Το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με τη μέρα και το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα.. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την οργή των ασθενών, γιατι ακόμα αυτοι οι τελευταίοι δεν έχουν καταλάβει τπτ ακόμα....[
b]Με τη λήξη των συμβάσεων αγροτικών ιατρών θα δουν νέους μετά από τρεις μήνες τουλάχιστον * Πρόβλημα και με τις εφημερίες
Παραμένουν τα προβλήματα «Νοσούν» τα Κέντρα Υγείας των Νησιών, λόγω έλλειψης γιατρών [/b]
02/12/2010
Στην «εντατική» βάζει τα Κέντρα Υγείας των νησιών η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Η λήξη συμβάσεων αγροτικών ιατρών και η απαγόρευση του νόμου για παράταση των συμβάσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικών γιατρών, καθιστά τους κατοίκους των νησιών, πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Τα προβλήματα της έλλειψης ιατρών έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προκαλεί η έλλειψη ειδικοτήτων αιχμής (τεχνολόγοι εργαστηρίων, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτικό προσωπικό) ενώ με την αποχώρηση των αγροτικών ιατρών οι αντικαταστάτες θα κάνουν την εμφάνιση μετά από τρεις τουλάχιστον μήνες! Ακόμη και για μια ακτινογραφία κάτοικος της Σκοπέλου αναγκάζεται να έρθει στο Βόλο ενώ στον «αέρα» βρίσκεται η κάλυψη των εφημεριών για όλες τις ημέρες, μετά την ένταξη των Β. Σποράδων στη ζώνη εφημέρευσης 2 ( 7 εφημερίες). Η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου αναγκάζεται να καλύψει τα κενά με ιατρικό προσωπικό από το Νοσοκομείο ενώ για «αστοχία», όσον αφορά το σύστημα εφημεριών στο οποίο έχουν ενταχθεί τα Κέντρα Υγείας των νησιών, μίλησε ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου. Με υπόμνημα που θα καταθέσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο υπουργείο Υγείας θα ζητεί λύση στο πρόβλημα στελέχωσης των Κέντων Υγείας με ειδικότητες αιχμής αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για την παράταση των συμβάσεων των αγροτικών ιατρών μέχρι την κάλυψη των Κ. Υ από τους επόμενους.
Τα Κέντρα Υγείας «νοσούν» λόγω της αποδυνάμωσης από ιατρικό προσωπικό. Σε συνάντηση που είχε ο αντινομάρχης Λεων. Αναστασίου με τον διοικητή του Νοσοκομείου Αρ. Ζαχαρόπουλο καταγράφηκαν τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας των νησιωτικών δήμων, που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού.
Τα Κέντρα Υγείας μετρούν αρκετά κενά σε ειδικότητες αιχμής, (τεχνολόγοι εργαστηρίων, οδηγοί, νοσηλευτές) ωστόσο το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωπα με το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών ιατρών. Ηδη ένας αγροτικός ιατρός έφυγε από το Κ. Υ Σκιάθου, μετά τη λήξη της σύμβασης, ενώ επίκειται η αποχώρηση ενός ακόμη από το Κ. Υ Σκοπέλου. Τα κενά δυσαναπλήρωτα καθώς ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων, μέχρι την κάλυψη από νέο αγροτικό ιατρό, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Με την αποχώρηση των αγροτικών ιατρών τα Κέντρα Υγείας θα
δουν τους νέους να έρχονται τουλάχιστον μετά από τρεις μήνες, καθώς απαιτείται να περάσουν πρώτα από εκπαίδευση από το Νοσοκομείο, ανέφερε ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου.
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα ζητήσει από το υπουργείο να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων να μην μένουν ακάλυπτα από αγροτικούς ιατρούς καθώς το κενό είναι δυσαναπλήρωτο. Να υπάρξει μέριμνα και να αντιμετωπιστούν ως ειδική περίπτωση, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση του Νοσοκομείου να
υπογράφει παράταση της σύμβασης έτσι ώστε οι γιατροί να αποχωρούν όταν έρθουν οι νέοι αγροτικοί.
Στη Σκόπελο, εκτός υπηρεσίας έως και τις 19 Δεκεμβρίου, βρίσκεται ο μοναδικός ειδικός ιατρός ενώ τις επόμενες ημέρες θα φύγει και αγροτικός ιατρός, όπως προαναφέρθηκε.
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου υπάρχουν τρεις ειδικοί γιατροί, και από ένας στα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.
Ακάλυπτες εφημερίες
Στο μεταξύ, η έλλειψη ιατρών δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών. Η εναρμόνιση των Κέντρων Υγείας με το σύστημα των εφημεριών που ισχύσει στα Νοσοκομεία, δεν επιτρέπει την εκτέλεση πάνω από επτά εφημερίες το μήνα. Με τη λήξη των συμβάσεων οι εφημερίες «τινάζονται στον αέρα» και ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτες κάποιες ημέρες είναι ορατός.
Ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου προσπαθεί να καλύψει τα κενά με γιατρούς από το Νοσοκομείου ή τα Κέντρα Υγείας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Ο Λεων. Αναστασίου επισήμανε πως τα νησιά πρέπει να ενταχθούν στη ζώνη 3 (όπου εντάσσονται ειδικές και άγονες περιοχές) όπου προβλέπονται δέκα εφημερίες. «Δεν θα πέσει ο προϋπολογισμός εκτός, αν τα νησιά συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη ζώνη», ήταν το σχόλιο του Λεων. Αναστασίου.
Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού
Στα «συρτάρια» παραμένει και το αίτημα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, που έχει ζητήσει ο διοικητής του Νοσοκομείου προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στα Κέντρα Υγείας των νησιών. Η διαδικασία αν και πιο σύντομη, δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Πρέπει να πιέσουμε έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη ειδικών επικουρικών ιατρών» δήλωσε ο Λεων. Αναστασίου και προσέθεσε «ζητούμενο είναι να έρθουν και οι υπόλοιποι γιατροί που προβλέπονται από τον Οργανισμό λειτουργίας των Κέντρων Υγείας».
Ο αντινομάρχης Πρόνοιας υπογράμμισε τέλος πως η νομαρχία θα ζητήσει όπως στην επόμενη απόφαση για πρόσληψη προσωπικού, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για στελέχωση των Κέντρων Υγείας των νησιών από ειδικότητες αιχμής.
Παιδίατρος μετά από 4 χρόνια
Μετά από μια τετραετία οι κάτοικοι της Σκοπέλου, θα δουν επιτέλους να αποκτά το Κέντρο Υγείας παιδίατρο. Η διαδικασία κρίσης για τη θέση του παιδιάτρου ολοκληρώθηκε, μετά από πολλές περιπέτειες.
Πρόβλημα παραμένει η κάλυψη της θέσης ειδικού παθολόγου καθώς η σχετική διαδικασία απέβη άκαρπη. Αν και στην αρχή έκαναν την εμφάνισή τους υποψήφιοι στο τέλος αποχώρησαν, με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει «ορφανή» και η διαδικασία να επαναληφθεί από την αρχή.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος