Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Απριλίου 2025, 11:26:24

Αποστολέας Θέμα: Τραμπ: Μέσω των δασμών προσπαθεί να επαναφέρει την φαρμακευτική βιομηχανία στις  (Αναγνώστηκε 413 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Απριλίου 2025, 21:39:53
Αναγνώστηκε 413 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ertnews, 14-04-2025
Μπάμπης Κοκόσης


Τραμπ: Μέσω των δασμών προσπαθεί να επαναφέρει την φαρμακευτική βιομηχανία στις ΗΠΑ – Οι ειδικοί αμφιβάλλουν

Σύνοψη
«Μια τέτοια παραγωγή δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη μια μέρα στην άλλη», διαβεβαιώνουν οι αναλυτές

Αφού χτύπησε σχεδόν κάθε άλλη βιομηχανία και οικονομικό τομέα, οι αναμενόμενοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στα φάρμακα βρίσκονται στη γωνία

«Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα έναν σημαντικό δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «όταν τον ακούσουν, οι μεγάλες βιομηχανίες θα φύγουν από την Κίνα. Θα φύγουν και από άλλα μέρη γιατί πρέπει να πουλήσουν και το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος τους πωλείται εδώ”.

Είναι αλήθεια ότι τα επώνυμα φαρμακευτικά προϊόντα – σημαντικά ονόματα που εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ κυρίως για την Ιρλανδία και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της – χρειάζονται συνεχή παρουσία στις ΗΠΑ επειδή είναι μια τεράστια αγορά για αυτά τα προϊόντα.

Όμως ποιος άλλος λόγος θα μπορούσε να υπάρχει που να δικαιολογεί μια τόσο μαζική μετακίνηση;

Το 2024, τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιπροσώπευαν τις μεγαλύτερες εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ, αξίας 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μια τέτοια παραγωγή δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη μια μέρα στην άλλη», τονίζει η δικηγόρος διεθνούς εμπορίου Τζάσιν Φάσιον, που διευκρινίζει ότι «η παραγωγή στη φαρμακευτική βιομηχανία υπόκειται σε διάφορους ρυθμιστικούς περιορισμούς, επομένως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μπορεί να μεταφερθεί η παραγωγή από τη μια χώρα στην άλλη».

«Η κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής από το μηδέν μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Πολλά εξαρτούνται και την τοπική διαδικασία αδειοδότησης για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και την ικανοποίηση των ανησυχιών των τοπικών κοινοτήτων» σύμφωνα με τη Μάρτα Βοσίνσκα, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

Επίσης είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Οι πρόσφατες επεκτάσεις υποδομών στις Ηνωμένες Πολιτείες από μεγάλα ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών οδήγησαν σε επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Merck άνοιξε πρόσφατα ένα εργοστάσιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα, όπου η Novo Nordisk προχώρησε επίσης σε μια επέκταση των εγκαταστάσεών της αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Παράλληλα, η Johnson & Johnson επενδύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μονάδα βιολογικών προϊόντων στο Νιου Τζέρσεϊ.

Πλέον, το κόστος της κατασκευής των εργοστασίων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω λόγω του δασμού 25% που έχει επιβάλει ο Τραμπ στον χάλυβα.

Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποίησαν μέσω της EFPIA (της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας), ότι η φαρμακευτική έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή είναι πιθανό να ανακατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ , όταν κάθισαν για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα.

Όμως την ίδια στιγμή η Ένωση – έχοντας επίγνωση ότι πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο των Βρυξελλών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα και την υπάρχουσα επικερδή προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – πρόσθεσε ότι η μετανάστευση θα μπορούσε να ανασταλεί αν η Ευρώπη «επιφέρει ταχεία, ριζική αλλαγή πολιτικής».

Αυτό θα σήμαινε «ενίσχυση παρά αποδυνάμωση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρώπης», ανέφερε ο όμιλος σε δήλωση μέσω email, καθώς και «επίτευξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς της ΕΕ που προσελκύει, εκτιμά και ανταμείβει την καινοτομία στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης ασθενών».

Ο Αλεξάντερ Νατζ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Eucope, που αντιπροσωπεύει μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικές εταιρείες παραδέχεται ότι «πολλά από τα μέλη μας δεν έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ και απλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε μέσα σε δύο μήνες εργοστάσια στις ΗΠΑ».

Οι μικρότερες και μεσαίες φαρμακευτικές εταιρείες τείνουν να έχουν ένα ή δύο καινοτόμα προϊόντα, είπε, και «δεν έχουν χαρτοφυλάκιο προϊόντων για να πουν «καλά, εντάξει, μπορώ να εξομαλύνω τον αντίκτυπο των δασμών στο προϊόν Α, που παράγεται σε αυτήν την περιοχή, αυξάνοντας πιθανώς τις πωλήσεις στο προϊόν Β».

Οι μεγαλύτερες εταιρείες που ο Τραμπ ελπίζει να προσελκύσει μπορεί επίσης να μην πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο.

«Αυτά τα τιμολόγια μπορεί να μην υπάρχουν για πάντα», σχολίασε ο Τζέρεμι Λέοναρντ,  διευθύνων σύμβουλος βιομηχανικών υπηρεσιών στην Oxford Economics, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως θα ήταν προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών να επιλέξουν να μειώσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη αντί να αλλάξουν την παραγωγή.

Αυτό που στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν δεν είναι οι δασμοί, ισχυρίζεται από τη σκοπιά του ο Νεντ Χαξ, φορολογικός συνεργάτης στην PwC για εταιρείες βιοεπιστημών. 

«Τα στοχευμένα φορολογικά κίνητρα, οι βελτιωμένες ρυθμιστικές εγκρίσεις και οι προτεραιοποιημένες κρατικές προμήθειες θα μπορούσαν να καταστήσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ πιο ελκυστική και ανταγωνιστική», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στη μεταποιητική δραστηριότητα, φορολογικών πιστώσεων και χαμηλού επιτοκίου χρηματοδότησης για την εγχώρια παραγωγή.

«Αυτές οι προσεγγίσεις προσφέρουν έναν προληπτικό τρόπο για την ενίσχυση της φαρμακευτικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ χωρίς να διαταράσσονται οι παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ πρότεινε επίσης ότι θέλει να ανανεώσει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων από την Ινδία και την Κίνα, με στόχο να κάνει τα φάρμακα φθηνότερα για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι αναλυτές φοβούνται ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, καθώς το κόστος εργασίας και παραγωγής στις ΗΠΑ είναι υψηλότερο από αυτό στην Ινδία, για παράδειγμα.

Τελικά, το αποτέλεσμα θα είναι «ένα κόστος ακόμη υψηλότερο για τους Αμερικανούς ασθενείς», διαβεβαιώνει ο ο γενικός διευθυντής της Generics Medicines for Europe, Άντριαν βαν ντεν Χόβεν.

Πηγή: Politico

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Απριλίου 2025, 21:45:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
26836 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Οκτωβρίου 2008, 15:36:10
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
39813 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2008, 23:48:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2957 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαΐου 2017, 20:07:06
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
19013 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Απριλίου 2024, 15:19:59
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2484 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2025, 16:12:46
από Argirios Argiriou