Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.
vasiliki:
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Δεκ 30, 2007 5:27 pm Θέμα δημοσίευσης: Εφημερίες 2008?
--------------------------------------------------------------------------------
Ο Αγ. Στέφανος μαρτύρησε με λιθοβολισμό. Μέλη από το υποτιθέμενο πτώμα του βρίσκονται σε πολλά μέρη, όπως στη Μονή Κασταμονίτου (δεξί χέρι), Μεγίστη Λαύρα (κεφάλι), στη Μονή Ξενοφώντος (τμήμα κεφαλιού), στη Μονή Παντοκράτορος (σαγόνι), στη Μονή Διονυσίου (άλλο σαγόνι), στη Μονή Ιβήρων, στη μονή Ζωγράφου, στη μονή Σταυρονικήτα, στο ναό Ζωοδόχου Πηγής Μεσημβρίας (άλλο κομμάτι του κεφαλιού του). Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.
¦ Τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου τιμά ανυπερθέτως και το Υπουργείο Υγείας. Κάθε χρονιά, ακριβώς στις 27 Δεκεμβρίου, στέλνει φιρμάνι για τις εφημερίες. Με τον ίδιο τρόπο που μαρτύρησε ο Άγιος Στέφανος μαρτυρούν κι αυτές. Με λιθοβολισμό. Όλο το χρόνο μαζεύουν στο Υπουργείο κοτρόνια, διαδικασία που ο κ. Αβραμόπουλος συνηθίζει να αποκαλεί «διαπραγμάτευση». Φέτος μάλιστα συνέδραμε στη συλλογή κι ένας συνταξιούχος Πρόεδρος.
¦ Το προχτεσινό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα κ. Καλογερόπουλου που σας επισυνάπτω («εφημερίες 2008.doc») έθεσα υπόψη του δικηγόρου κ. Μιχαήλ. Το θεωρεί νομικά παντελώς ανίσχυρο και από κάθε άποψη απαράδεκτο, πράγμα που τεκμηρίωσε άλλωστε στην τελευταία γνωμοδότησή του που σας επισυνάπτω εκ νέου ("Μιχαήλ 07-12-07"). Η επανάληψη της περσινής εμπειρίας με την τροπολογία Αβραμόπουλου που δεν διέθετε ούτε καν αναδρομική ισχύ είναι επαρκής λόγος για να απορρίψουμε σε συλλογικό επίπεδο αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Να θυμίσω ότι η περσινή τροπολογία ψηφίστηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος, ώστε ανυπερθέτως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ σε τρείς μήνες. Τον Ιούλιο δόθηκε παράταση με Υπουργική απόφαση, ώστε ανυπερθέτως να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις. Τι θα ισχυριστεί τώρα ο ανυπερθέτως αναξιόπιστος Υπουργός Υγείας;
¦ Τον Ιούνιο, στην ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας που υπέγραψαν 1000 γιατροί και πολίτες ζητούσαν να μην παραταθεί άλλο ο εργασιακός μεσαίωνας των νοσοκομειακών γιατρών. Τόνιζαν λοιπόν στον κ. Αβραμόπουλο: "Αντιλαμβάνεσθε πως εάν συνεχίζετε ν΄ αδιαφορείτε, να κωφεύετε, να εξαπατάτε ασύστολα νοσοκομειακούς γιατρούς και πολίτες είσθε ακατάλληλος ως Υπουργός Υγείας; Εάν δεν αντιλαμβάνεσθε όλα τα παραπάνω κ. Αβραμόπουλε τότε σας λέμε ευθαρσώς ότι θα προσφέρατε σημαντική υπηρεσία παραιτούμενος."
Ωρα να επαναλάβουμε εκ νέου την προτροπή.
¦ Η περσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπήρξε απορριπτική στη νομιμότητα της αναστολής ισχύος των ΠΔ 88/99 και 76/2005. Μόνον λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέτρεψαν την επανάληψη της «συγγνωστής πλάνης». Φέτος τι θα πράξει το Ελεγκτικό Συνέδριο; Η έγκαιρη υποβολή ερωτήματος προς τον Πρόεδρό του κ. Κούρτη, καθώς και τον Πρόεδρο του Ι΄ Τμήματος κ. Ροντογιάννη θα ήταν σώφρων ενέργεια, ώστε να μη βρεθούμε σε δυσάρεστες εκπλήξεις στις αρχές Μαρτίου που πληρώνονται οι εφημερίες.
¦ Βεβαίως θα ενημερωθεί ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ και θα πιέσουμε με κάθε τρόπο ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες παραπομπής του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
¦ Κυρίως όμως μετράει τούτο: να μην αποδεχτούμε συνδικαλιστικά ούτε κατ΄ ελάχιστον τη διαιώνιση αυτής της αισχρής κατάστασης. Οφείλουμε να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το ζήτημα, να καταγγέλλουμε τις ψευδολογίες Αβραμόπουλου, να κινητοποιούμαστε, να αποφύγουμε μεμψιμοιρίες και «πλάγιους τρόπους». Με την επιμονή μας φέραμε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που πριν τέσσερα χρόνια ήταν στα αζήτητα, με την επιμονή μας θα το κρατήσουμε ανοιχτό.
¦ Είναι χιλιάδες οι γιατροί του ΕΣΥ που ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους, δεν χρηματίζονται από ασθενείς και εταιρείες, διεκδικούν καλύτερες αποδοχές, διεκδικούν ποιότητα ζωής, διεκδικούν εντέλει την αξιοπρέπειά τους. Σ΄ αυτούς βασιζόμαστε ώστε να λέμε ότι το εφημεριακό θα μείνει ανοιχτό, θα διεκδικηθεί μισθολόγιο. Η κινητοποίηση για το ασφαλιστικό έδειξε μεγαλοπρεπέστατα ότι η κυβέρνηση δεν είναι, αλλά παριστάνει την άτρωτη. Παρομοίως, ο Υπουργός Υγείας δεν είναι, αλλά παριστάνει τον ατσαλάκωτο.
από ενημερωτικό σημείωμα του συναδέλφου Κου Δ.Βαρνάβα (30-12-07)
-----------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 07 Δεκεμβρίου 2007
Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα που μου υποβάλλατε, σχετικά με το ζήτημα της έγκρισης και πραγματοποίησης των εφημεριών από την 1η Ιανουαρίου 2008 και εφεξής, ενόψει του εύλογου προβληματισμού των Νοσοκομειακών Γιατρών και των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του έτους 2007, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις υπ'αριθ.67/2007, 106/2007 και 107/2007 Πράξεις του Ι' Τμήματος, είναι σαφές.
Οι σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ, η οποία εκωδικοποίησε τις Οδηγίες 93/104/ΕΚ και 2000/34/ΕΚ, έχουν άμεση εφαρμογή, αφού η προθεσμία μεταφοράς τους στην εθνική έννομη τάξη έχει εκπνεύσει και οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί με τα Π.Δ.88/1999 και 76/2005 στην εσωτερική έννομη τάξη, με συνέπεια οι κανόνες που θεσπίζουν να έχουν καταστεί γνωστοί στους ενδιαφερόμενους για τους οποίους γεννούν δικαιώματα, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι σαφείς, ορισμένοι και δεκτικοί αμέσου εφαρμογής στην εσωτερική έννομη τάξη.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε δαπάνη από 01-01-2008 κατά το μέρος που θα αφορά καταβολή αποζημίωσης για εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν από Γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, καθ' υπέρβαση των τιθέμενων με την ανωτέρω Κωδικοποιητική Κοινοτική Οδηγία και τα προαναφερόμενα Προεδρικά Διατάγματα ελάχιστου ορίου ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) και ανώτατου ορίου εβδομαδιαίας εργασίας θα είναι μη νόμιμη, τα δε σχετικά χρηματικά εντάλματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις ως άνω Πράξεις και σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανεγνώρισε συγγνωστή πλάνη στα αρμόδια όργανα των Νοσοκομείων Πύργου, Κεφαλληνίας και Σπάρτης, η οποία "δικαιολόγησε" τη θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων για την αιτία αυτή έως τη λήξη του Οικονομικού έτους 2007.
Εκ του γεγονότος αυτού συμπεραίνεται και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι από την 01-01-2008 και εφεξής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί συγγνωστή πλάνη, ως πρόσχημα παραβίασης του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου, το οποίο περιλαμβάνει εν προκειμένω αυξημένης τυπικής ισχύος κανόνες, οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο 28§1 του Συντάγματος, υπερισχύουν οποιασδήποτε αντίθετης διάταξης Νόμου.
Περαιτέρω, θα πρέπει να καταστεί γνωστό, ότι η ενδεχόμενη έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση της αναστολής εφαρμογής των άρθρων 6 και 5 των Π.Δ.88/1999 και 76/2005 αντίστοιχα κατ' εξουσιοδότηση του Έκτου άρθρου του Ν.3527/2007, θα είναι παράνομη, καταχρηστική και προεχόντως αντισυνταγματική, ως τέτοια δε θα προσβληθεί άμεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εφόσον, όπως έχει δεχθεί το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σχετικές του Αποφάσεις (λ.χ. η υπ'αριθ.3471/2005), οι κατ' έτος εκδιδόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν το πλαίσιο έγκρισης και πραγματοποίησης εφημεριών των Νοσηλευτικών και λοιπών Ιδρυμάτων που ανήκουν στις Ζώνες Α', Β' και Γ' και περαιτέρω το ύψος των διατιθέμενων πιστώσεων, δεν υποχρεώνουν τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς να εργάζονται εβδομαδιαίως πέραν των 48 ωρών συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, συνάγεται ότι και οι κατ' εξουσιοδότηση των ετήσιων αυτών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων εκδιδόμενες αποφάσεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, οι οποίες εγκρίνουν την πραγματοποίηση των μηνιαίων προγραμμάτων εφημεριών, δεν θα πρέπει να υποχρεώνουν τους Γιατρούς σε εβδομαδιαία εργασία πέραν των 48 ωρών συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, εκτός εάν υπάρχει η ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του ενδιαφερόμενου Γιατρού για την σχετική υπέρβαση, ή προβλέπει διαφορετικά σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Όπως σας είναι επίσης γνωστό, οι εννέα (9) αυτοτελείς Καταγγελίες που έχουν υποβληθεί δι' εμού από αντίστοιχες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου (πρωτογενούς και παράγωγου) από την Ελληνική Δημοκρατία (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), βρίσκονται σε "καλό δρόμο", σχετικά με την διαδικασία παραπομπής της Χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σας γνωρίζω επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενημερωμένη, με σχετική αλληλογραφία που έχω με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της, για το περίφημο ως άνω Έκτο άρθρο του Ν.3527/2007 και την κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα υπ'αριθ.2/42003/0022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία φέρει τον παραπλανητικό τίτλο "Εφαρμογή Οδηγιών Ευρωπαϊκής Ένωσης"(!!!) και η οποία παρέτεινε την αναστολή εφαρμογής των άρθρων 6 και 5 των Π.Δ.88/1999 και 76/2005.
Συμπερασματικά, εφόσον δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί πλέον νέα συγγνωστή πλάνη για το έτος 2008, τα προγράμματα εφημεριών θα περιλαμβάνουν από 01 Ιανουαρίου 2008 τόσες εφημερίες, όσες θα πληρώνονται σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο. Τα προγράμματα αυτά θα εκπονηθούν όπως και τα αντίστοιχα του μήνα Δεκεμβρίου 2007. Συνιστάται η κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μόνο για τη πρώτη εβδομάδα του μήνα Ιανουαρίου 2008.
Με εκτίμηση
Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
vasiliki:
Η καταγγελία που κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας οι γιατροί του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Αμαλιάδα 18-4-2007
Προς Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηλείας.
Αξιότιμη/ε κυρία/ε,
με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα νοσοκομεία του νομού Ηλείας σας αποστέλλουμε καταγγελία που αφορά τη κατάφωρη παράβαση κάθε έννοιας τήρησης του χρόνου εργασίας στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις προειδοποιήσεις και τα σχετικά έγγραφά τόσο της τριμελούς επιτροπής όσο και μεμονωμένων ιατρών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου όσον αφορά το απάνθρωπο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Καταγγέλλουμε το συνεχή εξαναγκασμό μας σε συνθήκες εργασίας επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία πέρα από κάθε λογική και ισχύουσα διεθνή και ελληνική νομοθεσία περί μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων βλ. όρο ΙΙΙ ζ της διακήρυξης γενικής συνδιάσκεψης της διεθνούς οργάνωσης εργασίας στη Φιλαδέλφεια 10-5-1944, προοίμιο καταστατικού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Νέα Υόρκη 21-7-1946, άρθρο του διεθνούς συμφώνου για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη 19-12-1966 καθώς και λοιπές διατάξεις.
Σας υπενθυμίζουμε πως τα Π.Δ. 88/99 και 76/05 (ΦΕΚ 117΄) ορίζουν το μέγιστο του χρόνου εργασίας για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους ιατρούς καθώς και πολλές άλλες παραμέτρους που αφορούν τη χορήγηση ρεπό μετά την εφημερία κλπ. Τα Π.Δ αυτά αποτελούν ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που αποτελεί κοινοτικό δίκαιο. Με την δημοσίευση τροπολογίας στο ΦΕΚ την 9-2-07 αναστάλθηκαν τα άρθρα 6 του Π.Δ. 88/99 και άρθρο 5 του Π.Δ. 76/05 έως 30/6/07 με δυνατότητα παράτασης άλλων έξι μηνών (έως 31/12/2007) με κοινή υπουργική απόφαση. Η τροπολογία αυτή είναι σύμφωνα με νομικές πηγές έωλη, προβληματική και ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου γι΄αυτό το λόγο πολλές ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών ανά την Ελλάδα έχουν καταφύγει στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΣτΕ για την κήρυξη της ως αντισυνταγματική.
Δεδομένου ότι πολλοί νοσοκομειακοί ιατροί εκτελούν έως και 12 εφημερίες το μήνα εργαζόμενοι κατά μέσο όρο πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα γίνεται κατανοητό πως η σωματική και ψυχική τους υγεία κινδυνεύει λόγω του απάνθρωπο ωραρίου εργασίας ενώ γίνεται σαφής ο κίνδυνος για τους ασθενείς λόγω λανθασμένων αποφάσεων που λαμβάνονται λόγω πνευματικής και σωματικής κόπωσης. Σας ενημερώνουμε πως στο νοσοκομείο μας έχουν καταγραφεί περιστατικά κρίσεων άγχους και πανικού, λιποθυμικών επεισοδίων, επεισοδίων υπέρτασης και γαστρεντερικών διαταραχών λόγω της υπερκόπωσης και της αγχώδους φύσεως της εργασίας. Γνωρίζουμε επίσης πως στην υπηρεσία σας έχουν γίνει στο παρελθόν καταγγελίες ιατρών του νοσοκομείου Πύργου περί μη τηρήσεως των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε αυτό.
Όπως προκύπτει από την υπάρχουσα πλούσια βιβλιογραφία, η στέρηση ή ο περιορισμός του ύπνου, ως συνέπεια της κακής οργάνωσης της εργασίας (π.χ. διάρκεια της νυκτερινής και της υπερωριακής εργασίας), συμβάλλουν νομοτελειακά στην δημιουργία λαθών, την πρόκληση αναπηριών και τραυματισμών2,1,3,. Έχει αποδειχθεί, ότι μακρές περίοδοι νυκτερινής εργασίας, είναι επιζήμιες για την υγεία των εργαζομένων και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους στην εργασία4,5. Πολλές μελέτες δείχνουν, ότι η ποιότητα της φροντίδας του ασθενή, μπορεί να επηρεασθεί καθοριστικά από τα επίπεδα του στρες του νοσοκομειακού προσωπικού και ιδιαίτερα των ιατρών6,7,8,9,. Επίσης γνωρίζουμε, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί υποφέρουν από υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης, με κλινικά μάλιστα μετρήσιμα συμπτώματα10,11. Πολλές μελέτες σχετικά με το στρες στην εργασία, μεταξύ των οποίων και η που εκπόνησαν δύο Πανεπιστήμια της Φινλανδίας (Department of Psychology, University of Helsinki, και Department of Physical Education, University of Jyvaskyla), απέδειξαν τους ιδιαίτερους κινδύνους που αυτό έχει για την εκδήλωση καρδιολογικής πάθησης12,13,14.
Είναι ακόμα ανησυχητικό το γεγονός, ότι σύμφωνα με έρευνα εθνικής εμβέλειας, που έγινε στην Αγγλία, με την εποπτεία του Καθηγητή Chris Todd του Πανεπιστημίου του Manchester και της Δρ. Susan Robinson του Νοσοκομείου Addenbrooks, Cambridge για λογαριασμό της Emergency Medicine Doctors Top Stress League, σχεδόν ένας στους δέκα νοσοκομειακούς ιατρούς επειγόντων περιστατικών, ανέφερε, ότι το στρες του δημιούργησε σκέψεις αυτοκτονίας. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής προήλθαν από την εξέταση 350 περιπτώσεων νοσοκομειακών Γιατρών επειγόντων περιστατικών από όλη την Αγγλία. Σχεδόν το 45% των ερωτηθέντων, υπέφερε από υψηλού βαθμού στρες, συγκριτικά με το 18% του γενικού εργαζόμενου πληθυσμού.
Επειδή και εμείς είμαστε εργαζόμενοι καταφεύγουμε στην υπηρεσία σας και ζητούμε παρά την αναστολή του άρθρου 6 Π.Δ. 76/05 να μας εξασφαλίσετε συνθήκες εργασίας του 21ου αιώνα και όχι δουλείας και μεσαίωνα ώστε να μην κινδυνεύει η σωματική και ψυχική μας υγεία λόγω υπερκοπώσεως. Επίσης ζητούμε μα μας ενημερώσετε αν υπάρχει ιατρός εργασίας, τι είδους υποδείξεις έχει κάνει στη διοίκηση του νοσοκομείου Αμαλιάδας και τι είδους μέτρα έχει λάβει για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής μας υγεία σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του νόμου 1568/89. Επιθυμούμε επίσης να γνωρίζουμε το ονοματεπώνυμό του προκειμένου να τον ενημερώσουμε σύμφωνα με την παράγραφο 5 του νόμου 1568/99 και την παράγραφο 2 περίπτωση ε του άρθρού 13 του Π.Δ 17/96 για τους παράγοντες που έχουν επίπτωση στην υγεία μας. Εξάλλου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 «κάθε εργαζόμενος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να φροντίζει ανάλογα με τις δυνατότητές του για τη ασφάλεια και την υγεία του καθώς και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εργασία»
Παρακαλούμε για την όσο δυνατόν ταχύτερη ενημέρωση για τις ενέργειές σας ώστε να μας εξασφαλίσετε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Με ευχαριστίες και εκτίμηση,
Η τριμελής επιτροπή του Γ.Ν.Αμαλιάδας
Κ.Καραίνδρος, Πρόεδρος
Σ.Φουντουλάκης, Γραμματέας
Χ.Λακάλη, Ταμίας
_________________
vasiliki:
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Φεβ 24, 2008 2:48 pm Θέμα δημοσίευσης: ΒΟΥΛΗ 18-02-08
--------------------------------------------------------------------------------
¦ Μέχρι τώρα έκαναν τους γαλαντόμους. Δήλωναν σε διάφορους τόνους ότι ανοίγουν θέμα νέου ιατρικού μισθολογίου. Έτσι, στην επιστολή της 16ης Ιανουαρίου, ο κ. Καλογερόπουλος έγραφε : "Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς". Στην αρχή της εβδομάδας ο Υπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι θα ήταν ανειλικρινής αν υπόσχονταν μισθολόγιο, ενώ ο κ. Καλογερόπουλος στην επιστολή του το πάει ακόμα παραπέρα: "κανείς βέβαια δεν σας απαγορεύει να το διεκδικήσετε στο μέλλον, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν".
Στο αγελαδοκούρεμα...
¦ Για όσα δήλωσε ο Υπουργός στη Βουλή επισυνάπτω απόσπασμα από τα Πρακτικά ("ΒΟΥΛΗ 18-2-08"):
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
Επόμενη είναι η με αριθμό 597/11-2-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις εφημερίες στα νοσοκομεία κ.λ.π.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Το θέμα των εφημεριών είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία των νοσοκομείων σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Δυστυχώς, η μείωση των πιστώσεων για την υγεία στον Προϋπολογισμό του 2008, επηρεάζει και τις πιστώσεις για τις εφημερίες (η μείωση προσεγγίζει το 0.4% του Α.Ε.Π. σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2003, δηλαδή περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ).
Έτσι, σε δεκάδες νοσοκομεία το πρόγραμμα των εφημεριών βγαίνει με περικοπές προσωπικού και παράλληλα καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών των εργαζομένων. Ακόμα, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν και πότε θα πληρωθούν.
Το πρόβλημα είναι γνωστό. Η κυβέρνηση αδυνατεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της υποχρέωσής της να προσαρμόσει τον τρόπο των εφημεριών και το χρόνο εργασίας των ιατρών στις κοινοτικές οδηγίες, όπως αυτές εντάχθηκαν στο Εθνικό Δίκαιο. Η παράταση που ψήφισε πριν ένα χρόνο έληξε και το πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο οξυμένο.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πρώτον, πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων τις δεδουλευμένες εφημερίες;
Δεύτερον, θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση τις κοινοτικές οδηγίες για το χρόνο εργασίας των ιατρών και πότε;»
Στην ερώτηση του κ. Νασιώκα, θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το ζήτημα των εφημεριών δεν προέκυψε ξαφνικά. Από το 1993, σας θυμίζω, υπήρχε σχετική Κοινοτική Οδηγία και ήταν ακριβώς η δική μας κυβέρνηση που ήρθε να καλύψει αυτό το κενό, για να μην πω την αδράνεια που είχε επιδειχθεί τότε, αλλά και το χαμένο χρόνο. Όλες οι εφημερίες, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό πληρώθηκαν κανονικότατα το 2007, καθώς και θεσπίσαμε νομοθετική διάταξη για το λόγο αυτό, όπως και το Ελεγκτικό Συνέδριο πείσαμε για τη σοβαρότητα του διαλόγου, που τον τελευταίο χρόνο αναπτύξαμε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο διάλογος αυτός, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, έχει φθάσει, θα έλεγα, ένα βήμα πριν, από τη υπογραφή της τελικής σύμβασης, καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υιοθετεί τα συμπεράσματα στα οποία μετά από διάλογο από κοινού καταλήξαμε.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε νέο μισθολόγιο με 1.600 ευρώ, ως αρχικό μισθό στον ειδικευόμενο. Εάν, είτε υποσχόμασταν, είτε υποστηρίζαμε κάτι διαφορετικό, θα ήμασταν ανειλικρινείς και θα ακυρώναμε τη δικαίωση πάγιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών που σήμερα, όπως σας είπα πρωτύτερα, πετυχαίνουμε. Έτσι και το επτάωρο τακτικό ωράριο θεσπίζουμε και ημερανάπαυση, το ρεπό δηλαδή χορηγούμε, μετά από εφημερία 24ωρης αργίας και στην πρόσληψη 4.500 γιατρών ειδικευμένων και ειδικευόμενων προχωράμε, μέχρι το 2009.
Παράλληλα, νομοθετούμε το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών και πραγματοποιούμε μια σειρά από ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των εφημεριών τους. Θεσπίζουμε την αναμόρφωση της ιατρικής υπηρεσίας, με την υιοθέτηση του πολυδιευθυντικού συστήματος και το σημαντικότερο, προβλέπουμε ότι από την 1.1.2009,το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών των γιατρών, που αντιστοιχούν σε τέσσερις και έξι εφημερίες αντίστοιχα με τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους, ενσωματώνονται στις τακτικές τους αποδοχές. Ένα κομμάτι αυτών των αποδοχών, θα αποτελέσει μέρος των συντάξιμων αποδοχών. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανό χρόνο για τη λεπτομερή καταγραφή και επεξεργασία των όρων της συλλογικής σύμβασης, αναστέλλουμε άμεσα, με διάταξή μας που έχουμε καταρτίσει και η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2008, την ισχύ των Προεδρικών Διαταγμάτων με το χρόνο εργασίας. Σʼ αυτό συμφωνούν και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΥΝΑΠ. Οι ρυθμίσεις αυτές που προωθούμε είναι αποδεκτές από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και αποτελούν επιβεβαίωση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης που εμπεδώθηκε με την εκπλήρωση της δέσμευσής μας ότι το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών για το 2007, θα πληρώνονταν και όπως γνωρίζετε, πληρώθηκαν. Το ίδιο θα γίνει και για το 2008, κατά τρόπο που και σύμφωνα με το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο, θα είναι εναρμονισμένο και θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εκπλήρωση του προγράμματος των εφημεριών που εκπονείται και θα συνεχίσει να εκπονείται από την ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Αν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτό.
Κατά συνέπεια, η επίκαιρη ερώτησή σας, κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, αντικείμενο και δίνει τη δυνατότητα να σας ασκηθεί, αν μου επιτρέπετε και κριτική -αναφέρομαι στη δική σας περίοδο- διότι εμείς έχουμε το θάρρος να διαπραγματευθούμε, να ανοίξουμε κατʼ αρχήν το θέμα, να ανοίξουμε το διάλογο για τα χρόνια προβλήματα των γιατρών και βρίσκουμε λύσεις αποδεκτές και από τους δικούς σας συνδικαλιστές και δρομολογήσαμε άλλα θέματα και ζητήματα που σε τελευταία ανάλυση με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, θα λυθούν. Εμάς μας ενδιαφέρει και δίκαια να αντιμετωπίζονται οι γιατροί και το κύρος και την αξιοσύνη τους να διασφαλίζουμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Νασιώκας.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κατʼ αρχάς, δεν έχουν πληρωθεί όλες οι εφημερίες και υπάρχουν μήνες το 2007 που είναι απλήρωτες. Δεν υπάρχει φυσικά νομικό πρόβλημα, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα για να πληρωθούν. Έχω στοιχεία, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Έφερα αυτό το θέμα στη Βουλή, όχι μόνο γιατί είναι επείγον, αλλά γιατί δεν είμαστε ούτε καν στο παρά πέντε, είμαστε στο και πέντε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει καλή εφημερία νοσοκομείου. Σημαίνει παρακολούθηση όλο το εικοσιτετραώρου του ασθενούς, γιατί η ασθένεια δεν έχει εξέλιξη μόνο το πρωινό ωράριο που είναι οι γιατροί, αλλά όλες τις ώρες και τις δύσκολες νυχτερινές ώρες και παράλληλα, σημαίνει καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Και αφού κύριε Υπουργέ δεν θεσμοθετεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -την εξαγγέλλετε βεβαίως- τον οικογενειακό γιατρό, τα αστικά τύπου κέντρα υγείας, φυσικά χρειάζεται περισσότερο το νοσοκομείο και η εφημερία του. Και τέτοιες μέρες σαν σήμερα με τέτοιο καιρό και παγετό, με το ΕΚΑΒ σε πλήρη εγρήγορση και όλα τα νοσοκομεία, καταλαβαίνουμε πόσο πρόβλημα είναι η εφημερία. Το νοιώθουμε όλοι και νοιώθουμε ασφάλεια. Δυστυχώς, δεν το αντιμετωπίζετε με την ίδια σοβαρότητα και θα σας εξηγήσω γιατί.
Πριν από ένα χρόνο φέρατε μία τροπολογία για να παρατείνετε το παλιό καθεστώς των εφημεριών για έξι μήνες. Βεβαίως, πέρασαν οι έξι μήνες, εκμεταλλευτήκατε και τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να το επεκτείνετε άλλους έξι μήνες και 31 Δεκεμβρίου έληξε. Γενάρη και Φλεβάρη είναι απολύτως ακάλυπτο και νομικά. Σας είχαμε πει τότε, «φέρτε μια δέσμη μέτρων». Σήμερα λέτε ότι αυτά τα συζητάτε με τους γιατρούς και θεωρείτε ότι είναι και συμφωνημένα. Και μακάρι να είναι συμφωνημένα, είναι και δική μας πρόταση, αλλά δεν το κάνατε. Σας είπαμε ότι θα είμαστε σε αδιέξοδο ένα χρόνο μετά. Κατά την άποψή μας είμαστε και υπάρχει μία επιλογή, πραγματικά να αλλάξετε πολιτική, να στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας, να το χρηματοδοτήσετε, να συμφωνήσετε με τους γιατρούς.
Αναφέρατε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οι 4.500 προσλήψεις. Επειδή ακούμε πολλές προσλήψεις και δεν γίνονται, κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μας να το αμφισβητούμε. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας είναι λιγότεροι από όσο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στο σύνολό τους. Μακάρι, λοιπόν, οι 4.500 προσλήψεις των γιατρών, να γίνουν το 2008 και το 2009.
Το δεύτερο. Λέτε, δεν συζητάτε καθόλου μάλιστα το νέο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών. Αυτοί ζητούν 1.600 ευρώ. Εσείς δεν συζητάτε καθόλου. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι το μισθολόγιο των γιατρών, το μισθολόγιο των νοσηλευτών, των νοσοκομείων είναι καλό; Η δική μας άποψη είναι, να συζητήσετε και να συμφωνήσετε. Είναι η μόνη διέξοδος. Δεν είναι το θέμα μόνο οικονομικό -που είναι, θα το πούμε και μετά, όταν θα μιλήσουμε σε λίγο στα ναρκωτικά- δεν είναι μόνο νομικό -που είναι, γιατί είστε σε αδιέξοδο, δεν έχετε άλλη δυνατότητα- είναι κυρίως πολιτικό, γιατί πρέπει να πάρετε πολιτική απόφαση, να στηρίξετε το σύστημα υγείας που δίνει σε εκατομμύρια πολιτών σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σʼ αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα, ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κύριε Υπουργέ και μακάρι αυτό που λέτε ότι συμφωνήσατε με τους γιατρούς να προχωρήσει και να το υλοποιήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσε-τε, κύριε συνάδελφε.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Τελείωσα, κυρία Πρόεδρε.
Βλέπω, όμως, διαφορετικά πράγματα. Βλέπω ότι αντιδρούν πάρα πολύ και αντιδρούν, γιατί στην ουσία λέτε πολλά, τάζετε, αλλά δεν τα κάνετε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω, ότι ο πολύ συμπαθής σε εμένα συνάδελφος κ. Νασιώκας, με τα όσα είπε, αδικεί πρώτα από όλα την εμπειρία του και την ευαισθησία που έμπρακτα έχει αποδείξει όλο αυτό τον καιρό εδώ μέσα για θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
Αναφερθήκατε και στην επικαιρότητα, αγαπητέ συνάδελφε. Δεν έχετε, παρά να ρίξετε μια ματιά στις εφημερίδες, ή να παρακολουθήσετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να διαπιστώσετε ότι σʼ αυτήν τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε, το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων, λειτούργησε και λειτουργεί εύρυθμα.
Σε ό,τι αφορά τα όσα επισημάνατε, δεν εξαγγέλλουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα. Είμαι βέβαιος ότι έχετε ρίξει μια ματιά στο Internet, όπου αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες το νομοσχέδιο και έχει τεθεί σε δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εδώ είμαστε, λοιπόν. Σʼ αυτήν την Αίθουσα σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε, έτσι ώστε επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε μαζί μου, πως θα είναι ιστορικής σημασίας συμφωνία, ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να προχωρήσουμε στο νέο ΕΣΥ, με την υιοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, είπατε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Με το βάρος του λόγου και κυρίως της πολιτικής που ακολουθούμε, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω –κάτι το οποίο έχουμε κάνει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς- ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και γιʼ αυτήν τη χρονιά.
Όμως, το σημαντικότερο που προκύπτει από αυτήν την ερώτηση που υποβάλατε, είναι αυτό το οποίο δεν είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Ανοίγει, δηλαδή, ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Και αναφέρομαι στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να έχει γίνει, κύριε Νασιώκα, πολλές δεκαετίες πριν, έτσι ώστε να μην είχατε ζήσει και εσείς αυτές τις δύσκολες στιγμές με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και κυρίως με το ακατάστατο και άναρχο που κυριαρχούσε σʼ αυτούς τους χώρους, όπου δόθηκε η ευκαιρία να εκδηλωθούν, δυστυχώς, και οι υποκριτικές αυτές πολιτικές με τις εφημερίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομι-λίας του κυρίου Υπουργού)
Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Εμείς αντιμετωπίζουμε αυτήν την υπόθεση με σεβασμό στους εργαζόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία, δίνουμε λύσεις στα προβλήματά τους και κυρίως ανοίγουμε ένα κεφάλαιο μέσα από το οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βγουν κερδισμένοι σε βάθος χρόνου και για τα άλλα θέματά τους που είναι ανοιχτά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
¦ Εκτός από τη απαλοιφή του μισθολογίου από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων ο κ. Αβραμόπουλος είπε κι άλλα εκπληκτικά:
" ο διάλογος αυτός, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, έχει φθάσει, θα έλεγα, ένα βήμα πριν, από τη υπογραφή της τελικής σύμβασης, καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υιοθετεί τα συμπεράσματα στα οποία μετά από διάλογο από κοινού καταλήξαμε"
Οιοσδήποτε Πρόεδρος Ομοσπονδίας σέβεται στοιχειωδώς το ρόλο του θα καλούσε αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου τα διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Υπουργού. Ο Τσούκαλος δεν ανελήφθη τίποτα. Διάβαζε τα μαθήματά του.
¦ Στα ερωτήματα υγειονομικών συντακτών, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος διάβαζε, έκανε εξ ανάγκης δήλωση ο υπογράφων (κλικ εδώ):
19/02/2008
Δηλώσεις Αβραμόπουλου στη Βουλή για εφημεριακό(ΔΒ)
Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Νασιώκα η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή ετέθησαν τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:
Πρώτον, πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων τις δεδουλευμένες εφημερίες;
Δεύτερον, θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση τις κοινοτικές οδηγίες για το χρόνο εργασίας των ιατρών και πότε;
Ο κ. Αβραμόπουλος κατά πάγια τακτική απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα αλλά επιπλέον προέβη σε δηλώσεις παντελώς αβάσιμες και παραπλανητικές. Χαρακτηριστικά είπε επί λέξει:
«Όλες οι εφημερίες, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό πληρώθηκαν κανονικότατα το 2007, καθώς και θεσπίσαμε νομοθετική διάταξη για το λόγο αυτό, όπως και το Ελεγκτικό Συνέδριο πείσαμε για τη σοβαρότητα του διαλόγου, που τον τελευταίο χρόνο αναπτύξαμε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο διάλογος αυτός, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, έχει φθάσει, θα έλεγα, ένα βήμα πριν, από τη υπογραφή της τελικής σύμβασης, καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υιοθετεί τα συμπεράσματα στα οποία μετά από διάλογο από κοινού καταλήξαμε».
και λίγο αργότερα
«Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανό χρόνο για τη λεπτομερή καταγραφή και επεξεργασία των όρων της συλλογικής σύμβασης, αναστέλλουμε άμεσα, με διάταξή μας που έχουμε καταρτίσει και η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2008, την ισχύ των Προεδρικών Διαταγμάτων με το χρόνο εργασίας. Σʼ αυτό συμφωνούν και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΥΝΑΠ».
Ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ συμμετέχω στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με το Υπουργείο Υγείας και είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν έχει φτάσει ένα βήμα πριν την υπογραφή, αλλά παρατηρείται σημαντική απόκλιση, η οποία εστιάζεται:
1.- στην υπαναχώρηση του υπουργείου να διαπραγματευθεί νέο μισθολόγιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του σημερινού μισθολογίου, το οποίο έχει οδηγήσει σε απώλεια 50% την αγοραστική αξία των απολαβών μας
2.- σε εμμονή πληρωμής των εφημεριών όχι ως υπερωριακής εργασίας, αλλά πακέτο ως επίδομα, πράγμα που ασφαλώς θα λύσει τις υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι στην εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, αλλά θα δέσει εσαεί τους νοσοκομειακούς σ΄ ένα δουλοκτητικό καθεστώς εφημέρευσης
3.- σε αφερεγγυότητα υλοποίησης υπεσχημένων, όπως οι 4500 προσλήψεις γιατρών, για τις οποίες δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Σημειωτέον, οι προσλήψεις είναι αναγκαίος όρος προκειμένου να υλοποιηθεί σταδιακά η μείωση των ωρών εργασίας, οι οποίες σήμερα εγγίζουν και τις 100 ώρες εβδομαδιαίως.
Καλό είναι ο Υπουργός Υγείας, αντί να μετέρχεται τέτοιες μεθοδεύσεις προκειμένου να παραπλανήσει Κοινοβούλιο και κοινωνία, να κάνει ειλικρινή διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και να ικανοποιήσει αιτήματα που αναγνωρίζει και ο ίδιος ως λογικά και δίκαια.
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ανάλογο ψήφισμα καταγγελίας εξέδωσε και η σύσκεψη των Ενώσεων της Κρήτης.
¦ Ούτε η υπογραφή της σύμβασης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν είχε τέτοια δημοσιότητα, όση είχε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις εφημερίες του 2008. Σημειωτέον η απόφαση θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μετά από 15-20 μέρες και τα κονδύλια που διανέμει ανέρχονται σε 332 εκατ. ευρώ, ενώ τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό είναι 337. Διανέμει δηλαδή ο νοικοκύρης υπουργός λιγότερα για να μας κάνει το τεστ που έκανε κι ο Χότζας στο γάϊδαρό του.
¦ Μετά το ΦΕΚ πρέπει να γίνει και εκταμίευση κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών στις Περιφέρειες και από και στα Εντελλόμενα των νομών της χώρας.
¦ Βεβαίως η ΚΥΑ δεν αρκεί για να εγκρίνουν οι Επίτροποι τα εντάλματα. Εαν δεν ψηφιστεί τροπολογία δεν πρόκειται να εγκριθεί ένταλμα εφημεριών, αλλά και τότε..
¦ Υπάρχει περίπτωση, όπως πέρσι ,να διαφωνίσουν Επίτροποι και το ζήτημα να παραπεμφθεί στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού. Ε, τότε, μαζί με το επίδομα καλοκαιρινών διακοπών θα ειπράξετε και τις εφημερίες Ιανουαρίου.
Τυχεράκηδες, η κυβέρνηση κάνει αποταμίευση για λογαριασμό σας!
από επιστολή του συναδέλφου Κου Δ.Βαρνάβα (24-02-08)
Ν.ΔΗΜΟΥ:
Του Δημήτρη Καραγιώργου
‘Όχι’ στο νέο ιατρικό μισθολόγιο, απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Με έγγραφο που έστειλε την περασμένη Πέμπτη προς την Ομοσπονδία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος αναφέρει ότι δεν υπάρχει – προς το παρόν – θέμα νέου ιατρικού μισθολογίου, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών.
Ο κ. Καλογερόπουλος προτείνει επτάωρο πρωινό ωράριο, με τέσσερις έως έξι εφημερίες το μήνα, με την αποζημίωση των εφημεριών να ενσωματώνεται στις τακτικές αποδοχές. Με τη ρύθμιση αυτή, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20% έως 25% στις αποδοχές των γιατρών.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, αυτοτελή φορολογία όλων των εφημεριών από μηδενική βάση για το 2008, με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, αύξηση της αποζημίωσης εφημερίας κατά μία ώρα, λόγω του επτάωρου.
Για την εξέλιξη των γιατρών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι καταληκτικός βαθμός θα είναι εκείνος του διευθυντή, λόγω του ‘πολυδιευθυντικού’ συστήματος, το οποίο προωθείται.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι το πλέον κραυγαλέο στοιχείο της αποτελεί η απόρριψη κάθε συζήτησης για νέο ιατρικό μισθολόγιο.
Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει, ωστόσο, ότι πριν ένα μήνα, ο ίδιος ο κ. Καλογερόπουλος έγραφε: ‘Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς...’.
Το ιατρικό μισθολόγιο - εξηγεί – είναι καθηλωμένο για δέκα χρόνια και είναι παραδεκτό από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι έπρεπε στην πενταετία να ξεκινήσει η αλλαγή του, ώστε να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες που έχουμε στις απολαβές μας, απολαβές που τείνουν πλέον να εξισωθούν προς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ
vasiliki:
Μέγιστη απόδειξη για το ότι απαξιούν και να μας μιλήσουν!Η υγεία του κόσμου δεν τους ενδιαφέρει, ή, ξέρουν οτι η πλειοψηφία των γιατρών θα σκύψουν το κεφάλι και θα συνεχίσουν να δουλεύουν για ψίχουλα, γιατί, γνωρίζουν οτι είμαστε ο λιγότερο ενεργός συνδικαλιστικά κλάδος...Για διάφορους λογου, ας μην τους αναλύσω τώρα, οι περισσότεροι τους ξέρουμε. Η ουσία όμως ειναι αυτή. Τί θα κάνουμε,λοιπόν???
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση