Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Jardiance ( εμπαγλιφλοζίνη )
GirousisN:
1) Δεν υπάρχει αντένδειξη, αλλά προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς >75 ετών λόγω της πολύ συχνής ανεπιθύμητης ενέργειας (>10%) που προκαλούν και είναι η υποογκαιμία.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη διουρητικά (συνεργική δράση με τη φουροσεμίδη).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
2) Μία πρόσφατη μετααναλυση στο BMC έδειξε τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής και από όλες τις αιτίες θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδ. ανεπάρκεια που ελάμβαναν επλερενονη σε σχέση μ’ αυτούς υπό σπιρονολακτόνη..
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
3) Τα περιστατικά ευγλυκαιμικής DKA είναι σχετικά σπάνια. (2 περιστατικά έχω αντιμετωπισει ως τώρα, σε ασθενείς με βαριά αφυδάτωση). Εξαιρετική η ανασκόπηση που παραθέτει ο Denominator.
fanisgp:
Έχετε δίκιο για την απόλυτη ηλιακή αντένδειξη αν και με >10% παρενεργειών στους άνω των 75 καλό είναι το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Το περιστατικό που περιέγραψα όμως ήταν εκτός κάθε λογικής.Στην μεταανάλυση που παραθέσατε δεν βλέπω πουθενά την λέξη ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μειωμένο, αλλά μειωμένο. Επιπλέον στην ίδια μελέτη The current literature showed conflicting results regarding the clinical effect of eplerenone compared to spironolactone in HF patients, with some studies favoring eplerenone over spironolactone and others not finding any substantial differences between the two drugs [10,11,12].Τα 2 περιστατικά που είδατε εσείς σε ιδιωτικό ιατρείο δεν είναι λίγα γιατί τα περισσότερα καταλήγουν νοσοκομείο και ειδικά όταν τα χρησιμοποιούν συνάδελφοι λόγω μόδας ή ανεπαρκούς παρακολούθησης όπως μας είπε η κα Στρατηγού ενδοκρινολόγος απ'το διαβητολογικό τμήμα Ευαγγελισμός.Τελειώνοντας η σκέψη ήταν να θέσω έναν προβληματισμό για την κατάχρηση και όχι γενικά για την χρήση αυτών των φαρμάκων. Αν είναι να καταλήξουμε σε ατέρμονες συζητήσεις και επιβεβαιώσουμε πως 10 γιατροί θα έχουν δέκα διαφορετικές γνώμες να διαγράψω την ανάρτηση
GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχετε δίκιο για την απόλυτη ηλιακή αντένδειξη αν και με >10% παρενεργειών στους άνω των 75 καλό είναι το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Το περιστατικό που περιέγραψα όμως ήταν εκτός κάθε λογικής.Στην μεταανάλυση που παραθέσατε δεν βλέπω πουθενά την λέξη ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μειωμένο, αλλά μειωμένο. Επιπλέον στην ίδια μελέτη The current literature showed conflicting results regarding the clinical effect of eplerenone compared to spironolactone in HF patients, with some studies favoring eplerenone over spironolactone and others not finding any substantial differences between the two drugs [10,11,12].Τα 2 περιστατικά που είδατε εσείς σε ιδιωτικό ιατρείο δεν είναι λίγα γιατί τα περισσότερα καταλήγουν νοσοκομείο και ειδικά όταν τα χρησιμοποιούν συνάδελφοι λόγω μόδας ή ανεπαρκούς παρακολούθησης όπως μας είπε η κα Στρατηγού ενδοκρινολόγος απ'το διαβητολογικό τμήμα Ευαγγελισμός.Τελειώνοντας η σκέψη ήταν να θέσω έναν προβληματισμό για την κατάχρηση και όχι γενικά για την χρήση αυτών των φαρμάκων. Αν είναι να καταλήξουμε σε ατέρμονες συζητήσεις και επιβεβαιώσουμε πως 10 γιατροί θα έχουν δέκα διαφορετικές γνώμες να διαγράψω την ανάρτηση
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν διαφωνούμε κάπου, αντίθετα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την κατάχρηση στη χρησιμοποίηση των SGLT2.
Στην περίπτωση που περιγράφετε η προσθήκη 2 διουρητικών στο ήδη υπάρχον σχήμα είναι προφανώς υπερβολική.
Τα περιστατικά ευγλυκαιμικής DKA είναι σχετικά σπάνια σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που λαμβάνουν SGLT2 (0,5/1000 patient-years).
Η παράθεση της μεταανάλυσης συγκριτικών μελετών μεταξύ επλερενόνης - σπιρονολακτόνης δείχνει ότι η χρήση επλερενόνης έχει στατιστικά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη θνησιμότητα των ασθενών και όχι μόνο λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
--- Παράθεση ---Results
Ten studies, comprising 21,930 HF individuals, were included in our investigation. Eplerenone showed a lower risk of all-cause mortality (HR = 0.78, 95%CI [0.64 to 0.94], P = 0.009) and cardiovascular mortality (HR = 0.54, 95%CI [0.39, 0.74], P = 0.0001) compared to spironolactone. Furthermore, eplerenone exhibited a reduced risk of treatment withdrawal (RR = 0.69, 95% CI [0.62, 0.78], P = 0.0001) and gynecomastia (RR = 0.07, 95% CI [0.02 to 0.31], P = 0.0001) than spironolactone
--- Τέλος παράθεσης ---
schumifer:
2) Μία πρόσφατη μετααναλυση στο BMC έδειξε τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής και από όλες τις αιτίες θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδ. ανεπάρκεια που ελάμβαναν επλερενονη σε σχέση μ’ αυτούς υπό σπιρονολακτόνη..
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
[/quote]
Ενδιαφέρον, αν και observational. To uptodate έχει ακόμη τη σπιρονολακτόνη πρώτη, και την επλερενόνη σε περίπτωση παρενεργειών. Λόγω του κόστους φαντάζομαι κυρίως.
Ευελπιστώ και θεωρώ ότι οι γιατροί δεν ακολουθούμε μόδες και βασιζόμαστε κυρίως σε evidence based guidelines και αν δε υπάρχουν ό,τι άλλο μπορούμε.
Τα SGLT2 στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι level I A στις οδηγίες του ESC.
Denominator:
Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γίνονται συζητήσεις σαν κι αυτή που φιλοξενείται στο παρόν νήμα.
Κατά την άποψή μου το forum πρέπει να διεκδικήσει και αυτό το ρόλο, το να μπορεί κάποιος ελεύθερα να καταθέσει την επιστημονική του άποψη με σοβαρότητα και επιχειρήματα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση