των αλλαγών που θα δημιουργήσουν ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο θα είναι υπερήφανοι να εργάζονται.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2024, 22:37:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαρτίου 2024, 19:43:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Παράθεση
Εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποπολιτικοποιηθεί, μέσω των παρεμβάσεων που προτείνονται εδώ, τότε σύντομα θα ξεπεράσει το επίπεδο υπηρεσιών των ιδιωτικών νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Μα εδώ ακριβώς εδράζεται και η πλειοψηφία των προβλημάτων του ΕΣΥ.
Όταν τριτοβάθμια νοσοκομεία με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων €, έχουν διοικητές αποτυχόντες πολιτευτές και στα 2βάθμια τοποθετούνται 80χρονοι συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ ή ζαχαροπλαστείου ,αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πόσο τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται.
Δέστε σε αντίθεση, πως σύμφωνα με τον δημοσιευθέντα ισολογισμό του, το Ν. Παπαγεωργίου που διοικείται από το ομώνυμο ίδρυμα, είχε περίπου 36.000.000 € κέρδη τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

16 Μαρτίου 2024, 00:24:25
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Μια που λέμε για διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ, μου κάνει εντύπωση το ότι όσοι συνδράμουν τα απογευματινά χειρουργεία θα αμείβονται με 15 ευρώ/ώρα.
Αν εξασφαλιζόταν ανάλογο ποσό για τις (υποχρεωτικές) εφημερίες, θα φτάναμε τα 360 ευρώ το 24ωρο.
Θα ήταν μια καλή αρχή...

Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Μαρτίου 2024, 11:36:08
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια που λέμε για διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ, μου κάνει εντύπωση το ότι όσοι συνδράμουν τα απογευματινά χειρουργεία θα αμείβονται με 15 ευρώ/ώρα.
Αν εξασφαλιζόταν ανάλογο ποσό για τις (υποχρεωτικές) εφημερίες, θα φτάναμε τα 360 ευρώ το 24ωρο.
Θα ήταν μια καλή αρχή...

Ακριβώς γι' αυτο το λόγο πολλά πράγματα σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.
Η κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΥ, μετά την υποχρηματοδότηση του από το 2009 και έπειτα είναι κάτι αναστρέψιμο, όπως παρουσιάζει και στο εύστοχο άρθρο του ο Μιλτιάδης Νεκτάριος Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Προφανώς κάποιοι στο ΥΥ δεν συμμερίζονται τις απόψεις του.
Για παράδειγμα τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ξεσηκώσει το τελευταίο διάστημα τεράστιο ντόρο σε σχέση με τη μείωση του χρόνου αναμονής.
Δέστε πως έλυσε το πρόβλημα προ διετίας ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ

Παράθεση
Παρουσιάζοντας στη συνάντηση απολογιστικά στοιχεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διοικητής Φώτης Σερέτης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας όσο και τους τελευταίους μήνες, για την εξυπηρέτηση χειρουργικών περιστατικών, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι λίστες αναμονής των χειρουργείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, από τα τέλη Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα (10ος/2022) πάνω από 1.150 χειρουργικά περιστατικά έχουν εξυπηρετηθεί από τρεις δομές του ιδιωτικού τομέα από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και γιατρούς του ΕΣΥ, χωρίς οι ασθενείς να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές. Πρόκειται για δυνατότητα που αξιοποίησε κατά βάση το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για περιστατικά όλων σχεδόν των χειρουργικών ειδικοτήτων, πολλά από τα οποία είχαν πολύμηνες αναμονές στις λίστες αναμονής.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει πλέον λίστα αναμονής σε οφθαλμολογικά περιστατικά, όπως οι καταρράκτες, ενώ για άλλα περιστατικά οι λίστες αναμονής έχουν περιοριστεί σημαντικά, φέρεται να υποστήριξε ο κ. Σερέτης, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή προωθώντας χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα και εξασφαλίζοντας μέσω αυτού περισσότερα χειρουργικά τραπέζια στα νοσοκομεία, το δημόσιο εξυπηρετεί χρήματα και ανθρώπινους πόρους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



17 Μαρτίου 2024, 13:30:24
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Το συστημα ειναι πλεον νεκρό.
Το κρατος εχει μονο μια επιλογή πλεον . Να ανοίξει το πουγκί του και να δώσει τάλαρα πολλά στους γιατρους. Οχι για να φτιαξει ιδανικο συστημα υγειας απλα και μονο για να λειτουργεί σε safe mode . Το αυτό ισχυει για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Μαρτίου 2024, 17:28:18
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το συστημα ειναι πλεον νεκρό.
Το κρατος εχει μονο μια επιλογή πλεον . Να ανοίξει το πουγκί του και να δώσει τάλαρα πολλά στους γιατρους. Οχι για να φτιαξει ιδανικο συστημα υγειας απλα και μονο για να λειτουργεί σε safe mode . Το αυτό ισχυει για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σσσσσ..... δεν τα φωνάζουν αυτά τα πράγματα. Ο νέος-παλιός ΥΥ, μόλις προ μηνός ξεκαθάρισε ότι παραπάνω λεφτά για την υγεία δεν υπάρχουν. Το δικαιολόγησε με κραυγαλέα ψέυδη, (1 κ κάτι ΕΝΦΙΑ για τον διπλασιασμό των αμοιβών στο ΕΣΥ) και ούτε λίγο πολύ μας είπε, ότι αν θέλουν κάποιοι μεγαλύτερες αμοιβές θα πρέπει να δουλέψουν ακόμα περισσότερο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις οδηγίες της ΕΕ για την διάρθρωση του χρόνου εργασίας.
Μέχρι και ο ΠΙΣ του υποψήφιου ευρωβουλευτή θέλει να κάνει καταγγελία για το ιατρικό ωράριο εργασίας στις αρμόδιες επιτροπές της ΕΕ. ;D

20 Μαρτίου 2024, 14:26:29
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια που λέμε για διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ, μου κάνει εντύπωση το ότι όσοι συνδράμουν τα απογευματινά χειρουργεία θα αμείβονται με 15 ευρώ/ώρα.
Αν εξασφαλιζόταν ανάλογο ποσό για τις (υποχρεωτικές) εφημερίες, θα φτάναμε τα 360 ευρώ το 24ωρο.
Θα ήταν μια καλή αρχή...
Μπορεί να ήταν μια καλή αρχή, αλλά ακόμα κι αυτό το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον κόπο και την ψυχολογική δοκιμασία μιας γενικής εφημερίας, ειδικά στα νοσοκομεία 1ης γραμμής.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3337 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2010, 23:38:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2472 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2013, 15:21:52
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
26515 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2018, 20:09:12
από GirousisN
2 Απαντήσεις
2326 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2017, 13:28:02
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
80443 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2019, 15:15:34
από Argirios Argiriou