Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Επείγοντα Ιατρεία Νοσ. Κατερίνης: Ιστορίες Ιατρικής τρέλας με άρωμα ΠΦΥ
Δ. Κουναλάκης:
χμμμ Πτυχίο χημείας, μεταπτυχιακό στο παν Μακεδονίας με τίτλο: "Βελτίωση της ποιότητας στον τομέα των υπηρεσιών υγείας" (2005)
Διοικητής στο Θεαγένειο, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης πριν από το Κατερίνης
Τρέχει τη μελέτη "SERVQUAL 2006" στο νοσοκομείο Κατερίνης, την οποία παρουσιάζει σε συνέδρια.
Ένα ερωτηματολόγιο με το πως αποτιμά τις υπηρεσίες υγείας μπορείτε να δείτε εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τους δείκτες υγείας δεν τους ξέρουν στο marketing
Είναι καλεσμένος και στο πανελλήνιο γενικής ιατρικής σε Στρογγυλή τράπεζα (στη δεύτερη ανακοίνωση, στο τελικό πρόγραμμα λείπει) ή είναι συνωνυμία;
Κατ’ οίκον νοσηλεία
Χ. Καμηλλάτος, Γ. Σπαθαράκης, Μ. Αμάρι, Η. Παπαζήσης, Κ. Χρίστογλου
Το θέμα στο τοπικό τύπο: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Αν έρθει στο Συνέδριο, είναι ευκαιρία να ερωτηθεί αν πιστεύει ότι πρέπει να κλείσουν τα ΚΥ και τα ΠΙ της χώρας.
Τ.Μαλλές:
Ίσως πρέπει να θυμίσουμε και την εγκύκλιο Γιαννόπουλου, που προβλέπει υποχρεωτική παρουσία ειδικών γιατρών της ομώνυμης ειδικότητας για την λειτουργία τόσο των τακτικών όσο και των επειγόντων εξωτερικών ιατρείων.Προφανώς στην Κατερίνη μιλάμε για επείγοντα εξωτερικά ιατρεία κάποιων ειδικοτήτων και όχι για ΤΕΠ.Μπορεί τόσο εύκολα κάποιος διοικητής να αγνοεί την συγκεκριμένη εγκύκλιο,που πρακτικά αποκλείει τους γενικούς γιατρούς από τη λειτουργία ιατρείων άλλων ειδικοτήτων;Προφανώς δεν μπορεί να γράφει την οδηγία του υπουργείου στα παλιά του τα παπούτσια...Ίσως θα έπρεπε να επισημανθεί αυτό και στο διοικητή και στην ΔΥΠΕ και ,φυσικά στο υπουργείο.
πρώτη & καλύτερη:
....οι γενικοί γιατροί έχουν την απαραίτητη εμπειρία, διότι έτσι κι αλλιώς εφημερεύουν στα κέντρα υγείας κι αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά, ενώ οι περισσότεροι έχουν και πιστοποιημένη γνώση στην προνοσοκομειακή περίθαλψη.....
Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αποτυπώνεται το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Αντίστοιχη ιστορία με τα ιατρεία συνταγογραφίας που κόβει πίτες ο υπουργός. Έχουμε και λέμε:
Κάπου, κάποτε οι φωστήρες του ΥΥΚΑ άκουσαν για τα ΤΕΠ. Εμπνευσμένοι από τα γνωστά σίριαλ (ER, Στην Εντατική) σκέφτηκαν να ονομαθετήσουν τα ΤΕΠ πριν προλάβει άλλος. Λέει λοιπόν, το υπουργείο: Φτιάχνω ξεχωριστό τμήμα στο Νοσοκομείο και προσλαμβάνω τις γνωστές ειδικότητες. Πουθενά δεν καθορίζει ποιος θα αποφασίζει για την εισαγωγή στο νοσοκομείο, πουθενά δεν καθορίζει τί είδους εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν οι ιατροί, πουθενά δεν καθορίζει ποιοί θα εκπαιδεύουν στα ΤΕΠ ποιούς, και τελικά πουθενά δεν καθορίζει ποιός είναι ο ρόλος των ιατρών ΤΕΠ (να κάνουν διαλογή για τις ειδικότητες? να δίνουν θρομβόλυση? να διασωληνώνουν? να βλέπουν το εμπύρετο νεογνό?).
Στο παραπάνω μπάχαλο, όποιος "γενικώς εφημερεύει όπου να 'ναι" ή όποιος "γενικώς έχει εμπειρία από επείγοντα" ή "όποιος έχει χαρτί πιστοποιημένης γνώσης" ή "όποιος έχει δει πολύ ER" έχει θέση στα ΤΕΠ. Δεν ξέρουν ότι άλλο "προνοσοκομειακή περίθαλψη" (στην οποία δεν εκπαιδεύονται οι ιατροί, αλλά κυρίως διασώστες χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου -μήπως έχουν θέση και αυτοί στα ΤΕΠ??) και άλλο επείγουσα ιατρική στα ΤΕΠ?? Δεν ξέρουν ότι άλλο πρώτη αντιμετώπιση στο ΚΥ, όπου δεν υπάρχει εργαστηριακή υποστήριξη, και άλλο επείγουσα ιατρική στο νοσοκομείο, όπου πρέπει να γίνει διερεύνηση, διάγνωση, οριστική αντιμετώπιση των περιστατικών??
Στο παραπάνω μπάχαλο, και οι Γενικοί Ιατροί έχουν θέση. Αφού, είναι η ειδικότητα που έχει πολλούς από δαύτους, γιατί να μην τους βάλουμε και στα ΤΕΠ?? Αν ήταν παθολόγοι, θα έβαζαν παθολόγους.
....έτσι κι αλλιώς εφημερεύουν στα ΚΥ........Είναι το σύνθημα για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ: Αφού έτσι κι αλλιώς
sofia:
Το τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου, ελλείψει άλλων φορέων ΠΦΥ, έχει το διπλό ρόλο από τη μια να δέχεται το κύριο βάρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ("μη επείγουσα" χρήση περίπου 85%) και από την άλλη να αντιμετωπίζει τις απειλητικές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα καταστάσεις της επείγουσας Ιατρικής. Για αυτές τις δεύτερες καταστάσεις χρειάζονται τα οργανωμένα ΤΕΠ και στην Κατερίνη και παντού. Φυσικά χρειάζεται και οργανωμένη ΠΦΥ και για τις άλλες περιπτώσεις ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και να μην ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι ασθενείς χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημά τους.
Στο δεκαήμερο που λειτούργησε το σύστημα με μοναδικό εφημερεύοντα στο ΤΕΠ ένα γενικό γιατρό και από έναν ειδικό στην κλινική του, συνέβησαν ανάμεσα σε άλλα και τα εξής τρία περιστατικά.
1. Ασθενής που εξετάζεται από γενικό γιατρό στο Κ.Υ. στέλνεται στο Νοσοκομείο όπου τον παραλαμβάνει πάλι γενικός γιατρός. Παραμένει πολλές ώρες στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας. Επειδή η κλινική του εικόνα είναι αδιευκρίνιστη, αν και φαίνεται βαρέως πάσχων δεν εισάγεται ούτε στην Κ/Κ, ούτε στην Π/Κ. Κατέληξε από ανεύρυσμα κοιλιακής Αορτής. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα γίνεται σε εσάς επείγον υπερηχογράφημα, πάντως ο γενικός γιατρός του Π. Ι. που θα πάει στο Νοσοκομείο για να εφημερεύσει μια φορά το μήνα δεν θα το λύσει το ζήτημα.
Η γνώμη της διοίκησης σε αυτό το θέμα είναι πως πρέπει να αναφέρουμε το πρόβλημα στο γενικό εφημερεύοντα. Εμείς όμως δουλεύουμε σε πραγματικά επείγουσες συνθήκες και οι γραφειοκρατικές λύσεις δεν είναι λύσεις.
2. Ασθενής σε κωματώδη κατάσταση και ΗΚΓ αλλοιώσεις εισάγεται στην Κ/Κ. Μετά από λίγη ώρα γίνεται αντιληπτό ότι πάσχει από αιμορραγικό εγκεφαλικό και η καρδιολόγος διαμαρτύρεται έντονα στο γενικό γιατρό του ΤΕΠ.
3. Πολυτραυματίας με ΚΕΚ δεν εισάγεται στη Χ/Κ γιατί θα διακομιστεί στη Θεσ/νίκη. Το περιστατικό το χειρίζεται εξολοκλήρου το ΤΕΠ, ο γενικός γιατρός δηλ. με τους ειδικευόμενους χειρουργούς. Ο γενικός γιατρός συνεννοείται με το τριτοβάθμιο νοσοκομείο που θα υποδεχθεί τον τραυματία και συνοδεύει ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο.
Επειδή οι συνθήκες εφημερίας είναι πραγματικές όπως και οι ασθενείς μας περιμένουμε πως το ΤΕΠ στο νοσοκομείο θα εξασφαλίζει καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων από το ΤΕΠ του Κ.Υ. !Χρειαζόμαστε τη "δεύτερη γραμμή" και στην Κατερίνη. Την ευθύνη της οργάνωσης του ΤΕΠ δεν την έχουν οι γενικοί γιατροί, εμείς οργανώνουμε τα ιατρεία μας. Πώς μας ζητούν να αναλάβουμε την ευθύνη σε έναν τόσο ανοργάνωτο χώρο στον οποίο δεν έχουμε και καμία δυνατότητα παρέμβασης;
Ο ρόλος μας δεν είναι πρόληψη, προαγωγή υγείας, πρωτοβάθμια περίθαλψη και αποκατάσταση στο σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου και του υγιούς πληθυσμού; Να αναλάβουμε τις πρώτες βοήθειες, αλλά να αναλάβουμε και την εξειδικευμένη δευτεροβάθμια επείγουσα ιατρική;
Ελπίζω αυτά να ήταν πιο διευκρινιστικά από το προηγούμενο μήνυμα. Πάντως το θέμα αφορά όλους τους γενικούς γιατρούς και όχι μόνον εμάς του νομού Πιερίας. Και οι 20 γενικοί γιατροί του νομού τηρήσαμε κοινή στάση. Χειριστήκαμε συλλογικά το ζήτημα με κοινές συνελεύσεις ακόμα και όσοι για προσωπικούς λόγους δεν εφημερεύουμε προς το παρόν. Με περιστατικά όπως τα ανωτέρω ήμαστε αρκετά φορτισμένοι και ίσως κάναμε και λάθη. Πάντως προσπαθήσαμε επανειλλημένα να επικοινωνήσουμε και με τους συναδέλφους μας του νοσοκομείου και το διοικητή χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είχαμε και δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με το διοικητή. Ο ίδιος το κάνει προσωπική αντιπαράθεση όταν στέλνει έγγραφα στα οποία αμφισβητεί την επάρκειά μας και ρωτάει αν μπορούμε να καταλάβουμε τη θέση μας στην επαναπροκήρυξή της.
Τώρα το θέμα το γνωρίζει και η ΕΛΕΓΕΙΑ και η Ένωση και περιμένουμε την επίλυσή του.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση