Η αλήθεια είναι ότι με την artificial intelligence (AI) μπορεί αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για αυτό.
Η 1η προϋπόθεση είναι χρειάζεται να εκτελείς παραπεμπτικά για τουλάχιστον 1.000.000 ανθρώπους και να έχεις εκτελέσει 10.000.000 παραπεμπτικά στο παρελθόν. Η ΑΙ χρειάζεται πραγματικά μεγάλο αριθμό δεδομένων και αυτό είναι ο ελάχιστος αριθμός για να αρχίζει να έχει αποτελέσματα.
Η 2η προϋπόθεση είναι ξέρεις την ηλικία και το φύλο για κάθε άνθρωπο που έρχεται με παραπεμπτικό εξετάσεων. Εύκολο κι αυτό, ο ΕΟΠΥΥ δίνει τις παραπάνω πληροφορίες όταν τραβάς ένα παραπεμπτικό.
Αν θέλουμε να έχουμε τα τέλεια αποτελέσματα, αρκεί να δώσουμε στην ΑΙ και το ιστορικό της φαρμακευτικής αγωγής του πολιτών από τα παραπάνω δεδομένα.
Με τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ένα σύστημα ΑΙ έχοντας συγκεκριμένο στόχο: Ο στόχος είναι να του δίνουμε πχ μια τρανσαμινάση SGPT που μετρήσαμε και να μας επιστρέφει με διαστήματα εμπιστοσύνης τιμές για τα ηπατικά ένζυμα SGOT, SGPT, γGT.
Αν λοιπόν για κάποιο ασθενή έχουμε κάνει παλαιότερα εξετάσεις, τώρα στο νέο παραπεμπτικό, μπορεί να μην χρειάζεται να τις κάνουμε όλες. Η ΑΙ μπορεί να μας δώσει με καλή ακρίβεια, ένα αριθμό εξετάσεων του παραπεμπτικού μας, αρκεί να μετρήσουμε μόνο κάποιες από αυτές. Και σε επόμενο στάδιο, δεν χρειάζεται καν αυτό το σετ να είναι σταθερό, ο αναλυτής του εργαστηρίου μπορεί να μετράει 1-2 εξετάσεις του παραπεμπτικού και το ΑΙ να του δίνει ποιες είναι οι επόμενες που πρέπει να μετρήσει στον επόμενο κύκλο, μέχρι να αποφασίσει ότι τις υπόλοιπες μπορεί να τις προβλέψει με ικανοποιητική πιθανότητα. Κάπως έτσι φτιάχνει και το κείμενο που μας δίνουν τα συστήματα ΑΙ που έχουν όλοι ερωτευτεί. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί και να τις κάνουμε όλες, αλλά μικρό το κακό. Για την πλειοψηφία των πολιτών αρκεί να κάνουν συχνά εξετάσεις σε εμάς. Μπορούμε να τους δίνουμε και κανένα δωράκι για να το πετύχουμε. Και για τους πολιτικούς εννοείται, για να συνεχίσουν να είναι ευτυχισμένοι.
Κι αν κάποιος γιατρουδάκος παραπονεθεί ότι δεν είναι λογικά τα αποτελέσματα που πήρε για τον ασθενή του, σε μια τέτοια σπάνια περίπτωση μπορούμε να "επαναλάβουμε" την εξέταση με τον κλασσικό τρόπο: με τον αναλυτή.
Είδατε πόσο εύκολα μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα κατά την εκτέλεση ενός παραπεμπτικού; και όσο περισσότερες εξετάσεις κάνει στην πραγματικότητα ο αναλυτής του εργαστηρίου μας, τόσο πιο έξυπνο γίνεται το ΑΙ σύστημα μας.