Γενικά > Γενική συζήτηση

Παροχή ιατρικών υπηρεσιών χωρίς αμοιβή σε συγγενείς ιατρού

<< < (4/10) > >>

Μαρία Χόρτη:
Κι εγω πάντως την ίδια απορία έχω με τον κ.Κουναλάκη. Όταν πάω το γιο μου που τον έχω εγω ασφαλισμένο στο ΤΣΑΥ στον παιδίατρο κόβει πάντα το χαρτάκι της επίσκεψης. Πως μπορεί να ξέρει ο ελεγκτης αν εγώ είμαι γιατρός ή όχι ώστε να "κόψει" την επίσκεψη?  ??? Το ροζ βιβλιαράκι μου που θα το βρει ο ελεγκτής? Το έχω καταχωνιασμένο στο συρτάρι και το βγάζω μόνο όταν είναι να πάω στο ΤΣΑΥ.

Επίσης και σε μένα σαν την timex, τα όσα πάρε-δωσε δικά μου και συγγενών μου με γιατρούς τις περισσότερες φορές χρεωνόταν κανονικά (ή τεσπα σε περιπτώσεις χειρουργείων υπήρχε μια μικρή έκπτωση), πράγμα που έχει αρχίζει να αλλάζει ομολογώ τον τελευταίο καιρό και δεν ξέρω αν αυτό είναι επειδή "μεγάλωσα" κι έγινα ειδικός ή επειδή πλέον τα παρε-δωσε είναι σε μικρή επαρχιακή πόλη που λίγο-πολύ γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. 

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυμφωνώ απόλυτα με τον fanisGP και αρκετά με τον Jack, με επιφύλαξη λίγο στην ιστορία του συναδέλφου με το fason. Ίσως υπάρχει ελαφρυντικό πχ, ότι το φάρμακο φάνηκε φασον χωρίς να ήταν.

--- Τέλος παράθεσης ---

Κττμγ1, το πιο σημαντικό ζήτημα στη χορήγηση μιας φαρμακευτικής αγωγής είναι το αν πραγματικά χρειάζεται να χορηγηθεί το φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι πριν αποφασίσουμε τη χορήγηση ενός φαρμάκου, πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι με όσο το δυνατό πιο μικρή αβεβαιότητα  ότι ο ασθενής θα κερδίσει με το να το πάρει σε σχέση με το να μη το έπαιρνε.
Επομένως, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην άσκηση της ιατρικής πρέπει να θεωρείται η περιττή χορήγηση φαρμάκων και αυτό ας αποτελέσει την πυξίδα μας.

Τώρα, το αν το φάρμακο θα είναι από αυτά που (ορθώς ή εσφαλμένως) θεωρούνται φασόν, έπεται -πάντα κττμγ- σε σπουδαιότητα, υπό μία όμως κεφαλαιώδους σημασίας προϋπόθεση: Να μην είναι καραφασόν!

1κττμγ=κατά την ταπεινή μου γνώμη

anastasios theodoridis:
Στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  "Καθορισμός των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών  οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών, καθώς και  των σχετικών κυρώσεων" άρθρο 2, παράγραφος 1β αναφέρεται ότι οι θεράποντες ιατροί υποχρεούνται να ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

Στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και συγκεκριμένα στο άρθρο 19 παράγραφος 3 γράφει πως "Ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής".

Τώρα το αν οι "συνάδελφοι" κόβουν επίσκεψη σε συνάδελφο είναι ένα θέμα που χωράει μεγάλη συζήτηση.

fanisgp:
θα ηθελα να εξηγήσω στο νεαρό συνάδελφο αναστάση πως εκτος απ τους κανονες δεοντολογίας υπάρχουν και οι κανόνες ευγενίας και οταν λοιπόν πάει κάποιος στο ''μαγαζί'' οποιουδήποτε είναι συμβατό με την κοινή λογική να κάνει μια κίνηση αναγνώρισης της υπηρεσίας που σου παρέχει ο ''μαγαζάτορας.''!!Ειναι απαράδεκτο να πληρώσει συνάδελφος σε συνάδελφο αλλά να του δώσει το βιβλιάριο να κόψει μια επίσκεψη,(και πάντα χωρίς να το εχει ζητήσει,) δεν καταλαβαίνω που χωράει την πολλή συζήτηση.ΦΑΝΗΣ ΡΗΓΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΟΑΕΕ.   

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δηλαδή για να καταλάβω, θεωρείτε όχι δεοντολογικό ή λογικό να πληρωθεί σε μετρητά κάποιος γιατρός από συνάδελφο ή συγγενή του αλλά λογικό ή δεοντολογικό να κόψει το "χαρτάκι" και να πληρωθεί από το ΤΣΑΥ (ή άλλο ταμείο αν το προστατευόμενο μέλος έχει δική του ασφάλιση π.χ. σύζυγος σε Δημόσιο);
Στη λογική "Αφού δεν τα πληρώνει ο ασθενής αλλά το ταμείο του, τι πειράζει;"  ???

Να συμπληρώσω ότι κι εγώ προσπαθώ να γράφω στο βιβλιάριο και να προσκομίζω στον ανάλογο συνάδελφο εξετάσεις που έκανα εγώ ή συγγενικά μου πρόσωπα κι έχουν κάποιο κόστος αναλωσίμων (π.χ. μικροβιολογικές, ακτινολογικές). Μερικοί συνάδελφοι, προς τιμήν τους, δεν θέλουν ούτε αυτό δηλ. να "γράψω" τις εξετάσεις!
Αλλά κάποιοι να κόβουν "χαρτάκι" για επίσκεψη επειδή δεν το πληρώνει ο ασθενής (συνάδελφος ή όποιος εμπίπτει σ' αυτό) αλλά το ταμείο του το θεωρώ αντιδεοντολογικό και "φτηνό"!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση