Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί και το 100% των συναλλαγών να γίνεται ηλεκτρονικά. Και τότε η ευθύνη των πολιτικών για συνετή διαχείριση των φορολογικών εσόδων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Έχει όμως ο μέσος πολίτης το μυαλό να εκλέξει τέτοιους πολιτικούς;( Αυτό ακριβώς είναι που με προβληματίζει με το επερχόμενο τέλος των μετρητών. Ότι δηλαδή ο κόσμος θα εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τους πολιτικούς ).«Κρυφά» έσοδα δισεκατομμυρίων αποκάλυψε η σύνδεση ταμειακών-POSΈλενα Λάσκαρη
e.laskari at euro2day.grΣε ταξί, πλυντήρια αυτοκινήτων και νομικές υπηρεσίες η μεγαλύτερη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ξεκινά εντός Μαρτίου το ψηφιακό πελατολόγιο και σε πάρκινγκ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεργεία.
Δισεκατομμύρια πρόσθετου τζίρου στην αγορά υπό τη μορφή ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αποκάλυψε η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS το 2024. Σε ορισμένους μάλιστα κλάδους, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών που πέρασαν μέσα από το POS και εξαιτίας της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές, εμφανίστηκαν απευθείας στα δεδομένα της ΑΑΔΕ, ξεπερνά το 300% ή ακόμα και το 600%.
Ο κλάδος των ταξί αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2023 ήταν μόλις 26 εκατ. ευρώ και το 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, έφτασαν τα 79 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος είχε προβάλλει έντονες αντιδράσεις αρχικά στη διασύνδεση ταμειακών και pos και στη συνέχεια στην τοποθέτηση ειδικής σήμανσης για τη δυνατότητα των πελατών να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, αλλά τελικά συμβιβάστηκε στις νέες απαιτήσεις των διατάξεων νόμου που ισχύουν πλέον κανονικά και χωρίς εξαιρέσεις.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία αύξηση στον κλάδο των πλυντηρίων αυτοκινήτων. Ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2023 ήταν 11,2 εκατ. ευρώ και το 2024 ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 80,2 εκατ. ευρώ).
Επόμενο βήμα, η καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου στα πλυντήρια αυτοκινήτων, από κοινού με πάρκινγκ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και συνεργεία. Με το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο, κάθε όχημα το οποίο εισέρχεται στην επαγγελματική εγκατάσταση θα καταγράφεται με τα στοιχεία πινακίδων στην νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Το ίδιο θα συμβαίνει και κατά την έξοδο του οχήματος ταυτόχρονα με την έκδοση της απόδειξης και τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται απευθείας στην ΑΑΔΕ.
Συνολικά το 2024, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην αγορά έκανε άλμα 10,7% και έφτασε τα 67,7 δισ. ευρώ. Ένα μέρος της αύξησης προφανώς συνδέεται με την εξοικείωση των καταναλωτών με το πλαστικό χρήμα και την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του, ένα άλλο σημαντικό μέρος όμως, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές πως, αποκαλύφθηκε καθώς δεν μπορούσε πια να κρυφτεί.
Είναι αυτά τα έσοδα, από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στα οποία ποντάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του νέου πακέτου μείωσης άμεσων φόρων το οποίο σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην επόμενη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη μάλιστα, η εφαρμογή των μειώσεων άμεσων φόρων «για τους συνεπείς φορολογούμενους» θα γίνει από τα εισοδήματα του 2025 τα οποία θα δηλωθούν το 2026. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ σε μόνιμη βάση από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για μειώσεις άμεσων φόρων.
Οι αυξήσεις τζίρου σε άλλους κλάδους
Τα αποτελέσματα του 2024 στο μέτωπο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποκαλύπτουν και άλλους κλάδους με σημαντική αύξηση του τζίρου που πέρασε μέσα από τα POS και έφτασε απευθείας στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ.
Εστίαση, καφέ και εστιατόρια έγραψαν αύξηση της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα 5,9 δισ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ στα σούπερ μάρκετ όπου παρά την παραδοχή ότι η έκδοση αποδείξεων αποτελεί καθημερινότητα δεν έλειψαν πέρυσι οι περιπτώσεις ταμειακών στον…αέρα χωρίς διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ, ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε από τα 10,9 δισ. ευρώ στα 11,5 δισ. ευρώ.
Σε πολλούς κλάδους βέβαια και η συσσωρευμένη ακρίβεια έχει βάλει το χεράκι της στην αύξηση της αξίας των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν
αύξηση της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα 175 εκατ. ευρώ στα 228 εκατ. ευρώ για τα περίπτερα, από τα 11,3 εκατ. ευρώ στα 45 εκατ. ευρώ για τις νομικές υπηρεσίες, από τα 206 εκατ. ευρώ στα 248 εκατ. ευρώ για τους
οδοντίατρους και από τα 356 εκατ. ευρώ στα 391 εκατ. ευρώ για τους
γιατρούς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος