Γενικά > Γενική συζήτηση

Οι ευθύνες του Υ.Υ. για την Φαρμακευτική Δαπάνη.

(1/1)

Argirios Argiriou:
Αντιγράφω, μετά από άδειά του, δημοσίευση του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη σε Ιατρική ομάδα του facebook:

Ένα από τα μικρά παραδείγματα που δείχνει τις ευθύνες του ΥΥ για την φαρμακευτική δαπάνη είναι αυτή η εικόνα από την Ηλ. Συνταγογράφηση.

Ο ιατρός προτείνει γενόσημο αλλά ο φαρμακοποιός μπορεί άνετα να δώσει πρωτότυπο και καλά κάνει ο άνθρωπος αφού θα πληρωθεί περισσότερο κέρδος. Το να δίνουν κέρδος με βάση το φθηνότερο γενόσημο στην κατηγορία του ήταν τεχνικά λέει μη ικανοί να το υποστηρίξουν λόγω των ελλείψεων των φαρμάκων. Είναι και σήμερα μη ικανοί στο να ξέρουν τις ελλείψεις των φαρμάκων;

Είχε προταθεί να μπορεί να το παρακάμψει ο φαρμακοποιός μόνο αν δηλώσει έλλειψη για τα γενόσημα σκευάσματα στην κατηγορία του αλλά ποτέ το ΥΥ δεν θέλει να εκτεθούν οι φαρμακοποιοί δηλώνοντας κάτι ψευδώς. Και φυσικά διαφορετικές ασφαλιστικές τιμές ώστε να μην πληρώνει ο ασθενής, να μην χάνει το κέρδος του ο φαρμακοποιός και μόνο ο ιατρός να είναι πάντα ο κακός.

Είδαμε και πάθαμε να κρατιέται στην Ηλ. Συνταγογράφηση τι συνταγογράφησε ο ιατρός. Τον πρώτο καιρό, η φαρμακευτική δαπάνη κάθε ιατρού έβγαινε με βάση το τι σκεύασμα χορηγούσε ο φαρμακοποιός.

Τουλάχιστον σε τρία συνέδρια HealthΙΤ του υπουργείου το παρουσίαζα για να κινηθεί η ΗΔΙΚΑ να το αλλάξει.

Για τους λάτρεις των opendata, σιγά να μην δοθούν ανοικτά δεδομένα με τέτοιες συμπεριφορές δημόσια (πχ τι ποσοστό από προτεινόμενα γενόσημα, καταλήγει να πάρει ο ασθενής πρωτότυπο)

Κατά τα άλλα τους φταίνε οι ιατροί....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση