Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 09:52:44

Αποστολέας Θέμα: Δύσκολες επιλογές για τις αμοιβές στο Δημόσιο  (Αναγνώστηκε 3237 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Οκτωβρίου 2024, 08:44:09
Αναγνώστηκε 3237 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 13/10/2024
του Αρίστου Δοξιάδη.


Πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δοθεί ένα επίδομα 40.000 ευρώ (εφάπαξ) σε κάθε απόφοιτο Ιατρικής που θα επιλέξει την ειδικότητα του γενικού ιατρού ή του παθολόγου, αντί να γίνει π.χ. χειρουργός ή οφθαλμίατρος. Είναι μια κίνηση σπάνια για τα δεδομένα του κράτους μας και είναι «στη σωστή κατεύθυνση». Ο πολύ μικρός αριθμός γενικών ιατρών στην Ελλάδα, και ο ακόμα μικρότερος αυτών που εργάζονται στο ΕΣΥ, είναι ίσως το κυριότερο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς οι ασθενείς πηγαίνουν κατευθείαν στα νοσοκομεία για ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα ιατρείο ή απευθύνονται σε άλλες ειδικότητες που δεν γνωρίζουν τη συνολική κατάσταση της υγείας τους.

Οι ιατρικοί σύλλογοι είπαν ότι το μέγεθος του επιδόματος είναι πολύ χαμηλό για τα πέντε χρόνια που διαρκεί η άσκηση, και ίσως έχουν δίκιο. Μερικοί ειδικοί πρότειναν το επίδομα να είναι 150.000 και άλλοι ανέφεραν το παράδειγμα της Ρουμανίας, που τριπλασίασε γενικά τις ιατρικές αμοιβές στο Δημόσιο και έτσι σταμάτησε τη φυγή των ιατρών στο εξωτερικό.

Σε ένα ή δύο χρόνια θα δούμε αν το επίδομα των 40.000 θα κάνει σημαντική διαφορά στον αριθμό των γενικών ιατρών και παθολόγων. Αν όχι, πόσο πιθανό είναι να αυξηθεί πολύ, μέχρι να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα; Φοβάμαι πως αυτό δεν θα συμβεί, και η αιτία δεν θα είναι κάποιο αβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος. Η ετήσια δημόσια δαπάνη για υγεία είναι περίπου 11 δισ. και ένα επίδομα των 150.000 για 500 νέους ιατρούς κάθε χρόνο θα κόστιζε 0,7% αυτού του ποσού. Είναι βέβαιο ότι η εξοικονόμηση πόρων από αυτή την αλλαγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο λόγος που δεν θα γίνει σχετίζεται με παθογένειες στο κράτος και στην οικονομία μας. Στο κράτος κυριαρχεί μια ισοπεδωτική «δημοκρατική» αντίληψη περί αμοιβών, όπου κανένα επάγγελμα δεν μπορεί να εισπράττει (επίσημα) πολύ υψηλότερες αμοιβές από άλλα, ακόμα και αν η συμβολή τους στην ευημερία της κοινωνίας είναι πολύ διαφορετική. Ετσι έχουμε ελλείψεις, γιατί οι ικανοί επαγγελματίες πάνε μόνο στον ιδιωτικό τομέα ή μεταναστεύουν.

Ουσιαστικές διαφορές στις αμοιβές υπάρχουν μόνο σε σχέση με την ιεραρχική θέση: ανώτεροι δικαστές, γενικοί γραμματείς υπουργείων. Αυτές δεν τις διαταράσσουμε. Μια νέα δημόσια επιχείρηση που ασχολείται με καινοτομία ζήτησε να προσλάβει δέκα στελέχη με βιογραφικό υψηλής εξειδίκευσης από τον ιδιωτικό τομέα, με μισθό περίπου ίσο με αυτόν των γενικών γραμματέων (5.000 μεικτά). Η πρόταση απορρίφθηκε, γιατί δεν μετρούν η εμπειρία, οι σπουδές και η ικανότητα για ουσιαστική προσφορά. Μετράει η ιεραρχία.

Η γενικότερη οικονομική παθογένεια σχετίζεται με την αγορά εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα συνδυαστικά. Μια θέση στο ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και χωρίς ειδικό μισθολόγιο, αποδίδει οικονομικά περισσότερο από τις περισσότερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, που είναι σε κλάδους με χαμηλή εξειδίκευση όπως ο τουρισμός. Αντίθετα, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι μισθοί στο κράτος δεν υπερβαίνουν κατά μέσον όρο αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί οι επιχειρήσεις είναι πιο παραγωγικές, δίνουν καλές αμοιβές και παράλληλα τροφοδοτούν με φόρους το Δημόσιο για να πληρώνει ικανοποιητικά τους υπαλλήλους. Η νόρμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης ορίζεται από τους μισθούς στις επιχειρήσεις, και το Δημόσιο προσαρμόζεται σε αυτήν.

Μέχρι να αυξηθεί σημαντικά η μέση παραγωγικότητα στον δικό μας ιδιωτικό τομέα, οι κυβερνήσεις που θέλουν να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν δύσκολες και αντιδημοφιλείς επιλογές. Στις κρίσιμες ειδικότητες για την υγεία, την ασφάλεια, την καινοτομία να πληρώσουν όσα παίρνουν τα αντίστοιχα στελέχη στην αγορά. Το λοιπό Δημόσιο θα μείνει πιο πίσω, μέχρι να αλλάξει το περίφημο «παραγωγικό μοντέλο». Ολα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας εκεί καταλήγουν.

*Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι ομότιμος εταίρος στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογίας Big Pi.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Οκτωβρίου 2024, 08:48:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Οκτωβρίου 2024, 09:37:53
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το πρόβλημα δεν είναι πια η απουσία χρημάτων, όπως μας παραμύθιαζαν οι πολιτικοί μέχρι πρόσφατα, αλλά οι πολιτικές επιλογές στο πως θα διαμοιράζονται τα χρήματα.
Υπάρχει επίσης η αποδοχή ότι μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώνει με βάση το παραγόμενο έργο, και περιορίζεται να πληρώνει με βάση την ιεραρχία και υποκειμενικά κριτήρια. Και δεν έχουν μπει ακόμη οι βάσεις να μπορεί να γίνει στο σύντομο μέλλον.
Έμμεσα υπάρχει η αποδοχή ότι και ο ιδιωτικός τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενος από τις αναθέσεις και το μοίρασμα χρημάτων στους ημέτερους.
Το τέλος της εφηβείας για τους φιλελεύθερους από τα Λιντλ και τους αυταρχικούς κρατιστές της τσέπης τους, δεν συνεπάγεται και την αρχή στη βελτίωση αυτής της χώρας.

Κάπου διάβαζα για ένα κεφάλαιο επενδύσεων που ήταν στην λίστα με αυτούς που είχαν πάρει προκλητικά τις περισσότερες επιδοτήσεις από το γνωστό ταμείο ανθεκτικότητας που μοιράζονται λεφτά αυτό τον καιρό. Μου είχε κάνει εντύπωση που είχε ένα άριστο.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3241 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2010, 11:22:27
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
9266 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Φεβρουαρίου 2011, 00:51:33
από eliastheod
0 Απαντήσεις
2018 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2015, 23:38:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
39205 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2020, 01:11:45
από giorgosbr
0 Απαντήσεις
5278 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουλίου 2021, 13:04:56
από Argirios Argiriou