Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου η ΕΓ συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός, Υφυπουργός και Γεν. Γραμματέας κ. Πολύζος) στους οποίους επέδωσε τις αποφάσεις του συνεδρίου και την απόφαση που είχε λάβει το Γενικό Συμβούλιο της προηγουμένης.
Η Υπουργός, κατά την έναρξη της συζήτησης, δήλωσε διάθεσή συνεργασίας με την ΟΕΝΓΕ για το καλό του συστήματος υγείας στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε και εξέθεσε τα μέτρα που έχει λάβει από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα (νέο πλαφόν, νομοθετική ρύθμιση για τις
1000 θέσεις γιατρών, εφημερίες 2009).
Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας παίρνοντας διαδοχικά το λόγο περιέγραψαν το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται για το δημόσιο σύστημα υγείας και μετέφεραν την οργή των νοσοκομειακών γιατρών για όσα συμβαίνουν καθημερινά.
Συγκεκριμένα:
Δηλώθηκε με σαφήνεια απ΄ όλα τα μέλη της ΕΓ ότι απαιτούμε κατηγορηματικά τον απόλυτο σεβασμό και τήρηση της κλαδικής συμφωνίας.
Αυτό για μας σημαίνει ότι:
· θα ολοκληρωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι προκηρύξεις των 1000 θέσεων ειδικευμένων και 300 θέσεων ειδικευομένων
· θα παραμείνει ως έχει η αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών και το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
· θα εξοφληθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες του 2009
· θα ξεκινήσει η εκταμίευση των εφημεριών 2010 προσαυξάνοντας το κονδύλιο που έχει εγγραφεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης που έχουν καταρτίσει τα Επιστημονικά Συμβούλια και τα οποία καταγράφονται ως βασικός όρος στην κλαδική συμφωνία.
Ζητήθηκε λοιπόν να υπάρξει ρητή και δημόσια δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να θιγούν όσα συμφωνήθηκαν μέσω της κλαδικής συμφωνίας και ταυτόχρονα θα δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για πραγματοποίηση των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών. Σε ενάντια
περίπτωση δηλώθηκε στην Υπουργό ότι ειδικοί και ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί:
· καταθέτουν από 1ης Μαρτίου προγράμματα εφημέρευσης με 4 εφημερίες ανά γιατρό καλύπτοντας όσες μέρες του μήνα είναι δυνατόν να καλυφθούν με ασφάλεια και επάρκεια
· κατέρχονται σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες.
Εξηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία ότι η κατάθεση προγραμμάτων με 4 εφημερίες ανά γιατρό δεν συνιστά κινητοποίηση, άλλα εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένης της κραυγαλέας αθέτησης της κλαδικής συμφωνίας από την κυβερνητική πλευρά, η οποία επωμίζεται εξολοκλή-
ρου την ευθύνη για το εφημεριακό κραχ που θα επέλθει.
Απαντήσεις της Υπουργού
Η Υπουργός ξεκίνησε την απάντησή της με τη δήλωση των ποιοτικών διαφορών που έχει η σημερινή από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναφέροντας ότι από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων της άνοιξε μέτωπα με ομάδες συμφερόντων.
Στο ζήτημα των προσλήψεων δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα βγει η προκήρυξη των 1000 θέσεων ειδικευμένων.
Ανέφερε επίσης ότι 193 θέσεις ειδικευομένων έχουν ήδη σταλεί προς έγκριση στο ΚΕΣΥ.
Για τις εφημερίες 2009 ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να απεμπλακούν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ για τις εφημερίες του 2010 απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με την επάρκεια κονδυλίων και το 12μόριο, περιορισμοί που είναι βέβαιο ότι θα καταστήσουν αδύνατη την
αποπληρωμή τους.
Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό νομοσχέδιο απέφυγε να δεσμευτεί, αναφέροντας απλώς ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τις απόψεις μας και θα προσπαθήσει να υιοθετηθούν, χωρίς όμως να υποσχεθεί ότι η προσπάθειά της θα έχει αποτέλεσμα.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση με την Υπουργό
Από πλευράς μας τέθηκαν:
: Το ζήτημα της διαφθοράς και της παραοικονομίας στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής περίθαλψης και η δεδηλωμένη διάθεσή μας να συμβάλουμε ενεργά στην αντιμετώπισή τους.
: Το ζήτημα των ιδιωτικών συνεργείων φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας στα Νοσοκομεία, τα οποία όχι μόνο κοστίζουν περισσότερο, αλλά παρέχουν και κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες.
Ζητήσαμε να καταργηθούν και να προχωρήσει το Υπουργείο σε πρόσληψη μόνιμου προσωπι-
κού.
: Το ζήτημα των γιατρών με μπλοκάκια και των επικουρικών, πολλοί εκ των οποίων διορίζονται σε θέσεις που εκκρεμούν προς προκήρυξη.
Επισημάναμε ότι η κλαδική συμφωνία κάνει λόγο για σταθερές εργασιακές σχέσεις και οι παραπάνω μορφές εργασίας είναι ελαστικότατες.
: Ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών, στις οποίες το Υπουργείο έχει εκχωρήσει το ζήτημα της εκπαίδευσης. Ζητήσαμε να αναλάβει η πολιτεία εξ ολοκλήρου το ζήτημα της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, απομακρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες από τόσο κρίσιμους τομείς.
: Το ζήτημα της ανυπαρξίας ΠΦΥ, το οποίο προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις σε όλο το σύστημα υγείας.
: Το ζήτημα του επιδόματος τροφής για το οποίο έχουμε εδώ και τρεις μήνες καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης και η οποία δεν προχώρησε, ενώ ήδη σε αρκετά Νοσοκομεία ζητούν από συναδέλφους επιστροφές ποσών που εγγίζουν τις 3000 ευρώ.
: Η τεράστια καθυστέρηση τοποθέτησης Διοικητών και ενεργοποίησης των κρίσεων τόσο για τις θέσεις που προβλέπονται από την κλαδική συμφωνία, όσο και θέσεις που εκκρεμούσαν στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ.
Στα παραπάνω ζητήματα η Υπουργός τοποθετήθηκε με σαφήνεια μόνο στο θέμα της ΠΦΥ, αναφέροντας ότι σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εκχωρηθεί η ΠΦΥ στον «Καλλικράτη» κρατώντας το Υπουργείο Υγείας την υψηλή εποπτεία της λειτουργίας του συστήματος.
Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που επακολούθησε
Η ΕΓ που επακολούθησε της συνάντησης με την Υπουργό Υγείας είχε ως πρώτο θέμα τη συγκρότηση σε σώμα, εκλέγοντας Πρόεδρο, Αντιπροέδρους, Γραμματέα και Ταμία. Λόγω της απουσίας των δύο μελών της ΔΗΚΝΙ (Τσούκαλος Στάθης και Θεοδωρόπ**λος Βασίλης) τα παρόντα 7 μέλη αποφάσισαν να μεταθέσουν τη διαδικασία συγκρότησης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε για τη Δευτέρα 1 Μάρτη και θα είναι οριστική.
Την 1η Μάρτη το πρόγραμμα που καταρτίστηκε έχει ως εξής:
12.00 συνέντευξη τύπου
2.30μμ συνεδρίαση ΕΓ για συγκρότηση
5.30μμ σύσκεψη μετά από πρόσκληση που θα στείλει η ΟΕΝΓΕ σε Ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕΔΗΝ κ.ά.) με θέμα τις επιπτώσεις του σταθεροποιητικού προγράμματος στο κοινωνικό κράτος και τους εργαζόμενους σ΄ αυτό και συντονισμός κινήσεων.
Οι εκτιμήσεις που κατέληξε η ΕΓ για τη συνάντηση με την Υπουργό συνοψίζονται στα εξής:
Η ΕΓ κρίνει ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και συνάμα αποκαλυπτική των προθέσεων του Υπουργείου, το οποίο δεν παρέχει καμιά πειστική και επαρκή δέσμευση ότι θα σεβαστεί την κλαδική συμφωνία στο σύνολό της.
Συνεπώς για την ΟΕΝΓΕ συνεχίζουν συντρέχουν στο ακέραιο όλοι οι λόγοι για να προχωρήσουμε σε όσα αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο, δηλαδή την εφαρμογή προγραμμάτων 4 εφημεριών ανά γιατρό και επισχέσεις εργασίας.
Η ΕΓ κρίνει πως οι Ενώσεις πρέπει να κινηθούν δραστήρια, ενημερώνοντας την κοινωνία και διοργανώνοντας σχετικές συζητήσεις με φορείς και θεσμικούς εκπροσώπους, καθώς επίσης συμμετέχοντας σε συζητήσεις στα ΜΜΕ.
Στόχος είναι να καταδειχτεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποσαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία, πλήττοντας το σκληρό πυρήνα της που είναι η εφημέρευση των Νοσοκομείων και ΚΥ, υπηρεσία που αρνείται να παρέχει ο ιδιωτικός τομέας ή την παρέχει σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Επίσης οφείλουμε να καταδείξουμε ότι η μείωση των αποδοχών των γιατρών δεν αποτελεί συντεχνιακό ζήτημα, αλλά ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της υγείας.
Σχετικά με τον χειρισμό της κατάρτισης προγραμμάτων Μαρτίου.
Η έκδοση των προγραμμάτων εφημεριών Μαρτίου πρέπει ν΄ αποτελέσει ισχυρό μέσο πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να την υποχρεώσει να σεβαστεί την κλαδική συμφωνία. Συνεπώς θα πρέπει να καταρτιστούν και να κατατεθούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου περιλαμβάνοντας αυστηρά 4 εφημερίες ανά γιατρό, χωρίς διαχωρισμούς σε ειδικούς ή ειδικευόμενους και με τη σύνθεση που έχουν κρίνει τα Επιστημονικά Συμβούλια ως ασφαλή.
Ο λόγος για τον οποίο το Γενικό Συμβούλιο έκρινε ως αναγκαίο προκειμένου να ορίσει ενιαία τον αριθμό των 4 εφημεριών προήλθε από την ανάγκη να αποφευχθεί κάθε υπόνοια τριβών ή συγκρούσεων μεταξύ των συναδέλφων. Εννοείται ότι οι 4 εφημερίες είναι παντός τύπου εφημερίες
και τα 4 ρεπό που συνεπάγονται εάν είναι ενεργείς δεν προκαλούν αντισταθμιστικά άλλες 4 εφημερίες, διότι προφανώς οδηγούμαστε σε μία ατέρμονη κατάσταση.
Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τα Επιστημονικά Συμβούλια να εμμείνουν ανυποχώρητα σε τυχόν πιέσεις Διοικήσεων ν΄ αλλάξουν τη σύνθεση ή τον τύπο προγραμμάτων με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων και επίσης καλεί τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας ν΄ αντιληφθούν ότι είναι γιατροί και όχι κυβερνητικοί κομισάριοι, εγκαταλείποντας κάθε ιδέα άσκησης πιέσεων στους συναδέλφους την κρίσιμη στιγμή που διανύουμε.
Εν ολίγοις πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εφαρμογή προγραμμάτων 4 εφημεριών συνιστά πολιτική και συνδικαλιστική απόφαση, η οποία προσκαλείται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που αποπειράται να καταστρατηγήσει την κλαδική συμφωνία. Συνεπώς αντιμετωπίζοντας μ΄ αυτό το πνεύμα την κατάρτιση προγραμμάτων είναι αναμενόμενο να μην αναζητούμε με το μικρόμετρο ώρες, ρεπό και μικροσυμφέροντα, αλλά να επιδιώξουμε τη μεγιστοποίηση της αντίδρασης του κλάδου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση Καθηγητή Εργατικού Δικαίου σχετικά με τη δικαιοδοσία μονομερούς καταστρατήγησης κλαδικών συμβάσεων από πλευράς της πολιτείας λόγω κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και του αφορολόγητου της αποζημίωσης βιβλιοθήκης, καθώς και τις δυνατότητες που γεννώνται για τη δική μας πλευρά.
Παράκληση για ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ από συναδέλφους απ΄ όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας κατά προτίμηση στέλνοντας e-mail στον υπογράφοντα. Ευπρόσδεκτα τυχόν ερωτήματα και παρατηρήσεις συναδέλφων.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
varnava1@otenet.gr