ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

I always knew he could understand...

(1/1)

πρώτη & καλύτερη:
Η απίστευτη ιστορία του Rom Houben

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

πρώτη & καλύτερη:
(από το πως παρουσίασα την παραπάνω ιστορία, βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα)

Διαβάστε εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος κι εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος την πολύ πειστική κριτική για το θέμα.

τέλος πάντων... flone τι λες εσύ?

flone:
Χμμμμμ.....
Διαβάζοντας την ιστορία είχα κάποιες αμφιβολίες.
Αλλά πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Το PVS (Persistent Vegetative State) έχει διάχυτο παθολογικό υπόστρωμα. Είτε ο νεοφλοιός έχει υποστεί γενικευμένη βλάβη, είτε έχει "αποσυνδεθεί" από τους θαλάμους. Συνήθως τα αίτια είναι
1. γενικευμένη εγκεφαλική υποξία/ισχαιμία (π.χ. ανακοπή, περιεγχειρητικά συμβάματα που δεν καταγράφονται ποτέ κλπ)
2. διάχυτη εγκεφαλική βλάβη από κλειστή κρανιακή κάκωση
3. νευροεκφυλιστικές καταστάσεις (π.χ. Alzheimer's)

Αντίθετα, το locked-in (ή "akinetic mutism") έχει σαφώς εστιακή αιτιολογία, η βλάβη βρίσκεται στην κοιλιακή μοίρα της γέφυρας (basis pontis) και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οφείλεται μόνο σε αγγειακά αίτια (έμφρακτο βασικής), όπως και πράγματι συνήθως συμβαίνει (θα το βρείτε και στη γεφυρική μυελινόλυση). Από κει περνάνε όλα τα φλοιοπρομηκικά και φλοιονωτιαία δεμάτια με αποτέλεσμα να καταργείται κάθε αντίδραση που εξυπηρετείται από αυτά εκτός από δύο (που βασίζονται σε υψηλότερες -δηλ. μεσεγκεφαλικές- δομές): το blinking και η κάθετη συζυγή βλεμματική κίνηση. Ένα τέτοιο έμφρακτο επίσης αφήνει ανέπαφες τις ανιούσες ενεργοποιητικές οδούς που είναι υπεύθυνες για το ένα κομμάτι της συνείδησης, την εγρήγορση (wakefulness), αλλά και τις σωματοαισθητικές οδούς που εξυπηρετούν το προσαγωγό σκέλος του άλλου κομματιού της συνείδησης (απαντητικότητα, responsiveness). Δηλαδή, ο ασθενής είναι ξύπνιος, δέχεται όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο με το να ανοιγοκλείνει τα μάτια.
Είδατε πόσο σημειακή πρέπει να είναι μια τέτοια βλάβη?
Θα μπορούσε να οφείλεται σε μια γενικευμένη κατάσταση, όπως π.χ. ένα τροχαίο? Μάλλον όχι.
Είναι δυνατό κανένας να μην έκανε τόσα χρόνια αυτό που κάνουν όλοι κάθε μέρα στις μονάδες: "αν με ακούς, άνοιξε/κλείσε τα μάτια", "αν πονάς άνοιξε τα μάτια" κλπ. Μάλλον όχι.

Δεν είχα πολύ χρόνο, θα ψάξω να βρω το σχετικο paper, να δούμε τι γράφει ο συνάδελφος, αλλά όλες αυτές οι σύγχρονες λειτουργικές μέθοδοι έχουν περιορισμούς όταν πρέπει να σχετιστούν με κλινικές καταστάσεις.
Από την άλλη μεριά, τα περισσότερα "θαύματα" δεν είναι τίποτε άλλο από λάθος διαγνώσεις/προγνώσεις.

"It is useful to maintain a critical view of news reports of remarkable recuperation after months or years of prolonged coma or the vegetative state. When the details of such cases become known, it is evident that recovery might reasonably have been expected" (Adam's and Victor's, Principles of Neurology)
Όχι ακριβώς σχετικό με αυτό που συζητάμε εδώ, αλλά κρατάμε το maintain a critical view of news reports.

πρώτη & καλύτερη:
Flone, ευχαριστούμε για το σχόλιο.

Για μένα ήταν πολύ διδακτικό παράδειγμα. Θεωρούσα ότι ειδήσεις στον Guardian θα είχαν "φιλτραριστεί". Και φαίνεται πολύ διδακτική η φράση που παρέθεσες από το Adam's. Τέτοιου είδους ιστορίες, πάντα εξάπτουν το ενδιαφέρον. Είναι ιστορίες στο μεταίχμιο, στο "όριο". Ενδιαφέρον και το θέμα της facilitated communication, κάτι που αγνοούσα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση