Ελευθεροτυπία, 27/10/2009.Τον συσχετισμό της παχυσαρκίας με την εμφάνιση ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου αποδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, το 8%-10% των καρκίνων στις ΗΠΑ και τη Δ. Ευρώπη οφείλονται στα περιττά κιλά. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι κυρίως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
Ειδικότερα στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο θάνατοι ετησίως εκτιμάται ότι οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο. Δυστυχώς η παχυσαρκία σήμερα αφορά περισσότερους από 1 στους 3 Ελληνες... Υπολογίζεται ότι το 26% των αντρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι και το 41,1% παχύσαρκοι, ενώ στις γυναίκες το 18,2% και το 29,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με πανελλαδικές μελέτες.
Οπως επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί μετά το κάπνισμα τον 2ο προβλέψιμο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ στο μέλλον ίσως εξελιχθεί σε κύριο παράγοντα.
Εκτός από τον καρκίνο η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με περισσότερες από 20 άλλες παθήσεις (όπως σακχαρώδη διαβήτη, στηθάγχη, έμφραγμα, υπέρταση, υπνική άπνοια, υπογονιμότητα, ορισμένες μορφές καρκίνου και κατάθλιψη).
Τα στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος), αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Κιόρτσης και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Δημήτρης Παπάζογλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας όπως έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου.
Οπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, «τα στοιχεία αρχίζουν να γίνονται άκρως ανησυχητικά αλλά περισσότερο ανησυχητική είναι η μη συνειδητοποίηση του μεγέθους και της έκτασης του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελάχιστα δυστυχώς διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν lifestyle σκευάσματα! Είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη η Πολιτεία με τη συνδρομή των επαγγελματιών υγείας να βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε:
* Να καταγραφούν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
* Να αναλυθούν τα αίτια της αυξημένης επίπτωσης της παχυσαρκίας στη χώρα μας και ειδικά στην παιδική ηλικία.
* Να σχεδιαστούν οι μέθοδοι παρέμβασης.
* Να οργανωθούν εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες αντιμετώπισης.
«Είναι φανερό», τόνισαν οι ομιλητές, «ότι το γενικό μοντέλο παρέμβασης όπου λέμε απλά στον κόσμο ότι πρέπει να χάσει βάρος με δίαιτα και άσκηση δεν έχει από μόνο του την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται περισσότερο οργανωμένη και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα άτομα την «ίδια» παχυσαρκία. Εως ότου ομαδοποιηθούν και κατηγοριοποιηθούν οι παχύσαρκοι, γεγονός που θα επιτρέψει την περισσότερο ορθολογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αναγκαία η εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιμετώπισης». *
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος