Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 8.000 εικονικές εισαγωγές ασθενών σε ένα χρόνο στο ΑΧΕΠΑ
(1/1)
anastasios theodoridis:
Εικονικές εισαγωγές ασθενών μίας ημέρας, οι οποίες εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις γιατρών - πολιτών και βλάπτουν οικονομικά το νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ.
Όπως τονίζουν στη “ΜτΚ”, πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι είναι πελάτες των ιδιωτικών ιατρείων κάποιων πανεπιστημιακών γιατρών και οι οποίοι έρχονται στο νοσοκομείο με παρέμβαση του προσωπικού τους γιατρού και κάνουν εισαγωγή για να υποβληθούν σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις, εκ των οποίων κάποιες υψηλού κόστους.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να γίνονται ιατρικές εξετάσεις που μπορεί να κοστίζουν, για παράδειγμα, έως και 10.000 ευρώ, αλλά τελικά να εντάσσονται στο “κλειστό νοσήλιο” και το νοσοκομείο να εισπράττει για αυτές μόλις 75 ευρώ.
“Κάθε χρόνο έχουμε 20.000 εισαγωγές μίας ημέρας στο νοσοκομείο μας, εκ των οποίων περίπου 8.000 είναι εικονικές. Πρόκειται για πελάτες ιατρείων πανεπιστημιακών γιατρών, οι οποίοι κάνουν εικονική εισαγωγή για να υποβληθούν σε πανάκριβες εξετάσεις, τις οποίες στη συνέχεια χρεώνεται το νοσοκομείο. Για παράδειγμα, υπάρχουν εξετάσεις, όπως για την ηπατίτιδα C, που κοστίζουν 700 ευρώ, ωστόσο τις εντάσσουν στο λεγόμενο κλειστό νοσήλιο του νοσοκομείου, το οποίο κοστολογείται μόλις με 75 ευρώ”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Παμλίδης.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ
Τραγική όμως φαίνεται ότι είναι η κατάσταση και στο ογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Όπως τονίζει ο κ. Παμλίδης, το ογκολογικό αποτελεί κομμάτι ενός διατομεακού τμήματος του νοσοκομείου, στο οποίο συνυπάρχουν αγγειοχειρουργικό και καρδιολογικό τμήμα. Λειτουργεί μόλις με έναν γιατρό, ο οποίος είναι δανεικός από το “Θεαγένειο”, και έναν επιστημονικό συνεργάτη. Μάλιστα η σύμβαση και των δύο έχει λήξει, ωστόσο συνεχίζουν να εξετάζουν και να συνταγογραφούν πανάκριβα φάρμακα για τουλάχιστον 1.500 ασθενείς.
“Είναι αδιανόητο να έχει λήξει η θητεία του γιατρού κι αυτός να συνεχίζει να κάνει ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 26% τα ποσοστά των δαπανών για τα ογκολογικά φάρμακα στο συγκεκριμένο τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ενώ υπάρχουν και συνταγές για χορήγηση φαρμάκων χωρίς καν να εγγράφεται η ένδειξη για την πάθηση, όπως προβλέπεται από το νόμο”, επισημαίνει ο κ. Παμλίδης.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, δηλώνει στη “ΜτΚ” ότι ο διοικητής του νοσοκομείου είχε γνώση για την όλη λειτουργία του διατομεακού τμήματος και ιδιαίτερα του ογκολογικού. Επιπλέον, είχε ενημερωθεί για τις εικονικές εισαγωγές της μίας ημέρας, όπως επίσης είχε ενημερωθεί από την προϊσταμένη του φαρμακείου του νοσοκομείου για την αύξηση των συνταγογραφήσεων από το ογκολογικό τμήμα.
“Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κάνει καμία διερεύνηση για όλες αυτές τις καταγγελίες και ενημερώσεις που έγιναν από το σωματείο εργαζομένων κι εν γνώσει του άφηνε να συνεχίζεται η ίδια και συνεχώς επιβαρυνόμενη κατάσταση στο ογκολογικό τμήμα”, τονίζει ο κ. Κοροξενός.
Τι λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης, διαβεβαιώνει ότι οι εικονικές εισαγωγές απαγορεύονται ρητά. “Η εικονική εισαγωγή ασθενούς μίας ημέρας είναι παράπτωμα και δεν εγκρίνεται από κανέναν. Φυσικά, εάν έχει πέσει κάποια παρανομία στην αντίληψη των εργαζομένων, μπορούν να το καταγγείλουν, ώστε να διερευνηθεί και να επιβληθούν κυρώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα εικονικών εισαγωγών μίας ημέρας. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα διερευνήσω τι χρεώθηκε το νοσοκομείο και θα τα χρεώσω στους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι. Τέτοια δράση δημιουργεί ζημία στο νοσοκομείο και χάνονται έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι μπορεί να... μπερδεύονται με τη λεγόμενη νοσηλεία μίας ημέρας, η οποία αφορά σε χημειοθεραπείες, μικροεπεμβάσεις και στεφανιογραφίες, για τις οποίες παλαιότερα χρειαζόταν ο ασθενής να νοσηλευτεί από 5 έως 10 ημέρες στο νοσοκομείο. Σήμερα μειώνεται ο χρόνος παραμονής, γεγονός που είναι επωφελές για το σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, για το 2008 έχουν καταγραφεί στο ΑΧΕΠΑ 183.636 μέρες νοσηλείας σε 60.790 νοσηλευθέντες ασθενείς, δηλαδή ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι τρεις ημέρες. Αντίθετα, το 2004 έχουν καταγραφεί 207.562 μέρες νοσηλείας σε 54.065 ασθενείς, δηλαδή ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν τέσσερις ημέρες.
Αναφερόμενος στο διατομεακό τμήμα, στο οποίο εντάσσεται και το ογκολογικό τμήμα, ο κ. Γάκης εξηγεί ότι στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, η οποία διαθέτει αγγειοχειρουργικό και καρδιολογικό τμήμα, ενώ διενεργούνται χημειοθεραπείες και ενδοφλεβίως εγχύσεις φαρμάκων. Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος είναι σημαντική.
“Ο γιατρός που έχει αναλάβει το ογκολογικό τμήμα είναι γιατρός του ΕΣΥ και ανήκει στο Θεαγένειο. Αυτό όμως είναι υπερκορεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς. Μετά τη μετακίνηση της ογκολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ στο Παπαγεωργίου, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας τμήματος για την εξυπηρέτηση των ασθενών του νοσοκομείου”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.
Για τον επικουρικό γιατρό που υπάρχει στο ογκολογικό τμήμα, ο κ. Γάκης επισημαίνει ότι είναι γιατρός του ΑΧΕΠΑ κι έχει κάνει την ειδικότητά του. Απλώς η θητεία του έληξε και αναμένεται η ανανέωσή της από το υπουργείο.
“Προσωπικά θα ερευνήσω αν υπήρχε συνταγή για χορήγηση φαρμάκου σε ασθενή με σφραγίδα του γιατρού του ΕΣΥ αλλά υπογραφή του επικουρικού. Εάν υπάρξει έγγραφη καταγγελία για αυτό, το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε ΕΔΕ”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.
Ο ίδιος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα ογκολογικά φάρμακα αυξήθηκε κατά 26,3% και τονίζει ότι αυξήθηκε κατά 7% λόγω αύξησης του αριθμού των ασθενών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2003 η φαρμακευτική δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα έφτασε τα 3.255.217 ευρώ σε 7.019 συνεδρίες, το 2004 τα 2.998.944 σε 6.196 συνεδρίες και το 2008 τα 3.929.950 ευρώ σε 9.636 συνεδρίες, με κόστος ανά συνεδρία τα 407,84 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επί σειρά ετών παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δ. Κουναλάκης:
Το ελληνικό κράτος φταίει που πληρώνει το νοσήλειο με την ημέρα και όχι με τα DRGs. Εάν πλήρωνε με DRGs δεν θα υπήρχαν αυτά. Αλλά, εάν πλήρωνε με DRGs τότε πως θα κατάφερνε να πριμοδοτεί παράνομα το ΕΣΥ για να μην αναπτυχθούν περισσότερο ιδιωτικά νοσοκομεία; Και τα ταμεία τι θα κάνανε; Επειδή είμαι σίγουρος ότι για το 95% μιλάω κινέζικα, τα DRGs=Diagnosis Related Groups μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος και ξέρω ότι έχουν γίνει προτάσεις να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα αλλά χωρίς μηχανοργάνωση δεν πρόκειται να γίνει....
Πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές πληρώνονται από ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα με DRGs.
Οι γιατροί φταίνε μόνο στο θέμα που πάει ο ασθενής για μια μαγνητική που κάνει 300 ευρώ και δεν χρειάζεται νοσηλεία και αυτοί του κάνουν εικονική εισαγωγή και πληρώνει 70-80 ευρώ όσο το νοσήλειο της πρώτης μέρας. Και εκεί χωρίς μηχανοργάνωση και χωρίς MIS το ίδιο άρθρο θα δημοσιεύεται κάθε χρόνο....
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση