ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο
Διατροφή.
Argirios Argiriou:
30/06/2015.
Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και το παγωμένο τσάι προκαλούν χιλιάδες θανάτους και δεν έχουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με 133.000 θανάτους από διαβήτη παγκοσμίως, 45.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 6.450 θανάτους από καρκίνου.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.
Τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), έδειξαν ότι το 5% των αποδιδόμενων θανάτων σε ζαχαρούχα ροφήματα συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.
«Αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα ζαχαρούχα ροφήματα καθώς γερνούν, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη από ό, τι βλέπουμε σήμερα», εξήγησαν οι επιστήμονες.
«Θα πρέπει να είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα στην ουσιαστική μείωση ή την εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών από τη διατροφή», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάριους Μοζαφάριαν, από το Tufts University της Βοστώνης.
«Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά, και με την μείωση της κατανάλωσης τους είναι εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», κατέληξε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρωτότυπο άρθρο:
Estimated Global, Regional, and National Disease Burdens Related to Sugar-Sweetened Beverage Consumption in 2010.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO) λέει ανοικτά ότι τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. τα αλλαντικά) είναι καρκινογόνα.
26 October 2015.
The Guardian.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
October 29, 2015
Does Skipping Breakfast Matter in Non–Insulin-Treated Diabetic Patients?
Allan S. Brett, MD reviewing Jakubowicz D et al. Diabetes Care 2015 Oct.
In this study, having no breakfast was associated with higher blood glucose after lunch and dinner.
Skipped meals complicate management of insulin-treated diabetic patients. A new study suggests that skipping breakfast might affect glycemic control even in patients who are not taking insulin.
Researchers enrolled 22 patients (mean age, 57; mean glycosylated hemoglobin level, 7.7%) whose type 2 diabetes was controlled by diet or metformin only. All patients were studied on one day when they ate three meals and again on one day when they skipped breakfast and ate only two meals. Meals were standardized (prepared by the researchers), so the only difference between the two study days was the presence or absence of breakfast.
On no-breakfast days, mean peak glucose excursions after lunch and after dinner were significantly higher (by 40% and 25%, respectively) — and post-lunch and post-dinner insulin levels were lower — than on breakfast days. Other observations on no-breakfast days were higher levels of free fatty acids (FFAs) and lower levels of glucagon-like peptide-1 (GLP-1); both higher FFA and lower GLP-1 levels have downstream metabolic effects that potentially raise plasma glucose levels.
COMMENT
Skipping breakfast appears to affect glucose homeostasis adversely later in the day in patients with diet-controlled or metformin-treated type 2 diabetes. One explanation discussed by the authors is a “second-meal phenomenon,” in which the first meal (breakfast) induces enhanced β cell responsiveness later in the day. Whether this phenomenon has important long-term clinical implications is unknown.
EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION
Disclosures for Allan S. Brett, MD at time of publication
Nothing to disclose
CITATION(S):
Jakubowicz D et al. Fasting until noon triggers increased postprandial hyperglycemia and impaired insulin response after lunch and dinner in individuals with type 2 diabetes: A randomized clinical trial. Diabetes Care 2015 Oct; 38:1820. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)
- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
09-11-2015 ΕΘΝΟΣ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση