Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Δεκεμβρίου 2024, 17:09:14

Αποστολέας Θέμα: Διατροφή.  (Αναγνώστηκε 388582 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Απριλίου 2011, 00:28:07
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΑ ΝΕΑ. 20/01/2011.
[spoiler]
Σύµφωνα µε τους Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Κρήτης, 100 γρ. µιας τυρόπιτας µε σφολιάτα (ένα µεσαίο κοµµάτι) δίνουν 423 θερµίδες και 29,3 mg χοληστερόλης, 100 γρ. παραδοσιακής τυρόπιτας 380 θερµίδες και 31,6 mg χοληστερόλης και 100γρ. µιας πίτας µε σπανάκι και τυρί 335 θερµίδες και 34 mg χοληστερόλης.
 
Επιπλέον, 100 γρ. σπανακόπιτας χωρίς τυρί 376 θερµίδες και λιγότερο από 0,5 mg χοληστερόλης, 100 γρ. µιας πίτας µε κολοκύθι και τυρί 338 θερµίδεςκαι 12,3 mg χοληστερόλης και 100 γρ. πρασόπιτας χωρίς τυρί 351 θερµίδες και λιγότερο από 0,5 mg χοληστερόλης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουλίου 2011, 13:53:11
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 30 Ιουνίου 2011


[spoiler]Όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης, έχοντας την πεποίθηση ότι έτσι δεν πρόκειται να παχύνουν, κάνουν λάθος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
 Εδώ και δεκαετίες τα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους θέλουν μεν να απολαύσουν τη γεύση των αναψυκτικών αλλά χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν τις συνέπειες που έχει η ζάχαρη στον οργανισμό τους. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρουσιάζουν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους έναντι όσων δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σε περίοδο 9,5 ετών. Όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα είδαν 500% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται τόσο με την αύξηση βάρους. Ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να είναι ψυχολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος εντοπίζει τη γλυκιά γεύση, περιμένει να δεχθεί ζάχαρη. Όταν δεν εισέρχονται στον οργανισμό οι αναμενόμενες θερμίδες, ο εγκέφαλος αντιδρά «λέγοντας» στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερες θερμίδες ως λίπος.


[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουλίου 2011, 19:09:47
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι έχετε να σχολιάσετε;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Ιουλίου 2011, 21:39:35
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

mandreou


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι έχετε να σχολιάσετε;

Βασίλη, μετά από ενημέρωση σε συνέδριο Γεν. Ιατρικής το δοκίμασα προσωπικά. Ήταν εύκολο στη χρήση και παρόλο που όλα τα ισοδύναμα τροφών θερμιδικά και ως τις πρωτείνες ήταν ίσα εντούτοις ψυχολογικά λειτουργούσε η αίσθηση ότι έτρωγες ποικιλία τροφών . Είναι αλήθεια ότι το έκανα δοκιμαστικά 7 ημέρες μόνο αλλά έχασα 4,5 κιλά πριν από ένα χρόνο περίπου και δεν τα έβαλα ξανά. Γιατί δεν το συνέχισα; Πρώτον λόγω χρημάτων οι δεκαπέντε ημέρες με 5 γεύματα και την έκπτωση για τους γιατρούς έβγαινε 160 ευρώ περίπου, δεύτερον όταν το ξεκίνησα ήταν καλοκαίρι και οι προκλήσεις πολλές για να αντέξω. Πάντως το σκέφτομαι σοβαρά να ξαναδοκιμάσω. Συγχαρητήρια παρεπιπτόντως για την εκλογή σου στο ΔΣ του Ιατρ. Συλ. Ξάνθης. 

5 Ιουλίου 2011, 23:29:40
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι έχετε να σχολιάσετε;

Βασίλη, μετά από ενημέρωση σε συνέδριο Γεν. Ιατρικής το δοκίμασα προσωπικά. Ήταν εύκολο στη χρήση και παρόλο που όλα τα ισοδύναμα τροφών θερμιδικά και ως τις πρωτείνες ήταν ίσα εντούτοις ψυχολογικά λειτουργούσε η αίσθηση ότι έτρωγες ποικιλία τροφών . Είναι αλήθεια ότι το έκανα δοκιμαστικά 7 ημέρες μόνο αλλά έχασα 4,5 κιλά πριν από ένα χρόνο περίπου και δεν τα έβαλα ξανά. Γιατί δεν το συνέχισα; Πρώτον λόγω χρημάτων οι δεκαπέντε ημέρες με 5 γεύματα και την έκπτωση για τους γιατρούς έβγαινε 160 ευρώ περίπου, δεύτερον όταν το ξεκίνησα ήταν καλοκαίρι και οι προκλήσεις πολλές για να αντέξω. Πάντως το σκέφτομαι σοβαρά να ξαναδοκιμάσω. Συγχαρητήρια παρεπιπτόντως για την εκλογή σου στο ΔΣ του Ιατρ. Συλ. Ξάνθης.  
Ευχαριστώ πολύ! Το ρώτησα διότι κι εγώ είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποια από τα προϊόντα και μου φάνηκαν αρκετά άνοστα - έτσι ώστε να πιστέψω ότι η σχετική δίαιτα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ιδιαίτερα στις φάσεις 1 και 2 που δε δίνει παρά ελάχιστες άλλες επιλογές. Παρόλα αυτά, σκέφτομαι κι εγώ να κάνω μία δοκιμή ένταξης στο πρόγραμμα, μετά τις διακοπές βέβαια (!), οπότε και θα μεταφέρω την εμπειρία μου.
Αναφορικά με την εκλογή στον Ι. Σ. Ξάνθης, ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις θερμές ευχές και ανταποδίδω - έχουμε βαρύ καθήκον καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για συλλογική δράση περισσότερο από επιτακτική.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2011, 23:31:17 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Ιουνίου 2012, 16:39:40
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study.

BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e4026 (Published 26 June 2012) Cite this as: BMJ 2012;344:e4026

Pagona Lagiou, professor, Sven Sandin, scientist, Marie Lof, scientist, Dimitrios Trichopoulos, professor, Hans-Olov Adami, professor, Elisabete Weiderpass, professor.

Correspondence to: P Lagiou pdlagiou@med.uoa.gr






Abstract

Objective To study the long term consequences of low carbohydrate diets, generally characterised by concomitant increases in protein intake, on cardiovascular health.

Design Prospective cohort study.

Setting Uppsala, Sweden.

Participants From a random population sample, 43 396 Swedish women, aged 30-49 years at baseline, completed an extensive dietary questionnaire and were followed-up for an average of 15.7 years.

Main outcome measures Association of incident cardiovascular diseases (ascertained by linkage with nationwide registries), overall and by diagnostic category, with decreasing carbohydrate intake (in tenths), increasing protein intake (in tenths), and an additive combination of these variables (low carbohydrate-high protein score, from 2 to 20), adjusted for intake of energy, intake of saturated and unsaturated fat, and several non-dietary variables.

Results A one tenth decrease in carbohydrate intake or increase in protein intake or a 2 unit increase in the low carbohydrate-high protein score were all statistically significantly associated with increasing incidence of cardiovascular disease overall (n=1270)—incidence rate ratio estimates 1.04 (95% confidence interval 1.00 to 1.08), 1.04 (1.02 to 1.06), and 1.05 (1.02 to 1.08). No heterogeneity existed in the association of any of these scores with the five studied cardiovascular outcomes: ischaemic heart disease (n=703), ischaemic stroke (n=294), haemorrhagic stroke (n=70), subarachnoid haemorrhage (n=121), and peripheral arterial disease (n=82).

Conclusions: Low carbohydrate-high protein diets, used on a regular basis and without consideration of the nature of carbohydrates or the source of proteins, are associated with increased risk of cardiovascular disease.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιουνίου 2012, 16:41:31 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Οκτωβρίου 2012, 15:23:55
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή.
03/10/2012.


Το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης μειώνει η ημερήσια κατανάλωση μήλων.

[spoiler]Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής «Journal of Functional Foods», αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 μιλιγκράμ πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2012, 15:34:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2012, 20:23:54
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το εντυπωσιακό, αμερικανικό ντοκιμαντέρ Super size me (2004), που προτάθηκε για Όσκαρ, ήταν το αποτέλεσμα μιας προσωπικής έρευνας με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ο σκηνοθέτης κατανάλωνε για ένα μήνα, κάθε ημέρα, τρία γεύματα σε γνωστή αλυσίδα fast food. Το αποτέλεσμα, πέρα από τα πολλά κιλά που έβαλε, γνώρισε πτώση των μαλλιών, είχε αρνητική επιρροή στη λίμπιντο και έπαθε... κατάθλιψη.


Supersize Me - Movie / Documentary - Full length (from YouTube)

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Νοεμβρίου 2012, 14:31:27
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 29/11/2012.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ από υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.


Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη κάθε μέρα, επί σειρά ετών, μπορεί να αυξήσει τις
πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρει
η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN). Αυτό απέδειξε,
μεταξύ άλλων, μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, και στην οποία συμμετείχαν 8.128 άνδρες,
ηλικίας 45 έως 73 ετών κατά την έναρξή της. Η σχετική μελέτη διήρκησε
15 χρόνια και έδειξε πως όσοι άνδρες έπιναν σε καθημερινή βάση 300 ml
αναψυκτικό με ζάχαρη (αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από ένα κουτάκι την ημέρα)
είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτωματικό
(προχωρημένο) καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ
ζαχαρούχα αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι κάθε άντρας έχει 1 στις 6 πιθανότητες
να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η συσχέτιση
αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης εξαιτίας της ζάχαρης, καθώς
η ινσουλίνη «τρέφει» τους όγκους.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την κατανάλωση ζαχαρούχων
αναψυκτικών με προβλήματα υγείας. Προγενέστερες μελέτες τα έχουν
συσχετίσει με την εκδήλωση καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας,
οστεοπόρωσης, καρκίνου του παγκρέατος, μυϊκής αδυναμίας και παράλυσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Νοεμβρίου 2012, 14:46:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαΐου 2013, 11:00:41
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 16/05/2013.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ
ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

 Σύµφωνα µε έρευνα της Greenpeace.

Πληθώρα χηµικών δραστικών ουσιών υπεύθυνων και για καρκινογενέσεις εντόπισε
σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στους πάγκους της Αθήνας η Greenpeace.
Αναλυτικότερα, η Greenpeace στο πλαίσιο της συγκεκριµένης έρευνας έλαβε
από καταστήµατα των περιοχών Χαλανδρίου, Καλλιθέας, του Περιστερίου και
του Κέντρου της Αθήνας 24 δείγµατα µήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών,
πατατών, κρεµµυδιών και µπανανών τα οποία εξέτασε. Τα 15 προϊόντα ήταν
ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα
της ειδικής εξέτασης τα περισσότερα από τα δείγµατα που συλλέχθηκαν είχαν
υπολείµµατα φυτοφαρµάκων. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 27 χηµικές δραστικές
ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευµένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και
άλλες νόµιµες που χαρακτηρίζονται, όµως ως «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές» κ.ά.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2013, 22:18:14
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Am J Clin Nutr. 2013 Feb;97(2):411-8. doi: 10.3945/ajcn.112.042432. Epub 2012 Dec 26.

High dietary intake of saturated fat is associated with reduced semen quality among 701 young Danish men from the general population.

Jensen TK, Heitmann BL, Jensen MB, Halldorsson TI, Andersson AM, Skakkebæk NE, Joensen UN, Lauritsen MP, Christiansen P, Dalgård C, Lassen TH, Jørgensen N.

Source
University Department of Growth and Reproduction, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark. tkjensen@health.sdu.dk

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουλίου 2013, 17:39:31
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΤΑ ΝΕΑ, 05/07/2013.

Μας αδυνατίζουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό.

[spoiler]Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας και τα πολύπλοκα διαιτολόγια: αν θέλετε να αδυνάτισε, φροντίστε να πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, συνιστούν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Αναλύοντας τα ευρήματα 11 προγενέστερων κλινικών μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ενήλικες που πίνουν αυτή την ποσότητα νερού πριν από κάθε γεύμα χάνουν περίπου 2 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσοι δεν την καταναλώνουν, ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθούν.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το νερό «κόβει» την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.

Το Ινσιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ συνιστά να καταναλώνουν οι ενήλικες περίπου 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα - ποσότητα που συμπεριλαμβάνει το νερό από τα τρόφιμα και κάθε είδους ρόφημα και ποτό (συμπεριλαμβανομένων καφέδων, αναψυκτικών, χυμών, ποτών κ.τ.λ.)

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Μούκελμπαουερ, από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Charité, στο Βερολίνο, υπολογίζεται ότι ο μέσος ενήλικας προσλαμβάβει 400-500 θερμίδες την ημέρα από τα ροφήματα που καταναλώνει.

Αν, συνεπώς, κάποιος φροντίσει να αλλάξει το είδος των ροφημάτων που καταναλώνει με πιο λάιτ ή με μηδενικές θερμίδες εκδοχές τους ή με σκέτο νερό, είναι πολύ πιθανό να χάσει ακόμα περισσότερο βάρος.

Πάντως, η δρ Μούκελμπαουερ και οι συνεργάτες της έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το νερό δεν είναι πανάκεια: πολλοί παχύσαρκοι και υπέρβαροι εθελοντές των μελετών που ανέλυσαν έπιναν περισσότερο νερό απ’ όσο οι αδύνατοι συνομήλικοί τους, αλλά ταυτοχρόνως κατανάλωναν και πολλαπλάσιες θερμίδες.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουλίου 2013, 17:42:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Αυγούστου 2013, 10:51:11
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 31/07/2013.

Η παράλειψη του πρωινού φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά.

[spoiler]Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι πιθανώς το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας από άποψη υγείας του οργανισμού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι είτε κανείς παραλείπει το πρωινό, είτε τρώει πολύ αργά το βράδυ, διαταράσσει τον μεταβολισμό του, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του. Ακόμα κι αν κανείς προσέχει τη διατροφή του, ασκείται σωματικά, δεν καπνίζει και γενικά ζει υγειινά, αν δεν τρώει πρωινό ή συνηθίζει να τρώει αργά τη νύχτα, η καρδιά του επιβαρύνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Έρικ Ριμ της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 27.000 άνδρες, ηλικίας 45 έως 82 ετών, για μια περίοδο 16 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό λόγω αδιαφορίας, βιασύνης ή …αφηρημάδας, είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος ή πρόωρου καρδιακού θανάτου σε σχέση με όσους έτρωγαν τακτικά το πρωινό τους. Εκείνοι που δεν τηρούν τη συνήθεια του πρωινού, είναι συνήθως νεότεροι από όσους τρώνε τακτικά το πρωί. Επίσης, συνήθως καπνίζουν, είναι ανύπαντροι, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και ασκούνται λιγότερο.

Εξάλλου, όσοι τρώνε πολύ αργά τη νύχτα, κινδυνεύουν κατά 55% περισσότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους τρώνε σε λογική ώρα το βράδυ. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων αποτελεί μικρότερη πηγή ανησυχίας, επειδή όσοι τρώνε μέσα στη βαθιά νύχτα, είναι πολύ λιγότεροι από όσους παραλείπουν το πρωινό φαγητό.

Όπως είπαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η παράλειψη του πρωινού αυξάνει έναν ή περισσότερους από τους καρδιολογικούς παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη κ.α., με συνέπεια σταδιακά να αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα. Ακόμα, επισήμαναν πως αν και η έρευνα δεν συμπεριέλαβε γυναίκες, τα ευρήματά της αφορούν και αυτές, αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μελλοντικές μελέτες.

Πηγή: AΠE-MΠΕ[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και το πρωτότυπο:

Breakfast and heart disease risk

........
skipping breakfast led to a 27% increase in coronary heart disease risk among men.
..........................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Αυγούστου 2013, 10:54:30 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Αυγούστου 2013, 18:24:59
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 16/08/2913.

Μεσογειακή δίαιτα και χαμηλοί υδατάνθρακες προστατεύουν από τον διαβήτη.

[spoiler]Μια νέα έρευνα Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή, παράλληλα με μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κάρλο Λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, την Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και τον Δημήτρη Τριχόπουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 22.300 Ελλήνων, από τους οποίους οι 2.330 εμφάνισαν διαβήτη σε μια περίοδο 11 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν με σχετική συνέπεια τη Μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη πιθανότητα κατά 12% να εμφανίσουν διαβήτη. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες (υψηλό γλυκαιμικό φορτίο), είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες (χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο).

Όσοι έκαναν και τα δύο, δηλαδή, ακολουθούσαν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή και, ταυτόχρονα, κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν τηρούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα και, παράλληλα, έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής για τον έλεγχο του βάρους είναι ακόμα αμφιλεγόμενος, κάτι που σημαίνει πως η προστασία της Μεσογειακής δίαιτας δεν λειτουργεί μέσω της μείωσης του βάρους, αλλά μέσω διαφόρων αρκετών διατροφικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους διατροφής».

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής είναι η χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που οδηγεί σε ευνοϊκή υψηλή αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πράγμα που έχει ευεργετική επίπτωση στην ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στην ινσουλίνη.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δηλαδή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο) οδηγεί σε απότομες αυξήσεις της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως «μια διατροφή χαμηλή σε γλυκαιμικό φορτίο, η οποία παράλληλα ακολουθεί πιστά τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δύο έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει υδατάνθρακες. Το γλυκαιμικό φορτίο αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένας άνθρωπος, σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Πρακτικά, ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ αντίστροφα ένα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα, θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ[/spoiler]
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Νοεμβρίου 2013, 21:45:18
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Παραθέτω σύνδεσμο για άρθρο του ένθετου "Κ" της "Καθημερινής" της Κυριακής 17/11/2013 με αφορμη την απαγόρευση των τροφίμων που περιεχουν trans-λιπαρά οξέα στην Αμερική.

  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
68008 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2008, 22:13:39
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
26250 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2010, 12:04:39
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
26296 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 20:46:11
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
24461 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2018, 22:20:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
51075 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2014, 16:05:44
από Argirios Argiriou