Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Νοεμβρίου 2024, 12:51:08

Ψηφοφορία

Θα ενημερώνατε την επίτροπο ότι δεν επιθυμείτε υπέρβαση του 48ωρου;

Ναι, με οποιοδήποτε κόστος.
12 (52.2%)
Όχι, φοβάμαι τα αντίποινα από την κλινική/διευθυντή/διοικητή
3 (13%)
Όχι, δεν θέλω να ρισκάρω να μην πληρωθώ εφημερίες που έχω κάνει.
1 (4.3%)
Όχι, έχω έξοδα αυτή την εποχή και χρειάζομαι τις επιπλέον εφημερίες
7 (30.4%)
Όχι, γιατί θα σταματήσει να λειτουργεί η κλινική/ΚΥ
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 23

Η ψηφοφορία έληξε: 30 Μαρτίου 2009, 01:32:56

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 709732 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Μαρτίου 2009, 13:02:44
Απάντηση #840
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Μα, δεν το δικαιούμαστε αυτοδικαίως τώρα πια; Υπάρχει τρόπος να μας το στερήσουν;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Μαρτίου 2009, 13:25:00
Απάντηση #841
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μα, δεν το δικαιούμαστε αυτοδικαίως τώρα πια; Υπάρχει τρόπος να μας το στερήσουν;

Να μας το στερήσουν τυπικά  δεν νομίζω διακομιστή.
Το πότε όμως θα μας το δώσουν είναι ένα ερώτημα.
Μη ξεχνάς ότι προέχει αυτό που ονομάζουν "ασφαλή κάλυψη του νοσοκομείου ή του ΚΥ".
Στις μονοειδικότητες ή σε ειδικότητες με δυό μόνο γιατρούς πότε θα δώσουν τα ρεπό μετά από ενεργές εφημερίες;
Φυσικά όποτε εκτιμήσει ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διοικητής ότι μπορεί  να στα δώσουν.Και ας λέει ο νόμος μέσα στη βδομάδα.
Αντίστοιχα δες τι γίνεται με άλλους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία (πχ νοσηλεύτριες).
Η Ευρωπαίκη οδηγία, τα Προεδρικά Διατάγματα  αλλά και άλλοι νόμοι προβλέπουν 2 ρεπό τη βδομάδα γι αυτούς, μία νυχτερινή υπηρεσία τη βδομάδα,δεν επιτρέπουν τη διπλοβάρδια (δηλαδή υπηρεσία πρωί και βράδυ ταυτόχρονα) δεν επιτρέπουν μετά απο απογευματινή υπηρεσία να μπαίνουν σε πρωινή υπηρεσία τη επομένη κλπ).
Σε διαβεβαιώ ότι τίποτα από αυτά δεν τηρείται με το πρόσχημα της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων.
Στον "Ευαγγελισμό"χρωστάνε στους εργαζόμενους 25000 οφειλόμενα ρεπό! Επίσης αντίστοιχες χιλιάδες οφείλουν στο '"Αττικόν", στο Νοσοκομείο της Ρόδου κλπ κλπ.
Θα χρειαστούν  συγκρούσεις για να πάρεις τα αυτονόητα και νόμιμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2009, 13:26:32 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

13 Μαρτίου 2009, 14:33:49
Απάντηση #842
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Στις μονοειδικότητες ή σε ειδικότητες με δυό μόνο γιατρούς πότε θα δώσουν τα ρεπό μετά από ενεργές εφημερίες;
Φυσικά όποτε εκτιμήσει ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διοικητής ότι μπορεί  να στα δώσουν.

Πράξη 1η΄
Σκηνή 1η (στο γραφείο του Διοικητή)

Διοικητής (δυνατά, για να ακούγεται σε όλο τον όροφο): κ. Μονοειδικότητα, θέλετε 8 ενεργές και 7 ετοιμότητας χωρίς ρεπό ή θέλετε 15 ετοιμότητας...
Μονοειδικότητα (ψιθυριστά): Ρεπό; είπα εγώ ρεπό;
Διοικητής (χαμογελαστός): Πάρτε ένα λουκουμάκι.
Μονοειδικότητα (με λυγμούς): Ευχαριστώ, ευχαριστώ.
Διοικητής (κρατώντας το πιάτο με τα λουκουμάκια): Ο επόμενος...

13 Μαρτίου 2009, 14:49:33
Απάντηση #843
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Στη 2η σκηνή  της 1ης πραξης η μονοειδικότητα γυρίζοντας στις  κλινικές και συναντώντας άλλες ειδικότητες,  χαμογελαστή, γα..σταυρίζει τους μακάκες που είχαν την ιδέα... του ρεπό μετά από εφημερία ;D ;D

Η δεύτερη πράξη... τη Δευτέρα!
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2009, 15:13:32 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

13 Μαρτίου 2009, 16:54:35
Απάντηση #844
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Να μας το στερήσουν τυπικά  δεν νομίζω διακομιστή.
Το πότε όμως θα μας το δώσουν είναι ένα ερώτημα.
Μη ξεχνάς ότι προέχει αυτό που ονομάζουν "ασφαλή κάλυψη του νοσοκομείου ή του ΚΥ".
Φυσικά όποτε εκτιμήσει ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διοικητής ότι μπορεί  να στα δώσουν.Και ας λέει ο νόμος μέσα στη βδομάδα.
Αντίστοιχα δες τι γίνεται με άλλους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία (πχ νοσηλεύτριες).
Η Ευρωπαίκη οδηγία, τα Προεδρικά Διατάγματα  αλλά και άλλοι νόμοι προβλέπουν 2 ρεπό τη βδομάδα γι αυτούς, μία νυχτερινή υπηρεσία τη βδομάδα,δεν επιτρέπουν τη διπλοβάρδια (δηλαδή υπηρεσία πρωί και βράδυ ταυτόχρονα) δεν επιτρέπουν μετά απο απογευματινή υπηρεσία να μπαίνουν σε πρωινή υπηρεσία τη επομένη κλπ).
Σε διαβεβαιώ ότι τίποτα από αυτά δεν τηρείται με το πρόσχημα της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων.
Στον "Ευαγγελισμό"χρωστάνε στους εργαζόμενους 25000 οφειλόμενα ρεπό! Επίσης αντίστοιχες χιλιάδες οφείλουν στο '"Αττικόν", στο Νοσοκομείο της Ρόδου κλπ κλπ.
Θα χρειαστούν  συγκρούσεις για να πάρεις τα αυτονόητα και νόμιμα.

[logged]Η τυπική οδός που θα ακολουθηθεί είναι η αναμονή για εγκύκλιο, έτσι είχαν κάνει και για το δημοσιουπαλληλικό κώδικα για να καθυστερήσουν τις άδειες που δίδονταν. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι τίποτα εκ του νόμου δεν εφαρμόζεται μέχρι τότε. Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί οι πιέσεις θα είναι αφόρητες για τα υπόλοιπα.
Το ρεπό θα το πάρεις και με τον παλαιό προεδρικό διάταγμα για το 48ωρο, που δεν έχει ανασταλεί και δεν αφήνει και διαφωνίες στο πως θα εφαρμοστεί. Το κερασάκι στην τούρτα για το ρεπό είναι η πιθανή μη πληρωμή του και εκεί θα ανοίξουν πολλά θέματα εάν πάει η υπόθεση: Και πρέπει να αφαιρεθεί από την εφημερία (20% φόρος) ή από το μισθό (25-40% φόρος);  Είναι το ρεπό συντάξιμο; Κανονικά, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει τον εργαζόμενο ακόμη κι αν δεν εργάζεται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.
Τελικά, αυτοί που δεν θέλουν το ρεπό δεν θα το πάρουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Εδώ υπάρχει κι ένα πονηρό σημείο: Χρειάζεται για 0-3 περιστατικά στην εφημερία να έχεις ενεργές εφημερίες; Για αυτό δεν φτιάχτηκαν οι ετοιμότητας; Και εκεί που δεν υπάρχουν ενεργείς, δεν υπάρχει κλινική ή όπου υπάρχει κλινική υπάρχουν ενεργείς. Οι εφημερίες ετοιμότητας έχουν και το καλό ότι εάν δεν έχεις κλινική και σε φωνάξουν, πηγαίνεις, εξετάζεις δίνεις οδηγίες για θεραπεία ή διακομιδή και φεύγεις. Εάν ο διοικητής θέλει να κάνει τον πονηρό και εσύ τον ιεραπόστολο, κάνε το και μη μιλάς. Εάν όχι, χορεύεις όπως σου παίζουν την λύρα λέμε στην Κρήτη πχ. είσαι καρδιολόγος και σε έχουν σε ετοιμότητα και σε φωνάζουν σε ένα έμφραγμα, μια ασπιρίνη, 1 κλοπιδογρέλη, και διακομιδή στο κοντινότερο νοσοκομείο που έχει καρδιολογική μονάδα ή δίνεις οδηγίες και το εισάγεις στην καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου και κάνουν κουμάντο οι "ενεργείς".

Είμαι σίγουρος ότι σας ακούγονται απάνθρωπα αυτά αλλά εφόσον η ιατρική υπηρεσία δεν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του διοικητή γιατί πρέπει να το έχετε στο δικό σας; Είναι απάνθρωπο για τον ασθενή γιατί δεν είναι απάνθρωπο για τον συνάδελφο που τον βάζουν ετοιμότητας να βλέπει ότι βλέπει ο άλλος στις ενεργείς; Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Και κάποιοι πληρώνονται για την χειρωνακτική τους εργασία, κάποιοι για την νοητική τους εργασία και κάποιοι για τις ευθύνες που λαμβάνουν. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις.

Κάποια ακόμη νέα που είναι σημαντικά:
Από την επίτροπο μας στο Ρέθυμνο έμαθα (ελπίζω να το κατάλαβα καλά) ότι υπάρχει ξεχωριστό "ελεγκτικό τμήμα" που ελέγχει (με κάποια χρονική καθυστέρηση πάντα) εάν οι επίτροποι εφάρμοσαν σωστά τους νόμους (με δειγματοληπτικό έλεγχο άραγε;) και αυτό είναι το 13ο τμήμα που μας ζητάει τα χρήματα πίσω για το επίδομα τροφής. Δεν ξέρω εάν όντως συμβαίνει αυτό.
Αλλά αυτό σημαίνει ότι τις εφημερίες που υπερβαίνουν το 48ωρο δεν είναι καθόλου απίθανο να μας τις ζητήσουν πίσω κάποια στιγμή όπως έγραψα παραπάνω. Έννοείται πως ότι έγραφα μη συναίνεσης στέλναμε στα νοσοκομεία, οι διοικητές τα έκαναν γαργάρα. Βέβαια, θα μπορούσε ο Μιχαήλ να μας πει τι μπορούμε να βγάλουμε με μια αγωγή για την απόκρυψη τους από τον επίτροπο, δεν θα βγει χαμένος...

Υπάρχει και εξής πονηρό: Είπαμε ότι υπάρχει το περίφημο Opt-out δηλαδή, ακόμη και να μπορούσαν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση, ακόμη κι αν την φέρναν ολόκληρη στη βουλή, ακόμη και τώρα που απλά και ο καινούργιος νόμος δεν υπερισχύει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εάν ένας εργαζόμενος απαιτήσει 48ωρο τότε ο επίτροπος δεν πληρώνει. Και καλείται ο διοικητής να κάνει τον μπαμπούλα. και ποιος ο ρόλος της Ένωσης;;; Είναι έτοιμη να αποδεχτεί την επιλογή του μέλους της που είναι ηθικά δίκαιη και νομικά ισχυρή;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...  Πιθανές απαντήσεις:
απάντηση μέλους ΔΣ ένωσης με πλάσμα ή επιδοματικές (ετοιμότητας που δεν φωνάζει κανείς) εφημερίες: "Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια που τορπιλίζει την συλλογική προσπάθεια του κλάδου"
απάντηση μέλους ΔΣ ένωσης που κάνει εφημερίες πραγματικά: "Ο συνάδελφος έχει τέτοιο δικαίωμα και τον στηρίζουμε με έγγραφη διαμαρτυρία και παράσταση στον διοικητή"
απάντηση μέλους ΔΣ ένωσης που κάνει εφημερίες πραγματικά αλλά με ίδια ωφέλη κατω από το τραπέζι: "Ναι, δίκιο έχεις συνάδελφε αλλά υπάρχουν και συνάδελφοι που χρειάζονται τα λεφτά των εφημεριών" (Δική μου σημείωση: Άραγε θα δηλώνουν κουρασμένα παλικάρια μετά από 10-20 χρόνια που στήριξαν πάνω τους το ΕΣΥ;)
Και το αποτέλεσμα θα λυθεί με την βασική αρχή του πιο αδύναμου κρίκου... ο έχων την πλειοψηφία περνάει την γνώμη του δημοκρατικά.[/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαρτίου 2009, 16:56:56 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

14 Μαρτίου 2009, 00:24:10
Απάντηση #845
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Έσο έτοιμος.

Για το πονεμένο θέμα της ετοιμότητας έχουν ειπωθεί αρκετά στο forum και έχει εξηγηθεί το νόημα και ο πραγματικός σκοπός της. Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς.
Δεν ήθελα να ανεβάσω το πρόγραμμα του δικού μου νοσοκομείου, όχι για τίποτε άλλο, παρά για να μην παρεξηγηθώ ‘επί προσωπικού’. Δείτε το πρόγραμμα του ΓΝ Κοζάνης για το μήνα Μάρτιο 2008, που υπάρχει δημοσιευμένο στο site του Νοσοκομείου
(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). Δείτε ότι τρεις κλινικές βασικών ειδικοτήτων λειτουργούσαν και με ετοιμότητες. Παράδειγμα είναι. Θα βρούμε κι άλλα, ίσως πολλά. Γιατί;

Διότι:

Από την πλευρά των κυβερνήσεων, τα νοσοκομεία δεν υπάρχουν για να θεραπεύουν, αλλά για να μαζεύουνε ψήφους. Και ο Μαυρογιαλούρος, αλλά πολύ περισσότερο ο Γκρούεζας. Εγώ που δεν θα πάω το παιδί μου σε παιδιατρική κλινική που λειτουργεί με δύο ειδικούς και δύο αγροτικούς είμαι αρκετά έξυπνος ώστε να τους είμαι αδιάφορος. Αν όμως βάλω μπροστά τη γιαγιά με το ‘εγκεφαλικό’ και τσεπώνω κάθε μήνα το επίδομα παραπληγίας και κυκλοφορώ με αφορολόγητο αυτοκίνητο και επιδοτούμενα καύσιμα, αν κάνω στο νοσοκομείο όλες τις εξετάσεις που ζητήσει ο ιδιώτης γιατρός που με είδε και που είναι κολλητός μέσω κόμματος με το νοσοκομείο αλλά δεν με έστειλε για νοσηλεία, μόνο για τις εξετάσεις, άμα παρκάρω τη γιαγιά Χριστούγεννα-Πάσχα-καλοκαίρι για να κάνω διακοπές σαν άνθρωπος, άμα παρακάμπτω ουρές, αναμονές, ραντεβού και λοιπά και λοιπά, τότε είμαι ο ιδανικός ψηφοφόρος. Που, συνήθως, δεν είμαι ασθενής. Μόνο ψηφοφόρος.
Γι’ αυτό έχουμε μπήξει στην Ελλάδα σε κάθε ρεματιά κι ένα ‘γενικό’ νοσοκομείο και σε κάθε ραχούλα κι ένα ‘κέντρο’ υγείας. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν αρχίσουν και συγχωνεύονται ‘κλινικές’ σε επίπεδο περιφέρειας, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά τι λένε τα διεθνή πρότυπα, βρε αδερφέ, αυτό που λένε θα κάνουμε…
Ποιος τα έθιξε αυτά; Ας τολμήσει!

Από τη δικιά μας πλευρά, έχουμε μάθει να ανερχόμαστε (άλλοι, να επιβιώνουμε) όχι με τις γνώσεις και τις ικανότητες και την ‘επιστημοσύνη’, όχι με τη δουλειά, αλλά με τα κόμματα και τις ‘άκρες’, με τη δουλεία. Ποιοι συνυπογράφουνε τα προγράμματα; Ο ΔΙΥ τι είναι, γιατρός ή εξωγήινος; Τα επιστημονικά τι είναι, γιατροί ή τουρίστες; Αλλά υπογράφουνε, γιατί τα ιδρύματά μας είναι χώροι άσκησης υψηλής διπλωματίας και πάρε-δώσε. Είμαι αναπληρωτής, υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή, στην κλινική μου έχουμε μείνει δύο, αφού η θέση του διευθυντή εκκρεμεί. Πόσες εφημερίες θα κάνω (ετοιμότητας φυσικά); 15. Κι άμα ο βήτα την κάνει γι’ αλλού, κάνω και 30. Γιατί οι συνυποψήφιοί μου δεν φτάνονται στα προσόντα, που ήρθανε να μου πάρουνε και τη θέση. Ή: είμαι ντουβάρι, δεν τα παίρνω τα γράμματα βρε παιδάκι μου, τώρα πώς έγινα γιατρός και μπήκα και στο ΕΣΥ, μη ρωτάς. Κανονικά έπρεπε να δουλεύω στο τηλεφωνείο. Πόσες ετοιμότητας θέλετε, για να μην κλείσει το τμήμα (το κλειστό); Πάρτε. Ή… Ή…
Ποιος τα κουβέντιασε αυτά; Μην και τολμήσει!

Ναι, θα μας βοηθήσουνε και τα ΠΔ και οι Οδηγίες και το Ελεγκτικό.
Αν όμως δεν βάλουμε ξεκάθαρους στόχους, για το τι είδους σύστημα θέλουμε και τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε εκεί, ποτέ δεν θα βγει άκρη.

Ζητήσαμε ποτέ να πάρουνε πόδι οι κομματάνθρωποι από τα νοσοκομεία, να μπορεί η ιατρική υπηρεσία να βάζει το μαχαίρι όπου θέλει, να κρινόμαστε για το πραγματικό έργο μας και να οργανωθεί το δίκτυο του συστήματος με βάση τις ανάγκες και όχι την κάλπη;

ΥΓ Ιδού και το αντι-παράδειγμα. Αφού τολμήσανε οι καρδιολόγοι να κλείσουνε την κλινική με την έγκριση της Διοίκησης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) θυμόμαστε μετά από ένα χρόνο ότι η Διοίκηση είναι ανεπαρκής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) όταν ο κόσμος βγήκε -και καλά έκανε- να φωνάξει (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
Να για την κλινική, μόνο να μη φωνάζουνε πριν τις εκλογές.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ε, μα δεν σας είπα κύριε υπουργέ; Είμαι του κόμματος. Από τόσο δα μικράκι στο κόμμα. Αγωνίζομαι για το κόμμα. Ιδρώνω για το κόμμα. (Γκρούεζας)

« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαρτίου 2009, 01:51:21 από flone »

14 Μαρτίου 2009, 12:05:20
Απάντηση #846
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Είναι αλήθεια κουραστικό να γράφεις τώρα που όλοι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί... Αλλά αφού διαβάζω ωραίες κουβέντες, θα γράψω κι εγώ, έτσι για το γαμώτο...

Λέει ο flone Αν όμως δεν βάλουμε ξεκάθαρους στόχους, για το τι είδους σύστημα θέλουμε και τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε εκεί, ποτέ δεν θα βγει άκρη. Και εδώ νομίζω βρίσκεται όλη η ουσία.

Το "κίνημα" ξεκίνησε όταν κάποιοι τρελοί, χριστιανοί, αναρχικοί, ρομαντικοί (δε τους γνωρίζω καν) ζήτησαν να εφαρμοσθεί η κοινοτική οδηγία, γιατί πολύ απλά δεν άντεχαν να δουλεύουν 36 ώρες συνεχόμενα και πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα. Και τότε, ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να θιγούν ζητήματα που επί χρόνια σέρνονται σε ένα σύστημα φαύλο, διεφθαρμένο, αναξιοκρατικό, γεμάτο φακελλάκια, χωρίς εκπαίδευση και το κυριότερο χωρίς έλεγχο. Αντί να δούμε το "ώριμο νοσοκομειακό κίνημα" (καλά τρελή φράση εεε??) να συζητά αυτονόητα πράγματα, να ζητά σύστημα εφημερίας, να θέλει οργάνωση των ΤΕΠ, οργάνωση ΠΦΥ, κλπ, είδαμε το κίνημα να ζητά αφορολόγητο, πλαφόν, και μη ελαστικό (sic) ωράριο. Δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να ζητάμε αφορολόγητο. Δεν έχω καμία διάθεση να πληρώνομαι αφορολόγητο μισθό. Θέλω να πληρώνομαι αυτό που δουλέυω, και να φορολογούμαι όπως το κράτος που με πληρώνει ορίζει με νόμους. Γιατί οι γιατροί πρέπει να πληρωνόμαστε αφορολόγητα? Το ελαστικό ωράριο, εν τω μεταξύ, μπήκε αυτούσιο σα φράση στο νόμο, ο οποίος ξεκινά ως εξής: κανένα ελαστικό ωράριο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ειρωνία, αλλά έτσι λέει ο νόμος. Μια φράση που διατυπώθηκε από τους νοσταλγούς του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχει περάσει σα νόμος του κράτους. Αυτό είναι το επίπεδο δημόσιας συζήτησης σήμερα στην Ελλάδα.

Προφανώς, υπάρχει ένα ζήτημα ωριμότητας. Και δε μπορούμε να ζητάμε ωριμότητα από το κίνημα, αφού σπάνια τη συναντάς. Για μένα, δύο συμπεράσματα βγαίνουν:

1) Οι αντιθέσεις στο ΕΣΥ είναι πολύ διακριτές πια. Δε με νοιάζει αν δηλώνεις αριστερός, δεξιός, παναθηναϊκός, οπαδός του Τσοβόλα, του Στάλιν ή του Γκάντι. Παίρνεις πλαστές? Βγάζεις μαύρα? Ανελίχτηκες με σκιοπνίχτες μπλε ή πράσινους?

και 2) Η πιο αισιόδοξη εικόνα, είναι κάποιοι πιτσιρικάδες τελειόφοιτοι που βγήκαν λίγο στην εκπαίδευση και το σύστημα των κουτόφραγκων και ποστάρουν καμιά φορά στο greekmeds ειρωνευόμενοι τη γελειότητα του ελληνικού συστήματος. Πραγματικά, όταν έξω ερευνούν πως το 48ωρο επηρεάζει την εκπαίδευση των χειρουργικών ειδικοτήτων, εμείς αρνούμαστε το 48ωρο, γιατί πίσω από αυτό είδαμε την παγκόσμια συνωμοσία του καπιταλιστικού συστήματος που θέλει στους έλληνες γιατράρες να εφαρμόσει ελαστικό ωράριο. Ουόξωωωω...

14 Μαρτίου 2009, 13:31:38
Απάντηση #847
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ?
Από ότι φαίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για τους ανθρώπους που εργάζονται στο ΕΣΥ έφτασε στο τέλος  της .Οι τίτλοι έπεσαν με ανάμικτα συναισθήματα και εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω , αλλά φοβάμαι ότι απλώς θα επαναληφθώ. Η γνώμη μου είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που μας άξιζε! Καλό – κακό, νίκη –ήττα, ηρωικός αγώνας – ξεπούλημα , εγώ πιστεύω ότι αυτό μας άξιζε, άντε και κατιτίς καλύτερο που όμως σε καμία περίπτωση  δε διαμόρφωνε μια ριζικά διαφορετική κατάσταση. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσαν να λυθούν τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ.
Το πρόβλημα είναι βαθύ και έχει να κάνει με την ανυπαρξία χειραφετημένου λόγου και μιας μόνιμης συζήτησης για τη δημόσια υγεία ,τόσο ανάμεσα στους υγειονομικούς όσο και στο σύνολο της κοινωνίας. Βεβαίως ,θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι η κοινωνία  δε συζητάει για τίποτα ,οπότε γιατί να συζητήσει για τη δημόσια υγεία! Αν κάτι προέκυψε ελπιδοφόρο ,είναι ότι σήμερα υπάρχει μια στοιχειώδης συζήτηση για το τι κάνουμε από εδώ και πέρα και τον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα του 48ωρου δε θα χαθεί οριστικά. Η κατάσταση που περιγράφει ο flone σχετικά με την ανυπαρξία ανθρώπων που θα μπορούσαν να «τραβήξουν» την ιστορία επιμένοντας στις δηλώσεις μη συναίνεσης είναι η ίδια τουλάχιστον στα Χανιά ,αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχω την εντύπωση. Το γεγονός αυτό  αποδικνείει  με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τελικά πήραμε ότι μας άξιζε! Δυστυχώς οι γιατροί που ήταν απόλυτα πεισμένοι για την ορθότητα διεκδίκησης του 48ωρου ήταν λίγοι και χωρίς να είναι αποφασισμένοι να ρισκάρουν την έστω πρόσκαιρη  μείωση των αποδοχών τους  . Με αυτές όμως τις συνθήκες κινήματος (μη κινήματος καλύτερα) το 48ωρο ήταν χαμένο από χέρι! Το ανάθεμα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία αποτελεί απλώς το συλλογικό άλλοθι. Στη δική μου τουλάχιστον λογική πολιτικής κίνησης, (από τη στιγμή που πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας δεν έχω) κυρίαρχος παράγοντας και αποκλειστικό μου ενδιαφέρον είναι το τι γίνεται στη βάση. Και η κατάσταση ήταν επιεικώς τραγική. Στα Χανιά η συνέλευση μου έδινε την εντύπωση ότι περίμενε με αγωνία το εντέλλεσται για να μη διασαλευτεί η βαθειά ριζωμένη ρουτίνα! Μάλιστα αυτή η λογική δεν αφορούσε τους γιατρούς που βρίσκονται από την άλλη πάντα(αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν ήταν στη συνέλευση) αλλά ανθρώπους που και αγώνες έχουν δώσει και υπερασπίζονται στην πράξη τον κοινωνικό τους ρόλο.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχει σημασία σήμερα είναι αφ’ ενός  να συρρικνωθεί η γκρίζα ζώνη ανάμεσα στις δύο πάντες ,που πολύ εύστοχα περιγράφει η Αγωνιστική Παρέμβαση, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η στήριξη του ‘δημόσιου’ χαρακτήρα και η υπεράσπιση του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου γιατρού είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη. Από την άλλη πρέπει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που γέρασαν στο ΕΣΥ υπερασπιζόμενοι την «ασφαλή εφημερία» να καταλάβουν ότι δεχόμενοι να πραγματοποιούν ατελείωτες εφημερίες για να μην καταρρεύσει το σύστημα, στην πραγματικότητα συμβάλλουν στην οριστική και άνευ επιστροφής κατάρρευσή του!
Όσον αφορά τη συνέχεια των διεκδικήσεων , προσωπικά θα στηρίξω κάθε προσπάθεια διεκδίκησης του 48ωρου ακόμα και από μεμονωμένα άτομα, γιατί θεωρώ το αίτημα απόλυτα δίκαιο και έχω την εντύπωση ότι μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος να συνεχίσει το 48ωρο να είναι στο προσκήνιο. Επίσης στη συνέλευση στα Χανιά έκανα την παρακάτω πρόταση. Με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει σε παράνομη υπερεργασία παρά τη θέλησή μας ,επικαλούμενη λόγους υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος, αναγνωρίζοντας στην πραγματικότητα τον εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό ρόλο της εργασίας μας, ενώ την ίδια στιγμή την αποτιμά με 5-6 ευρώ την ώρα, να διεκδικήσουμε δικαστικά αποζημίωση 1000 ευρώ για κάθε εφημερία που υπερβαίνει το 48ωρο. Δε μπορεί να επιστρατευόμαστε και να παίρνουμε 5 ευρώ την ώρα. Εννοείται ότι η δικαστική αυτή διεκδίκηση δεν έχει καμία τύχη ,πιθανώς όμως να μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα αναδικνείει τις εξευτελιστικές τιμές της εφημερίας.
Ελπίζω ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί αν και βλέπω το ενδιαφέρον να μειώνεται! 

14 Μαρτίου 2009, 16:32:47
Απάντηση #848
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εγώ είπα πάντως στην επίτροπο μας ότι έχω στείλει χαρτί στο διοικητή ότι δεν επιθυμώ παραβίαση του 48ωρου και είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει.

Μια και αναφέρθηκε παραπάνω, στον νέο νόμο δεν επιτρέπεται η μετατροπή των ενεργών σε ετοιμότητας ή δεν το διαβάσατε αυτό κ. διοικητά με τα λουκουμάκια;

Να βάλω άραγε μια δημοσκόπηση στο φόρουμ με ερώτηση: "Εφόσον επιθυμείτε 48ωρο, θα ενημερώνατε την επίτροπο για αυτής σας την απόφαση;" να δούμε πόσοι θα το έκαναν;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2009, 11:47:44
Απάντηση #849
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Μια και αναφέρθηκε παραπάνω, στον νέο νόμο δεν επιτρέπεται η μετατροπή των ενεργών σε ετοιμότητας ή δεν το διαβάσατε αυτό κ. διοικητά με τα λουκουμάκια;

Πράξη 1η
Σκηνή 3η (η 2η σκηνή δόθηκε περιληπτικά από την Αγωνιστική Παρέμβαση, για λόγους κοσμιότητας)
Στο ραφείο του Διοικητή

Μονοειδικότητα (λαχανιασμένος και κρατώντας τα εισιτήρια για το ρεποτετραήμερο): Μα, κ. Διοικητά, με το νέο νόμο δεν επιτρέπεται η μετατροπή των ενεργών σε ετοιμότητας...
Διοικητής (ξεσκονίζει το νόμο από την άχνη που έπεσε από τα λουκουμάκια): Προφανώς αναφέρεστε στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του νόμου "Άλλες διατάξεις και ρύθμιση ωρών απσχόλησης ιατρών ΕΣΥ", που ξεκάθαρα αναφέρεται στην κατάσταση που θα προκύψει ΑΦΟΥ και ΟΤΑΝ γίνουν αυτά που προβλέπει το άρθρο, δηλαδή οι προσλήψεις σε υποστελεχωμένα τμήματα κλπ. Αυτό σημαίνει το "έτσι ώστε". Πρέπει να γίνει το πρώτο για να ισχύει το δεύτερο. Το πότε θα γίνουν αυτά, βέβαια, δεν μπορώ να το ξέρω. Η ημερομηνία που αναφέρεται είναι τελείως ενδεικτική. Πάντως, όταν γίνουν, τότε θα πρέπει από τις 11 τις 7 να σας τις βάζω ενεργές, εφόσον βέβαια έχω τις αντίστοιχες εισηγήσεις από το ΕΣ και το ΔΙΥ ότι η ειδικότητά σας στο νοσοκομείο αυτό πρέπει να είναι σε ενεργό εφημερία, αλλιώς τι να "μετατρέψω". Θα σας συνιστούσα να μην κλείνετε έτσι αεροπορικά εισιτήρια, εκτός αν θέλετε να ενισχύσετε τη νεά Ολυμπιακή. Να έχετε κατά νου ότι όλοι οι νόμοι μπορούν να τροποποιηθούν εκ των υστέρων. Εδώ με τροπολογίες δεν εφαρμόζεται κοτζάμ ευρωπαϊκή οδηγία και νομίζετε ότι είναι πρόβλημα να παραταθεί η έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού με τέτοια τροπολογία για 6 μήνες και άλλους 6 μήνες και άλλους 6 μήνες? Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι αν εφημερεύετε Πέμπτη, δεν μπορείτε να πάρετε 24ωρη ανάπαυση την Παρασκευή, γιατί το 24ωρο πιάνει και λίγο Σάββατο, που δεν είναι εργάσιμη. Αν δεν εφημερεύετε την Πέμπτη, μπορεί να ξεκινήσει η 24ωρη από την Πέμπτη στις 3 μέχρι την Παρασκευή στις 3, για να πάρετε δυνάμεις για το ΠΣΚ, που θα κάνετε φυσικά ετοιμότητας. Ακόμα και κλινική να είχατε, αφού δεν θα μπορώ να σας βάλω παραπάνω από 7 ενεργές, ΠΣΚ ετοιμότητας, τι να κάνω? Όσο για τις Δευτέρες, μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινάει η 24ωρη στις 3 μέχρι την Τρίτη στις 3, ώστε να μου ρθειτε ξεκούραστος για την εφημερία της Τρίτης... Μονοειδικότητα, είστε καλά? Μονοειδικότητα...Μονοειδικότητα... (σηκώνει το τηλέφωνο) Παιδιά, έναν καρδιολόγο και έναν αναισθησιολόγο στο γραφείο μου ΤΩΡΑ...
(ξεφυσάει) Να πάρει, δεν πρόλαβα να του πω ότι δεν απαγορεύεται η μετατροπή των ενεργών σε μικτές, που δεν δίδουνε ρεπό. Δεν πειράζει, θα το πώ στον καρδιολόγο και τον αναισθησιολόγο να του το πούνε μετά τη θρομβόλυση, κάτσε να δω αν εφημερεύει ο αξονικός σήμερα...
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαρτίου 2009, 12:05:00 από flone »

15 Μαρτίου 2009, 20:01:39
Απάντηση #850
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Διάλειιμμα και διαφημίσεις
:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

"...Και αυτό κάνουμε και στον τομέα της υγείας, όπου τα τελευταία χρόνια συντελείται ένα έργο πρωτόγνωρο. Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες περάσαμε έναν καινούργιο νόμο. Με αυτόν το νόμο, που συνιστά τη μεγαλύτερη τομή, τη βαθύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από συστάσεώς του, αλλάξει άρδην το τοπίο. Διαμορφώνουμε πιο πολιτισμένες συνθήκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Βελτιώνονται αισθητά - και παρά την οικονομική κρίση - οι αποδοχές των γιατρών, που ήταν σε πολύ κακό επίπεδο.
Η Κυβέρνηση αυτή διαπνεόμενη από κοινωνική ευαισθησία και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων γιατρών και των λειτουργών του ΕΣΥ, ανταποκρίθηκε. Κανείς δεν πίστευε, ότι θα το κατορθώναμε. Και όμως, τα καταφέραμε.

Είμαι πολύ υπερήφανος, που αυτή η μεταρρύθμιση φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησής μας και την υπογραφή τη δική μου..."

Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

15 Μαρτίου 2009, 20:13:04
Απάντηση #851
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Διάλειμμα και διαφημίσεις

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ
:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι  από την ψήφιση τoυ νέου νόμου για τους  νοσοκομειακούς γιατρούς, ακόμα δεν πέρασε ένας μήνας από τα παχιά λόγια του Υπουργού Υγείας  για «μεγάλες τομές» στο χώρο της Δημόσιας υγείας και παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα 

Πιστώθηκαν κάποια χρήματα για την πληρωμή εφημεριών Δεκεμβρίου, αλλά  δυστυχώς δεν φτάνουν, υπολείπονται κατά 35.000 ευρώ. Η απάντηση από μεριάς της Διοίκησης ήταν «κάναμε έγγραφο στο Υπουργείο αλλά δεν ξέρομε αν θα μας στείλουν συμπληρωματικό κονδύλι, γι’ αυτό, αν θέλετε να πληρωθείτε, πρέπει να σας να σας κόψομε δύο εφημερίες!». Δηλαδή, ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΖAΜΠΑ!                                                                                                                                       

Και τα χειρότερα έπονται: τα κονδύλια για τις προσλήψεις 2000  γιατρών εκκρεμούν, τα χρήματα για τις εφημερίες του 2009, φτάνουν δε φτάνουν, μέχρι τον  Ιούλιο…                                                                       

Οι γιατροί  μπορεί να έχουν χάσει την υπομονή τους από τον συνεχή εμπαιγμό τους από την  κυβερνητική πολιτική αλλά δεν έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους. Δεν παζαρεύομε τα δεδουλευμένα μας και δεν παρακαλούμε για τα αυτονόητα…

Η  εξασφάλιση  του τρόπου  πληρωμής των εφημεριών από 1/01/2009 δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί  και έχουν περάσει τρεις μήνες!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας  βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και καλούν τη κυβέρνηση να πάψει να ταλαιπωρεί πολίτες και γιατρούς, να λύσει  ΑΜΕΣΑ τα θέματα που εκκρεμούν, να ενισχύσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που εξασφαλίζει δωρεάν, δημόσια  και ψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό.                                     

ΥΓ: Τα υπόλοιπα σε ...δομημένα ομόλογα .

Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

15 Μαρτίου 2009, 20:40:10
Απάντηση #852
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Άλλος ένας τρόπος εξόφλησης χρεών των Νοσοκομείων:
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Μαρτίου 2009, 21:00:34
Απάντηση #853
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Τελικά τι γίνεται ?
Αναμένουμε εγκύκλιο? ή πρέπει να ζητήσω αύριο το ρεπό για την εφημερία μου του Σαββάτου?

Και πώς θα γίνεται η ρύθμιση του ρεπό?

Θα το δηλώνουμε προφορικά? Θα το δηλώνουμε γραπτά? θα μας κοινοποιείται η χορήγησή του "απο μηχανής"

Θα μας χορηγείται αμέσως μετά την εφημερία (εκτός των εφημεριών που ακολουθεί μή εργάσιμη, που θα χορηγούνται εντός εβδομάδος)
Θα μας χορηγείται  όταν βολεύει (εντός εβδομάδος) την διοίκηση ή
όταν βολεύει εμάς?

Πολλά τα ερωτήματα και γρίφος η εφαρμογή.... ???    :-[
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."

"Stephen Hawkings"

15 Μαρτίου 2009, 21:29:14
Απάντηση #854
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου

Τελικά τι γίνεται ?
Αναμένουμε εγκύκλιο? ή πρέπει να ζητήσω αύριο το ρεπό για την εφημερία μου του Σαββάτου?

Και πώς θα γίνεται η ρύθμιση του ρεπό?

Θα το δηλώνουμε προφορικά? Θα το δηλώνουμε γραπτά? θα μας κοινοποιείται η χορήγησή του "απο μηχανής"

Θα μας χορηγείται αμέσως μετά την εφημερία (εκτός των εφημεριών που ακολουθεί μή εργάσιμη, που θα χορηγούνται εντός εβδομάδος)
Θα μας χορηγείται  όταν βολεύει (εντός εβδομάδος) την διοίκηση ή
όταν βολεύει εμάς?

Πολλά τα ερωτήματα και γρίφος η εφαρμογή.... ???    :-[

Ο νόμος ισχύει από τη δημοσιευσή του σε ΦΕΚ. Δεν χρειάζεται ούτε Υπουργική Απόφαση, ούτε Ερμηνευτική Εγκύκλιος. Είναι Υποχρέωση του Δ/ντή. Εγω το δίνω ήδη από την δημοσίευση του. Με τις εφημερίες ζητάω και από τους γιατρούς να συντάξουν πρόγραμμα και για τα ρεπό του μήνα ώστε να υπάχει εύρυθμη λειτουργία.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
47093 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
81050 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2008, 13:34:10
από D-Michalis
0 Απαντήσεις