Για την απόφαση της ήττας.
* Από την εφημερίδα"Αυγή":Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚλαδική συμφωνία για τους γιατρούς του ΕΣΥ ο νόμος Αβραμόπουλου 05/03/2009
Την αποδοχή του άρτι ψηφισθέντος νόμου για το ωράριο, τη βαθμολογική εξέλιξη και τα μισθολογικά θέματα των γιατρών του ΕΣΥ ως τη συμφωνία του κλάδου με το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τελικά χθες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Την απόφαση υπερψήφισαν οι συνδικαλιστές γιατροί της ΔΗΚΝΙ (Ν.Δ.) και της ΠΑΣΚ - Γιατρών, καθώς και μερίδα της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών - ΑΕΓ (ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά).
Η κλαδική συμφωνία υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ, όπως καταγράφεται στον νέο νόμο, α
ποτελεί μεγάλη νίκη για τους γιατρούς του ΕΣΥ, η οποία, μάλιστα, σημειώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του δημοσίου συστήματος Υγείας και του ιατρικού νοσοκομειακού κινήματος της χώρας μας.
Η συμφωνία - νόμος, μετά την ενσωμάτωση των τροπολογιών που επέβαλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις ύψους περίπου 25% στους βασικούς μισθούς για όλες τις βαθμίδες των γιατρών του ΕΣΥ και τους ειδικευόμενους, άμεση καθιέρωση του πολυδιευθυντικού συστήματος, ρεπό για την ημέρα που ακολουθεί την εφημερία του γιατρού, προσλήψεις 2.000 μονίμων γιατρών μέσα στο 2009 και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στις αρχές του 2010, διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξή της...
* Από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης":Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ολοκληρώθηκε ο συμβιβασμός
Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο
Η ολοκλήρωση του συμβιβασμού σε μια συμφωνία που δεν απαντάει στις ανάγκες των γιατρών, έγινε χτες από την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που συνεδρίασε για να επικυρώσει την κλαδική συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Το 27μελές ΓΣ επικύρωσε τη συμφωνία με 15 ψήφους υπέρ.
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 8 εκπρόσωποι της ΔΗΚΝΙ (παράταξη της ΝΔ), 6 εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ και ένας εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (παράταξη ΣΥΝ). Η ΑΡΣΙ (3 εκπρόσωποι) και το «Νυστέρι» (1 εκπρόσωπος) καταψήφισαν την κλαδική συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή, εμμένοντας στη συμφωνία του Δεκέμβρη του 2008. Η ΑΕΓ (5 εκπρόσωποι) έσπασε σε τρία κομμάτια. Ενας εκπρόσωπος ψήφισε την κλαδική συμφωνία, ένας στη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησε, ένας ακόμα δεν παραβρέθηκε καν και οι δυο που απέμειναν ψήφισαν μια δική τους πρόταση που εκθέτει τα «υπέρ» και απορρίπτει τα «κατά» του νόμου, αλλά κινείται ουσιαστικά στη λογική της αποδοχής.Τη συμφωνία που προκύπτει απ' το νόμο, όπως είχαν πράξει και με τη συμφωνία του Δεκέμβρη, καταψήφισαν οι 4 εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ). Υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος δεν πρέπει να αποτελέσει κλαδική συμφωνία, εμμένοντας στο πλαίσιο που είχε διατυπώσει απ' τον Ιούνη, για 6ωρο 5νθήμερο, 30ωρο, 1.700 καθαρά στον ειδικευόμενο, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την επόμενη τριετία, απρόσκοπτη εξέλιξη των γιατρών μέχρι το βαθμό του διευθυντή με αντίστοιχη μισθολογική προσαρμογή κ.ά. Η πρόταση της παράταξης για συμμετοχή των γιατρών στις απεργίες στις 17 Μάρτη και 2 Απρίλη καταψηφίστηκε.
ΥΓ.Χωρίς άλλα λόγια