Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.

<< < (265/295) > >>

ΑΡΗΣ:
¨Ένας Ιατρός κάθε μέρα, και φυσικά όχι απαραίτητα στο ίδιο χωριό, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη.¨
Πώς μπορούμε να ξέρουμε πού θα υπάρχει ανάγκη?

΄΄Ο Ιατρός πρέπει να έχει έδρα εργασίας τα σπίτια τους, το Π.Ι δηλαδή, από το οποίο βρίσκεται στο σπίτι τους σε δευτερόλεπτα εως λεπτά.΄΄
Για την εφημερία μιλάμε. Πως να είναι το σύστημα εφημερίας. Νομίζω ότι συγχέετε την πρωινή λειτουργία σε Π.Ι. και την ανάγκη ύπαρξης ιατρού στην κοινότητα τις πρωινές ώρες καθημερινά με την εφημερία μετά την λήξη του πρωινού ωραρίου και την ύπαρξη κάποιου ιατρού σε όσο το δυνατον κοντινότερη απόσταση για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. 

Γ.Κτιστάκης:
Καταθέτω και εγώ μερικές από τις  σκέψεις μου:
Το πρόβλημα για το ΕΣΥ πιστεύω ότι δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά η σπατάλη χρημάτων, εξοπλισμού, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού σε ένα σύστημα που επικρατεί το αλαλούμ που δεν έχει την στοιχειώδη οργάνωση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τον ρόλο που έχει κάθε μονάδα που υπάγεται σε αυτό και φυσικά που δεν έχει καθορίσει και ξεχωρίσει τις βαθμίδες παροχής υπηρεσιών (α΄ βαθμίδα- β΄ βαθμίδα- βαθμίδα- ειδικευμένα κέντρα κτλ ). Εάν σχεδιαστούν αυτά και ξεκαθαριστεί ο ρόλος της κάθε βαθμίδας και οι υπηρεσίες που θα παρέχει και ο τρόπος της διαλειτουργικότητας,  τότε είναι εύκολο να καθοριστεί και ποιες ειδικότητες και ποιοι ιατροί θα υπηρετούν σε κάθε υποδομή. Θεωρώ ότι είναι τελείως άστοχο να κάνουμε προτάσεις για πρότυπα εφημέρευσης και τέτοια άλλα, χωρίς να γίνεται πρόταση για την αναδιάρθρωση και οργάνωση του ΕΣΥ συνολικά. Πρέπει να γίνει μια πρόταση  συνολική από το σώμα των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αφού συνυπολογιστούν οι προτάσεις του κάθε επιμέρους κλάδου, οι προτάσεις μας ως γιατροί οποιασδήποτε ειδικότητας και να είμαστε θα πρέπει να είναι στην βάση τις αποτελεσματικότητας του συστήματος και όχι στην βάση των συντεχνιακών μας συμφερόντων. Όσο για τα εργασιακά μας και μισθολογικά μας αυτά θα τα διεκδικούμε μαζί με την ανάπτυξη του ΕΣΥ και όχι στην βάση ενός συστήματος που επικρατεί το αλαλούμ και το οποίο είναι προς κατάρρευση και έχει αποδειχτεί ότι είναι και πολυέξοδο και αναποτελεσματικό.
-Η ανυπαρξία της ΠΦΥ ειδικά στα αστικά κέντρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την υγεία και πρέπει άμεσα να καλυφτεί αυτό το καινό.
-Η δημιουργία ΤΕΠ στα νοσοκομεία στην βάση που περιγράφει ο Κουναλακης, δηλαδή ανεξάρτητα τμήματα αντιμετώπισης περιστατικών κόκκινης και πορτοκαλής κατηγορίας που θα έχει βέβαια διευκρινιστεί από άλλες υποδομές πριν πχ ΕΚΑΒ, ΚΥ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΔΟΜΕΣ κτλ. Είναι αναγκαία. (είναι εύκολο για τον καθένα πιστεύω να καταλάβει ποιες ειδικότητες και τι εκπαίδευση πρέπει να έχουν οι γιατροί που θα παρέχουν υπηρεσίες σε αυτά.)
- η ύπαρξη ανεξάρτητων εξωτερικών ιατρείων για τα λοιπά έκτακτα που χρήζουν μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση που δεν δύναται να την παρέχουν οι πριν από το νοσοκομείο υποδομές.(εδώ ο αριθμός των περιστατικών αυτών εξαρτάται από τις δυνατότητες  και τον ρόλο που θα έχουν οι πριν το νοσοκομείο υποδομές.) (και εδώ πιστεύω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το ποιοι θα παρέχουν υπηρεσίες σε αυτά τα τμήματα.)
- η ανάπτυξη των Κ.Υ  υλικοτεχνικά και με προσωπικό ώστε να μπορούν να εκτελούν το σημαντικό έργο και ρόλο που έχουν στο σύστημα υγείας με επανακαθορισμός του υγειονομικού χάρτη και ανακατανομή του προσωπικού (όπως και στα νοσοκομεία ). Και φυσικά ρόλο εδώ έχουν και άλλες ειδικότητες πέραν των ΓΓ. Το θέλουν όμως??
- η εξασφάλιση αξιοπρεπών μισθών συνθηκών εργασίας και χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ με κατάργηση της έννοιας της εφημερίας του πλαφόν και άλλες τέτοιες αλχημείες που στο παρελθόν εισχώρησαν στο εργασιακό καθεστώς με σκοπό την αύξηση των αποδοχών κάποιων και που δεν προσφέρουν τίποτα στις παρεχόμενες υπηρεσίες
- οι ΓΓ ρόλο έχουν όπως και οι περισσότερες ειδικότητες σε όλες τις βαθμίδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προσόντα του καθενός
Με βάση λοιπών αυτά τα ολίγα δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε για το εάν έχει ρόλο ο ΓΓ στα ΤΕΠ (αληθινά για ποια τεπ μιλάτε??) ή εάν έχει ρόλο στις εφημερίες των νοσοκομείων (αλήθεια για ποιες εφημερίες??). η γνώμη μου είναι ότι ο ΓΓ όπως σχεδόν όλες οι ειδικότητες έχει ρόλο σε όλες τις βαθμίδες ενός συστήματος σωστά οργανωμένου και δεν αποτελεί ειδικότητα «βοηθός» των άλλων, ούτε ειδικότητα κάλυψης των κενών του ΕΣΥ. Έχει τον δικό της ουσιαστικό και τον πιο σημαντικό ρόλο σε ένα σύστημα που θέλει να λέγεται σύστημα υγείας ανθρώπινο και αποτελεσματικό. 

Koterakis:
.

ΑΡΗΣ:
Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει ακόμα τι προτείνετε.

Koterakis:
.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση