Εύρηκα εύρηκα!
Η απάντηση του Τσούκαλου (ΟΕΝΓΕ) στον εκδότη της Εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή " Ν.Φελέκη
Απάντηση της ΟΕΝΓΕ στο δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίας «Κόσμος του Επενδυτή»-19/12/08
22 Δεκεμβρίου 2008 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»
κ. Ν. ΦΕΛΕΚΗ
Αθήνα, 11/12/08
Κύριε Φελέκη,
Οφείλουμε εισαγωγικά να ομολογήσουμε ότι μας εξέπληξε:
α) Η σφοδρότητα με την οποία εναντιώνεστε στη συμφωνία μας με τον κ. υπουργό Υγείας.
β) Οι βαρύτατοι –χωρίς προηγούμενο- χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιείτε, προκειμένου να περιγράψετε τη Συμφωνία αυτή και,
γ) Η απαξίωση –και μάλιστα μέσω υβριστικών χαρακτηρισμών- με την οποία αναφέρεστε στους συνδικαλιστές του χώρου μας.
Κύριε Φελέκη,
Το ΕΣΥ στο σύνολό του, και για διάφορους λόγους, έχει βαλτώσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για όλους όσοι εργάζονται στο σύστημα, αλλά και τους περισσότερους που προστρέχουν στις υπηρεσίες του.
Η παρέμβαση που γίνεται με την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
αποτελεί τομή στο ΕΣΥ,
αλλάζει τα δεδομένα και μετά από ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής τίποτα δεν θα είναι όπως σήμερα. Θα έχουμε προχωρήσει μπροστά και να είστε σίγουρος ότι παρέμβασή σας που μας αδικεί πολύ, θα είναι άκυρη.
Το σοβαρότερο πρόβλημα του ιατρικού κόσμου -που
γίνεται πρόβλημα της κοινωνίας- είναι η
ανεργία των νέων γιατρών, και το σοβαρότερο πρόβλημα του συστήματος είναι το ότι
έχει γεράσει. Και τα δυο αυτά προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία από την «επονείδιστη συμφωνία», με 4.500 νέες προσλήψεις γιατρών για τη 2ετία 2009-2010 και μάλιστα προσλήψεις στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄, και χωρίς να έχουν δικαίωμα, κατά τη 2ετία αυτή, να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις οι υπηρετούντες στο ΕΣΥ γιατροί.
Ο μέσος νοσοκομειακός γιατρός, που σήμερα εργάζεται 75 έως 80 ώρες, θα εργάζεται με πιο ανθρώπινους όρους. Ο εργασιακός μας Μεσαίωνας, για τον οποίο δεν δείξατε την ίδια έντονη ευαισθησία, ανεξάρτητα αν έθετε σε κίνδυνο και τους ασθενείς,
αντιμετωπίζεται άμεσα με τη μείωση του πρωινού χρόνου εργασίας σε 7 ώρες και τη χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία, και μεσοπρόθεσμα με τις νέες προσλήψεις που θα μειώσουν και τον αριθμό των εφημεριών.
Αυτά, κ. Φελέκη, σε συνδυασμό και
με τις μικρές βέβαια αυξήσεις, αλλά αυξήσεις στο βασικό μισθό, δεν είναι ασήμαντα για να τα αντιπαρέρχεστε τόσο εύκολα!
Διατείνεστε ότι:
1) Το ΕΣΥ θα είναι κλειστό, αφού δεν θα μπορούν κάποιοι να έλθουν από το εξωτερικό ως Διασώστες Διευθυντές. Να είστε σίγουρος ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που υπηρετούν σήμερα το ΕΣΥ, με τις χιλιάδες εφημερίες που ο καθένας μας έχει κάνει, μπορούμε αξιόπιστα να καλύψουμε το Σύστημα Υγείας! Αλλά, ας μας πείτε και πόσοι τέτοιοι προσλήφθηκαν τα τελευταία 5-10 χρόνια. Ασφαλώς κανείς, όλες οι διευθυντικές θέσεις κατελήφθησαν από υπηρετούντες νοσοκομειακούς γιατρούς ή πανεπιστημιακούς. Σ
το τέλος τέλος, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι τρόποι κάλυψης και αυτού του νομοθετικού κενού, αν θέλετε, αλλά είναι καλύτερο για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας (αποκλειστικής απασχόλησης) να έχει 15.000 ικανοποιημένους ειδικευμένους γιατρούς, με κίνητρα αποδοτικότητας, παρά να εμπλουτιστεί ενδεχομένως με 4-5 «σοφούς» και να συνεχίζει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της Αδιαφάνειας, της Συναλλαγής, της Αλληλοϋπονόμευσης και του Αλληλοσπαραγμού.
Το ΕΣΥ έχει ανάγκη μιας αέναης Ανανέωσης και αυτό επιτυγχάνεται με τον καθορισμό ως πύλης εισόδου τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄ και όχι τον εισαγωγικό βαθμό του 60ετή συνήθως Διευθυντή. Επιλέγουμε τους νέους γιατρούς, που κι εσείς παραδέχεστε ότι διαθέτουν τα καλύτερα και πιο «φρέσκα» ιατρικά μυαλά, και όχι γιατρούς που θα αποφασίσουν προς το τέλος της σταδιοδρομίας τους να προσληφθούν στο ΕΣΥ για να διοικήσουν το άγνωστο σε αυτούς σύστημα, χωρίς να εφημερεύσουν (οι σημερινοί Διευθυντές δεν εφημερεύουν) ούτε μια φορά για το κοινωνικό σύνολο.
2) Διατείνεστε ότι οι κρίσεις (προσλήψεις) και οι αξιολογήσεις (εξέλιξη) θα είναι αναξιοκρατικές.
Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι διαχρονική –όσο υπάρχει ΕΣΥ- και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Λογικά, το ίδιο θα περιμέναμε και από εσάς. Ως γνωστόν, δεν επιλέγονται οι καλύτεροι και οι προκηρύξεις, κρίσεις και προσλήψεις, χρειάζονται πάντα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν, με αναπόφευκτη συνέπεια τις ελλείψεις.
Αύριο τα αντίστοιχα σημερινά ΣΚΕΙΟΠΝΙ
θα είναι πολυπληθέστερα και, ως εκ τούτου, δυσκολοεπηρεαζόμενα, τοπικά, και άρα χρονικά ευέλικτα και θεσμικής και όχι κομματικής σύνθεσης, για να εξαλειφθεί επιτέλους η από 25ετίας καταγγελλόμενη κομματοκρατία.
Διευθυντές ή Επιμελητές Α΄ θα γίνονται πλέον αυτοί που ευδόκιμα θα υπηρετούν το ΕΣΥ και, ξέχωρα από προϋποθέσεις χρόνου, θα αξιολογούνται με βάση επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια που προβλέπονται στη Σύμβαση. Σε κάθε δε περίπτωση, τα θεσμικώς προβλεπόμενα νέα Συμβούλια Κρίσεων-Αξιολογήσεων οπλίζονται με τέτοιες δυνατότητες, ώστε να μπορούν να αναβαθμίζουν βαθμολογικά αυτούς που θα το δικαιούνται.
3) Διατείνεστε ότι οι Κλινικές και τα Τμήματα θα έχουν συχνά περισσότερους από έναν Διευθυντή.
Η απάντηση είναι «ναι». Συντονιστής όμως Διευθυντής θα είναι ένας, κι αυτός θα κρίνεται οπωσδήποτε κάθε 4 χρόνια. Είναι κακό; Σήμερα πάντως αυτό δεν γίνεται. Η «ενός ανδρός αρχή», που χρόνια ταλάνισε το ΕΣΥ με πολλά δεινά, τελειώνει. Μια νέα έκφραση, εντελώς δημοκρατική μπαίνει στα νοσοκομεία.
Οι αυριανοί αυτοί Διευθυντές θα διεκδικήσουν και θα αναλάβουν πραγματική πλέον υπευθυνότητα Τομέων στα πλαίσια λειτουργίας του Τμήματος, και ασφαλώς αυτοί οι Τομείς θα αναβαθμιστούν. Αυτό είναι ίσως που δεν θέλουν οι σημερινοί επικριτές μας, που φρόντισαν να σας πλησιάσουν, να σας αποπροσανατολίσουν και
να σας ερεθίσουν.Κύριε Φελέκη,
Με αφορμή το άρθρο σας, διαλαλούμε προς κάθε κακόβουλο ή μη επικριτή μας ότι
δεν διεκδικούμε το αλάθητο και ότι είμαστε έτοιμοι, όποιες ατέλειες το νέο σύστημα αναδείξει να τις διορθώσουμε, γιατί πιστεύουμε στην αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής και σ’ αυτό που κάνουμε. Στο τέλος τέλος, δοκιμάσαμε κάποια πράγματα για 25 χρόνια και βαλτώσαμε. Οι συνθήκες επιβάλλουν καινοτόμες αλλαγές.
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα δοκιμαστεί και η υπευθυνότητα του σώματος των νοσοκομειακών γιατρών, προκειμένου να θωρακίσουμε τις θεσμικές αυτές κατακτήσεις μας, γιατί πρόκειται για κατακτήσεις δικές μας και του ΕΣΥ.
Καλούμε δε την Εθνική Αντιπροσωπεία να μας εμπιστευτεί για να προχωρήσουμε στην Ανανέωση, την Αναζωογόνηση και την Αναβάθμιση του ΕΣΥ. Η εμπιστοσύνη δε αυτή θα πρέπει να σηματοδοτεί και την πολιτική βούληση του συνόλου του πολιτικού κόσμου για πραγματική στήριξη του ΕΣΥ.
Υ.Γ.
Επειδή πραγματικά έχουμε θιγεί από το άρθρο σας, σας ενημερώνουμε ότι: Η απόφαση αποδοχής του θετικού περιεχομένου της Συλλογικής Σύμβασης έχει ληφθεί ομόφωνα, από βαθιά πολιτικοποιημένα άτομα, πρωταρχικά γιατρούς και όχι επαγγελματίες συνδικαλιστές, και σας ζητάμε να φιλοξενήσετε αυτή μας την απάντηση στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας, σε ανάλογη θέση προβολής με την αντίθετη άποψη που εκφράστηκε στο φύλλο της 6 Δεκεμβρίου 2008.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Οι επισημάνσεις δικές μας.
Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μουΤο κείμενο βρίσκεται στο:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΔεν είδα πουθενά ανησυχία για τη μη
έγκριση της Σύμβασης.Και η ημερομηνία ανάρτησης του εγγράφου στο site του, είναι 22-12-2008 δηλ.σήμερα.