Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

«Καμπανάκι» για την λειψυδρία στην Ελλάδα.

(1/1)

Argirios Argiriou:
28/07/2024 ertnews

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
30-07-2024 ertnews.gr
Ε. Λέκκας στο Πρώτο για αντιμετώπιση λειψυδρίας: Άμεσες λύσεις και άμεσος σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο

«Τώρα ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με λειψυδρία που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια κανονικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με άλλα λόγια, η λειψυδρία ήρθε και θα παραμείνει. Δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όπως γινόταν στο παρελθόν»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
29/09/224 ertnews

Λειψυδρία: «Η κατανάλωση με μέτρο ουσιαστική παράμετρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος29/09/224 ertnews
Λειψυδρία: «Η κατανάλωση με μέτρο ουσιαστική παράμετρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Πολλαπλασιάζονται τα άρθρα για τη λειψυδρία τελευταία. Το χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο των λιμνών και ποταμών παρατηρείται τον Σεπτέμβριο.
Μάλλον ανατίμηση της τιμής του νερού προετοιμάζεται.
Κάτι ανάλογο δεν έγινε και με το ρεύμα?
Πριν 5 χρόνια η ΔΕΗ απειλούνταν με χρεοκοπία και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ήταν σε κίνδυνο.
Το χρηματιστήριο ενέργειας και η αύξηση της kwh ήταν τα επακόλουθα.

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 18/12/2024
Γιώργος Λιάλιος

Κύρια αιτία είναι το πότισμα κήπων σε περιαστικούς δήμους της βόρειας και ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ

Παρά την ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, η κατανάλωση νερού στην Αττική συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, αυτό δεν οφείλεται τόσο στις 15.000 νέες συνδέσεις που έγιναν το 2024, ήτοι 30% περισσότερες από το 2022, λόγω της ανόδου της οικοδομής, όσο στην αύξηση της χρήσης του νερού για πότισμα κήπων στους περιαστικούς δήμους της βόρειας και ανατολικής Αττικής. Οσον αφορά τα έργα μεταφοράς νερού από δύο ποταμούς της Ευρυτανίας στο φράγμα Ευήνου, η υπόθεση δείχνει να έχει «παγώσει» σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, η κατανάλωση νερού στην Αττική αυξήθηκε το 2024 κατά 6,4%. Και παρότι αυτό παρουσιάστηκε (και) ως θετικό γεγονός, αφού ενίσχυσε την κερδοφορία της εταιρείας, στην πραγματικότητα την προβληματίζει και σχεδιάζει νέα καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. «Ελπίζουμε να χιονίσει φέτος στα βουνά της Ναυπακτίας», ανέφερε ο κ. Σαχίνης, υπενθυμίζοντας ότι το έλλειμμα νερού το 2024 ήταν 291 εκατ. κυβικά μέτρα (καλύφθηκε με την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στη Μαυροσουβάλα).

Πού οφείλεται όμως η αύξηση της κατανάλωσης; Η συνεχής άνοδος των αιτημάτων για νέες συνδέσεις δεν είναι, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, η κύρια αιτία. «Είχαμε περίπου 15.000 αιτήσεις για νέες συνδέσεις το 2024. Λόγω της ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, ήταν φέτος περίπου 30% περισσότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Καραγιάννης, γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ. «Ωστόσο η αύξηση των νέων συνδέσεων κατά 30% δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε ο πληθυσμός της Αττικής κατά 30%. Κατά την άποψή μου το κύριο πρόβλημα είναι η χαλάρωση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία».

Μέσω της ανάλυσης των στοιχείων, η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει ποιες περιοχές και ποιες περίοδοι είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση. «Κατ’ αρχάς ήταν μια πολύ ζεστή χρονιά. Τον Ιούνιο, πριν δηλαδή αρχίσει να φεύγει ο κόσμος από την Αθήνα για διακοπές, είχαμε διαδοχικές ημέρες καύσωνα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να ανέβει σε 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα. Δυσκολευόμασταν να διαχειριστούμε το μέγεθος της κατανάλωσης. Μέσω των στοιχείων των διαφορετικών διυλιστηρίων, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κύρια αύξηση της κατανάλωσης παρατηρήθηκε στη βόρεια και ανατολική Αττική, κατά 20% από το τέλος της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ανάγκη άρδευσης των κήπων. Αντιθέτως, σε περιοχές όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς η μέση οικιακή κατανάλωση παραμένει σταθερή».

Κατά τα λοιπά, τα έργα για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Θα προχωρήσουμε με τη σύνδεση του Κρικελοπόταμου και του Καρπενησιώτη με το φράγμα Ευήνου – αφήνουμε για επόμενη φάση τη σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών. Με το έργο αυτό θα εξασφαλίσουμε νερό στην Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαχίνης, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να προχωρούν με fast track διαδικασίες τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου, ο κ. Σαχίνης δεν ήταν σε θέση να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει ήδη μια προκαταρκτική μελέτη. Κοιτάμε να δούμε πώς μπορούμε να πάμε γρήγορα στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο. Θέλουμε να ανατεθεί μέσα στο 2025», είπε, σημειώνοντας ότι τα έργα αυτά είναι ευθύνη της πολιτείας (σ.σ. που έχει νομικά την ευθύνη παροχής νερού στην πρωτεύουσα) και όχι της ΕΥΔΑΠ.

Αφαλατώσεις

Για το θέμα των αφαλατώσεων, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι εξετάζεται κατ’ αρχάς η δημιουργία μονάδας στην Ιτέα, δυναμικότητας 100.000 ή 200.000 κυβικών νερού ημερησίως. Στόχος είναι να αφαλατώνεται υφάλμυρο νερό και όχι θαλασσινό, καθώς αυτό κοστίζει 70% λιγότερο. «Στην Αττική είναι δύσκολο να χωροθετήσεις μονάδα αφαλάτωσης και να τη συνδέσεις με τα δίκτυα, γιατί η μεταφορά του νερού θα στοιχίσει πολύ, αφού δεν μπορεί να καταλήγει στα διυλιστήρια με τη βαρύτητα».

Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι, σε περίπτωση που υπάρχει και φέτος πρόβλημα, η «λύση ανάγκης» θα είναι η μεταφορά νερού με τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου προς τα Ασπρα Σπίτια ή τη Θίσβη, ώστε να «εισαχθεί» από εκεί στο κανάλι μεταφοράς νερού από τον Μόρνο. Κατά τα λοιπά, ενημέρωσε ότι:

• Η ΕΥΔΑΠ πρόκειται σύντομα να εξυπηρετεί πλήρως από τηλέφωνο, κινητό ή υπολογιστή, ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γραφεία της.

• Το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων – Ραφήνας, που «σέρνεται» εδώ και μια δεκαετία, θα έχει ανάδοχο μέσα στον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τον βιολογικό στον Μαραθώνα.

Η ΕΥΔΑΠ συζητάει με πέντε από τους 15 δήμους της Αττικής που δεν έχουν ακόμα «περάσει» στη δικαιοδοσία της. Οι δήμοι αυτοί παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, αλλά έχουν οι ίδιοι την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση