ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ –Κορτιζόνη ή Αδρεναλίνη??...
anasm:
Γειά χαρά!
Τελικά στην περίπτωση Αναφυλαξίας-π.χ. Σαν Αλλεργική Αντίδραση στην Πενικιλίνη..
~Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται Κορτιζόνη αντί για Αδρεναλίνη??
~Επιπλέον, γιατί ενδείκνυται Υδροκορτιζονη κ οχι (Μεθυλ)Πρεδνιζολόνη??
Η Πρεδνιζολόνη έχει :
~Πολύ ισχυρότερη Αντιφλεγμονώδη δράση-άρα, ενδεχομένως, να δράσει αποτελεσματικότερα επί των Μαστοκυττάρων κ των διεργασιών Φλεγμονής που επάγει η Ισταμίνη.
~Μηδενική τάση για Κατακράτηση Νa+ -άρα,
ενδεχόμενα ΜΗ αύξηση της Πίεσης σε Υπερτασικό Ηλικιωμένο..
Τί λέτε κι εσείς??
Loumakis:
Τα κορτικοειδή χρησιμεύουν για να αναστείλουν την όψιμη, καθυστερημένη φάση της αλλεργικής αντίδρασης (4-6 ώρες αργότερα). Σε περίπτωση βαρειάς αναφυλακτικής αντίδρασης, όπου ο ασθενής κινδυνεύει άμεσα, δεν βοηθάνε (σχεδόν) καθόλου. Εκεί χρειάζονται κατα πρώτο και κύριο λόγο αδρεναλίνη (ενδομυϊκά, όχι υποδόρια) και, συμπληρωματικά, αντιϊσταμινικά.
Σαφώς και είναι καλύτερη η μεθυλ-πρεδνιζολόνη (Solumedrol) απο την κορτιζόνη (Solucortef) για τους λόγους που ανέφερες. Μάλιστα λόγω της σχέσης δραστικότητας 1:4 μεταξύ των δύο, 125 mg Solumedrol αντιστοιχούν φαρμακολογικά σε 500 mg Solucortef.
eliastheod:
Να προσθέσω
Σε ασθενείς που βρίσκονται σε shock ή κινδυνεύουν άμεσα να "μπουν" σε αυτό:
- οξυγόνο
- γρήγορη έγχυση κρυσταλλοειδών δλμ (κρουνηδόν 0,9% N/S, σε μεγάλη φλέβα που έχουμε διαθέσιμη, με το μεγαλύτερο καθετήρα που μπορούμε)
- αδρεναλίνη IM (IV αν έχεις φλέβα,εγώ θα έλεγα και monitoring, αργά και με αραίωση)
- συνδυασμός H1 και H2 αντισταμινικών
- σε ενδείξεις απόφραξης αεραγωγών (συριγμός) : εισπνοές αδρεναλίνης και β-διεγέρτη. Υπάρχει η αρχή ότι σε αποφράξεις ανώτερου αεραγωγού είναι προτιμότερη η αδρεναλίνη και σε κατώτερου (κάτω του λάρυγγα) ο β-διεγέρτης. Θέση έχει και η εισπνοή κορτικοειδών.
- σε ασθενείς που λαμβάνουν b-blocker (έχουν αντίσταση στην επινεφρίνη), θέση έχει το γλουκαγόνο
- solumedrol 1-2mg/kg. Δεν χρειάζονται οι τεράστιες δόσεις που συχνά χρησιμοποιούνται. Όχι bolus πάνω από 150mg
για την αποδελτίωση: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Tzanidis G:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου να συμμετάσχω και εγώ στην συζήτησή σας.
Σε περίπτωση αναφυλαξίας (συμπτωματολογία από δέρμα - βλεννογόνους ΚΑΙ πτώση πίεσης Ή συμμετοχή αναπνευστικού- βλέπε βιβλιογραφία και για τα υπόλοιπα διαγνωστικά κριτήρια), και όχι απλή κνίδωση, το σημαντικότερο φάρμακο, όπως άριστα προαναφέρθηκε, είναι η επινεφρίνη.
Σε ότι αφορά τα κορτικοειδή, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η κατακράτηση Νa είναι επιθυμητή στην περίπτωση αναφυλαξίας (Shock: γι αυτό χορηγούμε και το διάλυμα 0.9%) και η μεθυλπρεδνιζολόνη έχει μηδενική ή ελάχιστη αλατοκορτικοειδή δράση. Έτσι, η υδροκορτιζόνη, είναι προτιμότερη.
Για την εξίσωση και της γλυκοκορτικοειδούς δράσης με το συνιστώμενο 1-2mg/kgr Solu Medrol θα πρέπει να χορηγήσουμε απλώς μεγαλύτερη δόση Solu Cortef (500-750mg) ανάλογα με το σωματικό βάρος. Τονίζεται, ότι η δράση των κορτικοειδών είναι δευτερεύουσα και μη βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη.
Όλα αυτά επαναλαμβάνω αφορούν μόνο την αναφυλαξία. Σας επισυνάπτω τις κατευθυντήριες οδηγίες για περαιτέρω μελέτη.
Φιλικά,
Γιώργος Τζανίδης, Γενικός Ιατρός, ΚΥ Πάρου
Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...Σε ότι αφορά τα κορτικοειδή, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η κατακράτηση Νa είναι επιθυμητή στην περίπτωση αναφυλαξίας (Shock: γι αυτό χορηγούμε και το διάλυμα 0.9%) και η μεθυλπρεδνιζολόνη έχει μηδενική ή ελάχιστη αλατοκορτικοειδή δράση. Έτσι, η υδροκορτιζόνη, είναι προτιμότερη...
--- Τέλος παράθεσης ---
Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου και τις παρατηρήσεις σου σ' αυτή τη συζήτηση. Ομως, απο τα τρία άρθρα που επισύναψες, τα δύο πρώτα προτείνουν την μεθυλπρεδνιζολόνη (και την πρεδνιζολόνη για χορήγηση απο το στόμα) και το τρίτο την υδροκορτιζόνη. Οσον αφορά την αλατοκορτικοειδή δράση της υδροκορτιζόνης, νομίζω οτι δεν είναι απαραίτητη στην αναφυλαξία, γιατί δεν υπάρχει έλλειμμα νατρίου στον οργανισμό, αλλά απώλεια του δραστικού ενδαγγειακού όγκου, που διορθώνεται με την αγγειοσυσπαστική και αντιφλεγμονώδη-αποιδηματική δράση των χορηγούμενων φαρμάκων και τη χορήγηση φυσιολογικού ορού.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση