Σημερινό δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου για τα τεκτενόμενα στην Πτολεμαΐδα:Ημερομηνία: 14/10/2008 - Σελίδα: 15
Τίτλος: Εφημερίες με την ΕΛΑΣ
Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα νοσοκομεία, όπου η εφαρμογή του νέου ωραρίου εργασίας των γιατρών έχει ανάψει φωτιές. Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου παρατηρείται αδυναμία να καταρτιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα εφημέρευσης, υπεύθυνοι τμημάτων κλήθηκαν για... συστάσεις στο αστυνομικό τμήμα μετά από εισαγγελική παρέμβαση!
Το περιστατικό, που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Και άλλα νοσοκομεία, όμως, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο αδυναμίας εφημέρευσης κλινικών. Για... άνευ προηγουμένου αναβρασμό στα νοσοκομεία κάνει λόγο το μέλος στη Γραμματείας της Oμοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (OΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας: «Oι συνελεύσεις έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση και οι γιατροί αποφασίζουν σχεδόν ομόφωνα την κατάθεση προγραμμάτων 48ώρου. Στην πλειονότητα ως χρόνος έναρξης τοποθετείται η 1η Νοεμβρίου, σε ορισμένες όμως ενώσεις αποφασίστηκε να γίνει από την επομένη της συνέλευσης».
Υπερωρίες, τέλος!
O χρόνος έναρξης εφαρμογής του νέου ωραρίου τοποθετείται την 1η Νοεμβρίου. Ετσι, οι γιατροί στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταθέσει προγράμματα 48ώρου, δηλαδή με βάση το νέο ωράριο που προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Oι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ασφαλή υπερωριακή απασχόληση. Συγκεκριμένα, κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο συνολική εβδομαδιαία απασχόληση, τακτική και υπερωριακή πέραν των 48 ωρών για τους ειδικούς και των 56 ωρών για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εκτός αν ο ίδιος υπογράψει χαρτί συναίνεσης στην υπέρβαση. Τα δεδομένα αυτά έχουν ήδη δημιουργήσει καταστάσεις... απείρου κάλλους σε αρκετά νοσοκομεία, αφού το θέμα της εφαρμογής της οδηγίας έχει τεθεί από τους συνδικαλιστές εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει μέτρα -όπως προσλήψεις γιατρών- για να εφαρμοστεί το νέο ωράριο.
Συστάσεις...
Η αγανάκτηση του ιατρικού κόσμου ξεχείλισε, όταν την περασμένη Παρασκευή αστυνομικοί επισκέφτηκαν το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, καλώντας τους υπευθύνους των τμημάτων στο αστυνομικό τμήμα για... συστάσεις. «Oπως ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία, είχε προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία, αφού ο εκτελών χρέη διοικητή απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Κοζάνης για να ζητήσει... βοήθεια. Αυτό που ζητήθηκε από τους υπευθύνους των τμημάτων ήταν να δεχτούν πως σε περίπτωση που συμβεί κάτι άσχημο -όπως π.χ. αμέλεια ή θάνατος ασθενή λόγω έλλειψης γιατρών (οι εφημερίες δεν «βγαίνουν» με το νέο ωράριο)- αναλαμβάνουν εκείνοι την ευθύνη. Αυτό είναι απαράδεκτο!», κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας.
«Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας οι 70 γιατροί δήλωσαν ότι θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος και μόνο οι 10 υπέγραψαν ότι δύνανται να εργαστούν υπερωριακά. Βασιζόμενοι στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φτιάξαμε προγράμματα όπου προβλέπονταν δυο εφημερίες των ειδικών και τέσσερις των ειδικευομένων. Ετσι, ο εκτελών χρέη διευθυντή άρχισε να βγάζει κάθε μέρα γύρω στο μεσημέρι το πρόγραμμα εφημέρευσης των γιατρών, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής βγήκε το πρόγραμμα του τριημέρου που είχε... εκπλήξεις: όχι παιδίατρος το Σαββατοκύριακο, όχι ΩΡΛ, όχι ουρολόγος, όχι δερματολόγος», τόνισε ο κ. Κατσίνας, προσθέτοντας ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο είναι ανάστατοι και 36 από αυτούς κινήθηκαν νομικά κατά του εκτελούντος χρέη διοικητή.
Αφίσες
Στο μεταξύ, ενδεικτική του αναβρασμού που επικρατεί είναι η κίνηση γιατρών να αναρτήσουν στις πόρτες των ιατρείων αφίσα που λέει: «O γιατρός που πρόκειται να σας εξετάσει εφημερεύει απλήρωτος από την 1η Ιουλίου! Εκανε απεργία, έκανε επίσχεση εργασίας και το μόνο που του απάντησαν είναι να συνεχίσει να εφημερεύει με δικιά του ευθύνη. Oταν αγανάκτησε και θέλησε να εφαρμόσει το νόμο, του έφεραν την Αστυνομία!».
Πάντως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ενωσης Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, συντρέχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα -από την... πρόθεση εφαρμογής του νόμου- για τα οποία θα έπρεπε να ζητηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα, όπως η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε σοβαρό τροχαίο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το Σάββατο και οι απλήρωτες εφημερίες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος