Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Δεκεμβρίου 2024, 20:03:56

Αποστολέας Θέμα: Mini Mental τεστ, μετάφραση στα Ελληνικά.  (Αναγνώστηκε 27443 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Νοεμβρίου 2009, 23:49:18
Αναγνώστηκε 27443 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετικές πληροφορίες:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παρακάτω επισυνάπτεται μετάφραση του, στα Ελληνικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιανουαρίου 2016, 00:38:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Δεκεμβρίου 2009, 01:20:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Παραθέτω ένα κομμάτι από παλιότερο μήνυμα σχετικά με το Mini Mental State Examination, γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει με το παραπάνω μήνυμα του κ. Αργυρίου

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι σταδίου άνοια τ. Alzheimer έχει ο ασθενής και περί Mini Mental State Examination (MMSE)
Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο συνάδελφος Αργυρίου, είναι απαραίτητο να γίνεται τόσο στην πρώτη εξέταση όσο και στο follow-up. Είναι πανεύκολο, μικρή εξάσκηση απαιτείται. Ζητήστε από τους ιατρικούς επισκέπτες να σας φέρουν μπλοκ με έντυπα και καταχωρείτε το συμπληρωμένο φύλλο στις σημειώσεις της εξέτασης.
Όμως, προσοχή:
1.   Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των εξεταζόμενων. Όχι μόνο για τις αφαιρέσεις και τη γραφή. Π.χ. μια γιαγιά στο χωριό μπορεί να μην ήξερε ποτέ πόσο έχει ο μήνας, γιατί δεν της χρειαζόταν. Και για να αστειευτούμε και λίγο, όταν δεν παίρνω στη Φλώρινα απάντηση στην ερώτηση ‘και σε ποια χώρα’ δεν λογαριάζω τον πόντο (!!!).
2.   Σε περιπτώσεις που το ανωτέρω υπόβαθρο είναι πολύ χαμηλό, και δεν βγάζετε άκρη με πολλές ερωτήσεις, δώστε μεγάλη βαρύτητα στο σχήμα. Το καλό σχήμα δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, αλλά το λάθος σημαίνει πολλά (εφόσον δεν έχει καταρράκτη). Επίσης, κάντε το τεστ με το ρολόι (π.χ. ‘ζωγράφισέ μου ένα ρολόι όπως αυτά που έχουμε στον τοίχο που να δείχνει οκτώ και είκοσι’)
3.   Το MMSE είναι πολύ αδρή προτυποποιημένη εξέταση και μερικές φορές χρειάζεται κατά περίπτωση συμπληρώματα. Π.χ. μπορεί να σου ονοματίσει το ρολόι και το μολύβι αμέσως, αν του δείξεις το τηλέφωνο να το πει αμέσως τηλέφωνο, αλλά αν του δείξεις το κινητό να ζορίζεται ή να σου πει ‘κομπιούτερ’ ή ‘τηλεκοντρόλ’. Τα κινητά μπήκαν στη ζωή του πιο πρόσφατα και ακολουθείται κι εδώ ο νόμος του Ribot (τα πρόσφατα χάνονται πρώτα).
4.   Συμπληρώστε την εξέταση με άλλες ερωτήσεις (σε τι μοιάζουνε και σε τι διαφέρουνε ένα πουλί και ένα αεροπλάνο ή μια λίμνη και ένα ποτάμι, ποιο δρόμο θα πάρω για να έρθω στο χωριό/σπίτι σου, τι σημαίνει η τάδε παροιμία)
5.   Μερικές φορές είναι καλό να σημειώνουμε και τις απαντήσεις, εκτός από το να τσεκάρουμε τα κουτάκια (συνήθως σε καταθλιπτικούς μαζεύονται πολλές απαντήσεις του τύπου ‘δεν ξέρω’, επίσης συνήθως στην Alzheimer οι απαντήσεις στον προσανατολισμό είναι λίγο πιο πριν από τις σωστές, π.χ. αντί για Πέμπτη Τετάρτη, αντί για Νοέμβριο Οκτώβριο κλπ)

Είναι επίσης απαραίτητο να ξέρουμε ότι η γνωστική κατάσταση σε αρκετούς ασθενείς εμφανίζει διακυμάνσεις. Ένα 11 MMSE σήμερα (‘μέτρια’) μπορεί να γίνει 9 αύριο (‘σοβαρή’) και 10 μεθαύριο.

Να συμπληρώσω ότι:
1. Μετά από 40-50 τεστ σε ανοϊκούς, θα μπορείτε να τους ξεχωρίζετε από το πώς κοιτάνε το ιατρείο όταν μπαίνουν μέσα, από τον τόνο της φωνής τους και από άλλες μικρές λεπτομέρειες. Στην πρώτη δυσκολία απάντησης ο ασθενής στρέφει αμέσως το βλέμμα στο συνοδό, αναζητώντας βοήθεια (συνοδός υπάρχει σχεδόν πάντα, αν όχι δείτε πρώτα για κατάθλιψη).
2. Πολύ συνηθισμένη η αποφυγή απάντησης με δικαιολογίες όπως "έλα τώρα βρε γιατρέ, τι μέρα είναι, τι ερώτηση είναι αυτή" (χαμογελώντας) ή "αχ παιδάκι μου, ποιος τα δίνει σημασία αυτά" (προσοχή, μπορεί να έχει δίκιο!!!) ή "α, γιατρέ, εγω αριθμητική δεν ξέρω". Επίσης, μην μένετε μόνο στα παιδιά, ζητήστε να ονοματίσει και τα εγγόνια (στα μικρότερα, που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα, θα σκοντάψει). Αν τα καταφέρει εκεί, υπάρχουν και τα δισέγγονα.
3. Η ερώτηση "ποιος είναι Πρωθυπουργός" καμία σημασία δεν έχει, αφού για τα τελευταία 35 χρόνια, έχεις 50% πιθανότητα να είσαι σωστός ακόμα και με MMSE 5 (εκτός κι αν είσαι τόσο γκαντέμης και απαντήσεις "ο Μητσοτάκης" :D)
4. Υπόσχομαι με την πρώτη ευκαιρία να σκανάρω μερικά σχήματα από MMSE τυπικών ανοϊκών και να τα ανεβάσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου έχει τύχει δυο φορές: γυναίκα με άνοια, με πολύ χαμηλό MMSE, να κάνει τέλειο το σχήμα, και με καταπληκτική ταχύτητα, χωρίς να το πολυκοιτάζει. Μπορείτε να φανταστείτε το στοιχείο από το ιστορικό που έλυσε την απορία μου? (και στις δυο περιπτώσεις ήταν το ίδιο)

1 Δεκεμβρίου 2009, 22:38:48
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Χμμμ....
το επάγγελμά τους είχε σχέση με σχέδιο;
ή μήπως είχαν κάνει πολλές φορές το Mini mental τελευταία και είχαν εξασκηθεί (αν και δύσκολο να εξασκηθεί ανοϊκός ασθενής σε κάτι πρόσφατο, έτσι;)

9 Σεπτεμβρίου 2012, 10:52:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δείτε επίσης:

Υπάρχουν κάποια σύντομα test για την διάγνωση της άνοιας;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το τεστ ρολογιού (clock drawing test):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: τεστ  μετάφραση  Ελληνικά άνοια 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
6037 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2009, 21:53:04
από Γ.Κτιστάκης
19 Απαντήσεις
21971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαρτίου 2012, 10:56:47
από medicus
0 Απαντήσεις
4269 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουνίου 2013, 23:28:23
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
16662 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Νοεμβρίου 2016, 23:17:42
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
11637 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2024, 10:55:17
από Argirios Argiriou