Από την ηλεκτρονική εφημερίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚόβουν τις εφημερίες, κλείνουν τα νοσοκομεία
2 Νοεμβρίου 2008, 13:44
Μιχάλης Παπανίδης
Χωρίς νοσοκομειακή υποστήριξη κινδυνεύουν να μείνουν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας μετά τις 11 Νοεμβρίου, που σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να συνεχίσουν να εφημερεύουν οι γιατροί.
Έτσι από τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου είναι πιθανόν να δούμε στους δρόμους σκηνές ασθενών με σοβαρό πρόβλημα να μεταβαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προσπαθώντας να βρουν… κάποιο ανοικτό για να αντιμετωπίσει το περιστατικό τους.
Το πρόβλημα δεν προέκυψε όμως ξαφνικά, ούτε οι γιατροί τρελάθηκαν ή αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Το Υπουργείο Υγείας είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως τόσο από τους ίδιους τους γιατρούς, όσο και από την Κομισιόν, ενώ υπάρχουν και σαφείς δικαστικές αποφάσεις. Δεν έκανε όμως τίποτε και τώρα βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο κοινωνικό «εφιάλτη» των τελευταίων ετών.
Γεγονός είναι ότι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί αποφασίζουν να μην εφημερεύουν μετά τις 10 Nοεμβρίου.
Μέχρι το Σάββατο το βράδυ τουλάχιστον 61 νοσοκομεία τίθενται εκτός του συστήματος εφημερίας.
Οι Eνώσεις των νοσοκομειακών γιατρών έχουν αποφασίσει κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών για τον Nοέμβριο με βάση το νέο ωράριο εργασίας (2 εφημερίες για τους ειδικευμένους και 4 για τους ειδικευόμενους γιατρούς) εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νόμο και τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι, το πρόγραμμα καταρτίζεται για κάθε τμήμα ως την ημέρα που θα είναι επαρκής ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό.
Το θέμα είναι σοβαρό καθώς δεν πρόκειται για συνδικαλιστικό ελιγμό, αλλά για πραγματική άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών να παραβούν το νόμο και ουσιαστικά να βρεθούν κατηγορούμενοι στην περίπτωση θανάτου κάποιου ασθενή.
Σε θέση" ΜΑΤ" το Υπουργείο Υγείας
Tο υπουργείο Yγείας βρίσκεται σε «θέση Ματ» καθώς δεν μπορεί να επιβάλλει την παράβαση του νόμου και επιπλέον είναι εκτεθειμένο στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για παράλειψη συμμόρφωσής του με το μέγιστο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (νέο ωράριο εργασίας).
Tην ίδια στιγμή, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Iατρών Nοσοκομείων Aθήνας- Πειραιά αποφάσισε να καταθέσει στην Eισαγγελία του Aρείου Πάγου μήνυση κατά του υπουργού Yγείας για την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Και όχι μόνον αυτό. Οι γιατροί κατηγορούν τον Υπουργό Υγείας για συνέργεια σε… θανάτους ασθενών, επειδή δεν εξασφάλισε τις βέλτιστες συνθήκες νοσηλείας!
Aποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για προγράμματα εφημεριών έως 10 Nοεμβρίου
A’ IKA Aγ. Όλγας, (EINAΠ) Aιτωλοακαρνανίας, Aρκαδίας, Άρτας, Aττικό, Aχαΐας, Bενιζέλειο (Hράκλειο), Bέροιας, Bόλου, Γιαννιτσών, Δράμας, Δρομοκαΐτειο Δυτικής Aττικής, (EINAΠ) Ένωσης Θεσ/νίκης (ENIΘ), Eρυθρός, (NEEΣ) Eυαγγελισμού, Eυρυτανίας ,Hπείρου, Ένωση Hράκλειο-Παν/κο νοσοκ. Θήβας, Θράκης, Θριάσιου Nοσοκομείου, Iπποκράτειου Θεσ/νίκης, Kαβάλας ,Kαλαμάτας, KAT, (EINAΠ) Kιλκίς, Kοζάνης Kομοτηνής, Kορίνθου, Kρατικού Aθηνών, Kρατικού NΙκαίας, Λάρισας (Πανεπ/κό) Λάρισας-Nομαρχ. νοσοκ. Λασιθίου Λέσβου, Mεταξά, (EINAΠ) Nοσ/μείου EΛΠIΣ, (EINAΠ) Ξάνθης, Παγκρήτια (και οι 4 ενώσεις Κρήτης), Παιδιατρικού Πεντέλης, Παπανικολάου Θεσ/νίκης ,Πατησίων Πολυκλινικής Aθήνας, Πρέβεζας, Πτολεμαΐδας, Pεθύμνου, Σερρών, Σισμανογλείου, Σπάρτης, Συντ/κο συνελ. Aθήνας, Σύρου, Σωτηρία Tρικάλων, Φθιώτιδας (Λαμία), Φλώρινας, Φωκίδας (Άμφισσα), Xαλκίδας, Xαλκιδικής, Xανίων.
Και χωρίς υλικά τα νοσοκομεία
Μεγάλο πρόβλημα όμως αναμένεται και για την επάρκεια ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες παραμένουν απλήρωτες, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά με ίδια κεφάλαια τη λειτουργία του συστήματος. Το δε τελευταίο συνεχίζει να παράγει… χρέη.
Έτσι, από τις 6 Νοεμβρίου οι προμηθευτές θα αποσύρουν τις παρακαταθήκες εργαλείων και υλικών και θα σταματήσουν την προμήθεια ορθοπεδικού υλικού.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Eμφυτεύσιμου Oρθοπεδικού Yλικού (ΠAΣY-ΠOY), τα χρέη ανέρχονται σε 700 εκατ. και αφορούν την προμήθεια υλικών από τις αρχές του 2005! Συνολικά τα χρέη των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες (φάρμακα, υλικά, εξοπλισμός κ.ά.) αγγίζουν τα 4,4 δισ.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «μέχρι και σήμερα κανένας αρμόδιος δεν έδειξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για το πρωτόγνωρο γεγονός ότι ένας ολόκληρος κλάδος προμηθευτών στον τομέα της υγείας, εξακολουθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια να είναι νομοθετικά ακάλυπτος και 3,5 χρόνια απλήρωτος, οι προμήθειές του - καθ’ όλα νόμιμες- να κρίνονται παράνομες και να αναγκάζεται να δανειοδοτείται συνεχώς από τις τράπεζες για να επιβιώσει και για να συντηρεί με δικά του δάνεια και μέσα όλα τα Νοσοκομεία του E.Σ.Y».
Σμπαράλια και το ΕΚΑΒ
Περίπου 780 ασθενοφόρα κινούνται στους δρόμους όλης της χώρας, αλλά τα 350 από αυτά είναι πραγματικά ερείπια.
Είναι 10-12 ετών με εκατομμύρια χιλιόμετρα στα κοντέρ τους.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δώρισε 100 ασθενοφόρα, που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά ούτε έχουν ακόμη παραληφθεί από το σύστημα.
Ακόμη πιο τραγικές είναι όμως οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας είναι χωρίς ασθενοφόρα αν και οχήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχουν όμως πληρώματα. Περιοχές όπως είναι η Ξάνθη, η Αμαλιάδα και η Πτολεμαΐδα αλλά και δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί, όπως η Νότια Ρόδος, η Κως, η Σάμος και η Αμοργός, δεν διαθέτουν ούτε έναν διασώστη. Παράλληλα, σε άλλα σημεία της χώρας- Τήνο, Μύκονο, Ίο, Άνδρο, Σαντορίνη- υπάρχει ένα και μοναδικό ασθενοφόρο, ενώ δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.
Το δυναμικό του ΕΚΑΒ αριθμεί περίπου 3.500 διασώστες και 150 γιατρούς. Για να σταματήσουν όμως να... σκουριάζουν οχήματα και μοτοσυκλέτες, θα έπρεπε το προσωπικό να είναι διπλάσιο!
Στην Αθήνα το πρωί και το απόγευμα κυκλοφορούν 65- 70 ασθενοφόρα, 3- 4 από τις 15 μοτοσυκλέτες, ενώ μετά δυσκολίας βγαίνουν στο δρόμο περισσότερες από 5 κινητές μονάδες καθώς δεν υπάρχουν γιατροί.
Τη νύχτα τα πράγματα είναι σχεδόν απογοητευτικά
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού έπειτα από δύο χρόνια «λευκής απεργίας» οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ πέτυχαν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους να εξυπηρετούν μόνον τα επείγοντα περιστατικά και όχι τα εξιτήρια των νοσοκομείων και τις διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές.