ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Διατροφή.
Argirios Argiriou:
Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study.
BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e4026 (Published 26 June 2012) Cite this as: BMJ 2012;344:e4026
Pagona Lagiou, professor, Sven Sandin, scientist, Marie Lof, scientist, Dimitrios Trichopoulos, professor, Hans-Olov Adami, professor, Elisabete Weiderpass, professor.
Correspondence to: P Lagiou pdlagiou@med.uoa.gr
Abstract
Objective To study the long term consequences of low carbohydrate diets, generally characterised by concomitant increases in protein intake, on cardiovascular health.
Design Prospective cohort study.
Setting Uppsala, Sweden.
Participants From a random population sample, 43 396 Swedish women, aged 30-49 years at baseline, completed an extensive dietary questionnaire and were followed-up for an average of 15.7 years.
Main outcome measures Association of incident cardiovascular diseases (ascertained by linkage with nationwide registries), overall and by diagnostic category, with decreasing carbohydrate intake (in tenths), increasing protein intake (in tenths), and an additive combination of these variables (low carbohydrate-high protein score, from 2 to 20), adjusted for intake of energy, intake of saturated and unsaturated fat, and several non-dietary variables.
Results A one tenth decrease in carbohydrate intake or increase in protein intake or a 2 unit increase in the low carbohydrate-high protein score were all statistically significantly associated with increasing incidence of cardiovascular disease overall (n=1270)—incidence rate ratio estimates 1.04 (95% confidence interval 1.00 to 1.08), 1.04 (1.02 to 1.06), and 1.05 (1.02 to 1.08). No heterogeneity existed in the association of any of these scores with the five studied cardiovascular outcomes: ischaemic heart disease (n=703), ischaemic stroke (n=294), haemorrhagic stroke (n=70), subarachnoid haemorrhage (n=121), and peripheral arterial disease (n=82).
Conclusions: Low carbohydrate-high protein diets, used on a regular basis and without consideration of the nature of carbohydrates or the source of proteins, are associated with increased risk of cardiovascular disease.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Καθημερινή.
03/10/2012.
Το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης μειώνει η ημερήσια κατανάλωση μήλων.
[spoiler]Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής «Journal of Functional Foods», αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.
Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 μιλιγκράμ πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.
«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.
Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Το εντυπωσιακό, αμερικανικό ντοκιμαντέρ Super size me (2004), που προτάθηκε για Όσκαρ, ήταν το αποτέλεσμα μιας προσωπικής έρευνας με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ο σκηνοθέτης κατανάλωνε για ένα μήνα, κάθε ημέρα, τρία γεύματα σε γνωστή αλυσίδα fast food. Το αποτέλεσμα, πέρα από τα πολλά κιλά που έβαλε, γνώρισε πτώση των μαλλιών, είχε αρνητική επιρροή στη λίμπιντο και έπαθε... κατάθλιψη.
Supersize Me - Movie / Documentary - Full length (from YouTube)
Argirios Argiriou:
Health Daily, 29/11/2012.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ από υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη κάθε μέρα, επί σειρά ετών, μπορεί να αυξήσει τις
πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, αναφέρει
η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN). Αυτό απέδειξε,
μεταξύ άλλων, μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, και στην οποία συμμετείχαν 8.128 άνδρες,
ηλικίας 45 έως 73 ετών κατά την έναρξή της. Η σχετική μελέτη διήρκησε
15 χρόνια και έδειξε πως όσοι άνδρες έπιναν σε καθημερινή βάση 300 ml
αναψυκτικό με ζάχαρη (αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από ένα κουτάκι την ημέρα)
είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτωματικό
(προχωρημένο) καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ
ζαχαρούχα αναψυκτικά. Υπολογίζεται ότι κάθε άντρας έχει 1 στις 6 πιθανότητες
να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η συσχέτιση
αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης εξαιτίας της ζάχαρης, καθώς
η ινσουλίνη «τρέφει» τους όγκους.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συσχετίζει την κατανάλωση ζαχαρούχων
αναψυκτικών με προβλήματα υγείας. Προγενέστερες μελέτες τα έχουν
συσχετίσει με την εκδήλωση καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας,
οστεοπόρωσης, καρκίνου του παγκρέατος, μυϊκής αδυναμίας και παράλυσης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Health Daily, 16/05/2013.
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ
ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
Σύµφωνα µε έρευνα της Greenpeace.
Πληθώρα χηµικών δραστικών ουσιών υπεύθυνων και για καρκινογενέσεις εντόπισε
σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στους πάγκους της Αθήνας η Greenpeace.
Αναλυτικότερα, η Greenpeace στο πλαίσιο της συγκεκριµένης έρευνας έλαβε
από καταστήµατα των περιοχών Χαλανδρίου, Καλλιθέας, του Περιστερίου και
του Κέντρου της Αθήνας 24 δείγµατα µήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών,
πατατών, κρεµµυδιών και µπανανών τα οποία εξέτασε. Τα 15 προϊόντα ήταν
ελληνικής προέλευσης και τα εννέα εισαγωγής. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα
της ειδικής εξέτασης τα περισσότερα από τα δείγµατα που συλλέχθηκαν είχαν
υπολείµµατα φυτοφαρµάκων. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 27 χηµικές δραστικές
ουσίες, από τις οποίες πολλές είναι απαγορευµένες για χρήση εντός της Ε.Ε. και
άλλες νόµιµες που χαρακτηρίζονται, όµως ως «τοξικές», «εξαιρετικά τοξικές» κ.ά.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση