Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Έκτιση "ποινής" μετά από παραίτηση
(1/1)
iGP:
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Το 2021 παραιτήθηκα από θέση επιμελητή ΕΣΥ, πριν παρέλθουν 2 χρόνια από το διορισμό μου.Τότε ίσχυε ότι αν κάποιος παραιτηθεί πριν συμπληρώσει 2 χρόνια από το διορισμό του, δε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για θέση στο ΕΣΥ πριν παρέλθουν 5 χρόνια από την παραίτησή του. Στη συνέχεια ο νόμος άλλαξε και ορίζει πλέον ότι αν κάποιος παραιτηθεί πριν τη συμπλήρωση 5 ετών από το διορισμό του, έχει ποινή 2 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσα να υποβάλλω αίτηση για θέση στο ΕΣΥ, αφού έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την παραίτησή μου (τωρινός νόμος) ή πρέπει να περάσουν 5 χρόνια (με βάση τον παλιό νόμο, που ίσχυε όταν παραιτήθηκα) ;
iGP:
Επανέρχομαι στο θέμα, με αφορμή τη νέα προκήρυξη για τα Κ.Υ. Στα απαραίτητα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, η προκήρυξη αναφέρει την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης που να λέει:"δεν έχω παραιτηθεί από θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5)
χρόνων από το διορισμό μου ή σε αντίθετη περίπτωση ότι έχουν συμπληρωθεί δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία παραίτησής μου ". Όπως το ίδιο ζητούν και όλες οι προκηρύξεις από τις αρχές του 2023 και μετά. Παρόλα αυτά, σε μία μόνο προκήρυξη του Μαρτίου 2023, οι ΥΠΕ είχαν αναρτήσει ένα διευκρινιστικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας, που αναφέρει πως για όσους παραιτήθηκαν πριν από τις 7/12/2022 (νόμος 4999/22) ισχύει το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά την παραίτησή τους, οπότε δε μπορούν να λάβουν μέρος σε προκήρυξη πριν από την παρέλευση πενταετίας. Αν όντως είναι έτσι, τότε δε θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός στα ζητούμενα δικαιολογητικά και να ζητούνται δύο διαφορετικές υπεύθυνες δηλώσεις, ανάλογα με την ημερομηνία παραίτησης; Ο συντάκτης μίας προκήρυξης δεν οφείλει να γνωρίζει τη νομοθεσία και να τη συντάσσει ορθά; Ή μήπως ήταν λανθασμένη η ερμηνεία του υπουργείου και πλέον (ίσως και λόγω έλλειψης ιατρών) ζητούν απαραιτήτως μόνο ότι ισχύει τη στιγμή της προκήρυξης;
Όμηρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπανέρχομαι στο θέμα, με αφορμή τη νέα προκήρυξη για τα Κ.Υ. Στα απαραίτητα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, η προκήρυξη αναφέρει την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης που να λέει:"δεν έχω παραιτηθεί από θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5)
χρόνων από το διορισμό μου ή σε αντίθετη περίπτωση ότι έχουν συμπληρωθεί δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία παραίτησής μου ". Όπως το ίδιο ζητούν και όλες οι προκηρύξεις από τις αρχές του 2023 και μετά. Παρόλα αυτά, σε μία μόνο προκήρυξη του Μαρτίου 2023, οι ΥΠΕ είχαν αναρτήσει ένα διευκρινιστικό έγγραφο από το υπουργείο Υγείας, που αναφέρει πως για όσους παραιτήθηκαν πριν από τις 7/12/2022 (νόμος 4999/22) ισχύει το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά την παραίτησή τους, οπότε δε μπορούν να λάβουν μέρος σε προκήρυξη πριν από την παρέλευση πενταετίας. Αν όντως είναι έτσι, τότε δε θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός στα ζητούμενα δικαιολογητικά και να ζητούνται δύο διαφορετικές υπεύθυνες δηλώσεις, ανάλογα με την ημερομηνία παραίτησης; Ο συντάκτης μίας προκήρυξης δεν οφείλει να γνωρίζει τη νομοθεσία και να τη συντάσσει ορθά; Ή μήπως ήταν λανθασμένη η ερμηνεία του υπουργείου και πλέον (ίσως και λόγω έλλειψης ιατρών) ζητούν απαραιτήτως μόνο ότι ισχύει τη στιγμή της προκήρυξης;
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ με όσα γράψατε. Πιστεύω θα υπάρξουν ενστάσεις υποψηφίων σε περίπτωση που συντρέχει τέτοια περίπτωση (δηλαδή υποψήφιος που είχε παραιτηθεί προ της 07/12/22 και χωρίς να είχε συμπληρώσει 2 χρόνια στη θέση που κατείχε τότε) με σχεδόν σίγουρη επιτυχία της ένστασης. Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι λίγες οι θέσεις της παρούσας προκήρυξης στις οποίες προβλέπεται να υπάρξει συνωστισμός υποψηφίων. Το πιθανότερο ενδεχόμενο πιστεύω είναι η υπεύθυνη ΥΠΕ να μην απορρίψει εξαρχής μια τέτοια υποψηφιότητα και να περιμένει μόνο πιθανή ένσταση ανθυποψηφίου για τη θέση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση