Η απάντηση του Υπουργού στην ΟΕΝΓΕ στις 23ης/10ου/2008 –σχόλια:
Αρχικά συμφωνώ με το προηγηθέν σχόλιο του κ. Σκούφαλου ότι κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί έγινε η συνάντηση με τον Γ.Γ. και όχι με τον υπουργό. Ολιγωρήσαμε εμείς ή «φωνάζει ο κλέφτης»? Αυτό δικαιούμαστε να το ξέρουμε.
Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που το βάζουν εύκολα κάτω.
Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι. Στο Κ.Υ. μας κατέβηκε πρόγραμμα με 2 εφημερίες και συμμετέχω και εγώ.
Όμως ξέρω ότι αν το υπουργείο θελήσει να μου σπάσει τον τσαμπουκά, μπορεί να κάνει πρόγραμμα και με μόνον αγροτικούς. Έτσι, μπορεί να καλυφθεί ολόκληρος ο μήνας με κυκλοφορούσες μπλούζες και να μου πεί «2 θέλεις? Εντάξει. 2 θα παίρνεις από δω και πέρα».
Άντε να δώ μετά ποιος υπερθεματίζων σε «αγώνες» θα μου πεί πώς θα συμπληρώσω το εισόδημά μου για να ζήσω.
Στο προκείμενο:
Όταν διεκδικείς βάζεις ψηλά τον πήχη, ώστε όταν θα κληθείς να τον χαμηλώσεις να μη σου έρθει στο κεφάλι. Και τον βάλαμε ψηλά, κάτι με το οποίο συμφωνώ. Όμως, όταν βάζεις ψηλά τον πήχη πρέπει να ξέρεις και πότε να τον κατεβάσεις, αλλοιώς χτηπάς γροθιά σε μαχαίρι. Τι θα παίρναμε λοιπόν αν δεχόμασταν τη σημερινή πρόταση του υπουργού? Ας το εξετάσουμς:
1. Εγγύηση μη ελαστικοποίησης του ωραρίου (Μας τα ξανάπε, αλλά αν μπεί σε νόμο αλλάζει το πράγμα)
2. Πολυδιευθυντικό –εξέλιξη για όλους (Μας τα ξανάπε, αλλά αν μπεί σε νόμο αλλάζει το πράγμα)
3. Προσλήψεις στα επόμενα 2 χρόνια (1200 ειδικευόμενοι, 3300 ειδικοί). (Μας τα ξανάπε, αλλά αν μπεί σε νόμο αλλάζει το πράγμα)
Ας δούμε και αμιγώς οικονομικά:
4. 1 ώρα τη βδομάδα λιγότερη εργασία. Έτσι προστίθεται μία ακόμη ώρα σε κάθε εφημερία και «αυξάνει» κατά τι η αποζημίωσή της.
5. Eπίδομα βιβλιοθήκης αφορολόγητο (Μας τα ξανάπε, αλλά αν μπεί σε νόμο αλλάζει το πράγμα)
6. Οι πρώτες 4 ή 6 εφημερίες αυτοτελώς φορολογούμενες με συντελεστή 20% και οι υπόλοιπες αφορολόγητες. (Σήμερα οι πρώτες φορολογούνται ως εισόδημα –35%?- και οι υπόλοιπες με 20%). Από αυτή τη διάταξη θα προκύψει σημαντικό όφελος.
7. Προσαύξηση Νοσοκομειακού Επιδόματος από 210-420 ευρώ.
Αν ήταν μόνο υποσχέσεις, θα έλεγα «μας τά’ παν κι’ άλλοι» και «go home minister». Έχει αποδείξει πόσο «αξιόπιστος» είναι.
Αν όμως –τώρα που ζορίζεται αρκούντως- πήγαιναν αυτά που θα συμφωνούσαμε στη Βουλή, θα συζητούσα στα σοβαρά την υπογραφή Σύμβασης με κάποιες ακόμη απαιτήσεις, όπως π.χ. χρονοδιάγραμμα αυστηρό προσλήωεων που θα οδγούν σε μείωση των απαραίτητων εφημεριών –άρα πορεία προς τον αρχικό στόχο- και δέσμευση για νέο μισθολόγιο που θα μπορούσαμε ακόμη και να δεχτούμε να ψηφιστεί σήμερα με προοπτική να έχει ισχύ σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.
Δεν μπορώ να αγνοήσω ότι με τις προϋποθέσεις των 4 έως 7 περιπτώσεων (αν περάσουν σε νόμο), ναι μεν θα συνεχίσω να δουλεύω 70-80 ώρες, αλλά θα έχω κερδίσει –σε σχέση με σήμερα- κάποια ποσά μηνιαίως (για να μην πώ σε σχέση με το να καταλήξω να κάνω 2 εφημερίες).
Ναι, θέλουμε ανθρώπινα ωράρια και τα διεκδικούμε. Όμως πώς? Με την εξαθλίωση στην οποία θα μας οδηγούσαν οι 2 εφημερίες αν συνεχίζονταν τα έσοδα να είναι από τον σημερινό μισθό και τη σημερινή αμοιβή εφημεριών? Στην περίπτωση αυτή θα επρόκειτο πιστεύω για «αυτοεξόντωση». Εκτός αν μου πείτε ότι θα συμμετέχουν τόσοι στο 2 εφημερίες που κάτι τέτοιο θα είναι ανέφικτο.
Ούτε και ξεχνώ ότι γίνεται επίμονη προσπάθεια στην Ε.Ε. ώστε το 48 ώρες να γίνει 65. Και ναι μεν ως σήμερα υπήρξαν αντιδράσεις (χλιαρές θα έλεγα με την Ελλάδα να δηλώνει απλά παρούσα), αλλά πολύ φοβάμαι ότι το προσωπείο του ευαίσθητου παράγοντα θα το βγάλει σύντομα η Ε.Ε. γιατί δεν της βγαίνει. Όλες οι χώρες ζορίστηκαν με το 48ωρο και πιέζουν.
Θα θυμίσω δε ότι με Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου να δηλώνει «ότι το 48ωρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί» και μάλιστα να μην λάβει κράξιμο παρά από ελάχιστους, πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι κοντά η Άνοιξη.
Άσε δε που όλοι οι Πρόεδροι των εθνικών συλλόγων (αντίστοιχοι Π.Ι.Σ.) έχουν σύντομα συγκέντρωση και μεταξύ άλλων θα ζητήσουν και αυτοί από την Ε.Ε. την αναθεώρηση του 48ωρου, δίδοντας έτσι ένα χεράκι βοηθείας στους αναζητούντες συμμάχους εταίρους μας.
(πληροφορία που τη θεωρώ έγκυρη και που έπεσε στ’ αυτιά μου σαν βόμβα. Δεν με εξέπληξε για τον δικό μας Πρόεδρο, αλλά να είναι και οι άλλοι έτσι, τότε χαιρετίσματα).