Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 17:59:37

Ψηφοφορία

Θα ενημερώνατε την επίτροπο ότι δεν επιθυμείτε υπέρβαση του 48ωρου;

Ναι, με οποιοδήποτε κόστος.
12 (52.2%)
Όχι, φοβάμαι τα αντίποινα από την κλινική/διευθυντή/διοικητή
3 (13%)
Όχι, δεν θέλω να ρισκάρω να μην πληρωθώ εφημερίες που έχω κάνει.
1 (4.3%)
Όχι, έχω έξοδα αυτή την εποχή και χρειάζομαι τις επιπλέον εφημερίες
7 (30.4%)
Όχι, γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί η κλινική/ΚΥ
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 23

Η ψηφοφορία έληξε: 30 Μαρτίου 2009, 01:32:56

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 708872 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Αυγούστου 2008, 21:40:19
Απάντηση #165
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... προσωπικά νομίζω ότι η αποκλειστική συμμετοχή του κ. Μιχαήλ έχει και σκοτεινές προεκτάσεις στην όλη ιστορία και αμησυχώ για το που οδηγείται η όλη ιστορία και ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί.
    Αλήθεια; Μήπως τώρα πρέπει να έχουμε και τύψεις όσοι, με τη συνδρομή του κ.Μιχαήλ, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας για αξιοπρεπή εργασία, ότι εξυπηρετούμε σκοτεινούς πολιτικούς σκοπούς; Και ποια είναι, άραγε, η "φωτεινή" πλευρά (σε αντιδιαστολή με τις προαναφερόμενες σκοτεινές προεκτάσεις) της υπόθεσης; Ο υπουργός Υγείας και η παρούσα κυβέρνηση; 'Η οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ΟΕΝΓΕ, που σε συμπαιγνία με τον υπουργό, πήγαν να "ξεπουλήσουν" τα δικαιώματα μας για αξιοπρεπή εργασία και που οι μεθοδεύσεις τους για υπογραφή επαίσχυντης συλλογικής σύμβασης αποτράπηκαν στο "παρα πέντε";

Νομίζω, και ειδικά εσύ Μάνο γνωρίζεις, ότι υπάρχουν και αποτελεσματικές αλλά ανέξοδες (άρα μη επιθυμητές από δικηγόρους) μεθόδους πίεσης που έμμεσα δίνουν λύση στο εφημεριακό.
    Και γιατί δεν τις ανακοινώνετε και σε μας, συνάδελφοι, που παλεύουμε και αναποτελεσματικά και δαπανηρά, ώστε να γλιτώσουμε αποτυχίες, ταλαιπωρία και έξοδα; Γιατί τόση κρυψίνοια;  Γιατί τέτοιo πέπλο σιωπής; Μοναχοφάηδες είσαστε;
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

1 Σεπτεμβρίου 2008, 00:34:54
Απάντηση #166
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Συνάδελφε,
η στάση σου σε τιμά και δείχνει ότι εκτός από επαγγελματισμό έχεις και φιλότιμο. Αφού λοιπόν δεν επιτρέπεται η επίσχεση εργασίας μετά την εφημερία (αφού δεν δίνουν το ρεπό), ποιος καθορίζει τι είναι η «πραγματική» εργασία μετά την εφημερία; Π.χ. αν ένα άτομο που έρχεται για συνταγογραφία, επανεξέταση, έκτακτη εξέταση κλπ. εγώ το κρατήσω (εξετάζοντας το βέβαια) στο γραφείο μου για 1 ώρα (ή και περισσότερο) είναι παράνομο; αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία; Υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να «βγάζεις» π.χ. 20 -30 άτομα στο ωράριό σου; (και λίγα λέω)
Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να δικαιολογήσει τότε το Δ.Σ. του νοσοκομείου μια μείωση των εφημεριών σου αφού εσύ δεν θα επικαλείσαι πλέον καμία σωματική κόπωση;

Κάτι ακόμη. Αν τώρα κάνεις 10 ενεργείς (πραγματικές) εφημερίες, ποιος θα έκανε τις υπόλοιπες 8 σε περίπτωση που το νοσοκομείο σου «έδινε» μόνο 2 ανά μήνα;

5 Σεπτεμβρίου 2008, 00:08:07
Απάντηση #167
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
 Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους iGP και Σκούφαλο για τις ευχές τους και τα καλά τους λόγια.

... ποιος καθορίζει τι είναι η «πραγματική» εργασία μετά την εφημερία; Π.χ. αν ένα άτομο που έρχεται για συνταγογραφία, επανεξέταση, έκτακτη εξέταση κλπ. εγώ το κρατήσω (εξετάζοντας το βέβαια) στο γραφείο μου για 1 ώρα (ή και περισσότερο) είναι παράνομο; αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία; Υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει να «βγάζεις» π.χ. 20 -30 άτομα στο ωράριό σου; (και λίγα λέω)...
Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου, αν και προσωπικά δυσκολεύομαι να το κάνω με δεδομένη την εικόνα που έχω διαμορφώσει στην τοπική κοινωνία.

Αν τώρα κάνεις 10 ενεργείς (πραγματικές) εφημερίες, ποιος θα έκανε τις υπόλοιπες 8 σε περίπτωση που το νοσοκομείο σου «έδινε» μόνο 2 ανά μήνα;
Πολύ καλή παρατήρηση. Μου δίνει την ευκαιρία να σχολιάσω οτι σε ενδεχόμενη περικοπή των εφημεριών μου απο το νοσοκομείο δεν ήμουνα νομικά και στρατηγικά τελείως "άοπλος". Είχα (και έχω) τις εξής δυνατότητες:
 1. Να διεκδικήσω αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα. Ας μην ξεχνάμε οτι ο υφυπουργός Αθαν. Γιαννόπουλος εχει δηλώσει στη Βουλή οτι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί.
 2. Χάρη στις δικές μου 10 εφημερίες (οι υπόλοιποι 3 συνάδελφοι κάνουν απο 7) όλες οι μέρες του μήνα "καλύπτονται" με ειδικευμένο γιατρό. Αν το νοσοκομείο τις μειώσει σε 2, θα μείνουν 8 μέρες "ακάλυπτες", στις οποίες θα μπεί αγροτικός ή ειδικευόμενος γιατρός. Αν "κάτσει μια στραβή" μία απο αυτές τις 8 μέρες, εγώ θα δώσω την απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου στην οικογένεια του παθόντος να τους "τραβήξουν" μια μήνυση, διότι εξ αιτίας τους  ο συγγενής τους στερήθηκε των υπηρεσιών ειδικευμένου γιατρού.
 Επιπλέον, αν το νοσοκομείο πάρει απόφαση μείωσης των εφημεριών μου, θα δημοσιοποιήσω την απόφαση στην ΟΕΝΓΕ, ώστε να διεκδικήσουν ανάλογη μείωση εφημεριών όσοι συνάδελφοι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν επιθυμούν να κάνουν πάνω απο δύο, αλλά υποχρεώνονται απο τις διοικήσεις των νοσοκομείων λόγω έλλειψης γιατρών.

Παρ' όλα αυτά προτίμησα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να υποχωρήσω και να μην ανοίξω "μέτωπο".
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

5 Σεπτεμβρίου 2008, 23:11:24
Απάντηση #168
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ)
Ιωάννινα 5-9-08
ΠΡΟΣ :
α) Τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών
β) ΟΕΝΓΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Ένωσής μας (ΕΙΝΗ) στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση του πλαισίου που έθεσε το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ σας προτείνει το συμβολικό ¨κλείσιμο¨ των Νοσοκομείων πανελλαδικά σε καθορισμένη ημέρα και ώρα, παίρνοντας φυσικά μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΗ
Ο πρόεδρος             Η Γ.Γραμματέας
Π.Νικολόπουλος           Μ.Κιτσανού
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

6 Σεπτεμβρίου 2008, 11:59:54
Απάντηση #169
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 -Επισυνάπτω το νόμο 1264/82 σχετικό με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 (Η παρ. 8 του άρθρου 30 του νόμου αναφέρεται στους περιοριστικούς όρους για τις απεργείες δημοσίων υπαλλήλων)
 -Επίσης μια ενδιαφέρουσα μελέτη από μεταπτυχιακή εργασία: ''Απεργία Δημοσίων Υπαλλήλων''

8 Σεπτεμβρίου 2008, 18:15:31
Απάντηση #170
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
(Aπό τα ενημερωτικά e-mail του Δημήτρη, επανέρχομαι στο θέμα του κ. Λουμάκη και το οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει. Καλό θα ήταν η επιστολή του συναδέλφου
προς τους ασθενείς του, που επισυνάπτεται, να κυκλοφορήσει σε όλα τα ΚΥ και ΠΙ, σ' όλη την Ελλάδα.       
Για το χατήρι τους!--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγαπητέ συνάδελφε Δημήτρη

Θα ήθελα να σου γνωστοποιήσω ένα γεγονός με τις επακόλουθες επιπτώσεις του που συνέβη στο Κέντρο Υγείας Άστρους και είναι αποκαλυπτικό της σκληρής και
απάνθρωπης πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα.
Πριν από 2 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο 2006 εγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο Κέντρο Υγείας Αστρους Αρκαδίας από κάποια κυρία του
Υπουργείου Υγείας, η οποία τότε ήταν τμηματάρχης και μετά τις τελευταίες εκλογές αναβαθμίσθηκε σε Γενική Γραμματέα, υψηλόβαθμο δηλαδή στέλεχος του
Υπουργείου, προφανώς λόγω τής γνωστής φιλίας και "κουμπαριάς" της με τον πρωθυπουργό. Η εν λόγω κυρία, διερχόμενη προς το γειτονικό Λεωνίδιο, απ' όπου
κατάγεται, θεώρησε σκόπιμο να περάσει από το Κέντρο Υγείας Αστρους και να ελέγξει αν η εφημερεύουσα παιδίατρος ήταν στο χώρο του Κέντρου Υγείας. Όταν
διαπίστωσε ότι δεν ήταν εκεί, απαίτησε (με αυταρχικό τρόπο, όπως μου αναφέρθηκε) από τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας να κινήσει τη διαδικασία ένορκης
διοικητικής εξέτασης εις βάρος της παιδιάτρου και την εξανάγκασε ουσιαστικά να την τιμωρήσει, απειλώντας ότι θα επιβληθεί ούτως ή άλλως ποινή στην παιδίατρο,
αν δεν της επιβληθεί από τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας.
 Η τιμωρία της συναδέλφου ήταν εξωφρενικά άδικη και απαράδεκτη για τους παρακάτω αξιοσημείωτους λόγους:
Η ώρα "εφόδου" της κυρίας τμηματάρχου ήταν περίπου 3.30' μ.μ., ώρα που συχνότατα οι εφημερεύοντες γιατροί έχουν πάει στο σπίτι τους για φαγητό και λίγη
ξεκούραση. Δεν υπήρχε παιδιατρικό περιστατικό στο Κέντρο Υγείας να περιμένει για εξέταση.
Η απόσταση του σπιτιού της παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας είναι 250 μέτρα και όταν κληθεί έρχεται στο Κέντρο Υγείας με το αυτοκίνητο της σε ένα λεπτό
(κυριολεκτικά). Η "έφοδος" έγινε μετά από μυστική προφορική καταγγελία (χρησιμοποιώ αυτόν τον ευφημιστικό όρο για όσους ενοχλούνται από τη λέξη ρουφιανιά,
που όμως είναι καταλληλότερη) υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας, που ήθελε να την εκδικηθεί για λόγους που αυτός/ή γνωρίζει.
 Οι επιπτώσεις αυτού του συμβάντος ήταν καταλυτικές για όλους τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αστρους. Η διευθύντρια μάς ζήτησε πλέον να είμαστε μέχρι
κεραίας νομότυποι, δηλαδή να μην απομακρυνόμαστε καθόλου στη διάρκεια της εφημερίας μας από το Κέντρο Υγείας. Πράγμα που αποδεχθήκαμε απρόθυμα μεν,
αλλά με τη συναίσθηση ότι δεν γινόταν κι αλλιώς. Από τότε ακόμα και η οδοντίατρος του Κέντρου Υγείας παραμένει στη διάρκεια της μεικτής εφημερίας της μέχρι τις
10.00' το βράδυ.Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι αυτό είναι εξοντωτικό και ότι το μόνο που πέτυχε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας είναι τη διαρκή και
παρατεινόμενη σωματική και ψυχική φθορά μας, την απομάκρυνση από τις οικογένειες μας και τη δημιουργία μέσα μας βασανιστικών αισθημάτων πικρίας και
αγανάκτησης. Πικρία και αγανάκτηση έχουμε για την αγνωμοσύνη των εκπροσώπων του Ελληνικού κράτους προς τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους οποίους αντί να
ευγνωμονούν γιατί με τη φιλοτιμία και την επίμοχθη εργασία τους αποτρέπουν την κατάρρευση του ΕΣΥ, τούς επιβάλλουν να δουλεύουν σαν κατάδικοι κωπηλάτες
σε ρωμαϊκή γαλέρα, ενώ οι ίδιοι χτυπάνε σαδιστικά όλο και πιο γρήγορα το τύμπανο του κωπηλατικού ρυθμού. Αν, βέβαια, είχαμε την οικονομική άνεση θα μειώναμε
δραστικά τις εφημερίες, εξοικονομώντας χρήματα για το Ελληνικό κράτος και δίνοντας του τη δυνατότητα να τα τοποθετήσει (επενδυτικά) εκεί που ξέρει, δεν μπορείς
όμως να το κάνεις με τέτοιους άθλιους μισθούς, όταν δεν έχεις άλλους πόρους και τα αναγκαία και ανελαστικά έξοδα της οικογένειας σου καλπάζουν αδυσώπητα όλο
και ψηλότερα. Με την κατάσταση έτσι διαμορφωμένη, οι γιατροί του Κ.Υ. Αστρους ζητήσαμε με εξώδικη δήλωση τον Σεπτέμβριο 2007 από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου
Τρίπολης τη χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Το Νοσοκομείο έκανε για πολλούς μήνες ότι δεν άκουσε ή ότι δεν κατάλαβε. Μη πετυχαίνοντας να κινητοποιήσω τους
συναδέλφους να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματα μας, αναγκάσθηκα να προχωρήσω μόνος μου. Ετσι άρχισα επίσχεση εργασίας τον Ιούλιο 2008, μόνο για τις
ημέρες που ακολουθούσαν ενεργό εφημερία μου, ουσιαστικά εφαρμόζοντας μονομερώς τον νόμο που το εξευτελισμένο Ελληνικό κράτος έχει ψηφίσει αλλά αρνείται να
εφαρμόσει. Παράλληλα συνέταξα και διένεμα στους ασθενείς του Κέντρου Υγείας μία σχετική ενημερωτική επιστολή, επειδή πιστεύω ότι όσες απεργίες, επισχέσεις κλπ.
και να κάνουμε οι γιατροί του ΕΣΥ, αν οι πολίτες δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι ή είναι παραπληροφορημένοι, ματαιοπονούμε.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Τρίπολης, μη έχοντας νομικά θεμελιωμένο τρόπο να αντιμετωπίσει την ενέργεια μου, κατέφυγε σε ωμό εκβιασμό, τον οποίο δεν
είχε μάλιστα το θάρρος να μου ανακοινώσει αυτοπροσώπως, αλλά έβαλε την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αστρους να μου διαμηνύσει: "Αφού ο κ. Λουμάκης
κουράζεται με τόσες εφημερίες, όπως λέει στο εξώδικο του, πές του ότι το νοσοκομείο θα πάρει απόφαση να κάνει μόνο δύο από τον Σεπτέμβριο" (Εγώ δεν είχα
ζητήσει βέβαια μείωση εφημεριών, αλλά ρεπό μετά απο εφημερία). Στην αρχή δεν το πίστεψα τελείως, αλλά ένα τηλεφώνημα μου στον Διοικητή, ο οποίος μου
μίλησε σε απαράδεκτα αυταρχικό και απειλητικό ύφος και στο τέλος μού έκλεισε το τηλέφωνο μη επιτρέποντας μου να ολοκληρώσω την υπεράσπιση των θέσεων μου,
 επιβεβαίωσε την αρχική είδηση. Βέβαια με χτύπησαν εκεί που με πονάει, γιατί έχοντας τέσσερα παιδιά, τη γυναίκα μου χωρίς δουλειά, χωρίς άλλα έσοδα και με ένα σωρό
 οικονομικές υποχρεώσεις (φροντιστήρια παιδιών και μάλιστα για εισαγωγικές Πανεπιστημίου, στεγαστικό δάνειο κλπ.), ήξεραν ότι ήταν απίθανο να μην υποκύψω στον
 (αισχρό) εκβιασμό. Όπως και έκανα δυστυχώς, διακόπτοντας αναγκαστικά την επίσχεση εργασίας και υποχωρώντας στις άθλιες τακτικές της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης
που, για ακόμα μια φορά, αποκάλυψε το αποκρουστικό της πρόσωπο. Έβαλα λοιπόν κάτω το κεφάλι και συνεχίζω να κάνω 10 ενεργείς (πραγματικές) εφημερίες και
κανονική εργασία την επόμενη ημέρα, ελπίζοντας μόνο σε θεία βοήθεια για να αποφύγω τη σωματική και ψυχολογική κατάρρευση μου.
Αυτή η αλυσίδα γεγονότων πιστοποιεί αδιαμφισβήτητα αυτό που έγραψα σε μία παράγραφο του ενημερωτικού κειμένου που διένεμα στους ασθενείς στη διάρκεια της
επίσχεσης εργασίας μου: "Το Ελληνικό κράτος αποδεικνύεται πρωταγωνιστής στην καταπάτηση των νόμων, τη στιγμή που το ίδιο απαιτεί από τους πολίτες να τους
τηρούν με σχολαστικότητα και αυστηρότητα". Νομίζω ότι τώρα αποδεικνύεται επιπλέον ωμός και αδίστακτος εκβιαστής.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Παναγιώτης-Σωκράτης  Λουμάκης
Γενικός γιατρός
Κ.Υ. Αστρους Αρκαδίας

