Γειά σας συνάδελφοι.
Θα ήθελα τη βοήθειά σας και ιδιαίτερα όσων γνωρίζουν τα διοικητικά και γραφειοκρατικά θέματα.
Τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο παρατηρείται το εξής:
Κατατίθεται ένα έγγραφο στο πρωτόκολλο (αίτηση, αναφορά κλπ) κι όταν ο ενδιαφερόμενος ζητάει να πάρει αντίγραφο με πάνω του την σφραγίδα με τον αριθμό πρωτοκόλλου δε του δίνουν.
Η αιτιολόγηση είναι ότι μετά από περιστατικά διαρροής εγγράφων με αριθμό πρωτοκόλλου στα ΜΜΕ, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να μην χορηγούνται αντίγραφα στους ενδιαφερόμενους με αριθμό πρωτοκόλλου.
Αντιθέτως σε ένα ξεχωριστό χαρτάκι γράφουν και δίνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου.
Ρωτάω λοιπόν αν η συγκεκριμένη πρακτική είναι νόμιμη;
Επίσης ρωτάω αν είναι λογικό να βάζω κοινοποίηση στον εαυτό μου ούτως ώστε να αναγκάζονται να μου χορηγούν αντίγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου; Αλλά κοινοποίηση στον υποβάλλοντα δεν είναι λίγο «κουφό»;
Ευχαριστώ.
Τα σχετικά με αυτά που αναφέρατε κ.Σκούφαλε καθορίζονται από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (νόμος 2690/1999)
Τι λέει για το συγκεκριμένο:
Άρθρο 12Τήρηση πρωτοκόλλου υπηρεσίας-Χορήγηση βεβαίωσης για την καταχώριση εγγράφουΚάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο,καταχωρίζεται αυθημερόν στο βιβλίο εισερχομένων, κατ΄ αύξοντα αριθμό, με χαρακτηρισμό και μνεία του θέματος στο οποίο αναφέρεται και του αριθμού των στοιχείων που το συνοδεύουν. Στο ίδιο βιβλίο αναγράφονται επίσης το όργανο προς το οποίο το έγγραφο απευθύνεται, καθώς και η ημερομηνία εισόδου του. Η υπηρεσία οφείλει να χορηγεί βεβαίωση καταχώρισης τουεγγράφου με όλα τα παραπάνω στοιχεία.
Άρα τυπικά μπορεί να μη σας δώσουν φωτοτυπημένη την αναφορά σας με αριθμό πρωτοκόλλου πάνω της, είναι όμως υποχρεωμένοι να σας δώσουν βεβαίωση στην οποία θα αναφέρονται όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο.
Μιά λύση λοιπόν είναι αυτή Ζητήστε την.Υπάρχει μια
μικρή πιθανότητα να σας δώσουν τελικά την φωτοτυπία της αναφοράς σας πρωτοκολλημένη ,γιατί μπορεί... να βαρεθούν να κάθονται να γράφουν τη βεβαίωση
Μια δεύτερη λύση είναι, σε δεύτερο χρόνο και αφού έχετε αξιοποιήσει την πρώτη λύση, να κάνετε χρήση της παραγράφου 2 και 4 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου.
Δηλαδή να ζητήσετε με αίτηση φωτοτυπία της αναφοράς σας που είχατε κάνει. Να επικαλεστείτε προσωπικούς λόγους έννομου συμφέροντος.
Δεν μπορούν να επικαλεστούν απόρρητο που προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.Διότι το έγγραφο είναι δικό σας.
Τι λέει το άρθρο 5:
Πρόσβαση σε έγγραφα1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα,
ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
2.
Οποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.3.
Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών,"διοικητικών," αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.
4. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται : α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β)
με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά.
Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για το σκοπό αυτόν.5. Η άσκηση του κατά τις παρ. 1 και 2 δικαιώματος γίνεται με την επιφύλαξη της ύπαρξης τυχόν δικαιωμάτων πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
"6. Η χρονική προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πoλίτη είναι είκοσι (20) ημέρες."
Σας επισυνάπτω τον Κώδικα διοικητικής διαδικασίας μαζί με τις τροποποιήσεις του.
Για να μη χαθείτε μέσα στη "χαρτούρα" τα επίμαχα άρθρα βρίσκονται ;
To Άρθρο 5, στη σελίδα 20-21 του επισυναπτόμενου pdf
To Άρθρο 12 στη σελίδα 30 του επισυναπτόμενου pdf