ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Διατροφή.
Argirios Argiriou:
21-03-2024 ertnews
Συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή Διατροφής από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 17/03/2024
Γιούλη Επτακοίλη
Πριν από μερικά χρόνια, σε μια συζήτηση με την Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και, πέρα από τους ακαδημαϊκούς τίτλους, η γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διάδοση της μεσογειακής διατροφής, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα στοιχείο στο οποίο στάθηκε αρκετά: ότι τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στην Ελλάδα συναντώνται στην Κρήτη, την κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής, με το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα φρούτα, τα ψάρια.
Αν παρακολουθήσει κανείς έρευνες από τότε μέχρι και πρόσφατα για την παχυσαρκία στους Ελληνες –παιδιά και ενηλίκους–, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά. Εξι στους δέκα Ελληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα υγείας. Η παχυσαρκία είναι γνωστό άλλωστε ότι συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένοι καρκίνοι.
Τι κάνουμε λάθος; Είναι πολύ απλό. Εχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή. Το μέτρο και την ισορροπία στο φαγητό μας. Μόλις το 49% του πληθυσμού καταναλώνει καθημερινά φρούτα και μόνο το 53% καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή όσπρια. Καταναλώνουμε κυρίως κρέας και κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούν βόμβες θερμίδων, αλκοόλ, αναψυκτικά και διάφορα άλλα που θα έπρεπε να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην καθημερινή διατροφή. Και το χειρότερο, δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε.
Εν ολίγοις, έχουμε στα χέρια μας διατροφική σοφία αιώνων και γενεών και αντί να την ακολουθούμε ευλαβικά στο σπίτι και στο σχολείο, την τσαλακώνουμε και την πετάμε στα σκουπίδια. Από την άλλη πλευρά, κάτι που εγκαταλείπουμε εμείς, το υιοθετούν οι Βορειοευρωπαίοι. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει έρευνα της επιστημονικής επιθεώρησης Nutrients. Τι λέει; Οτι τα παιδιά της Σκανδιναβίας τρέφονται κυρίως με χαρακτηριστικά μεσογειακής διατροφής.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Ertnews 02/04/2024
«Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή, ορθόδοξη νηστεία, που όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της, είναι κάτι το οποίο για πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τρόπος ζωής γι’ ένα άλλο μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει γίνει μια μόδα. Το βλέπουμε ακόμη και σε διαφημίσεις για ταχυφαγεία» δήλωσε ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο εξήγησε ότι η νηστεία, όποια περίοδο κι αν γίνεται, είναι μια πάρα πολύ καλή διατροφή. «Έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεσογειακή διατροφή. Εννοείται ότι απουσιάζουν όλα τα ζωικά τρόφιμα, απουσιάζει το τυρί, απουσιάζει το κρέας. Είναι μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά πολύ πλούσια σε καλά λιπαρά, μονοακόρεστα και αυτά που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς. Έχουν πρωτεΐνες» συμπλήρωσε.
Απαντώντας για το εάν όλοι μπορούν να ακολουθήσουν για ένα διάστημα την ορθόδοξη νηστεία αποκάλυψε ότι από μελέτες που έχουν γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχει βρεθεί ότι παρότι λείπει το κρέας τα όσπρια, που είναι βασική πηγή σιδήρου μπορούν να καλύψουν αυτή την στέρηση. Ωστόσο, όπως είπε τα όσπρια για να απορροφηθούν χρειάζονται βιταμίνη C που δίνει η κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών.
«Μπορεί να λείψει το ασβέστιο γιατί λείπουν τα γαλακτοκομικά, αλλά και πάλι μπορούμε να τα πάρουμε από ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, όπως είναι το ταχίνι ή ακόμη και από τα φυτικά ροφήματα αμυγδάλου που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά και μπορούν να υποκαταστήσουν το κλασικό γάλα. Και μια άλλη έλλειψη είναι η βιταμίνη B12, που είναι βιταμίνη πολύ σημαντική αλλά η οποία βρίσκεται αμιγώς σε ζωικές τροφές που ίσως είναι ο μόνος κίνδυνος, αλλά μέσα στη νηστεία δύσκολα να έχεις ανεπάρκεια» πρόσθεσε ο κ. Δημοσθενόπουλος.
«Αν συνδυάσουμε κάποιες φυτικές πρωτεΐνες μεταξύ τους, δίνουν ένα αποτέλεσμα ισάξιο του κρέατος» είπε. Αναφορικά με ο τι ισχύει για παιδιά, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας τόνισε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό για να είναι σίγουροι για την αρτιότητα της διατροφής τους.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή 11.04.2024
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Το άρθρο ανυπόγραφο αλλά αυτά που γράφει είναι σωστά:
Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση