Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 15:57:26

Αποστολέας Θέμα: Η ατομική και η συλλογική ευθύνη στην πρόληψη των ασθενειών.  (Αναγνώστηκε 3926 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Νοεμβρίου 2008, 00:15:29
Αναγνώστηκε 3926 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 18.11.2008

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.


Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες χάνουν 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις. Ενας στους τρεις Ελληνες δεν έχει μετρήσει ποτέ το σάκχαρο ή τη χοληστερίνη του. Οι μισές, περίπου, γυναίκες δεν κάνουν εξέταση μαστού και μαστογραφία. Οι άντρες, σε ποσοστό άνω του 70%, δεν ελέγχουν τον προστάτη τους και όλοι, σε ποσοστό άνω του 80%, δεν κάνουν τις βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για να βελτιώσουμε την υγεία μας θα πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη. Το πιο βασικό είναι να μάθουμε να έχουμε σωστή σχέση με το σώμα μας και να συνειδητοποιήσουμε πως η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα δική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα προκύψουν και οι σωστές συμπεριφορές υγείας και θα αναπτυχθεί ο τομέας της πρόληψης, ο οποίος προάγεται πρωτίστως στην οικογένεια και στο σχολείο - εκεί είναι που θα μάθουν τα παιδιά να μην καπνίζουν, να τρέφονται σωστά, να ασκούνται. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ανάπτυξη πρόληψης, μέσω προγραμμάτων Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στο σχολικό περιβάλλον, είναι η πιο σημαντική επένδυση στην υγεία.

Στην υπόθεση αυτή η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Πέρα από τις ενημερωτικές καμπάνιες, που πάντα είναι χρήσιμες γιατί πληροφορούν και ευαισθητοποιούν το κοινό, χρειάζονται οργανωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος, βελτίωσης της διατροφής, ελέγχου του σωματικού βάρους κ.λπ. Την ευθύνη για την παροχή αυτών των υπηρεσιών και προγραμμάτων την έχει πρώτα απ' όλα η Πολιτεία. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να οργανώσουν ανάλογες υπηρεσίες και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το απαραίτητο προσωπικό. Θα πρέπει όμως και τα Ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης να υιοθετήσουν μια ανάλογη πολιτική και να εντάξουν στις παροχές τους την κάλυψη αυτών των αναγκών χωρίς τα σημερινά εμπόδια. Προγράμματα Προαγωγής και Αγωγής Υγείας πρέπει όμως να παρέχονται και στους χώρους εργασίας, αλλά και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε μια τέτοια συνολικότερη προσπάθεια θα μπορέσει και ο καθένας από μας να δώσει με επιτυχία τη μάχη για την υγεία του και τη μακροβιότητά του, χωρίς να παρασύρεται από τα σημερινά πρότυπα του ευδαιμονικού και ανθυγιεινού καταναλωτισμού. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις που αναπτύσσονται την τελευταία κυρίως 20ετία στη χώρα μας. Οι Δυτικοευρωπαίοι μπόρεσαν στο διάστημα αυτό να μειώσουν σημαντικά το κάπνισμα, να βελτιώσουν τη διατροφή τους, να αυξήσουν τη φυσική τους άσκηση και να ενισχύσουν την ποιότητα της ζωής τους, κερδίζοντας έτσι τα διπλάσια επιπλέον χρόνια ζωής απ' ό,τι οι Ελληνες. Αρα είναι κάτι που γίνεται, πολύ περισσότερο που η χώρα μας προσφέρει επιπλέον ευρύτερους παράγοντες υγείας, όπως είναι το κλίμα και οι κοινωνικοί θεσμοί υποστήριξης.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Νοεμβρίου 2008, 00:33:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Οκτωβρίου 2017, 21:37:41
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δύο άρθρα που ανοιγουν μεγάλη συζήτηση:

Mammographic breast density and breast cancer: evidence of a shared genetic basis
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Statistical analyses in Swedish randomised trials on mammography screening and in other randomised trials on cancer screening: a systematic review
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: μαστογραφία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3327 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουλίου 2012, 18:45:44
από Denominator
0 Απαντήσεις
6699 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2013, 23:18:11
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
23916 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Δεκεμβρίου 2020, 16:54:03
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
5384 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2014, 10:00:24
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
44966 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Φεβρουαρίου 2020, 07:41:59
από Argirios Argiriou