« Τελευταία τροποποίηση: 8 Σεπτεμβρίου 2008, 20:27:27 από Πατρωνάκης Μάνος »

8 Σεπτεμβρίου 2008, 19:08:42
Απάντηση #171
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου

Η ώρα "εφόδου" της κυρίας τμηματάρχου ήταν περίπου 3.30' μ.μ., ώρα που συχνότατα οι εφημερεύοντες γιατροί έχουν πάει στο σπίτι τους για φαγητό και λίγη
ξεκούραση.
Η απόσταση του σπιτιού της παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας είναι 250 μέτρα και όταν κληθεί έρχεται στο Κέντρο Υγείας με το αυτοκίνητο της σε ένα λεπτό
(κυριολεκτικά).  Η διευθύντρια μάς ζήτησε πλέον να είμαστε μέχρι κεραίας νομότυποι, δηλαδή να μην απομακρυνόμαστε καθόλου στη διάρκεια της εφημερίας μας από το Κέντρο Υγείας.
Από τότε ακόμα και η οδοντίατρος του Κέντρου Υγείας παραμένει στη διάρκεια της μεικτής εφημερίας της μέχρι τις
10.00' το βράδυ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μόνοι μας από άγνοια του νομοθετικού περιεχόμενου του ΕΣΥ ερχόμαστε σε δύσκολη θέση ή δεν βγαίνουμε από μια δύσκολη θέση.

α) η εφημερία αρχίζει στις 4μμ.
β) το κλασσικό επιχείρημα των νοσοκομειακών γιατρών σε μικρές νοσηλευτικές μονάδες (πχ ΓΝ Αμαλιάδας, ΓΝ Σύρου - από προσωπική εμπειρία). "Τα σπίτια μας είναι κοντά". Μα δεν λέει αυτό ο νομοθέτης.
γ) Η Διευθύντρια θα μπορούσε - προφανώς δεν ήθελε - να ισχυριστεί ότι έδωσε ή ίδια προφορική άδεια και ν΄αναλάβει την ευθύνη
δ) Η ίδια η γιατρός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάνει χρήση της ανάπαυσης που προσφέρει το ΠΔ 88/99 (άρθρο 4)

Με λίγα λόγια, ισχυρίζομαι βάσιμα ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τις διοικήσεις με το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς. Θα έχουμε ένα προσωπικό κόστος, μια φθορά. Βέβαια. Αλλά όπως λέει και η ελληνική παράδοση: "Με πορδές, δεν βάφονται αυγά".

Και στο δια ταύτα, προτείνω μέσα από το Φόρουμ να δημιουργηθεί ένα θέμα που να προσφέρει συμβουλές στους νεότερους, από πιο έμπειρους που έχουν αντιμετωπίσει και διαχειριστεί ανάλογα θέματα.

8 Σεπτεμβρίου 2008, 20:25:14
Απάντηση #172
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Η εγκύκλιος του Υπουργείου σχετική με την παράγραφο γ, στη παρατήρηση του κ. Μάρκου.

11 Σεπτεμβρίου 2008, 12:53:11
Απάντηση #173
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Η κόπωση των εφημερευόντων και τα ευτράπελα με γύψους, αλλά και όχι μόνο (έχει και κινδύνους και σοβαρούς μάλιστα ο μπαξές)

Αλλά ο υπουργός περί άλλων τυρβάζει, όπως τα εγκαίνια Π.Ι. όπου εξαντλεί όλη του την ευαισθησία για τα προβλήματα της υγείας !!!

Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

11 Σεπτεμβρίου 2008, 20:00:31
Απάντηση #174
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Νομίζω ότι το παραπάνω κείμενο, αξίζει ιδιαίτερης μνείας.

Γράφαμε, ότι άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την ειδικότητά μας, πέρασε στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Εκεί που θα μπορούσε κάλλιστα, ο prime minister, παρουσία του πολυπράγμονα υπουργού Υγείας, της Νατάσας και του πατήρ Εφραίμ, να προχωρούσε σε εγκαίνια (inauguration) ενός Κέντρου Υγείας Παράκτιου ή Παραλιακού Τύπου. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι μας, και η πραγματικότητα μας διέψευσε πανηγυρικά. Ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε μία μέρα μετά θεμελίωση (foundation) ενός Περιφερειακού Ιατρείου στην Κρήτη. Το υπουργείο ανήρτησε την ομιλία του υπουργού, κι έτσι έχουμε στα χέρια μας μια ζεστή άποψη του υπουργού για τα τρέχοντα θέματα της Υγείας, μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι καύσωνα και μπλάτσα-μπλούτσα, καθαρογράφησης Ελεγκτικού, και περίπου 700 νεκρών ασθενών από τις ελλείψεις στην Εντατική Φροντίδα (είπαμε 2200 το χρόνο).

Κατ'αρχήν χρειάζεται μια αναφορά στη θεμελίωση. Εκτός από το κοπητιπίτα, τα εγκαίνια, την εκδήλωσηθαχαιρετήσει, και το χαιρετισμόθααπευθύνει, η θεμελίωση παραμένει στα βασικά εργαλεία άσκησης πολιτικής. Προέρχεται από το θέ-μέλος, και παράγωγα είναι το συθέμελα, θεμέλια λίθος, το σφάξανε ένα κόκορα στα θεμέλια, και το θυ-μαρίσιο μέλι.

Με περισσή αγωνία διάβασα την ομιλία του υπουργού. Επειδή πρόκειται για μακροσκελή, και γνωρίζω ότι ο χρόνος είναι χρήμα (γνωμικό ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους κάνουν ιατρείο συνταγογράφησης) σας προσφέρω χρόνο, που είναι χρήμα και σταχυολογώ κομβικά σημεία του κειμένου:

Νιώθω πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ....αυτή τη σεμνή, συνάμα δε και συμβολική τελετή (απλό λιτό και to the point, για εκκίνηση)

Διότι αυτή είναι η αλήθεια. Στον τόπο που θέλεις να ζήσεις, πρέπει να νιώθεις και ασφαλής.

Η Υγεία, μιας και έχω την τιμή να υπηρετώ αυτό το χώρο (η Υγεία με μεγάλο Υ, επιβεβαιώνει τις κατά καιρούς υποθέσεις μας ότι μπαίνει κρυφά το βράδυ στο φόρουμ)

Το έργο για την κοινωνία... Θέλει καλή γνώση των αναγκών της πατρίδας μας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών

Χαρακτηριστικά σας λέω, ότι σε μια περσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, του αξιόπιστου αυτού οργανισμού, που αξιολογεί και τις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα πήρε τη 13η θέση παγκοσμίως, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πήραν την 24η.

τόσο ο Πρωθυπουργός αλλά και όλοι εμείς επαναλαμβάνουμε. Ότι ήρθε η ώρα της ελληνικής περιφέρειας.

Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν μπει οι υπογραφές και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι κατασκευές 57 συνολικά περιφερειακών ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα. (για το νούμερο 57, υπάρχουν κακόφημες φήμες ότι προέρχεται από τον αριθμό των Μαίων του κολλητού από το στρατό, που γιορτάστηκαν το προηγούμενο βράδυ σε ψαροταβέρνα της Ραφήνας)

Δεν θα συγχωρέσει ποτέ ο ελληνικός λαός, η κάθε κοινωνία, εκείνους, που είτε προσπαθούν να καπηλεύσουν είτε προσπαθούν να υπονομεύσουν έργα που αφορούν στην κοινωνία

Έχω βαθιά και καλή γνώση των προβλημάτων

Καθημερινά δεχόμαστε στο Υπουργείο μηνύματα θετικά, που επιβραβεύουν την προσπάθεια που γίνεται

Και το πιο σοβαρό μήνυμα του υπουργού, είναι το παρακάτω που επαναλαμβάνεται δύο φορές στην ομιλία: Και φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι το τελευταίο, που ενδιαφέρει έναν Έλληνα πολίτη σαν περνάει το κατώφλι ενός νοσοκομείου ή ενός κέντρου υγείας, είναι τι θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Είναι ένα πολύ ισχυρό τσιτάτο, το οποίο μπορεί να αντιστραφεί διπλά και να γίνει: Και φαντάζομαι δε θα συμφωνείτε μαζί μου, ότι το πρώτο που σκέφτεται ο Μακεδόνας πολίτης σαν περνάει την κάλπη, είναι αν θα μπει στο κατώφλι ενός νοσοκομείου ή ενός κέντρου υγείας.

Επισυνάπτουμε δύο φωτό από την εκδήλωση. Στην πρώτη ο υπουργος εξηγεί τις γονιδιακές βλάβες του συνδρόμου Μπρουγκάντα σε αγαπημένη ασθενή-ψηφοφόρο.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2008, 20:06:57 από πρώτη & καλύτερη »

12 Σεπτεμβρίου 2008, 00:09:34
Απάντηση #175
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Χμμμ,
Περιφερειακό Ιατρείο Τουρλωτής ε;

Για να δούμε τι λένε τα λεξικά:

τουρλωτός -ή -ό [turlotós] E1 : (οικ.) που έχει φουσκωτό σχήμα: Tουρλωτή κοιλιά. Tουρλωτό φέσι. [μσν. τρουλλωτός `που έχει τρούλο΄ με μετάθ. του [r] < τρουλλώ(νω δες στο τουρλώνω) -τός]

Δες στο τουρλώνω; Για να δω λοιπόν:

