Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.

<< < (259/295) > >>

Ν.ΔΗΜΟΥ:
Σήμερα,ήμουν παρών εκ μέρους της ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοιας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.
Με την τοποθέτηση μου κατά την διαδικασία , έβαλα τους παρακάτω προβληματισμούς
-Υποδείξτε μου Κ.Υ. που μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του απογευματινού ιατρείου(ολοήμερη λειτουργία)
-Σε πόσα νοσοκομεία 2ης και 3ης ζώνης με ολιγομελή τμήματα μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο;
-Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου βάζει την ΠΦΥ στο νοσοκομείο ή κανω λάθος;
-Ο προγραμματισμός των εφημεριιών σύμφωνα με το Σ.Ν. του υπουργείου είναι ραμμένο στα μέτρα των συναδέλφων της α ζώνης(εμπνευστές του);
Θα ήθελα την άποψη σας   

Ν.ΔΗΜΟΥ:
Να σας ενημερώσω ότι για τα νοσοκομεια β και γ ζώνης στις 2/6/2010 το υπουργείο έβγαλε συμπληρωματικό κονδύλι για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο.Ενημερώστε τίς υπηρεσίες του νοσοκομείου σας ,για να μήν γίνουν περικοπές.

Koterakis:
.

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣήμερα,ήμουν παρών εκ μέρους της ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοιας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.
Με την τοποθέτηση μου κατά την διαδικασία , έβαλα τους παρακάτω προβληματισμούς
-Υποδείξτε μου Κ.Υ. που μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του απογευματινού ιατρείου(ολοήμερη λειτουργία)
-Σε πόσα νοσοκομεία 2ης και 3ης ζώνης με ολιγομελή τμήματα μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο;
-Η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου βάζει την ΠΦΥ στο νοσοκομείο ή κανω λάθος;
-Ο προγραμματισμός των εφημεριιών σύμφωνα με το Σ.Ν. του υπουργείου είναι ραμμένο στα μέτρα των συναδέλφων της α ζώνης(εμπνευστές του);
Θα ήθελα την άποψη σας  

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σενάριο εφημέρευσης που παρουσιάστηκε ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που μελετούσε το ΥΥΚΑ.
Όλα τα σενάρια είχαν και έχουν  σαν πυρήνα τη θέση :πώς θα γίνει και εφημεριακή κάλυψη να έχουμε και τα κονδύλια να παραμένουν παγωμένα ή και μειούμενα και προσλήψεις να μην κάνουμε.
Αυτός ήταν και είναι  ο στόχος και ο σκοπός και όχι τα κουραφέξαλα περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και περί αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας  από τους  πολίτες.
 Σαφέστατα και γνωστοί συνδικαλιστικοί κύκλοι που χρόνια τώρα βρίσκονταν στην ηγετική ομάδα της ομοσπονδίας έχουν βάλει το χέρι τους. .Εξ άλλου το ρόλο συμβούλου της υπουργού έχουν.
Το παρουσιασθέν  σενάριο προτείνει ένα τύπο επιδόματος εφημέρευσης ανά  βαθμίδα (περίπου) και ανά ζώνη με στόχο εφημεριακή κάλυψη με μειωμένα κονδύλια.
Ταυτόχρονα ανοίγει τη πόρτα για πλήρη ιδιωτικοποίηση, καθώς ένα μέρος των αμοιβών δεδουλευμένης εργασίας των γιατρών (αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας) –υπαλλήλων του Δημοσίου- θα προέρχεται όχι από τον κρατικό  προϋπολογισμό αλλά από τα ασφαλιστικά ταμεία των μισθωτών και επαγγελματιών, από ασφαλιστικές εταιρείες  ή και απ’ ευθείας  από τους ίδιους τους ασθενείς.
Και εμπεδώνει ευρύτατα στη συνείδηση το διαχρονικό πάγωμα των μισθών.
Για σκεφτείτε το λίγο. Ένα μέρος της αμοιβής (δεδουλευμένων) παύει πλέον να έχει την εγγύηση του Δημοσίου  στο οποίο απασχολούμαστε και εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες στη ουσία της οικονομίας και της αγοράς υγείας. Η φιλοσοφία της μεταβολής αυτής είναι τεράστιας σημασίας.
Για να μην ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση για κατοχύρωση της εφημερίας ως  υπερωρίας, για 48ωρα , για 1 εφημερία τη βδομάδα, για 6ωρο πενθήμερο κλπ κλπ,… και χαλάσουμε και καρδιές.
Θα συμφωνήσω επίσης  με τον κ. Δήμου ότι το συγκεκριμένο μέτρο σε λίγα  μόνο νοσοκομεία μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί.
 Αυτό που θα συμβαίνει ή θα επιχειρηθεί να συμβεί , το μετέφερε πολύ γλαφυρά ο flone στη «ζωντανή ομιλία» : «Πού νά 'ξερα ότι θα δουλεύουνε οι καθηγητές στο Παπανικολάου... για να πληρώνομαι εφημερίες στο ΓΝ Φλώρινας!!!»
Εσείς ξέρετε πολλούς που θα δουλεύουν (ολοήμερη λειτουργία) στο κάθε «Παπανικολάου»   για να πληρωνόμαστε επιπλέον εφημερίες εμείς οι «ακαμάτηδες»   στην... κάθε «Πρέβεζα» ;
Προφανώς και θα γίνει χαμός!
Τέλος θα συμφωνήσω με αυτό που σωστά επισημαίνει και πάλι ο κ. Δήμου.
Ενώ μιλάνε για ανάπτυξη συστήματος ΠΦΥ ώστε  και τα νοσοκομεία να μπορέσουν επιτέλους  να λειτουργήσουν σαν δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης ταυτόχρονα  από την άλλη βάζουν όλη τη ΠΦΥ μέσα στα Νοσοκομεία  με την ολοήμερη λειτουργία.
Είναι σαφές και είναι γνωστοί οι λόγοι, ότι ένας μεγάλο μέρος πληθυσμού  που τώρα προσέρχεται στις δομές ΠΦΥ εκτός Νοσοκομείων , τώρα με την ολοήμερη λειτουργία, την ασφαλιστική κάλυψη ,την άμεση  και πλήρη εργαστηριακή κάλυψη, την ταυτόχρονη (πιθανά) ύπαρξη και συλλειτουργία  πολλών ειδικοτήτων  θα προστρέξει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων όπου αυτό είναι δυνατό ( λόγω απόστασης). Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν , αρκετά ΚΥ θα ατροφήσουν λειτουργικά και πιθανά μέσω και των μεταβολών που  θα επέλθουν λόγω του «Καλλικράτη» θα κλείσουν ή θα μετατραπούν  σε πολυδύναμα ή και περιφερειακά ιατρεία.
Ήδη εδώ στη περιοχή μας ετοιμάζονται και συζητούνται τέτοιες λύσεις για δυο Κέντρα Υγείας.
Τα πράγματα είναι περισσότερο άσχημα …από όσο φαίνονται!

EzeΤΡΟΛ:
05/06/2010
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Αθήνα: Την πρότασή της για νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασε στους γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί εμφανίζονται αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι με το προτεινόμενο σύστημα δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Διαφωνούν επίσης με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών.

Αναλυτικά, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρότεινε τα εξής:

1. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία)

2. Στην Γ'' ζώνη (νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές), όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Αργία) και σε 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.

3. Στην Β'' ζώνη (περιφέρεια), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες εκ των οποίων οι συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 4 ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι να λαμβάνουν 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές.

4. Στην Α'' ζώνη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι ειδικευμένοι γιατροί να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί σε 6 εφημερίες εκ των οποίων οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές, οι δε υπόλοιποι ειδικευμένοι 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 2 ετοιμότητας καθημερινές. Οι συντονιστές Διευθυντές της Α'' ζώνης να λαμβάνουν επιπλέον 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.

5. Όλοι οι αγροτικοί γιατροί σε όλες τις ζώνες να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία).

Η υπουργός ανέφερε ότι το παραπάνω σχέδιο καλύπτει το 90% των αναγκών εφημέρευσης και εάν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον προσθήκη εφημεριών αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου που θα προκύπτουν από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων -όπως την παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη.

Τι απαντούν οι γιατροί

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν τα εξής:

1. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων εξαναγκάζει τους γιατρούς να εκτελούν πέραν των εφημεριών και μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζευτούν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που πραγματοποίησαν. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και σε εξόντωση των γιατρών.

2. Το προτεινόμενο σχήμα εφημέρευσης συνιστά σαφέστατα επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των νοσοκομείων. Επί παραδείγματι, για να εφαρμοστούν όσα διαλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου, στα νοσοκομεία της Β'' ζώνης θα πρέπει κάθε Τμήμα να διαθέτει 7 γιατρούς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα Νοσοκομείο της Β'' ζώνης. Ανάλογα προβλήματα θα ανακύψουν και στις άλλες δύο ζώνες και μόνος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να προσαρμοστούν οι εφημεριακές ανάγκες στα 395 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει σταθερά τα επόμενα 3 χρόνια.
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση