Όσοι έχουμε δουλέψει σε ιδιωτικά νοσοκομεία έχουμε μία ιδέα του πώς δουλεύει το σύστημα.
Σε επίπεδο ιατρικής γνώσης δεν αμφιβάλλω ότι είμαστε σε μέσο όρο τουλάστιχον το ίδιο καλυμμένοι σε δημόσιο. Καλύτερος ιατρός στο ιδιωτικό νοσοκομείο είναι χωρίς περιστροφές αυτός που φέρνει περισσότερο χρήμα στον επιχειρηματία.
Αλλά η ταχύτητα εξυπηρέτησης σε επίπεδο επείγοντος σε κεντρικά νοσοκομεία μεγαλούπολης ενδέχεται να έχει μεγάλη διαφορά υπέρ του ιδιωτικού.
Η ταχύτητα διερεύνησης ενδονοσοκομειακά μάλλον επίσης έχει διαφορά.
Η πολυφαρμακία του ιδιωτικού δεν παίζεται, η χρήση προχωρημένων φαρμάκων και δη αντιβιοτικών, εξεζητημένων και πολλών εξετάσεων ενδέχεται να ξεφεύγει στο ιδιωτικό, μιας και το μαρούλι αποφασίζει εξίσου με την επιστήμη. Βέβαια έχω δει και παρόμοιες καταστάσεις από δημόσια, αν και λογικά δεν είναι έτσι σε μέσο όρο.
Στην τελική το κόστος είναι σημαντικό, και ακόμη και 1000 να είναι η απαλλαγή σε κάθε νοσηλεία, το κόστος της εκάστοτε νοσηλείας θα είναι σχεδόν πάντα πάνω από αυτό. Ξέρουν να χρεώνουν και τον αέρα εκεί μέσα. Είναι αισχρή η αντιμετώπιση του ασθενούς ως χρυσή αγελάδα, όσο και αν στα μάτια του μη επαγγελματία υγείας φαίνεται ουάου η αξονική στεφανιογραφία σε 35χρονο μέσα σε 24ώρες, με θωρακικό πόνο στις κινήσεις και αρνητικές τροπονίνες.
Για ένα επαγγελματία υγείας μπορούμε να συζητήσουμε σε διαφορετική βάση. Ξέρουμε λίγο παραπάνω να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις μόνοι μας, ίσως να ξέρουμε πότε ακούμε αρλούμπες (αν τύχει να γνωρίζουμε αυτό που μας συμβαίνει)
Το αποφεύγω γιατί ως επαγγελματίας υγείας, μέχρι να μου κάτσει στραβή, προσπαθώ να βοηθάω εαυτόν και κοντινούς όσο με παίρνει. Αλλά έχω νιώσει κάνα δυο φορές ένα έξτρα σφίξιμο στη σκέψη ότι θα πρέπει να κατευθυνθούμε στο κοντινότερο εφημερεύον.
Αλλά καταλαβαίνω γιατί το επιζητά ο μέσος ασθενής, αν έχει ταλαιπωρηθεί 1-2 φορές σε ώρα αιχμής στο δημόσιο. Εν μέρει γιατί είναι όντως κουραστικό και κάποιες φορές επικίνδυνο. Εν μέρει γιατί θα πάει μετά στο ιδιωτικό και θα τον βάλουν μέσα με κινολόνη για τη γρίπη Β, και θα νιώσει ότι του έδωσαν σημασία, μαζί με 2 αξονικές, 3 λίτρα φυσιολογικό ορό και πολλά εισπνεόμενα. Και θα τον διαβεβαιώσουν ότι ήταν πρακτικά νεκρός όταν έφτασε στο ιδιωτικό και τον ανέστησαν.
Excuse the rant, έχω δεί κάποια καλά στο ιδιωτικό αλλά κυρίως αρνητικά. Φυσικά το χρήμα ρέει άφθονο.