Μίλησα σήμερα για το παραπάνω θέμα, με έμπορο ορθοπεδικών ειδών στην Καβάλα που τον θεωρώ καλό.
Μου είπε ότι το
ΙΚΑ είναι το ταμείο που έχει τον πιο ξεκάθαρο, ενημερωμένο και διαφανή κατάλογο και η πιο πρόσφατη έκδοσή του ρυθμίζεται από την εγκύκλιο αριθμ. 37 της 12/05/2009.
Δείτε και στο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος . Από τον κατάλογο αυτόν μπορεί κανείς να πάρει και ιδέες για το πώς να διατυπώσει σε γνωμάτευση αυτό που χρειάζεται να πάρει ο Ασθενής.
Για τα άλλα ταμεία τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα:
Οι ασφαλισμένοι του
ΟΓΑ πρέπει να πάρουν γνωμάτευση από Δημόσιο Ιατρό και μετά
ή αγοράζουν το προιόν και κάνουν μετά δαπάνη στον ανταποκριτή του ΟΓΑ στην οικεία νομαρχία,
ή πηγαίνουν στον έμπορο ορθοπεδικών της πόλης τους που έχει κερδίσει στον ετήσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που κάνει το οικείο νοσοκομείο, αγοράζει το προιόν και μετά ο έμπορος πληρώνεται από το νοσοκομείο.
Οι ασφαλισμένοι του
ΟΑΕΕ, παίρνουν γνωμάτευση από Ιατρό αντίστοιχης ειδικότητος που έχει σύμβαση με τον ΟΑΕΕ, μετά πάνε στον ελεγκτή του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΕ και αυτός τους λέει τι άλλο πρέπει να κάνουν.
Οι ασφαλισμένοι στο
Δημόσιο, πρέπει να ζητήσουν γνωμάτευση από Ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας που έχει σύμβαση με το Δημόσιο, πάνε στον τοπικό ελεγκτή του Δημοσίου να τους το εγκρίνει και μετά κάνουν δαπάνη. Το πρόβλημα όμως με το Δημόσιο είναι ότι αν και μάλλον έχει κατάλογο (που είναι μάλλον πιο παλιός από αυτόν του ΙΚΑ), ο κατάλογος αυτός είναι σχεδόν μυστικός (ούτε και ο έμπορος ορθοπεδικών με τον οποίο μίλησα δεν έχει κατορθώσει να τον βρεί).
Το
ΤΥΔΚΥ έχει και αυτό δικό του κατάλογο που όμως ούτε και αυτός πρέπει να είναι ιδιαίτερα δημοσιοποιημένος.