τουρλώνω [turlóno] -ομαι P1 : (οικ.) συνήθ. για τμήμα του σώματος που, όταν το προτείνω, παίρνει σχήμα σφαιρικό: Έριχνε πίσω το κορμί της για να τουρλώνει την κοιλιά της. Tουρλωμένος πισινός. || (ειρ., παθ.) κοκορεύομαι, υπερηφανεύομαι. ΦP την τούρλωσα (την κοιλιά), έφαγα πολύ• ΣYN έκφρ. την τύλωσα. [μσν. τρουλλ(ώ) `χτίζω τρούλο΄ -ώνω με μετάθ. του [r] < τρούλλ(α δες στο τούρλα) -ώ]

Δες στο τούρλα; Άντε, να δω κι εκεί:

τούρλα η [túrla] O25α : (λαϊκότρ.) για κτ. που έχει τη σφαιρική μορφή του τρούλου. || κορυφή βουνού. ΦP στην ~ του Σαββάτου, την τελευταία στιγμή. την κάνω ~, τρώω πάρα πολύ. γίνομαι / είμαι ~ (στο μεθύσι), για άνθρωπο πολύ μεθυσμένο. [μσν. τούρλα < ελνστ. τρούλλα `κουτάλα, μικρό σφαιρικό αγγείο΄ με μετάθ. του [r] < λατ. trulla]

Τι αλήθειες μπορεί να βρει κάποιος σε ένα λεξικό τελικά...........
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2008, 00:11:59 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

12 Σεπτεμβρίου 2008, 20:35:25
Απάντηση #176
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Παράθεση
Χαρακτηριστικά σας λέω, ότι σε μια περσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, του αξιόπιστου αυτού οργανισμού, που αξιολογεί και τις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα πήρε τη 13η θέση παγκοσμίως, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πήραν την 24η.

Πολύ θα ήθελα να δω αυτή την έκθεση...
Επίσης, απ' ότι γνωρίζω, ο ΟΟΣΑ αποτελείται από 30 κράτη μέλη. Άρα είμαστε (αν είμαστε, γιατί θέλω να το δω με τα μάτια μου) στη 13η θέση (ωχ, νάτη πάλι η γρουσούζικη θέση) στους 30. Δεν θα το θεωρούσα και φοβερή θέση, περίπου στη μέση είμαστε.
Πως αυτό μεταφράζεται σε 13η θέση παγκοσμίως;   Πωζ γένεν αυτό;  ???
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2008, 23:37:23 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

15 Σεπτεμβρίου 2008, 21:20:50
Απάντηση #177
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Η 5ημερη απεργία οδηγεί σε δραματική μείωση (σχεδόν υποδιπλασιασμό) των μηνιαίων αποδοχών.
Έτσι πολλές Ενώσεις θα απεργήσουν 18-19/9/2008
Δεν μπορώ να τους κρίνω, όμως αυτό μας επαναφέρει στο νού το ότι:
1ον: Χωρίς σπασμένα αυγά, ομελέτα δεν γίνεται. "Αγώνας" θα πεί ΑΓΩΝΑΣ, μόχθος, πόνος, στερήσεις. Μπορείς βέβαια να είσαι ένα "γκρίζο ανθρωπάκι" όπως πολύ εύστοχα γράφει συνάδελφος σε σχετικό του κείμενο. Οπότε όλα καλά και άγια. Άλλοι αγωνίζονται, εσύ καρπώνεσαι. Και δεν θα συνατήσει λίγους τέτοιους κανείς μέσα στο ΕΣΥ.
2ον: Επειδή η μείωση αυτή είναι δραματική, δεν δικαιούμαι ηθικά να κρίνω κανέναν ως άτομο και επιλογή. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίζεται ως σοβαρή παράμετρος όταν εξαγγέλλονται κινητοποιήσεις
3ον: Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές -συχνά πιο οδυνηρές για τους "κρατούντες" - μορφές κινητοποιήσεων. Πιστευτώ η διαπραγματευτική ομάδα να δρομολογήσει κάποιες από αυτές.
Μία άλλη μορφή είναι οι Επισχέσεις. Προσωπικά όμως δεν πείθομαι από τις επισχέσεις, επειδή είδα ότι και αυτές στην πράξη δεν εφαρμόζονται. Είδα συχνά να εξαγγέλλονται αλλά να "επισχέουν" λίγοι (συγνώμη για τη νεολεξία). Και οι υπόλοιποι όμως συνήθως να σταματούν πρίν την προβλεπόμενη περίοδο, επειδή ο Διοικητής π.χ. τους είπε πώς "ήρθε έγγραφο από το Υπουργείο και θα πληρωθούν" ή …
Έχω αναφέρει και άλλες φορές διάφορες μορφές αντίδρασης που ο ευφάνταστος νούς μπορεί να εμπλουτίσει. Είναι λιγότερο πομπώδεις, αλλά "φωτιά στον κόρφο τους".
Θυμηθείτε π.χ. τους Γάλλους συναδέλφους πρό ετών που δεν εξέδιδαν πιστοποιητικά θανάτου (Ορκίστηκαν να υπηρετούν την υγεία και να φροντίζουν ασθενείς. Οι νεκροί δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του όρκου και κανείς δεν μπορούσε να τους εκβιάσει). Μέσα σε λίγες μέρες γέμισαν τα ψυγεία τροφίμων νεκρούς παντού και ο υπουργός εκλιπαρούσε τους απεργούς να προσέλθουν σε συζήτηση για συμφωνία. Έχω ξαναπεί π.χ. για το περιβραχιόνιο που θα μπορούσαμε να φοράμε μετά τις 48/52 ώρες και θα γράφει "καταναγκαστική εργασία" Ας το κάναμε για κάποιο διάστημα μέχρι να το πάρουν χαμπάρι ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (γιατί τα δικά μας πιθανότατα θα το απέκρυπταν) και μετά τα λέγαμε. Θυμηθείτε τους Γερμανούς συναδέλφους που φόραγαν το περιβραχιόνιο «άυπνος γιατρός, επικίνδυνος γιατρός»
Από την άλλη οι δικαστικές προσφυγές, είναι μία ακόμη μορφή διεκδίκησης.

Νομίζετε δεν αποδίδουν αυτά? Θα σας πώ ένα περιστατικό:
Υπουργός (προ ολίγων ετών) έλεγε σε έμπιστό του σε μία φάση που είχαμε αγριέψει με τα αιτήματά μας. "Ρε σύ, κοίτα να βολιδοσκοπήσεις εκείνον τον επικεφαλής τους για τις προθέσεις τους. Αυτοί δεν το'χουν σε τίποτε να μου αναρτήσουν μαύρες σημαίες στα Κέντρα Υγείας και τότε αλίμονό μας". Όμως έκανε λάθος. Σχεδόν ποτέ δεν ήμασταν πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Πάντα μας προλάβαιναν. Ξέρουν καλά τον επιπολασμό της "φυγοπόνου μαχητικότητάς μας" και ακόμη, πάντα είχαν έναν Τσούκαλο και έναν Λαοπόδη για να συγκρατεί τους "άτακτους" από τις "τριτοκοσμικές μορφές πάλης και διεκδίκησης".
Έτσι τις μαύρες σημαίες δεν τις κρεμάμαι έξω από τις μονάδες, αλλά μέσα στα πορτοφόλια μας, τις οικογένειές μας και -ακόμη χειρότερα- μερικοί στις ψυχές τους.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την "έρευνα" που κάναμε ως Ένωση μεταξύ των μελών μας για να εκτιμήσουμε το πιθανό ποσοστό συμμετοχής για την αποδοχή ή όχι της μορφής "πάλης" που ετοιμάζαμε, "Επίσχεση Συνταγογραφίας". Τότε που τις συνταγές μας τις εξίσωναν με αυτές των αγροτικών. Η συντριπτική πλειοψηφία είχε απαντήσει κάπως έτσι "ναι, δίκαιο, σωστό, αλλά βρέ παιδί μου, που θα πάει αυτός να τα γράψει? Είναι φτωχός άνθρωπος, πώς θα τα αγοράσει?, …"

Α, και κάτι άλο. Στο προηγούμενο συλλαλητήριο, αν ήταν παρόντες μόνο οι συνδικαλιστές της Αττικής, θα είχε κλίσει η Αριστοτέλους από Ομόνοια έως Αγ. Μελετίου. Μόλις όμως και μετά βίας είχε "σκιαστεί" η 10μετρη περίμετρος της "Αριστοτέλους".
Ελπίζω να μη συμβεί και τώρα το ίδιο.
Συγνώμη για τη μακρηγορία και

Εις υγεία μας.

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Σεπτεμβρίου 2008, 21:28:27 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

15 Σεπτεμβρίου 2008, 22:23:13
Απάντηση #178
Αποσυνδεδεμένος

Τ.Μαλλές

.
Έτσι πολλές Ενώσεις θα απεργήσουν 18-19/9/2008

Οι αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων δεσμεύουν τα μέλη τους,παρά την απόφαση για πενθήμερη απεργία της ΟΕΝΓΕ;Δηλαδή αν κάποιος θέλει να απεργήσει,για όλο το πενθήμερο, δεν τον "καλύπτει" η απόφαση της ΟΕΝΓΕ;

15 Σεπτεμβρίου 2008, 22:27:16
Απάντηση #179
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Η απόφαση για πενθήμερη απεργία είναι απόφαση του εκτάκτου θεματικού συνεδρίου ,ανώτατου οργάνου της ΟΕΝΓΕ.Επόμενα καλύπτει οποιονδήποτε , οπουδήποτε ανεξαρτήτως απόφασης της κάθε τοπικής Ένωσης
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
46892 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
80646 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis