Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 00:09:44

Ψηφοφορία

Θα ενημερώνατε την επίτροπο ότι δεν επιθυμείτε υπέρβαση του 48ωρου;

Ναι, με οποιοδήποτε κόστος.
12 (52.2%)
Όχι, φοβάμαι τα αντίποινα από την κλινική/διευθυντή/διοικητή
3 (13%)
Όχι, δεν θέλω να ρισκάρω να μην πληρωθώ εφημερίες που έχω κάνει.
1 (4.3%)
Όχι, έχω έξοδα αυτή την εποχή και χρειάζομαι τις επιπλέον εφημερίες
7 (30.4%)
Όχι, γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί η κλινική/ΚΥ
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 23

Η ψηφοφορία έληξε: 30 Μαρτίου 2009, 01:32:56

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 709494 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Νοεμβρίου 2008, 21:35:52
Απάντηση #360
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Το 48ωρο κανείς δεν μπορεί να πεί ότι αύριο το πρωί μπορεί να εφαρμοστεί.
Το ζητούμενο είναι –και σε αυτό πρέπει οι διαπραγματεύσεις «να δέσουν» το υπουργείο- το πότε θα εφαρμοστεί.
Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα (δεσμευτικό για όλες τις πλευρές) αυξανομένων προσλήψεων με παράλληλα μειούμενες τις υπερωριακές ώρες.
(αυτό όμως φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε γιατί όλοι ελπίζουν σε αλλαγή του 48 σε 60-65. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το υπουργείο αγόραζε τόσο καιρό χρόνο, μπάς και προλάβει αυτή την αλλαγή. Δεν την πρόλαβε, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Θα την προλάβω στην άλλη στάση» λέει καθ’ εαυτόν.

Μία επισήμανση: Είμαι από αυτούς που έλεγα «προδοσία» το να μην υπάρχει ρεπό μετά από ΚΑΘΕ εφημερία. Όμως, κάποιος πρέπει να σκεφτεί –και ίσως να μας ενημερώσει- για το εξής:
Εφημερεύω Δευτέρα. Άρα Τρίτη δεν εργάζομαι πρωί. Αυτό συνεπάγεται ότι τούτη τη βδομάδα έχω εργαστεί όχι 5χ7ώρες=35ώρες, αλλά 4χ7=28 ώρες. Έχω δηλαδή ακόμη 7 ώρες για να προστεθούν στις ώρες που μπορώ να κάνω υπερωρία ή όχι? Γιατί αν είναι έτσι (που εγώ έτσι το καταλαβαίνω) είναι ένα είδος «ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων» αφού ώρες των τακτικών ωρών φεύγουν και πάνε σε ώρες εφημερίας.
Και πάλι επιμένω στο ρεπό, αλλά μη κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτή την «ελαστικοποίηση»

(συναφές επίσης το τι ισχύει με την εφημερία ετοιμότητας –μικτής, που τόσο επιμένει –δικαίως- ο κ. Κουναλάκης)

Σχετικά με το «εφημερία» ή «υπερωρία» και τον συντάξιμο χρόνο:

Η Ένωση Γ.Ι. πέρσι που «άρχισαν τα όργανα» είχε δημοσιεύσει θέσεις για το θέμα που τις είχε κοινοποιήσει και στο Υπουργείο και στην ΟΕΝΓΕ.
Μεταξύ των άλλων έλεγε:
1.   από αυτή τη στιγμή και εφεξής αρνούμαστε να μιλάμε για «εφημερία» και μιλάμε για «υπερωρία». Τα ιδρύματα εφημερεύουν. Το προσωπικό κάνει υπερωρίες. Η «εφημερία» αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος, όχι τον τρόπο εργασίας του εργαζόμενου.
2.   Οι εφημερίες (υπερωρίες) πρέπει να συνυπολογιστούν στα συντάξιμα. Μοντέλα υπάρχουν ήδη και στον Ελληνικό χώρο και προτείναμε να εφαρμοστεί το μοντέλο που υπάρχει για τους στρατιωτικούς (όπου σημαντικό μέρος των υπερωριών υπολογίζεται στα συντάξιμα).

Οι δύο θέσεις αυτές θεωρώ ότι είναι κομβικές, αλλά δεν τις προβάλαμε ως έπρεπε.
Αν πιστεύαμε ότι πρέπει να πληρωνόμαστε υπερωρία, δεν θα ξαναπιάναμε στο στόμα μας τη λέξη «εφημερία». Συνεχώς όμως για «εφημερία» μιλάμε και όχι για «υπερωριακή εργασία».
Και οι λέξεις έχουν την εννοιολογική τους σημασία ως προς την ψυχοδιάθεσή μας απέναντι στο κάθε τι.

Περαστικά μας.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

6 Νοεμβρίου 2008, 22:05:50
Απάντηση #361
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  6-11-08 
    Ως εκ τούτου σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος αποφασίζουμε την κατάθεση προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου με βάση το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών.

Αυτό πως θα γίνει; Με υπογραφή δηλώσεων; Και το θέμα της αστικής ευθύνης; (εκτός αν χρησιμοποιήσουμε το σκεπτικό "Σιγά μωρέ μην τύχει σε μας η στραβή")

Μία επισήμανση: Είμαι από αυτούς που έλεγα «προδοσία» το να μην υπάρχει ρεπό μετά από ΚΑΘΕ εφημερία. Όμως, κάποιος πρέπει να σκεφτεί –και ίσως να μας ενημερώσει- για το εξής:
Εφημερεύω Δευτέρα. Άρα Τρίτη δεν εργάζομαι πρωί. Αυτό συνεπάγεται ότι τούτη τη βδομάδα έχω εργαστεί όχι 5χ7ώρες=35ώρες, αλλά 4χ7=28 ώρες. Έχω δηλαδή ακόμη 7 ώρες για να προστεθούν στις ώρες που μπορώ να κάνω υπερωρία ή όχι? Γιατί αν είναι έτσι (που εγώ έτσι το καταλαβαίνω) είναι ένα είδος «ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων» αφού ώρες των τακτικών ωρών φεύγουν και πάνε σε ώρες εφημερίας.
Και πάλι επιμένω στο ρεπό, αλλά μη κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτή την «ελαστικοποίηση»

(συναφές επίσης το τι ισχύει με την εφημερία ετοιμότητας –μικτής, που τόσο επιμένει –δικαίως- ο κ. Κουναλάκης)

Τις 17 (πλέον) ώρες της εφημερίας τις προσθέτεις στις 28 (28+17 = 45) άρα "χρωστάμε" 3 ώρες (ανά βδομάδα) από το 48ωρο επομένως σε ορίζοντα μηνός (4 βδομάδες) μας βγαίνει (4χ3 = 12) περίπου μια εφημερία καθημερινής ακόμη (άρα 4-5 εφημερίες ανά μήνα για ειδικευμένο αντί για τις 2 που λέμε ως τώρα).
Αυτό εννοείς προφανώς;
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Νοεμβρίου 2008, 23:15:31 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Νοεμβρίου 2008, 22:17:10
Απάντηση #362
Αποσυνδεδεμένος

Τ.Μαλλές

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  6-11-08

Ως εκ τούτου σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος αποφασίζουμε την κατάθεση προγραμμάτων για το υπόλοιπο του μηνός Νοεμβρίου με βάση το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών.

Ως ένδειξη καλής θέλησης... για ποιο πράγμα;;;   Για τα 200 ευρώ;;;
Γιατί όλα τα άλλα που το υπουργείο φαίνεται να δίνει στη διαπραγμάτευση ο νόμος μας τα έδινε ήδη(επίδομα βιβλιοθήκης αφορολόγητο,ρεπό).
           Τώρα επομένως, που το υπουργείο είναι πραγματικά με την πλάτη στον τοίχο ερχόμαστε και του ανοίγουμε φαρδιά- πλατιά μια οδό διαφυγής.Πρωτοτυπούμε από πλευράς διαπραγματευτικής τακτικής όταν ενώ κερδίσαμε πέναλτι δεν το εκτελούμε και δίνουμε ισοπαλία.
           Αυτό ήταν το θέμα μας; Τα 200 ευρώ (άντε ως 420);
     Πουλάμε συνάδελφοι.Και δεν το λέω με την κακή έννοια (ξεπουλάμε κλπ...).Αλλα πουλάμε την ιστορικά χωρίς προηγούμενο πλεονεκτική μας διαπραγματευτική θέση πολύ φτηνά.Τζάμπα...   (Μας βλέπουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής και γελάνε...)

6 Νοεμβρίου 2008, 22:39:47
Απάντηση #363
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

04/11/2008
Αποτελέσματα της συνάντησης της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τον Υπουργό Υγείας(ΥΝ)

Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε πρόταση, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

7. Οι πρώτες 4 εφημερίες για ειδικούς και οι πρώτες 6 για ειδικευόμενους φορολογούνται με 20%. Οι παραπάνω είναι αφορολόγητες

Εγώ που κάνω συνήθως έξι αφημερίες το μήνα, τέσσερις καθημερινές και δυο αργίες, θα ζητήσω οι αργίες που θα εφημερεύω να πέφτουν κατά το τέλος του μήνα...  ;D  ;)

Γιατί;

Elementary, Watson: Διότι έτσι θα λογίζονται σαν πέραν της 4ης εφημερίας και θα είναι αφορολόγητες. Επειδή οι αργίες αποζημιώνονται περισσότερο, το όφελος που προκύπτει από τη φοροαπαλαγή των αργιών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αν φορολογούνταν με 20% οι αργίες και φοροαπαλάσσσονταν δυο καθημερινές.
Μήπως χάνω κάτι στο συλλογισμό μου;

Βέβαια, μάλλον την ίδια επιθυμία θα έχουν και οι άλλοι συνάδελφοι κι έτσι οι αργίες προς το τέλος του μήνα θα γίνονται ανάρπαστες... Ευτυχώς, στη Ελ υπάρχουν αρκετές τέτοιες.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Νοεμβρίου 2008, 22:41:45 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Νοεμβρίου 2008, 23:03:00
Απάντηση #364
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Και το έχω πεί πολλές φορές. Αν είχαμε πετύχει τις «υπερωρίες» (που σημαίνει άλλη, πιό αλμυρή αποζημίωση ανά ώρα) δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για 48ωρο. Αυτό θα ερχόταν μόνο του και γρήγορα μάλιστα, αφού δεν θα συνέφερε το υπουργείο να πληρώνει τόσα λεφτά και θα του ‘ρχόταν οικονομικότερα η πρόσληψη άλλων.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κυλιόμενο. Θα τους προσλάμβανε για να καλύπτουν βάρδιες που τώρα καλύπτουν οι «εφημερεύοντες»
Μήπως; Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν θέλουμε το 48ωρο αλλά το προ-τείνουμε μόνον ως διαπραγματευτικό ατού?

Τι θα έχανα, τί θα κέρδιζα αν έκανα κυλιόμενο?
1.   Θα έχανα τις εφημερίες (μήπως στ’ αλήθεια δεν θέλουμε να τις χάσουμε?)
2.   Σήμερα κάνω 22 πρωινά και 6-7 απογευματινά και 6-7 νυχτερινά.
Με το κυλιόμενο θα έκανα ένα τρίτο από τα πρωινα, ήτοι: 22/7=7,34 πρωινά, 7,34 απογευματινά και 7,34 νυκτερινά
3.   Στην πρώτη περίπτωση έχω 34-36 βάρδιες /μήνα στις οποίες μέσα είναι 6-7 απόγευμα και 6-7 βράδυ
Στην δεύτερη περίπτωση έχω 22 βάρδιες /μήνα και μέσα σε αυτές θα ήταν 7 απογεύματα και 7 βράδια και μάλιστα όχι συνεχόμενα -απάνθρωπα.

Ειλικρινά, αφήνοντας τα ξόρκια στην άκρη κάποιος πρέπει να με πείσει για το λόγο που πρέπει να δεχτώ τις 34-36 βάρδιες και όχι τις 22 αφού και στις 2 περιπτώσεις θα έχω τα ίδια απογευματινά –βραδινά.
Μήπως το γεγονός ότι δεν θα έχω ένα δεύτερο εισόδημα από τις εφημερίες? Μήπως τελικά αυτό το δεύτερο εισόδημα μας κάνει να είμαστε δίγλωσσοι και δυστυχώς συμπεριφερόμενοι, μή ομολογούντες ότι το κυλιόμενο ποτέ δεν μπορεί να είναι χειρότερο (εργασιακά).
Μήπως έπρεπε κάποτε να απαιτήσουμε τη διασφάλιση εισοδήματος ανάλογου αυτού του προκύπτοντος με εφημερίες, αλλά χωρίς αυτές που θα αντικατασταθούν από πρόσθετο προσωπικό και κάποιες υπερωρίες για τον καθ’ ένα μας –με αναπόφευκτη συνέπεια βέβαια το κυλιόμενο ?
Μήπως τελικά αυτές τις 34-36 βάρδιες τις θέλουν μόνο αυτοί που γράφουν 34-36, κάνουν 22 (αν τις κάνουν και αυτές) και βέβαια όλες πρωινές και με καθόλου ασχολία με αρρώστους? Μήπως κατάφεραν και μας μπόλιασαν με την ιδέα «του μιάσματος» σχετικά με το κυλιόμενο?
Θα μου πείς αυτοί και πάλι πρωί θα κάνουν. Ναι, αλλά νομικά θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούν στα ζόρια και να κάνουν και αργίες και βράδια.

Πρίν απαντήσετε και με κρίνετε ως αιρετικό θα πρέπει να απαντηθούν τα 2 κατωτέρω:
1.   Με ποια λογική οι 34-36 βάρδιες είναι καλύτερες από τις 22 όταν σε αυτές περιλαμβάνεται ίδιος αριθμός απογευμάτων και νυκτερινών?
2.   Ποια άλλη υπηρεσία ξέρετε που αν και λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, δουλεύουν και οι εργαζόμενοί της 24ωρες βάρδιες (εφημερίες)? Αν δεν ξέρετε καμία (εγώ πάντως δεν ξέρω), με ποια λογική θα είναι αποδεκτό, έστω και με 48ωρα- να συνεχίζετε αυτό το είδος εργασίας μόνο σε ένα χώρο 24ωρης εργασίας, αυτόν του ΕΣΥ?
(μη μου πείτε για την συνέχεια της φροντίδας που εξασφαλίζεται μέσα από την πρωινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το ακούσω και ευχαρίστως να το αναλύσουμε, αν κάποιοι θέλουν να εστιάσουμε σε αυτό).
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Νοεμβρίου 2008, 23:17:53 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

6 Νοεμβρίου 2008, 23:40:30
Απάντηση #365
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
  Συμφωνώ με τα σχόλια σας Διαμαντή και Τ.Μαλλες  και συμπληρώνω ότι είναι πρόωρο από μια ένωση να βγαίνει τέτοια απόφαση «καλής θέλησης».  Θα έπρεπε να κατατεθεί η θέση της ένωσης στο γενικό συμβούλιο και να είναι πιο συγκεκριμένες οι προτάσεις  και τα αιτήματα.
Πάντως για το Ηράκλειο και για τις αγωνιστικές διαθέσεις του σώματος(όπως έχω σχολιάσει παλαιοτέρα) είναι κατά εμέ μια ικανοποιητική απόφαση και θεωρώ θετικό το ότι τονίζει το:
 « Επιμένουμε  ιδιαίτερα στην αναγνώριση και αποζημίωση της εφημερίας ως υπερωρίας και ως συντάξιμου χρόνου όπως ισχύει και στους δημόσιους υπαλλήλους και στην σύσταση επιτροπής προτύπων εφημέρευσης προκειμένου να τροποποιηθεί το υπάρχον εξευτελιστικό καθεστώς των εφημεριών ετοιμότητας.»Σε αυτό νομίζω θα πρέπει και η ΟΔ –ΟΕΝΓΕ να επιμείνει εφόσον όπως βλέπω και άλλες ενώσεις το έχουν στα βασικά αιτήματα για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Εγώ αναμένω τις αποφάσεις και των άλλων ενώσεων για να εκτιμήσω συνολικά το τι αγωνιστική διάθεση υπάρχει και την τελική σύνθεση που αυτές θα πάρουν από την ΟΔ .   

Θα συμφωνήσω και με τον Δ.Μηχάλη και το έχω πει και άλλη φορά, ότι θα πρέπει πλέον να μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση και όχι για εφημερίες. Είναι θέμα όμως ζύμωσης και αποδοχής από το σώμα για να γίνει και από ότι φαίνεται δεν είναι ώριμο ακόμα.
Εγώ πάντως προτιμάω το σχέδιο με την υπερωριακή εργασία κατά την οποία όμως δεν θα έχουμε πρωινό+ «εφημερία» όπως τώρα, αλλά ούτε και κυλιόμενο ωράριο όπως εφαρμόζεται πχ στην νοσηλευτική, αλλά  πρωινά  και κάποιες μέρες απόγευμα +νύχτα (16ωρη) την επόμενη ημερανάπαυση και τις αργίες μοιρασμένες σε 12ωρη βάρδια, στην βάση πάντα του 48/56ωρου.(νομίζω εφαρμόζεται σε άλλες χώρες πχ Νορβηγία εάν δεν κάνω λάθος) και αυτό το σχέδιο δεν με νοιάζει όπως και να το ονομάσουν .
Βασική προϋπόθεση βέβαια, να είναι ανεξάρτητα τα ΤΕΠ από τις κλινικές, να ανατηχθεί η ΠΦΥ  και να δημιουργηθούν κέντρα υγείας αστικού τύπου. Απαιτούνται προσλήψεις λοιπόν. Ε αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη των παραπάνω.

« Τελευταία τροποποίηση: 6 Νοεμβρίου 2008, 23:57:55 από Γ.ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ »

6 Νοεμβρίου 2008, 23:48:11
Απάντηση #366
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Εγώ πάντως προτιμάω το σχέδιο με την υπερωριακή εργασία κατά την οποία όμως δεν θα έχουμε πρωινό+ «εφημερία» όπως τώρα, αλλά ούτε και κυλιόμενο ωράριο όπως εφαρμόζεται πχ στην νοσηλευτική, αλλά  πρωινά  και κάποιες μέρες απόγευμα +νύχτα (16ωρη) την επόμενη ημερανάπαυση και τις αργίες μοιρασμένες σε 12ωρη βάρδια, στην βάση πάντα του 48/56ωρου.(νομίζω εφαρμόζεται σε άλλες χώρες πχ Νορβηγία εάν δεν κάνω λάθος) και αυτό το σχέδιο δεν με νοιάζει όπως και να το ονομάσουν .

Αυτό δεν διαφέρει επί της ουσίας από το «κυλιόμενο» που περιέγραψα και προσωπικά πιστεύω ότι τέτοια μοντέλα είναι εφαρμόσιμα (όντως υπάρχουν και αλλού).
Εξ’ άλλου ούτε και το ρεπό μετά εφημερία διαφέρει (όπως είπα ήδη) αφού ώρες του πρωινού περισσεύουν και πριμοδοτούν τις εφημερίες.
Όσο για το «στα πλαίσια του 48ωρου» δεν μπορεί να βγεί από εκεί, έτσι και αλλιώς, και λόγω μη συνεχούς εργασίας και λόγω ακριβής ωριαίας αποζημίωσης της «υπερωρίας»
Πούν’τα όμως? Πόσο σπρώχνουμε προς τα εκεί?

7 Νοεμβρίου 2008, 00:44:51
Απάντηση #367
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod

Παράθεση
Μήπως τελικά αυτές τις 34-36 βάρδιες τις θέλουν μόνο αυτοί που γράφουν 34-36, κάνουν 22 (αν τις κάνουν και αυτές) και βέβαια όλες πρωινές και με καθόλου ασχολία με αρρώστους?
Δυστυχώς δεν τις θέλουν μόνο αυτοί. Τις θέλουν και αυτοί που τις έχουν για χαρτζιλίκι μπροστά στα «μαύρα» που βγάζουν, αυτοί που μέσω των εφημεριών θα τσιμπήσουν τον πελάτη, αυτοί που κοιμούνται στο σπίτι τους και η τύχη τους δουλεύει.
Είμαι ένας γιατρός ,με  κοντά 14χρόνια προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, αν συμπεριλάβω και τα χρ. του αγροτικού και της ειδικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια κάνω το λιγότερο 8 εφημερίες μηνιαίως «μέσα» και ένα μέσο όρο που είναι γύρω στις 10 ανά μήνα. Τα τελευταία χρόνια κάνει και η γυναίκα μου την ίδια δουλειά και εκτελεί και αυτή 6-8 εφημερίες «μέσα». Και όλες αυτές, 16-20 το σύνολο, γίνονται εναλλάξ γιατί κάποιος θα πρέπει να προσέχει το παιδί μας τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Υπάρχουν 5ήμερα 7ήμερα που δεν συναντιόμαστε, συνεννοούμαστε με τα κινητά, λες και έχουμε μπαρκάρει σε σφουγγαράδικο… 
Περισσότερο απογοητεύεσαι και εξαγριώνεσαι  με τη σκέψη, ότι αν επιλέξεις να δουλέψεις στο ΕΣΥ γιατί θέλεις να στηρίξεις το δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό χαρακτήρα του, θα πρέπει να δουλέψεις έτσι για μια ζωή, επειδή έτσι αποφάσισε μια πλειοψηφία που δεν έχει δουλέψει ούτε μια στιγμή με αυτούς τους όρους.
Δεν νιώθω προδοσία, ούτε πως με ξεπουλήσανε τούτες τις ώρες. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία στο ΕΣΥ είναι γιατροί που δεν έχουν τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αφετηρίες , τις ίδιες προσδοκίες με μένα και με κάποιους άλλους, λίγους  που τους θεωρώ συνοδοιπόρους και συνκωπηλάτες. Τους άλλους, τους πολλούς, τους νιώθω απέναντι, μαζί με την εξουσία που ξέρει καλά τον τρόπο να μας αφαιμάσσει για να λειτουργεί το σύστημα.
Το «γεράσαμε μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος δε φάνηκε ακόμη» πάντα διαχρονικό…

7 Νοεμβρίου 2008, 13:58:52
Απάντηση #368
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έχει γίνει σε στυλ ερωταπαντήσεων:

Μας "πούλησαν"?
Για να μας "πουλήσουν", θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο ξεπουλήματος. Η ΟΕΝΓΕ δεν υιοθέτησε ποτέ το 48ωρο, προτάσσοντας επιχειρήματα των εναπομείναντων ανά την υφήλιο νοσταλγών του ανατολικού μπλοκ, περί ελαστικοποίησης, κα. Η ΟΕΝΓΕ δεν συμφωνεί με αυτό που συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες: ο ιατρός, όπως και ο πιλότος και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, δεν μπορούν να δουλεύουν πάνω από 12 ώρες συνεχόμενα, ότι πρέπει να παρεμβάλεται 10ωρη ξεκούραση, κλπ. Παρόμοια στάση με την ΟΕΝΓΕ, πήραν διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς. Πρώην υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι αν οι ιατροί δουλεύουν μόνο 48 ώρες, θα πρέπει να ελέγχονται τι κάνουν τις ελεύθερες ώρες. Συνδικαλιστές διαλαλούσαν ότι εδώ είναι ΕΛ-λάντα (ήλιος, θάλασσα, κρασί και συναίσθημα), και τα κεντρο-ευρωπαϊκά πρότυπα εργασίας δεν θα έχουν διάρκεια.

Τα περί ελαστικοποίησης προφανώς δεν ισχύουν (αφού το λαστιχοποιημένο ωράριο των ιατρών που εργάζονται 100-120 ώρες εβδομαδιαίως, δε μπορεί να γίνει περισσότερο λάστιχο).  Γιατί λοιπόν η ΟΕΝΓΕ δεν υιοθέτησε το 48ωρο?
Γιατί πολύ απλά, οι 100-120 ώρες ισχύουν μόνο στα χαρτιά για τους περισσότερους ειδικούς και ισχύουν μόνο για τους ειδικευόμενους -και όχι σε όλους- και για λίγους ειδικούς. Αν οι 120 ώρες ίσχυαν για όλους, όλοι θα είχαν αντιδράσει πολλά χρόνια τώρα.

Και τι διαπραγμάτευση ήταν αυτή?
Η ΟΕΝΓΕ χρησιμοποίησε την οργή των ιατρών που εργάζονται με λαστιχοποιημένο ωράριο, τη νομική εξέλιξη από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου και τον κίνδυνο κραχ, για να πάρει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Αφού πήρε τις αυξήσεις, καλεί τους ιατρούς σε "ενδείξεις καλής θελήσεως". Το ζήτημα του ωραρίου, που απαιτεί προσλήψεις αφέθηκε στις υποσχέσεις του υπουργού, που έχει "προσλάβει" χιλιάδες ιατρούς μέσα σε 3 χρόνια, και δεν έχει πρόβλημα να προσλάβει και άλλους τόσους σε 6 μήνες. Όσο οι ιατροί δουλεύουν 120 ώρες, άλλο τόσο και ο υπουργός θα κάνει προσλήψεις. Έτσι πάνε αυτά. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι μία από τις βασικές αρχές στις διαπραγματεύσεις.

7 Νοεμβρίου 2008, 14:56:14
Απάντηση #369
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser

Και το έχω πεί πολλές φορές. Αν είχαμε πετύχει τις «υπερωρίες» (που σημαίνει άλλη, πιό αλμυρή αποζημίωση ανά ώρα) δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για 48ωρο. Αυτό θα ερχόταν μόνο του και γρήγορα μάλιστα, αφού δεν θα συνέφερε το υπουργείο να πληρώνει τόσα λεφτά και θα του ‘ρχόταν οικονομικότερα η πρόσληψη άλλων.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κυλιόμενο. Θα τους προσλάμβανε για να καλύπτουν βάρδιες που τώρα καλύπτουν οι «εφημερεύοντες»
Μήπως; Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν θέλουμε το 48ωρο αλλά το προ-τείνουμε μόνον ως διαπραγματευτικό ατού?

Τι θα έχανα, τί θα κέρδιζα αν έκανα κυλιόμενο?
1.   Θα έχανα τις εφημερίες (μήπως στ’ αλήθεια δεν θέλουμε να τις χάσουμε?)
2.   Σήμερα κάνω 22 πρωινά και 6-7 απογευματινά και 6-7 νυχτερινά.
Με το κυλιόμενο θα έκανα ένα τρίτο από τα πρωινα, ήτοι: 22/7=7,34 πρωινά, 7,34 απογευματινά και 7,34 νυκτερινά
3.   Στην πρώτη περίπτωση έχω 34-36 βάρδιες /μήνα στις οποίες μέσα είναι 6-7 απόγευμα και 6-7 βράδυ
Στην δεύτερη περίπτωση έχω 22 βάρδιες /μήνα και μέσα σε αυτές θα ήταν 7 απογεύματα και 7 βράδια και μάλιστα όχι συνεχόμενα -απάνθρωπα.

Και λιγότερα αν σκεφτούμε ότι οι απαιτήσεις για παρουσία προσωπικού είναι μεγαλύτερη το πρωί από τις υπόλοιπες βάρδιες.

Γιατί άραγε η βάρδια είναι τόσο ταμπού;
Η πρώτη απάντηση που παίρνω είναι ότι όλοι φοβούνται ότι θα κάνουν βραδινές βάρδιες. Μα και τώρα κάνουμε και μάλιστα προηγούνται και 16 ώρες εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι σκέφτονται ότι με την τωρινή κατάσταση βράδυ δουλεύουν (ή θα δουλεύουν) μόνο στα χαρτιά. Ενώ με τις βάρδιες αυτό θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελληνο επιτηδειότητα για να επιτευχθεί.

Η δεύτερη απάντηση που παίρνω είναι ότι η θα μείνει πίσω η εκπαίδευση των ειδικευομένων. Εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι με αυτές τις συνθήκες και δεν το ξέρω; Εγώ έχω την αίσθηση ότι λάντζα βγάζουμε. Και για διάβασμα που χρόνος; Μήπως η σκέψη είναι ότι έτσι μπορεί να βρεθεί κάποιος που να έχει πραγματική διάθεση να μας εκπαιδεύσει; Μια χαρά δεν είμαστε με τις έτοιμες εργασίες και τα εικονικά συνέδρια της κακιάς ώρας;

« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2008, 14:57:49 από Απόστολος Βασιλείου »

7 Νοεμβρίου 2008, 16:28:20
Απάντηση #370
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Αποφάσεις που αφήνουν πίσω την ηγετική ομάδα της  ΟΕΝΓΕ παίρνουν αρκετές γενικές συνελεύσεις σε νοσοκομεία της χώρας.

Απόφαση του "Γ.Γεννηματάς":   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απόφαση του Γ.Ν.Λιβαδειάς. :  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απόφαση του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ  :Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

7 Νοεμβρίου 2008, 18:41:00
Απάντηση #371
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
και το "Ιπποκράτειο" συνεχίζει....Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

7 Νοεμβρίου 2008, 20:00:40
Απάντηση #372
Αποσυνδεδεμένος

timex

Αφησαν κόσμο ανεξέλεγκτα να σπουδάσει ιατρική και τώρα γίναμε πάμπολοι και μας βάζουν να περιμένουμε μέχρι και 10 χρόνια για ειδικότητα

Ποιοι άφησαν τον κόσμο να σπουδάσει ιατρική;

7 Νοεμβρίου 2008, 20:05:34
Απάντηση #373
Αποσυνδεδεμένος

timex

Αν είχαμε πετύχει τις «υπερωρίες» (που σημαίνει άλλη, πιό αλμυρή αποζημίωση ανά ώρα) δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για 48ωρο.

Συμφωνώ.
Επίσης θέλω να κάνω μια ερώτηση.
Γιατί πχ κάποιος που εργάστηκε 30 χρόνια κάνοντας 10 εφημερίες τον μήνα(γιατί δεν υπήρχαν άλλοι ειδικοί και ειδικευόμενοι για να μοιραστούν τις εφημερίες) να βγει την ίδια στιγμή στη σύνταξη με κάποιον που εργάστηκε 30 χρόνια κάνοντας μόνο 4 εφημερίες τον μήνα;
Δεν είναι άδικο;

7 Νοεμβρίου 2008, 20:37:30
Απάντηση #374
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Αφησαν κόσμο ανεξέλεγκτα να σπουδάσει ιατρική και τώρα γίναμε πάμπολοι και μας βάζουν να περιμένουμε μέχρι και 10 χρόνια για ειδικότητα

Ποιοι άφησαν τον κόσμο να σπουδάσει ιατρική;

Γιατί άφησαν τον κόσμο να σπουδάσει ιατρική; Γιατί ήταν ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ώστε να "σπάσει" (μέσω της πληθώρας ιατρών) η διαπραγματευτική ισχύς του κλάδου

Συμφωνώ.
Επίσης θέλω να κάνω μια ερώτηση.
Γιατί πχ κάποιος που εργάστηκε 30 χρόνια κάνοντας 10 εφημερίες τον μήνα(γιατί δεν υπήρχαν άλλοι ειδικοί και ειδικευόμενοι για να μοιραστούν τις εφημερίες) να βγει την ίδια στιγμή στη σύνταξη με κάποιον που εργάστηκε 30 χρόνια κάνοντας μόνο 4 εφημερίες τον μήνα;
Δεν είναι άδικο;

Και γιατί θεωρείς το σύστημα δίκαιο; Άλλωστε είναι το μόνο σημείο αδικίας;

Πληροφοριακά: Στην περιοχή μας διευθυντής που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από μήνα σε μήνα "έβγαινε στη σύνταξη" τις τελευταίες μέρες αναφέρει: "Κερδίσαμε κάποιες αυξήσεις στο μισθό και την αναστολή του πλαφόν του αρεοπαγίτη! Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω τις απόψεις μου για σύνταξη!"
Προφανώς το "κερδίσαμε" προήλθε από τους συνεχείς αγώνες του. Γι' αυτό μάλλον τον βλέπουμε μόνο τις 4 μέρες του μήνα που έχει εφημερία. Έρχεται γύρω στο μεσημέρι και την άλλη μέρα φεύγει πρωί πρωί (έχει καθιερώσει το ρεπό από ετών μόνο για τον εαυτό του). Τις άλλες μέρες είναι άφαντος. Επίσης δεν απεργεί ποτέ! 

« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2008, 20:41:01 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
47062 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
80983 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
0 Απαντήσεις