Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
10 Ιανουαρίου 2025, 18:15:56

Ψηφοφορία

Θα ενημερώνατε την επίτροπο ότι δεν επιθυμείτε υπέρβαση του 48ωρου;

Ναι, με οποιοδήποτε κόστος.
12 (52.2%)
Όχι, φοβάμαι τα αντίποινα από την κλινική/διευθυντή/διοικητή
3 (13%)
Όχι, δεν θέλω να ρισκάρω να μην πληρωθώ εφημερίες που έχω κάνει.
1 (4.3%)
Όχι, έχω έξοδα αυτή την εποχή και χρειάζομαι τις επιπλέον εφημερίες
7 (30.4%)
Όχι, γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί η κλινική/ΚΥ
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 23

Η ψηφοφορία έληξε: 30 Μαρτίου 2009, 01:32:56

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 720185 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Δεκεμβρίου 2008, 14:33:03
Απάντηση #525
Αποσυνδεδεμένος

Nikos22


Λυπούμαι πολύ αν προσέβαλλα κάποιους, ειλικρινά  δεν είχα αυτό το σκοπό.

3 Δεκεμβρίου 2008, 15:09:40
Απάντηση #526
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ξεκινήσαμε ή όχι ζητώντας 48ωρο?Για να έχουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να μην είμαστε επικίνδυνοι για τον ασθενή?
Το είπαμε ή όχι?
Το βάλαμε σε αφίσες?
Το είπαμε ή όχι στον κόσμο ότι είμαστε επικίνδυνοι μετά 32 ώρες συνεχούς εργασίας?

Τώρα πήραμε 300 ευρώ,ζεστά -καυτά στο χέρι και το βουλώσαμε

Τι θα πει ο πολίτης-ασθενής που του μιλούσαμε για επισφαλή εξέταση μετά 32ώρες δουλειά, που του λέγαμε πως απεργούσαμε γιατί εργαζόμαστει πολύ και και κουραζόμαστε και είμαστε επικίνδυνοι για την υγεία του....

Ξέρετε τι θα πεί?ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ!!!
Πως πήραμε  300 ευρώ,κάναμε τουμπεκί και μόκο για τις 7-11 εφημερίες και τώρα  ούτε γάτα ούτε ζημιά

Αυτοί που σήκωσαν πρωτοι τις σημαίες του αγώνα με έντυσαν στο χακί,μου έδωσαν όπλο,με έριξαν στον αγώνα και αντί να κάνουν τη σημαία μας,το λάβαρο δηλ το 48ωρο πηγή έμπνευσης και δύναμης την έκαναν,λογχη,δόρυ και τη χρησιμοποίσαν για να πιέσουν,απειλήσουν ,"φονεύσουν" τον αντίπαλο.Η σημαία λοιπόν μάτωσε...Και σταμάτησε να εμπνέει και έγινε φονικό όπλο,μέσο πίεσης

Δεν πιστεύω σε ματωμένες σημαίες...Και πλεόν δεν πιστεύω σε "σημαιοφόρους"

Αν μου έλεγαν από την αρχή που αποσκοπούσαμε πραγματικά θα το εκτιμούσα περισσότερο...και δε θα έλεγα τίποτα!

Νιώθω όμως πως με χρησιμοποίσαν και χρησιμοποίσαν το ιερό δικαίωμα για 48ωρο σε ένα βρώμικο αγώνα...και ας πέτυχαν όσα πέτυχαν...Ο ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ!!!Ήταν βρώμικο αυτό που έκαναν...Κέρδισαν αλλά έχασαν τη βάση...ΕΜΑΣ!!!

Είναι λοιπόν μια βρώμικη νικη ,μια Πύρρειος νίκη(ΑΦΟΎ ΈΧΑΣΑΝ ΤΗ ΒΆΣΗ)και δεν πιστεύω σε βρώμικες νίκες...ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΙΑ!!!

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟΣ22?
+

3 Δεκεμβρίου 2008, 15:29:19
Απάντηση #527
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Χαίρομαι συνάδελφε που αναλύεις τις σκέψεις σου. Οι τοποθετήσεις που το υπονοούνί, προσωπικά με αφίνουν αδιάφορο. Έπαψα να αναζητώ το τι υπονοεί ο κάθε ένας και ψάχνω μόνο το τι τεκμηριώνει, γιατί το «τα δυσκόλως εννοούμενα ευκόλως παραλείπονται» θεωρώ ότι είναι πάντα παρόν.

Περαιτέρω:

1.Είίπες:   Δίνω λοιπόν πολύ μεγαλύτερο βάρος στην επετηρίδα παρά στην αέναη εξεταστική διαδικασία μέχρι θανάτου.
Απάντηση: Δικαίωμά σου, αλλά καμία επετηρίδα δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάδειξη των αξίων. Ποτέ τα δάκτυλα δεν είναι ίδια. Η απόλυτη εξίσωση δεν προάγει ούτε την επιστήμη, αλλά ούτε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στο όνομα της οποίας χρησιμοποιείται πολλάκις.
 Αν το υπάρχον σύστημα ανάδειξής τους (σημερινά ΣΚΕΙΟΠΝΙ) δεν το πετυχαίνει και πραγματικά το θέλουμε, τότε ψάχνουμε ένα αξιοκρατικό σύστημα και το εφαρμόζουμε. Τα ανωτέρω παρασάγκας απέχουν απ’ αυτό.

2.Είίπες:   Εγκρίνω λοιπόν την ψήφιση της κατάργησης της επαναπροκήρυξης στην πενταετία.
Απάντηση: Και εγώ με και με τα δύο μου χέρια. Αυτό με νομιμοποιεί να αγνοώ την ανάγκη μου για ανθρώπινη εργασία, όπως κάνει η συγκεκριμένη σύμβαση? Ή πρέπει από αυτή να κρατήσω αυτά που –σε τούτη την ώρα- με βολεύουν?

3. Είίπες: ... Περισσότερα χρήματα στο βασικό μισθό λοιπόν, λιγότερους από εμάς θα στείλουν σε αυτήν την επιλογή και όχι μόνο αυτή.
Απάντηση: Οι άγγελοι μετοίκησαν στους ουρανούς και όσοι έμειναν στη γή έχουν αδυναμίες και πάθη. Δεν έκαναν εικονικές εφημερίες από ανάγκη. Όσοι λοιπόν έχουν τρόπο και πρόθεση για εικονικές εφημερίες, το ίδιο θα κάνουν και με τους νέους μισθούς.

4. Είίπες: ...Το ρεπό μετά από εφημερία ...
Απάντηση: (από Κουναλάκη): Δεν ξέρω αγαπητέ Νίκο εάν κάνεις "μάχιμες" εφημερίες αλλά το ρεπό το χρειάζεσαι το επόμενο πρωι μετά την εφημερία γιατί μπορεί να μην βλέπεις μπροστά σου από την κούραση, αν στο δώσουν μετά από 2-3 ημέρες μάλλον άδεια μου μοιάζει.
Μιχάλης: Ακριβώς εκεί είναι το θέμα αγαπητέ. Αν το ρεπό δεν σημαίνει STOP την εργασία σου αφού συμπλήρωσες 16 ώρες συνεχούς εργασίας (24 για τα δικά μας δεδομένα), τότε δεν είναι ρεπό. Είναι άδεια (λέει ο κ. Κουναλάκης). Είναι «χάρισμα» λέω εγώ.

5. Είίπες: ... Δηλαδή με το ισχύον σύστημα μπορούσε κάποιος φτωχός να γινει ποτέ Διευθυντής? ; Τι να πρωτοκάνει δημόσιες σχέσεις για τους γνωστούς αγνώστους κριτές του την ώρα των κρίσεων, συγκομιδή πιστοποιητικών και εργασιών, συνέδρια, οικογένεια, μεταπτυχιακά
Απάντηση: (Κουναλάκης): … δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να γίνεις καλύτερος ιατρός. Γιατί να γίνεις;
Απάντηση: Τι εννοείς φτωχός? Αν εννοείς οικονομικά, προσωπικά δουλεύοντας σπούδασα, αλλά έγινα δ/ντης. Αν εννοείς χωρίς προσόντα, δεν κατάλαβα !!! Εσύ το φτωχό τον θέλεις για δ/ντη? (οργανικά πάντα εννοώ, γιατί μισθολογικά δεν έχω πρόβλημα. Όλοι με τα έτη έπρεπε να εξελίσσονται (αφού δεν έχουμε μισθοδοσία με βάση δείκτες, αλλά ενιαία κατά βαθμό).

6. Είίπες:  Μήπως είναι λίγο αλαζονικό να κατηγορούμε τόσο έντονα κάποιους που μας ωφέλησαν αλλά όχι ακριβώς όπως θέλαμε;
Απάντηση: Αλαζονικότατο θα ήταν αν ήταν έτσι. Όμως εδώ ΕΝΑ ήταν το ζητούμενο –το ανθρώπινο ωράριο- και όλα τα άλλα ακολουθούσαν. Δεν ήταν μάλιστα ζητούμενο από εμένα μόνο ή από τους διαμαρτυρόμενους σήμερα, αλλά και από τους ίδιους τους πρωτοστάτες. Αυτό το ζητούμενο εγκαταλείφθηκε. Δεν ωφέλησαν λοιπόν όχι έτσι που θα ήθελα εγώ αλλά έτσι που εξήγγειλαν και έτσι που τους εξουσιοδότησαν οι Γ.Σ. Γιατί μη μου πείς ότι οι Γ.Σ. τους είπαν «πάτε, παίξτε το για το 48ωρο, αλλά πάρτε ότι μπορείτε, έστω και με αποστροφή του 48ωρου» !!!

Γιατί φίλε το κύριο σημείο διαφωνίας μας είναι ακριβώς αυτό: Ότι εγκαταλείφθηκε το 48ωρο και μάλιστα το τραίνο το χάνουμε οριστικά γιατί πιά ούτε η Ε.Ε. θα μας κάνει πλάτη σε αυτό, όπως φαίνεται από την καταχώρηση του κ. Κουναλάκη παραπάνω.

Κλείνοντας να σου θυμίσω ότι πρίν γίνει «ομοφωνών» ο κ. Βαρνάβας είπε για τον έτερο ομοφωνούντα κ. Τσούκαλο, πολύ βαρύτερες των ημετέρων φράσεις.
Όσο για μένα προσωπικά, ποτέ βεβαίως δεν μου άρεσε η αρνητική κριτική, αλλά όταν υπήρχε, παρακαλούσα αυτούς που μου την έκαναν να μου εξηγήσουν τη θέση τους. Όσοι την έκαναν στο φώς συνήθως με βοηθούσαν να πάρω θετικότερες θέσεις ή βοηθιόντουσαν να δούν αυτό που έβλεπα εγώ και να ανασκευάσουν. Αυτούς που με έκριναν στα μουλωχτά πίσω από την πλάτη μου φοβόμουν και αυτοί είναι πάντα –και τώρα- παρόντες.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 15:36:48 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Δεκεμβρίου 2008, 16:20:34
Απάντηση #528
Αποσυνδεδεμένος

Nikos22


Παράθεση
  Ή πρέπει από αυτή να κρατήσω αυτά που –σε τούτη την ώρα- με βολεύουν?
Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να κατατεθεί πρόταση νόμου που να βολεύει όλους (τους Ιατρούς, όλους τους ασθενείς όλες τις κοινωνικές ομάδες κλπ) σε όλα τα σημεία της. Εξ ορισμού σε κάποια σημεία της θα μας βολεύει και σε κάποια ίσως θα μας στενοχωρεί τι να κάνουμε;

Παράθεση
καμία επετηρίδα δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάδειξη των αξίων
Δυστυχώς πιστεύω ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να οδηγήσει μία στιγμή κρίσης από ένα συμβούλιο που εξετάζει χαρτιά ότι συμβούλιο και αν είναι.

Παράθεση
Είναι «χάρισμα» λέω εγώ
"Και πάρα πολύ ευχαριστώ" θα πώ εγώ και ίσως και μερικοί άλλοι συνάδελφοι φαντάζομαι. Και να είστε σίγουρος ότι θα είμαι πολύ πιο ξεκούραστος από ότι ήμουν στη ζωή μου και στη δουλειά μου αν μετά από κάθε εφημερία έχω δυνατότητα να σταματήσω την δουλειά και ταυτόχρονα να επιλέξω να συνεχίσω αν αντέχω και να ξεκουραστώ καλύτερα μια άλλη μέρα. Εσείς θέλετε να υποθέσουμε ότι κανείς δεν αντέχει να το κάνει αυτό δηλαδή; Και μέχρι σήμερα τόσα εκατομμύρια εφημερευόντων ανά την ιστορία του ΕΣΥ πώς το έκαναν χωρίς καθόλου δικαίωμα για ρεπό μάλιστα;

Παράθεση
Αν εννοείς οικονομικά, προσωπικά δουλεύοντας σπούδασα
Νομίζω δεν είστε ο μόνος αλλά σήμερα δεν θα μπορούσε άλλος πιστέψτε με. Φυσικά και εννοώ οικονομικά φτωχός. Που δεν έχει να πληρώσει ταξίδια για συνέδρια μπέιμπι σίτερ για παιδιά, οικιακή βοηθό για το σπίτι και χιλιάδες άλλα που ΠΡΟΎΠΟΤΊΘΕΝΤΑΙ για μόρφωση δια βίου μέχρις βαθμού Διευθυντού με το ισχύον σύστημα, θέλουμε δε θέλουμε.

Παράθεση
Γιατί μη μου πείς ότι οι Γ.Σ. τους είπαν «πάτε, παίξτε το για το 48ωρο, αλλά πάρτε ότι μπορείτε, έστω και με αποστροφή του 48ωρου» !!!

Νομίζω ότι ακριβώς έτσι ίσως δεν το είπαν αλλά πάτε, παίξτε το για το 48ωρο, και πάρτε ότι μπορείτε» !!!" νομίζω ότι κάποιοι είπαν.

Παράθεση
Γιατί φίλε το κύριο σημείο διαφωνίας μας είναι ακριβώς αυτό: Ότι εγκαταλείφθηκε το 48ωρο και μάλιστα το τραίνο το χάνουμε οριστικά γιατί πιά ούτε η Ε.Ε. θα μας κάνει πλάτη σε αυτό, όπως φαίνεται από την καταχώρηση του κ. Κουναλάκη παραπάνω

Πρώτον το 48ωρο σε μεγάλο μέρος καλύφθηκε με δεσμεύσεις μείωση ωραρίου, και ρεπό. Δεύτερον αν χάσουμε για πάντα το 48ωρο, πάντα κάτι στραβό γύρω μας ίσως γίνει ανυπόφορο και μας οδηγήσει πάλι σε κινητοποιήσεις που ξέρεις.


Παράθεση
Δεν έκαναν εικονικές εφημερίες από ανάγκη
Δεν μίλησα ποτέ για εικονικές εφημερίες. Μίλησα για ενεργείς εφημερίες που άλλος πληρώνεται και άλλος εκτελεί για να τον πληρώσει ο νόμιμα αμοιφθείς που δεν συμπλήρωσε πλαφόν όπως ο εκτελών. Κατά κόρον χρησιμοποιούμενη τακτική για να εξυπηρετήσει ανθρώπους που δεν ήθελαν πολλές και ταυτόχρονα άλλους που ήθελαν περισσότερες και από πλαφόν. Παρεπιπτόντως η κατάργηση του πλαφόν ξέχασα πρίν να αναφέρω, εκτός που μας πονάει όλους αφού έκανε τους Διευθυντές πλουσιότερους, καταργεί και αυτήν την πρακτική αφού κάποιος που θέλει να εκτελέσει 13 ή 14 γιατί χρειάζεται τα χρήματα και είναι και σωματικά ταύρος, πλέον νόμιμα μπορεί να τις πληρωθεί.

Μπορεί φυσικά στα μέρη σας και του Κου Κουναλάκη κάτι τέτοιο να μη συνέβη ποτέ και άρα δεν καταλάβατε τι εννοούσα. Όπως φυσικά μπορεί να συνέβει αυτό που λέτε ότι δεν έχω ιδέα τι είναι μάχιμη εφημερία. Μπορεί άλλωστε να μην είμαι Γενικός, ούτε καν Ιατρός. Ή μπορεί να είμαι βαλτός του Τσούκαλου και να κάνω την μητέρα της προπαγάνδας.

Αυτό που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί, είναι να συνεχίσω να δέχομαι τόσο άδικη επίθεση  (κατά τη γνώμη μου φυσικά) οπότε και αυτή είναι η τελευταία τουλάχιστον στο θέμα αυτό καταχώρησή μου.

Ευχαριστώ για την συζήτηση κύριοι
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 16:31:34 από Nikos22 »

3 Δεκεμβρίου 2008, 17:26:27
Απάντηση #529
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μπορεί φυσικά στα μέρη σας και του Κου Κουναλάκη κάτι τέτοιο να μη συνέβη ποτέ και άρα δεν καταλάβατε τι εννοούσα. Όπως φυσικά μπορεί να συνέβει αυτό που λέτε ότι δεν έχω ιδέα τι είναι μάχιμη εφημερία. Μπορεί άλλωστε να μην είμαι Γενικός, ούτε καν Ιατρός. Ή μπορεί να είμαι βαλτός του Τσούκαλου και να κάνω την μητέρα της προπαγάνδας.

Αυτό που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί, είναι να συνεχίσω να δέχομαι τόσο άδικη επίθεση  (κατά τη γνώμη μου φυσικά) οπότε και αυτή είναι η τελευταία τουλάχιστον στο θέμα αυτό καταχώρησή μου.

Ευχαριστώ για την συζήτηση κύριοι

Αυτό το forum είναι χώρος που γράφουν περισσότεροι του ενός ανθρώπου. Έχει το πλεονέκτημα ότι σου επιτρέπει να σκεφτείς πριν απαντήσεις και μπορείς να απαντήσεις ταυτόχρονα σε περισσότερους του ενός ανθρώπους που μπορεί να διαφωνούν μαζί σου. Κάποιοι επιλέγουν να είναι επώνυμοι και κάποιοι ανώνυμοι. Άλλωστε όταν κρίνεις τον εργοδότη σου ή τους προϊσταμένους σου συχνά είναι επικίνδυνο στις μέρες μας.

Προσωπικά, δεν βλέπω να επιτέθηκα σε εσάς και χάρηκα αυτή την διαφορετική γνώμη. Όμως διαβάζοντας τις απαντήσεις σας και ιδιαίτερα μετά την παρότρυνση του κ.Μιχαλη να παρουσιάσετε και τα επιχειρήματα σας για τις απόψεις, δεν νιώθω ότι πήρα κάποια απάντηση σε αυτά που σας έγραψα.

Ακόμη και στο ρεπό αναφέρετε "αν μετά από κάθε εφημερία έχω δυνατότητα να σταματήσω την δουλειά και ταυτόχρονα να επιλέξω να συνεχίσω αν αντέχω και να ξεκουραστώ καλύτερα μια άλλη μέρα." Φαντάζεστε ότι το πότε θα πάρει κάποιος το ρεπό, αν θα είναι μετά την εφημερία ή άλλη μέρα θα είναι επιλογή του εργαζόμενου. Όμως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο στην συλλογική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου, και όταν δεν ξεκαθαρίζεται, είναι επιλογή του εργοδότη.

Η κατακραυγή που στρέφεται και εναντίον σας είναι γιατί η προσπάθεια ξεκίνησε με την λογική αυτός που δεν θέλει να υπερβαίνει το 48ωρο δεν πρέπει να βιάζεται από το Νοσοκομείο, όποιος ήθελε να δουλέψει παραπάνω ποτέ δεν είχε πρόβλημα και η ευρωπαϊκή οδηγία του σέβεται αυτό το δικαίωμα. Όμως το να επιβάλλεται όσο εργασία χρειάζεται ο εργοδότης αυτό πως το ονομάζετε;

Θα σκεφτεί κανείς: Αφού αυτοί που θέλουν να εργαστούν παραπάνω δεν εμποδίζονται, η εφημερία είναι καλά πληρωμένη με τις νέες αυξήσεις για μια δύσκολη οικονομική περίοδο, τόσοι συνάδελφοι χρειάζονται χρήματα όπως λέτε που φτάνουν να γραφτούν εφημερίες με άλλο όνομα, γιατί τότε δεν μπαίνει κάποιο όριο στον εβδομαδιαίο χρόνο που μπορεί να σε υποχρεώσει το νοσοκομείο να κάνεις, έστω και κλιμακωτά στη σύμβαση; Θα μου πείτε ότι προλέγω, όπως είπε κι ο κ. Δήμου, αλλά αν εάν σκεπτόμενος πονηρά κάποιος που δεν το έβαλε στη συλλογική σύμβαση, τι πιστεύετε ότι είχε στο μυαλό του; Μήπως σκεφτόταν ότι αυτοί που δεν κάνουν πλασματικές, θα ζητάγαν 48ωρο και θα έπρεπε οι plasma να ξαφνικά να εφημερεύσουν κανονικά; Μήπως σκεφτόταν ότι κάποια νοσοκομεία με κατάλληλο βύσμα θα είχαν περισσότερες ανάγκες σε προσλήψεις; Γιατί να μην συνδεθούν οι προσλήψεις με τις ανάγκες σε άτομα ώστε να βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών όταν καποιοι μπορεί να ζητούσαν 48ωρο;

Δείτε ξανά το τελευταίο μου μήνυμα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:
Προσωπικά, δεν είδα επιχειρήματα σας στο λόγο μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 17:49:06 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Δεκεμβρίου 2008, 18:33:46
Απάντηση #530
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», αν είναι πραγματική αγάπη έλεγε ο Απόστολος Παύλος.
Ο διάλογος ποτέ δεν τελειώνει, όταν έχει διαλεγόμενους με άποψη, λέω εγώ.

Μπορείς να είσαι όποιος θέλεις φίλε νίκο. Εμείς δεν εξετάζουμε αυτό, αλλά τις θέσεις που διατυπώνεις.
Και σ’ αυτές, μπορεί να μη βρήκες συμφωνούντες φίλε Νίκο, όμως νομίζω πως οφείλεις να δεχθείς πως βρήκες ανθρώπους που άκουσαν τη θέση σου και αντιπαρέθεσαν με σεβασμό στο διάλογο τη δική τους. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω αυτή την «αποστοφή» του λόγου σου, αν και αναγνωρίζω το δικαίωμά σου σ’ αυτό.

Όσο για το σημείο που λές: «Παρεμπιπτόντως η κατάργηση του πλαφόν ξέχασα πρίν να αναφέρω, εκτός που μας πονάει όλους αφού έκανε τους Διευθυντές πλουσιότερους», σου θυμίζω ότι αυτό ήταν αίτημα από τα παλιά, αλλά σήμερα είναι δώρον άδωρον, αφού πιά (μετά τις περσινές αυξήσεις των δικαστικών), δεν μπορεί να το φτάσει κανείς ούτε με 20 εφημερίες (ακόμη και με το σημερινό μας βασικό).
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 18:37:57 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Δεκεμβρίου 2008, 18:42:41
Απάντηση #531
Αποσυνδεδεμένος

Nikos22


Ζητώ συγνώμη που θα κάνω εξαίρεση από την παραπάνω δέσμευσή μου και θα σπαταλήσω ακόμη αρκετό από τον χρόνο των συμμετεχόντων αφού η υποδειγματική (κατά τη γνώμη μου) καταχώρηση του Κου Κουναλάκη με σκλαβώνει.

Όμως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο στην συλλογική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου, και όταν δεν ξεκαθαρίζεται, είναι επιλογή του εργοδότη.
«Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος» αναφέρει η σχετική σύμβαση.
Εγώ καταλαβαίνω ότι μιλάει για ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία την πρώτη ακόλουθη εργάσιμη. Νομίζω εξυπακούεται ότι αυτό θα συμβαίνει εκτός και όλοι (οι εργαζόμενοι με το Διευθυντή) συμφωνούν σε μεταφορά του σε άλλη μέρα (εντός εβδομάδας). Νομίζω θα είναι ακραία συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, να χορηγείται υποχρεωτικά άλλη μέρα από αυτήν που το επιθυμεί ο εργαζόμενος. Αν πάλι θεωρήσουμε ότι υπηρεσιακές ανάγκες από την μία και κακές σχέσεις από την άλλη οδηγήσουν συστηματικά σε υποχρεωτική χορήγηση ρεπό άλλη από την επιθυμητή ημέρα, θεωρώ ότι ακόμα έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όφελος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή έχουμε μεγάλο όφελος.

αλλά ξέχασα όλοι μπορούν να γίνουν διευθυντές.... και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να γίνεις καλύτερος ιατρός. Γιατί να γίνεις; Εάν κάνεις ότι κάνει όλη η κλινική, κερνάς καφέ, λες ανέκδοτα, δεν λες ποτέ όχι στο διευθυντή, σίγουρα μια μέρα θα πάρεις και το βαθμό του διευθυντή ή μήπως όχι;Εδώ θα επαναλάβω ότι δεν αναγνωρίζω καλύτερους Γιατρούς. Αναγνωρίζω μόνο εμπειρότερους. Η έννοια «καλός» για μένα είναι αόριστη και σχετική και δεν υπάρχει τρόπος εκτίμησης ποιότητας Ιατρού. Τα περισσότερα πτυχία και χαρτιά θεωρώ ότι δεν χαρακτηρίζουν καλύτερους Ιατρούς. Μπορεί με κάποια χαρτιά να αποδίδονται ιδιαίτερες εξειδικεύσεις ναι. Διαφορετικούς ναι, καλύτερους όχι. Πολλές φορές μάλιστα τα χαρτιά το αντίθετο σημαίνουν. Όσο για τον καφέ τα ανέκδοτα κλπ αυτά τα χρειάζεσαι ως γνωστόν και με το ισχύον καθεστώς αν δε κάνω λάθος. Άλλωστε αν δε σε κρίνει ο Διευθυντής σου αλλά άλλοι Διευθυντές δεν είναι στάχτη στα μάτια σου; Δεν νομίζετε ότι οι Ιατροί κάποια στιγμή (εννοώ σε κάποια ηλικία πάνω από 35 που περίπου έχουν όλοι ειδικότητα) πρέπει να σταματήσουν να κρίνονται τόσο άδικα και αυστηρά;

Αυτό η συλλογική σύμβαση το καταργεί και μου επιβάλλει ότι πρέπει να δουλεύω όσες ώρες επιθυμεί η υπηρεσία

Νομίζω η λέξη «καταργεί» είναι ατυχής. Δεν το υιοθετεί ίσως ναι. Δεν το προβλέπει δεν το περιλαμβάνει δεν το ξεκαθαρίζει. Γιατί μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα έτσι ήταν και θέλαμε απλώς να αλλάξει. Θέλαμε να το πετύχουμε. Ίσως δεν το πετύχαμε ακριβώς έτσι οπότε και αφήσαμε ακόμα την υπηρεσία για να αποφασίζει το πόσες ώρες.
Όμως μην ξεχνούμε ο συνδικαλισμός αυτό ακριβώς σημαίνει. Παλεύω για κάποια πράγματα, διαπραγματεύομαι αφού μου προτείνουν όσα από αυτά μπορούν ή και κάποια άλλα, και τελικά ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΙ. Δεν νομίζω ότι ποτέ κάποιο συνδικαλιστικό όργανο πέτυχε άλματα χωρίς κανέναν όρο ή παραδοχή, χωρίς συμβιβασμό χωρίς αντάλλαγμα. Γιατί μιλάμε ως γνωστόν για άλμα την στιγμή που η πλειοψηφία Ιατρών εκτελεί μέσο όρο πάνω από 6 εφημερίες να πέσουν στις 2. Δεν γίνονται αυτά τόσο εύκολα. Μη ξεχνάμε πέρα από το τι θα θέλαμε τι επίσης είναι πραγματικά εφικτό. Άρα το ότι δεν πετύχαμε αυτούσιο αυτό εδώ και τώρα, σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλούμε για αποτυχία ανεπάρκεια ξεπούλημα και πολλά άλλα.

Επίσης: Αυτά που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικά ώστε να καλύπτουν μέρος αυτού που δεν πετύχαμε:μείωση ωραρίου, επιπλέον κανονικές άδειες - ρεπό,  δέσμευση για προσλήψεις, ετήσια διάρκεια σύμβασης οπότε εδώ είμαστε τα ξαναλέμε, και μεγάλο θόρυβο σχετικά με τον εξαναγκασμό στο ωράριο. Το τελευταίο δεν είναι αμελητέο. Με τόσο θόρυβο που έφτασε εκεί που έφτασε είναι ακόμα δυσκολότερο να εξαναγκαστούν οι Ιατροί σε ωράρια που δεν αντέχουν. Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι συντριπτική η πλειοψηφία αυτών που ξεσηκώθηκαν επειδή ακριβώς εξαναγκάζονται σε εξαντλητικά ωράρια. Πολλοί ξεσηκώθηκαν όχι όμως όλοι για τα εξαντλητικά ωράρια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε. Επίσης μη ξεχνάμε ότι αν οι εφημερίες μειωθούν που σίγουρα θα μειωθούν για όλους, οπωσδήποτε κάποιοι θα ζητούν παραπάνω, άρα ακόμα πιο εύκολα κάποιοι άλλοι θα τις ξεφορτώνονται. Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε και να φοβόμαστε τόσο πολύ την περίπτωση που κάποιος εξαναγκάζεται σε πολλές εφημερίες. Οι τρόποι για να το αποφύγεις αυτό συχνά υπάρχουν Δεν νομίζω ότι αυτή θα είναι τόσο συχνή περίπτωση που να στεκόμαστε τόσο πολύ σε αυτό. Εδώ χρειάζεται το γκάλοπ λοιπόν.
3ον: Τα παραπάνω ταυτόχρονα πλαισιώνονται από επίσης άλλες πραγματικά μεγάλες επιτυχίες που το σημαντικότερο όλων αφορούν όλους και όχι μόνο όσους κάποια εποχή (ή πολλές εποχές) πραγματοποιούν πολλές εφημερίες. Υπάρχουν άνθρωποι με λίγες εφημερίες ακόμη και αν ήθελαν περισσότερες. Και νομίζω γνωρίζουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί. Γιατί να τους αγνοούμε τόσο αλαζονικά; Τα χρήματα ουδείς εμίσησε και αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να το χρησιμοποιούμε εναντίον όποιου το παραδέχεται.

Άρα λοιπόν δεν πετύχαμε αυτούσιο το 48ωρο, πετύχαμε βελτίωση του και ταυτόχρονα πολλά άλλα θετικά που το σημαντικότερο αφορούν όλους τους Ιατρούς. Μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό να εκλείψει αυτή η βιομηχανία παραγωγής τάχα μου μελετών- εργασιών που σχεδιάστηκε για πρόοδο της επιστήμης και επέφερε τραγέλαφο τόσο στην συγκριτική επιλογή Ιατρών όσο και στην επιστήμη καθ εαυτώ. Και αρκετά ακόμη, μερικά από τα οποία έθιξα.

Εγώ λοιπόν και νομίζω πολλοί Ιατροί είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, κατανοώ όσους τυχόν δεν είναι, είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα ήταν όλοι, ευελπιστώ οι δυσαρεστημένοι να είναι μικρή  μειοψηφία, εξ ού και μίλησα εξ αρχής για ένα γκάλοπ με πολλούς ψηφοφόρους που είναι ενδεικτικό των ποσοστών ικανοποίησης μεταξύ των Ιατρών.

Eυχαριστώ και τον Κο Μιχάλη για το τελευταίο μήνυμα που στο μεταξύ δημοσίευσε και γενικότερα για το φόρουμ παρεπιπτόντως
Καλή συνέχεια σε όλους.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 18:44:59 από Nikos22 »

3 Δεκεμβρίου 2008, 18:49:19
Απάντηση #532
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Η σημερινή απόφαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

3 Δεκεμβρίου 2008, 18:54:31
Απάντηση #533
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Επεσαν οι πανηγυρικοί τόνοι.
Υπογράφηκε έστω αυτή  η "σύμβαση" χωρίς να έχουμε στα χέρια μας  τις απαραίτητες πιστώσεις.
Ε, δεν μπορώ ρε παιδιά , μετά από τέτοιες καταστάσεις  έτσι μου βγαίνει .Μίζερος , μαξιμαλιστής, τυχοδιώκτης,γκρινιάρης και όλα τα κακά της μοίρας μου!


«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

3 Δεκεμβρίου 2008, 19:59:35
Απάντηση #534
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όμως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο στην συλλογική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι επιλογή του εργαζόμενου, και όταν δεν ξεκαθαρίζεται, είναι επιλογή του εργοδότη....... Νομίζω θα είναι ακραία συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, να χορηγείται υποχρεωτικά άλλη μέρα από αυτήν που το επιθυμεί ο εργαζόμενος. Αν πάλι θεωρήσουμε ότι υπηρεσιακές ανάγκες από την μία και κακές σχέσεις από την άλλη οδηγήσουν συστηματικά σε υποχρεωτική χορήγηση ρεπό άλλη από την επιθυμητή ημέρα, θεωρώ ότι ακόμα έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όφελος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή έχουμε μεγάλο όφελος.
Όταν είσαι σε ένα κέντρο υγείας ή σε μια μικρή κλινική δεν υπάρχουν κακές σχέσεις, υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες.
Και το ρεπό δεν το έδωσε η κλαδική σύμβαση, το έδωσε η ευρωπαϊκή οδηγία. Στο χώρο εργασίας μου δίνεται ήδη, από το Νοέμβριο γιατί το δίνει ο νόμος και το απαιτήσαμε. Είμαστε δε τόσο λίγοι που εξ ανάγκης δεν παίρνουμε όλα τα ρεπό που δικαιούμαστε.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εδώ θα επαναλάβω ότι δεν αναγνωρίζω καλύτερους Γιατρούς. Αναγνωρίζω μόνο εμπειρότερους. Η έννοια «καλός» για μένα είναι αόριστη και σχετική και δεν υπάρχει τρόπος εκτίμησης ποιότητας Ιατρού. Τα περισσότερα πτυχία και χαρτιά θεωρώ ότι δεν χαρακτηρίζουν καλύτερους Ιατρούς. Μπορεί με κάποια χαρτιά να αποδίδονται ιδιαίτερες εξειδικεύσεις ναι. Διαφορετικούς ναι, καλύτερους όχι. Πολλές φορές μάλιστα τα χαρτιά το αντίθετο σημαίνουν. Όσο για τον καφέ τα ανέκδοτα κλπ αυτά τα χρειάζεσαι ως γνωστόν και με το ισχύον καθεστώς αν δε κάνω λάθος. Άλλωστε αν δε σε κρίνει ο Διευθυντής σου αλλά άλλοι Διευθυντές δεν είναι στάχτη στα μάτια σου; Δεν νομίζετε ότι οι Ιατροί κάποια στιγμή (εννοώ σε κάποια ηλικία πάνω από 35 που περίπου έχουν όλοι ειδικότητα) πρέπει να σταματήσουν να κρίνονται τόσο άδικα και αυστηρά;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άρα λοιπόν δεν πετύχαμε αυτούσιο το 48ωρο, πετύχαμε βελτίωση του και ταυτόχρονα πολλά άλλα θετικά που το σημαντικότερο αφορούν όλους τους Ιατρούς. Μη μου πείτε ότι δεν είναι σημαντικό να εκλείψει αυτή η βιομηχανία παραγωγής τάχα μου μελετών- εργασιών που σχεδιάστηκε για πρόοδο της επιστήμης και επέφερε τραγέλαφο τόσο στην συγκριτική επιλογή Ιατρών όσο και στην επιστήμη καθ εαυτώ. Και αρκετά ακόμη, μερικά από τα οποία έθιξα.
Πως ορίζεται ο εμπειρότερος;  π.χ. Αυτός που εργάζεται για 5 χρόνια στο Παίδων ή αυτός που εργάζεται στην παιδιατρική του Αγ. Νικολάου; Αυτός πχ που ξέρει να ρυθμίζει τους ασθενείς του μόνο με το daonil στον ΣΔ ή αυτός που χρησιμοποιεί κάθε φάρμακο που υπάρχει στην φαρέτρα μας ανάλογα με την περίπτωση; Πόσο σπάνιο πιστεύετε είναι να συναντήσεις "έμπειρους" ιατρούς που να μην ξέρουν ας πούμε το φάσμα που καλύπτει το αντιβιωτικό που συνταγογραφούν; Είμαι χίλια τοις εκατό μαζί σας κατά της βιομηχανίας παραγωγής papers, συνεδρίων, εξειδικεύσεων αλλά αν δείτε τα προηγούμενα μηνύματα μου, κατηγορώ ένα πράγμα: ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ για τις κρίσεις. Είναι επικίνδυνη η επιλογή με βάση το πόσο με ευχαριστεί η παρουσία σας ή πόσο "εργατικός" είστε ή πόσο "καλά" κάνετε την δουλειά σας. Και είναι επικίνδυνη γιατί ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η συντριπτική πλειοψηφία διευθυντών κινείται με βάση τι δεν την απειλεί.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτό η συλλογική σύμβαση το καταργεί και μου επιβάλλει ότι πρέπει να δουλεύω όσες ώρες επιθυμεί η υπηρεσία
Νομίζω η λέξη «καταργεί» είναι ατυχής. Δεν το υιοθετεί ίσως ναι. Δεν το προβλέπει δεν το περιλαμβάνει δεν το ξεκαθαρίζει. Γιατί μη ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα έτσι ήταν και θέλαμε απλώς να αλλάξει. Θέλαμε να το πετύχουμε. Ίσως δεν το πετύχαμε ακριβώς έτσι οπότε και αφήσαμε ακόμα την υπηρεσία για να αποφασίζει το πόσες ώρες.
Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία, ένα προεδρικό διάταγμα, μια απόφαση του ελεγκτικού και εκεί που φτάσαμε πλέον στο σημείο που εάν κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί 48ωρο δεν μπορεί κανείς να του επιβάλλει παραπάνω, (έρχεται η συλλογική σύμβαση που 2 χρόνια δεν υπογράφονταν) να υπογραφεί για τα καταργήσει. Και το Νοέμβριο 2008 υπήρχαν συνάδελφοι που επέβαλλαν το 48ωρο και κανένας δεν μπόρεσε να τους σταματήσει.

« Τελευταία τροποποίηση: 3 Δεκεμβρίου 2008, 20:01:25 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Δεκεμβρίου 2008, 02:01:41
Απάντηση #535
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Και μια και μιλάμε για τις ώρες εργασίας και τα ρεπό δείτε τι κάνουν αλλού:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που δεν θα το διαβάσουν θα γίνουν σίγουρα διευθυντές, εάν δεν μπορούν να το διαβάσουν θα έχουν και χρέη διευθυντή.

ΥΓ Επειδή θα παρεξηγηθώ πάλι για αυτό που έγραψα, το εξηγώ:
- Εάν έχεις το κουσούρι όταν συναντάς κάτι που μπορεί να σου προσφέρει γνώση να τρέχεις να το διαβάσεις, τότε αυξάνεις την πιθανότητα να ανακαλύψεις κάτι που στην καθημερινή πρακτική γίνεται από όλους στραβά. Εάν το αλλάξεις, οι υπόλοιποι σε κοιτάν στραβά, μια συνήθεια δύσκολα αλλάζει, και δεν είναι δύσκολο να αρχίσουν να νιώθουν την εκπομπή μιας φωνής από το υπερπέραν: "Ξέρω τα λάθη που κάνεις στους ασθενείς" η οποία δύναται να προσωποποιηθεί και σε σένα. Αν σε κρίνουν κιόλας, υπάρχει μια πιθανότητα να μην γίνεις διευθυντής. Γι' αυτό γύρευε τη δουλειά σου.
- Εάν γίνεις διευθυντής, αλλά δεν ξέρεις αγγλκά που είναι πρακτικά η γλώσσα της ιατρικής σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία μέσω του internet και εξαρτάσαι μόνο από τα συνέδρια και τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, τότε ξέρεις ότι χάνεις σε σχέση με τους άλλους, πρέπει να επιβιώσεις όμως και αυτή η αγωνία, σε κάνει να χρησιμοποιείς ότι έχεις πχ τις δημόσιες σχέσεις και την πολιτική, όταν οι συνάδελφοι σου διευθυντές είναι εφησυχασμένοι στην ιατρική τους. Όταν λοιπόν ο διοικητής θα έχει το πάνω χέρι με μόνο κριτήριο το πιο γνωρίζει καλύτερα, εσύ θα είσαι η επιλογή του....


"Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή" Ιπποκράτης
Αφιερωμένο στη νέα κλάδική σύμβαση
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2008, 08:26:17 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

4 Δεκεμβρίου 2008, 12:57:06
Απάντηση #536
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Συγνώμη για το μακροσκελές που ακολουθεί

Σύνολο αποδοχών.
Ζητούμε εφαρμογή του 48ωρου χωρίς περικοπή των συνολικών αποδοχών μας.
Ποιών συνολικών αποδοχών μας; Αυτών που περιλαμβάνουν τις αποδοχές από εφημερίες που γίνονταν (και θα γίνονται) με το υπάρχον καθεστώς (κάποιοι μόνο ενεργές, κάποιοι ενεργές + πλασματικές, κάποιοι μόνο πλασματικές).
Πως θα γίνει να εφαρμοστεί το 48ωρο και με μόνο 2 εφημερίες να έχεις αποδοχές ίσες με πριν; Με εντυπωσιακή αναπροσαρμογή του μισθού (εδώ εντάσσεται και η αύξηση στο βασικό μισθό) και αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της υπερωριακής απασχόλησης (εφημερίας). Εδώ το θέμα έμεινε πολύ γενικό: «Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των ιατρικών εφημεριών θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία,  τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.». Απορία: Το επόμενο έτος αποτελεί μέρος της επόμενης τριετίας; Αν ναι, τι πρόβλεψη υπάρχει στη σύμβαση για το θέμα της «προσέγγισης»; Ώστε να βλέπαμε κι εμείς ποιες είναι οι προοπτικές της «προσέγγισης». Καμία. Είναι τυχαίο;
Σημείωση: Ήδη η αποζημίωση της εφημερίας – υπερωρίας θα αυξηθεί αφού υπολογίζεται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού (που αυξήθηκε 20% - 25%) όμως συνεχίζει να απέχει παρασάγγας από την υπερωριακή αποζημίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

48ωρο κι εφαρμογή του.
Το 48ωρο είναι εφαρμόσιμο στην παρούσα φάση; Κατηγορηματικά όχι. Άρα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις από τους γιατρούς, με την δέσμευση του Υπουργείου για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων που είναι απαραίτητες.
Προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη συλλογική σύμβαση; Καθόλου! Αντιθέτως: «Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ  για να προτιμώνται  τα υποστελεχωμένα τμήματα ώστε την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα  ή 11 (έντεκα)  εφημερίες παντός τύπου.» Βλέπετε εσείς καμία δέσμευση στο παραπάνω κείμενο ότι από 1/7/09 δεν θα υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργές το μήνα ή 11 εφημερίες παντός τύπου; Δεν βλέπω καμιά δέσμευση.
Οι  7 ενεργές εναρμονίζονται με το 48ωρο; Όχι. Κάντε τους υπολογισμούς: Η πρωινή εργασία γίνεται 7ωρη και ρεπό μετά από εφημερία. Σε μια εβδομάδα που έχεις κάνει 1 εφημερία καθημερινή κι έχει πάρει το ρεπό σου έχεις δουλέψει: 4 μέρες χ 7 = 28 ώρες πρωινό ωράριο + 17 ώρες εφημερία μας κάνει 45 ώρες. Άρα στις 4 βδομάδες (1 μήνας πάνω κάτω) μας βγαίνουν 4 εφημερίες καθημερινές και 4χ3=12  ώρες «περίσσευμα» για εφημερία από το υπόλοιπο (48-45) ανά εβδομάδα. Άρα η εφαρμογή του 48ωρου και του ρεπό μετά από εφημερία μας οδηγεί σε 4 ¾  εφημερίες καθημερινής. Αν υπολογίσουμε και πιθανές εφημερίες αργίας (που εκεί έχουμε +7 ώρες (24-17) τότε πάμε σε 4 ενεργές εφημερίες ανά μήνα ή λιγότερες ανάλογα με την αναλογία αργιών καθημερινών που έχει ο καθένας στο πρόγραμμα του ανά μήνα. Δηλαδή η συλλογική σύμβαση προβλέπει χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας σχεδόν 50% περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. Είναι δυνατόν αυτό να διατυμπανίζεται δεξιά κι αριστερά ότι αποτελεί "πλήρη εναρμόνιση" με το κοινοτικό δίκαιο;
Άρα εκ των πραγμάτων η σύμβαση δεν έχει καμιά δέσμευση για εφαρμογή του 48ωρου, αντιθέτως λέει ότι το παρόν καθεστώς είναι παράνομο και "εύχεται" από 1/7/09 να γίνει λιγότερο παράνομο και παράλληλα το "νομιμοποιεί". (Χωρίς να υπολογίζονται στους παραπάνω υπολογισμούς οι εφημερίες «παντός τύπου» που μπορεί να αποδειχθούν Δούρειος Ίππος στην όλη υπόθεση)

Ρεπό μετά από εφημερία.
Σαφώς το σκεπτικό του νομοθέτη είναι να δίνεται την επόμενη για να ξεκουράζεται ο εργαζόμενος.
Αν κάποιος δεν θέλει να το πάρει την επόμενη ας το πάρει άλλη μέρα. Σε τέτοια όμως περίπτωση δεν δικαιούται να επικαλεστεί κούραση την επόμενη της εφημερίας είτε προς τους ασθενείς είτε προς τους συναδέλφους (ξέρεις, είμαι από εφημερία, κουρασμένος, θα κάνεις εσύ ιατρείο ή να φύγω πιο νωρίς το μεσημέρι;). Εκτός αν αυτό (η μη λήψη του ρεπό την επόμενη μέρα) γίνεται για ανάγκες της υπηρεσίας. Π.χ. αν την επόμενη μέρα στο Κ.Υ. θα είναι 1 ακόμη γιατρός κι εσύ, μπορείς να σηκωθείς να φύγεις κάνοντας χρήση του ρεπό;
Αδιευκρίνιστο πως θα καθορίζεται πότε θα παίρνει το ρεπό ο εφημερεύων όταν υπάρχει διάσταση μεταξύ της βούλησης του εργαζόμενου και της υπηρεσίας. Με απόφαση του Διευθυντή; Γιατί προβλέπω, όπου δεν υπάρχει πνεύμα καλής συνεργασίας, οι «κλικαδόροι» να φτιάχνουν με τα ρεπό ωραιότατα ΠΣΚ ή ΣΚΔ ή ΠΣΚΔ και οι «απ’ έξω» να έχουν τις μεσαίες μέρες της βδομάδας.
Κάτι πολύ σημαντικό, που ανέφερε παραπάνω ο κ. Κουναλάκης. Πολλοί διοικητές θα ζητήσουν διευκρίνιση αν τα «ρεπό» αποτελούν μέρος της αμειβόμενης εργασίας. Εκτός της καθυστέρησης που θα προκύψει μέχρι την αποσαφήνιση, θεωρείτε σίγουρη την διευκρίνιση ότι αποτελούν μέρος της εργάσιμης εργασίας; Προσωπικά αμφιβάλλω.

Καταλήγοντας και ζητώντας ξανά συγνώμη για το μακροσκελές του κειμένου (δεν αναφέρθηκα σε πολυδιευθυντικό, κρίσεις κλπ) θεωρώ ότι είχαμε στα χέρια μας ένα σημαντικότατο χαρτί (48ωρο) και το ανταλλάξαμε (γιατί ήταν σίγουρο ότι θα το ανταλλάσσαμε) με πολύ λίγα. Και δεν αναφέρομαι στις αυξήσεις των μισθών που έτσι όπως βγαίνουν προς τα έξω φαντάζουν προκλητικές για την κοινωνία και τις άλλες εργασιακές ομάδες. Στην επόμενη διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για 48ωρο τη στιγμή που έχουμε δεχτεί την «ευχή» για γιατρούς που δεν θα υποχρεώνονται σε περισσότερες από 11 εφημερίες παντός τύπου;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2008, 13:06:38 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

4 Δεκεμβρίου 2008, 14:38:12
Απάντηση #537
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Κιάτο Κορινθίας
του ανταποκριτή μας

Περπαντώντας σε μια απέραντη παραλία, μια ανοιξιάτικη μέρα του Δεκέμβρη, βρήκαμε γιατρό κλάδου ΕΣΥ να απολαμβάνει τον καφέ του και ταράξαμε τη γαλήνη του.

- Αποφάσισα αυτές τις μέρες να πάρω άδεια, εφόσον η σύμβαση υπογράφτηκε με μάρτυρες πολλούς και άλλοι δεν χρειάζονται
- Πώς νιώθετε τώρα που τα ωράρια εργασίας εναρμονίζονται πλήρως με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης;
- Ποιος το λέει αυτό;
- Είναι πρωτοσέλιδο
- Ε, τότε έτσι θα είναι
- Πώς σχολιάζετε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην εξέλιξή σας;
- Πήγα σε ένα 'επαρχιακό' νοσοκομείο με όρεξη για να κάνω αυτά ήθελα στη δουλειά μου. Δεν υπήρχαν άλλοι γιατροί της ειδικότητάς μου. Έφευγα κάθε μέρα μετά τις 3. Μετά τον πρώτο μήνα με κλείσανε σε ένα γραφείο ο Δ/ντής ΙΥ και ο Πρόεδρος του ΕΣ και με πιέζανε να κλείνω περισσότερα ραντεβού. Επίσης, να εξετάζω και χωρίς ραντεβού. 'Μα εμείς βλέπουμε τόσα', ήταν το επιχείρημα.
Μετά γίνανε διάφορα. Ένας άρρωστος που αυτοί που βλέπανε τόσα τον είχανε βαφτίσει 'αυχενικό σύνδρομο' είχε tumor παρεγκεφαλίδας, ένας άλλος με 'παραλυτική οσφυαλγία' είχε έμφρακτο πρόσθιας εγκεφαλικής κλπ κλπ. Όμως, αυτοί που βλέπανε τόσα, μυαλό δεν βάλανε (περιττό να αναφέρω τι βαθμούς είχα στις εκθέσεις αξιολόγησης). Αντίθετα υψώσανε πιο πολύ τις φωνές, γιατί ερχόντουσαν και εκλογές. Εκεί έγινε το έλα να δεις. Ξαφνικά όλοι βρεθήκανε με δέκα κουμπάρες, τριάντα ξαδέρφια και σαράντα μπατζανάκηδες. Φυσικά κανείς δεν είχε κάτι επείγον. Με το πρώτο 'όχι' μου κόψανε και την καλημέρα.
Μετά αρχίσαμε να μαθαίνουμε στους ειδικευόμενους όλων των κλνικών (και σε γενικούς γιατρούς) κάποια βασικά πράγματα από την ειδικότητά μας. Αυτό βέβαια ενόχλησε. Πώς είναι δυνατό τα γιατρουδάκια να ξέρουνε πιο πολλά από μας και, τέλος πάντων, Harvard θα το κάνουμε;
Μετά αρχίσαμε να βάζουμε στα ισχαιμικά stroke ασπιρίνη και όχι κλοπιδογρέλη (τηρώντας τις διεθνείς οδηγίες). Και να δεις που αλλάζανε οι συνταγές μυστηριωδώς. Είπαμε ότι η πιρακετάμη στα αεε δεν χρειάζεται. Και να δεις που προτιμούσανε να μην με φωνάζουνε στις εφημερίες για να βάλουνε για ένα βράδυ πιρακετάμη.
Μετά με βάλανε στην επιτροπή. Στην επιτροπή ήταν ένας υποψήφιος βουλευτής, ένας υποψήφιος δήμαρχος, ένας υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, ένας γιατρός ΚΥ με μόνιμη απόσπαση στο νοσοκομείο, και ένας που 'έβλεπε τόσα'. Α, κι εγώ. Λόγω ειδικότητας. Ή μήπως για το 'ξεκάρφωμα'; Εκεί κι αν είδαν τα ματάκια μου. Τελικά παραιτήθηκα.
Για ενάμισο χρόνο εφημέρευα 17 επίσημες και 13 με την καλή μου την καρδιά (λάθος, θα μου πείτε). Κάποια στιγμή ζήτησα, για λόγους που είχαν να κάνουν με την προσωπική μου ζωή, να μένει και ένα ΣΚ 'ακάλυπτο', αφού δεν είχαμε κλνική με δικούς μας αρρώστους. Η απάντηση από αυτούς που βλέπανε τόσα ήταν να μου βάλουν εφημερίες όποιες μέρες θέλανε εκείνοι ώστε να μην μπορώ να πάρω ούτε κανονική άδεια τις ημέρες του Πάσχα.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, θα μαζευτούνε μια μέρα για να με μονιμοποιήσουνε. Μπορεί να το κάνουνε, με το φόβο μήπως μείνουνε από γιατρό. Θα ξαναμαζευτούνε για να με κάνουνε άλφα (χα!). Και μετα (υποθετικό σενάριο) θα ξαναματαμαζευτούνε για να με κάνουνε διευθυντή (χα, χα!). Για ποια εξέλιξη μιλάτε; Αυτό δεν είναι ΟΥΤΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ. Αυτό το λένε 'γη και ύδωρ'.
- Άρα δεν συμφωνείτε με βασικά σημεία της σύμβασης
- Σας είπα ότι είμαι σε κανονική άδεια και επομένως δεν έχω υπογράψει τίποτα...
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2008, 14:40:57 από flone »

4 Δεκεμβρίου 2008, 15:43:33
Απάντηση #538
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Από σημερινή δημοσίευση στο ygeianet.gr.

04/12/2008

Το τελικό κείμενο της συλλογικής Σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το Υπουργείο Υγείας (ΔΒ)

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας :o

1. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες, για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας . Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας. ‘Όπου στην παρούσα σύμβαση μνημονεύονται οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, συμπεριλαμβάνονται και οι οδοντίατροι του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

2. Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μιας εβδομάδος.

3. Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.

4. Οι πρώτες 4 για τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι πρώτες 6 για τους ειδικευόμενους γιατρούς, εφημερίες κάθε είδους και κατ΄ επιλογήν του γιατρού, φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20% ή με το εισόδημα. Οι πέραν των 4 πρώτων ή 6 εφημεριών, για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.

Το 50% του επιδόματος εφημερίας των Διευθυντών γιατρών της Α΄ Ζώνης δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μετά την 1/1/09 για τους Συντονιστές Διευθυντές Α΄ Ζώνης. Για τις ανάγκες ερμηνείας της παρούσης, εξομοιούται με Συντονιστή Διευθυντή, κάθε Διευθυντής, που είναι μοναδικός στο Τμήμα του.

5. Αναδιαρθρώνεται η Ιατρική υπηρεσία στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στο σύστημα από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Από 1/1/09 οι οργανικές θέσεις των γιατρών Κλάδου ΕΣΥ μετονομάζονται σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι υπηρετούντες σήμερα γιατροί διατηρούν τον βαθμό τους.

Η ένταξη και η εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΣΥ γίνεται εφεξής ως ακολούθως.

α) Κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον βαθμό του Διευθυντού, υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό, καθώς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κριτήρια που προβλέπει το αρ. 35 παρ. 6 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Η αξιολόγηση είναι ατομική και γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

β) Κάθε θέση που κενούται, προκηρύσσεται από το Νοσοκομείο εντός 1 μηνός υποχρεωτικά. Η διαδικασία για την κάλυψη των κενών ή κενούμενων θέσεων είναι ανοικτή και ενεργείται με τα κριτήρια της παρ. 7 αρ.37 του Ν. 2519/97, όπως ισχύει. Ο επιλεγόμενος γιατρός προσλαμβάνεται στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητού Β΄ και ακολούθως εξελίσσεται βαθμολογικά μέσα στο σύστημα.

γ) Η παρούσα δεν εφαρμόζεται για την πλήρωση θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μέχρι την ημέρα υπογραφής της και θεωρούνται εξ αυτού του λόγου εκκρεμείς. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσης να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η ευθύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πλήρωση των εκκρεμών θέσεων, περιέρχεται στα αρμόδια Συμβούλια της παρούσης.

δ) Οι βαθμοί των ειδικευμένων γιατρών είναι : Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄και Διευθυντής.

ε) Γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακοί γιατροί δύνανται να διεκδικήσουν προκηρυσσόμενη θέση σε άλλο νοσοκομείο και αν επιλεγούν διατηρούν το βαθμό τους. Η αντιστοίχηση βαθμών και τίτλων ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών είναι:

Λέκτορας με ειδικότητα Επιμελητής Β΄

Επίκουρος Καθηγητής Επιμελητής Α΄

Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας Διευθυντής

Γιατροί οι οποίοι υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ ή σε Πανεπιστημιακές κλινικές και προσληφθούν σε θέσεις άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, εξελίσσονται στον επόμενο βαθμό με καθυστέρηση 2 (δύο) ετών πέραν των προβλεπομένων, εις ότι αφορά τους Επιμελητές Β΄ και με καθυστέρηση 4 (τεσσάρων) ετών εις ότι αφορά τους Επιμελητές Α΄ . Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για γιατρούς που υπηρετούν σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και προσλαμβάνονται σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας. Ομοίως δεν εφαρμόζονται για τους γιατρούς που υπηρετούν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας άγονων περιοχών. Οι άγονες περιοχές για τις ανάγκες εφαρμογής και ερμηνείας της παρούσης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατόπιν πρότασης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι κατέχοντες τον βαθμό του Διευθυντή δεν δύνανται πλέον να διεκδικήσουν άλλη θέση, αν δεν παρέλθει εξαετία από τη λήψη του βαθμού.

στ) Ο νοσοκομειακός γιατρός δύναται να εξελιχθεί στον επόμενο βαθμό κατόπιν αιτήσεως και αξιολογήσεώς του. Αν η αξιολόγηση είναι αρνητική δικαιούται να ζητήσει επαναξιολόγηση μετά 2 τουλάχιστον χρόνια από την 1η αξιολόγηση του στο συγκεκριμένο βαθμό. Επί νέας αρνητικής αξιολόγησης παραμένει στον ίδιο βαθμό , του απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δικαιούται άλλης αξιολόγησης μετά 5 έτη.

ζ) Δικαίωμα αίτησης για αξιολόγηση έχει ο Επιμελητής Β΄ μετά από 7 χρόνια στον βαθμό . Ο Επιμελητής Α΄ έχει δικαίωμα αξιολόγησης μετά από 8 έτη στον βαθμό ή 15 χρόνια στο ΕΣΥ από τα οποία, τα 5 χρόνια στον βαθμό του Επιμελητή Α΄ και στην ίδια θέση, χωρίς αρνητικές αξιολογήσεις στον προηγούμενο βαθμό, σε εφαρμογή της παρούσης.

Από την κύρωση της παρούσης με νόμο και την έναρξη ισχύος του, παύει η απονομή του τίτλου του Αναπλ. Διευθυντή.

Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση της παρούσης Επιμελητές Α΄ που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όλοι οι σημερινοί Αναπλ. Διευθυντές, εντός της επόμενης 2ετίας, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν, κατόπιν αίτησής τους, για τον βαθμό του Διευθυντή, κατά ειδικότητα και κατά σειρά αρχαιότητος στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, ανά Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του και σε ποσοστό 25% κάθε εξάμηνο. Το τελευταίο 6μηνο του 2010, μαζί με τους εναπομείναντες της παραγράφου αυτής, έχουν δικαίωμα να αξιολογηθούν και όσοι στο μεσοδιάστημα εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις.

η) Όταν σε ένα τμήμα υπηρετούν περισσότεροι από ένας Διευθυντής, εκλέγεται ένας ως Συντονιστής Διευθυντής με 4ετή θητεία. Σε περίπτωση που δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ορίζεται, ο Συντονιστής, από τον Διοικητή του νοσοκομείου. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης σε οργανική θέση Διευθυντές, καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές, μέχρις αποχωρήσεώς τους για οιοδήποτε λόγο.

θ) Και στην Α΄ Ζώνη εφημερεύουν οι Διευθυντές σε ενεργό ή άλλου είδους εφημερία. Απαλλάσσονται της υποχρέωσης αυτής στην Α΄ Ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές τμημάτων όπου δεν υπηρετεί άλλος Διευθυντής.

ι) Εκλεκτορικά Σώματα.

Α – Συμβούλιο προσλήψεων – κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις.

Τα μέλη του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων σε ανοιχτές προκηρύξεις, είναι τα εξής :

1. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου με Αναπληρωτή του τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, από τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.

2. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου.

3. Ο Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τον αρχαιότερο σε προϋπηρεσία γιατρό κλάδου ΕΣΥ του οικείου τομέα.

4. Ο Συντονιστής Διευθυντής του οικείου τμήματος που αναπληρώνεται από τον νόμιμο αντικαταστάτη του, εφόσον είναι γιατροί κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, αντικαθίστανται από τους αρχαιότερους σε προϋπηρεσία γιατρούς κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.

5. Ο Εκπρόσωπος των Επιμελητών Α΄ στο Επιστημονικό Συμβούλιο κι εφόσον δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ ο αρχαιότερος σε προϋπηρεσία Επιμελητής Α΄ ιατρός κλάδου ΕΣΥ του νοσοκομείου, που αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο Επιμελητή Α΄, ιατρό κλάδου ΕΣΥ,της ίδιας με την κρινόμενη θέση, ειδικότητας.

Οι 4ος και 5ος κριτές είναι συγχρόνως και εισηγητές οι οποίοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους σε 1 ½ μήνα από το πέρας της προκήρυξης. Ενστάσεις υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κατάθεση των εισηγήσεων. Οι ενστάσεις απαντώνται εντός 15 ημερών και το Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει σε διάστημα 15 ημερών από την τελευταία ημερομηνία απάντησης των ενστάσεων.

΄Εδρα του Συμβουλίου είναι το Νοσοκομείο που προκηρύσσει τη θέση.

Β – Συμβούλιο Αξιολόγησης προς εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ

Το Συμβούλιο αυτό, είναι η Γενική Συνέλευση του, αντίστοιχου προς τον αξιολογούμενο, τομέα και απαρτίζεται κάθε φορά από τους ειδικευμένους μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και Κ. Υγείας του από τον βαθμό του αξιολογούμενου και επάνω.

Η Συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή από τον νόμιμο αναπληρωτή του και είναι σε απαρτία αν παρίσταται το 50% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής για τον κάθε βαθμό. Επί μη απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα με νόμιμη απαρτία το 30% των εχόντων δικαίωμα συμμετοχής. Επί νέας ελλείψεως απαρτίας η συνέλευση επαναλαμβάνεται μετά 7 ημέρες και θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων ιατρών. Θετική θεωρείται η ατομική αξιολόγηση εφόσον συγκεντρώνει το 50% + 1 των ψήφων των παρόντων. Η ψηφοφορία είναι φανερή.

Το 1ο 15νθήμερο κάθε έτους ορίζονται από τη Συνέλευση του Τομέα, ένας (1) εισηγητής με τον αναπληρωματικό του για κάθε ειδικότητα και επί ελλείψεώς της από συναφή ειδικότητα. Δεύτερος εισηγητής είναι ο εκάστοτε Συντονιστής Διευθυντής ή μοναδικός Διευθυντής του τμήματος του αξιολογούμενου με τον αναπληρωτή του και σε περίπτωση που ελλείπει ο αρχαιότερος γιατρός κλάδου ΕΣΥ του τμήματος.

Αξιολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο.

Οι εισηγητές λαμβάνουν μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τους φακέλους των γιατρών, που είναι υποψήφιοι για αξιολόγηση. Σε ένα μήνα από τη λήψη των φακέλων οι εισηγητές καταθέτουν την εισήγησή τους στη Γραμματεία του Τομέα.

Η Γραμματεία μέσα σε 5 ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους γιατρούς, οι οποίο δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση σε προθεσμία 15 ημερών.

Μέσα σε 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας ένστασης , απαντώνται οι ενστάσεις και σε 15 ημέρες ο Διευθυντής του Τομέα καλεί την αντίστοιχη συνέλευση του Τομέα. Η συνέλευση αφού ακούσει τις εισηγήσεις , τις ενστάσεις και τις απαντήσεις από τους εισηγητές, καθώς και κάθε σχετική διευκρίνιση αυτών, αποφασίζει αιτιολογημένα.

Οι εισηγητές λαμβάνουν 2η φορά στο ίδιο έτος τους φακέλους των ενδιαφερομένων γιατρών μέχρι 31/7 και ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω.

Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης μετά τη δημοσίευση του παρόντος δύναται να αρχίσει ένα μήνα αργότερα από τα προβλεπόμενα.

Γ – Συμβούλιο επιλογής Συντονιστών Διευθυντών.

Το Συμβούλιο αποτελείται από τους Διευθυντές και τους Συντονιστές Διευθυντές του οικείου Τομέα. Εισηγητές είναι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Και οι δύο αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν οι Διευθυντές του ίδιου τμήματος. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των αιτούντων και οι εισηγητές υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών από τη λήψη των φακέλων. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση των εισηγήσεων. Οι εισηγητές απαντούν εντός 15 ημερών από την παραλαβή των ενστάσεων.

Το Συμβούλιο επιλογής συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διευθυντή του Τομέα, γιατρό κλάδου ΕΣΥ, εντός 15 ημερών από τις απαντήσεις επί των ενστάσεων. Σε περίπτωση που ο Διευθυντής του Τομέα δεν είναι γιατρός κλάδου ΕΣΥ, το Συμβούλιο συγκαλείται από τον αρχαιότερο Διευθυντή Τμήματος, γιατρό κλάδου ΕΣΥ.

΄Οπου ως εκλεκτορικά σώματα αναφέρονται η Γενική Συνέλευση του Τομέα ή μέρος αυτής, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν καλούνται και δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε στον υπολογισμό της απαρτίας) οι Πανεπιστημιακοί γιατροί. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο Επιλογής, που αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, συγκαλείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

ια) Νοσοκομειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2009 τους χορηγούνται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και δεν κρίνονται.

ιβ) Τα 2 πρώτα χρόνια (έως 31 – 12 – 2010) οι νέες προσλήψεις αφορούν γιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ . Ως εκ τούτου υπηρετούντες γιατροί στο ΕΣΥ και μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ εκτός και εάν παραιτηθούν, μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης.

6. Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν, στο πλαίσιο της παρούσης, 2000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις ( εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσης ή θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ για να προτιμώνται τα υποστελεχωμένα τμήματα ώστε την 1/7/09 να μην υπάρχουν γιατροί που θα υποχρεώνονται να κάνουν περισσότερες από 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα ή 11 (έντεκα) εφημερίες παντός τύπου. Ρητά προβλέπεται η απαγόρευση μετατροπής των ενεργών εφημεριών, σε εφημερίες ετοιμότητας.

Θέσεις που προκηρύσσονται εκτός κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ δεν υπολογίζονται στις ανωτέρω 2.000 περιγραφόμενες. Η συνεχόμενη για δύο φορές άγονη διαδικασία για την κάλυψη μιας θέσης, δε συνεπάγεται την απώλεια της πίστωσης για την κάλυψή της.

Η κοινή αυτή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης λειτουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και νέα πρότυπα εφημέρευσης.

7. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:

Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των Νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 210 € και το Νοσοκομειακό

επίδομα κατά 90 €.

β) Επιμελητής Β΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 300 €.

γ) Επιμελητής Α΄ : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 360 €.

δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο Β.Μ κατά 420 €.Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων της Σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τις ανωτέρω αυξήσεις και στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται προοδευτικά στις προτάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο τρόπος υπολογισμού του ωρομισθίου των ιατρικών εφημεριών θα προσεγγίσει την επόμενη 3ετία, τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών των Δημοσίων Υπαλλήλων.8. Από δημοσιεύσεως της παρούσης καταργείται το εδάφιο 2 της παραγράφου 9 του άρθρου 45, του ν.3205/2003.

Η διάρκεια της συλλογικής Σύμβασης και κατά άρθρα 1, 6 και 7 είναι ετήσια από 1/1/09 έως 31/ 12/09.

Έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης ορίζεται η 15η Οκτωβρίου του 2009.

Οι διατάξεις της παρούσης είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης.

9. Μεταβατική διάταξη

Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως επιμελητές Α΄, Β΄, και Γ΄ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι γιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά με βάση τα κριτήρια του άρθρου 35 παρ.6 ν. 2519/ 1997, όπως ισχύει και εφόσον η κρίση τους είναι επιτυχής, μονιμοποιούνται. Αρμόδιο για την κρίση τους είναι το Συμβούλιο της παρούσης για την εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ. Αν η κρίση δεν είναι επιτυχής τότε οι θέσεις κενούνται και επαναπροκηρύσσονται. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρούσα για την προκήρυξη και πλήρωση των κενών θέσεων.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Δεκεμβρίου 2008, 15:47:42 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Δεκεμβρίου 2008, 15:53:09
Απάντηση #539
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
-Η σύμβαση εργασίας λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ?
ΟΧΙ.Καμμία σύμβαση δε μπορεί να λύσει κανένα από αυτά τα προβλήματα.Η λύση αυτών των προβλημάτων δε μπορεί να έρθει ούτε καν με τη συγκρότηση του πλέον ἑπαναστατικού" ιατρικού κινήματος.Απαιτεί βαθιές αλλαγές στους συσχετισμούς στην κοινωνία και ριζικές ανατροπές στον τρόπο που παράγεται η "πολιτική".
-Η σύμβαση εξασφαλίζει αξιοκρατία στην εξέλιξη?
ΟΧΙ.Βρείται έναν τρόπο στην ελλάδα που να εξασφαλίζει "αξιοκρατία"(και με ποια άραγε κριτήρια),και θα σας βγάλω το καπέλο .Στη χώρα που το ρουσφέτι και το μπαξίσι αποτελούν τις μόνες σταθερές κοινωνικές αξίες,η επετηρίδα(κακή)μάλλον  είναι η καλύτερη των επιλογών.Ας θυμηθούμε λίγο και το Ζαγκλιβέρι, μιλώντας για κριτήρια!
-Η σύμβαση έγινε κατά παράβαση του πνεύματος των συνελεύσεων?
ΟΧΙ.Από τη στιγμή που το περιεχόμενο της σύμβασης έγινε γνωστό έγιναν όλες κι όλες 2 συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.Έάν οι "συνδικαλιστές "μας ξεπούλησαν γιατί δε συνεχίστηκαν οι συνελεύσεις του μεγαλειώδους "κινήματος"?Η σύμβαση μια χαρά αντιστοιχεί στη μέση συνείδηση των γιατρών,πιθανώς και να την υπερβαίνει.
-Η σύμβαση εξασφαλίζει τη σε βάθος χρόνου εφαρμογή του 48ωρου?
ΟΧΙ.Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη του κόσμου που υπερασπίζεται το 48ωρο από εδώ και πέρα .Οι αόριστες υποσχέσεις ,να γίνουν πραγματικότητα.Να εξασφαλίσουμε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν , πιέζοντας σε κάθε κατεύθηνση.Να μην ανεχθούμε καμμία παρέκλιση από το πλάνο διετίας.Το 48ωρο(ή μήπως 5ήμερο 40ωρο) να γίνει συνείδηση και μάχιμο αίτημα και όχι να εξαρτάται από συκγυριακές αποφάσεις τηςΕΕ.Αυτό είναι που εγώ αντιλαμβάνομαι ως μη γκρίνια.Την" καταγγελία" ως πρόφαση για να συνεχίσω να παρακολουθώ από την καρέκλα του Η\Υ την έχω βαρεθεί.
-Η σύμβαση λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο?
ΟΧΙ.Ούτε θα μπορούσε.Ισα ισα που αποδίδει ξεκάθαρα τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο σώμα των γιατρών του ΕΣΥ.Οι βολεμένοι θα εξακολουθήσουν να είναι βολεμένοι όσο κανείς δεν τους ξεβολεύει(άραγε είμαστε τόσο σίγουροι ότι και εμείς δεν αποτελούμαι μέρος του προβλήματος?).Οι φακελάκηδες θα εξακολουθήσουν να είναι φακελάκηδες όσο δεν τους πετάμε με τις κλωτσιές γιατί είναι αντισυναδελφικό.Οι ειδικοί θα εξακολουθήσουν να απέχουν από ταΤΕΠ όσο κανένας ειδικευὀμενος δεν τους ζορίζει.Οι διευθηντές θα εξακολουθήσουν να ορίζουν τις ζωές μας όσο τους το επιτρέπουμε.Συγνώμη αλλά καμμία σύμβαση δεν λύνει αυτά τα προβλήματα.


 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
48587 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
83838 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
3870 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2018, 15:31:48
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
32135 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2020, 18:57:29
από Αρχίατρος
3 Απαντήσεις
37099 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Αυγούστου 2022, 01:06:14
από Αρχίατρος