ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Διατροφή.

<< < (2/34) > >>

Argirios Argiriou:
Ελευθεροτυπία, 27/11/2010.
Υπεύθυνος: Με την επιμέλεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[spoiler]

Δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.
 **«Το αλάτι παχαίνει»

Το αλάτι από μόνο του δεν παχαίνει, μάλιστα δεν έχει καν θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της γεύσης που προσδίδει, είναι σύνηθες να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό που είναι αλμυρό ή να συνοδεύουμε ένα αλμυρό γεύμα με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοολούχα ποτά που ενισχύουν την ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (συστατικού που περιέχει το αλάτι) μπορεί να οδηγήσει σε παροδική κατακράτηση υγρών, η οποία συχνά φαίνεται στη ζυγαριά.

**«Οταν κάνουμε δίαιτα μπορούμε να πίνουμε απεριόριστα χυμούς φρούτων»

Στην πραγματικότητα, οι χυμοί φρούτων περιέχουν σχεδόν τόση ζάχαρη όση και τα αναψυκτικά. Μάλιστα πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν πλέον βάλει στις συστάσεις τους τον περιορισμό των χυμών ακόμη και για τα παιδιά, αναφέροντας ότι η πρόσληψή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα φλιτζάνι ημερησίως. Οι νέες αυτές συστάσεις οφείλονται αφενός στις θερμίδες που μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, αφετέρου στην τερηδόνα, την οποία ευνοούν τα σάκχαρα που περιέχονται στους χυμούς.

**«Είναι προτιμότερο όταν κάνω δίαιτα να βάζω στον καφέ μου μαύρη ζάχαρη ή φρουκτόζη αντί για λευκή ζάχαρη»

Κατ' αρχάς, η μαύρη με τη λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες (περίπου 380 ανά 100 γραμμάρια). Η φρουκτόζη επίσης έχει τις ίδιες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, απλώς έχει ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ, επομένως αν χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, μπορεί να «γλιτώσετε» μερικές θερμίδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο αν πίνετε πολλούς καφέδες και βάζετε πολλή ζάχαρη. Ενα κουταλάκι ζάχαρη έχει 20 θερμίδες, οι οποίες είναι μεν κενές (δηλαδή δεν προσφέρουν κάτι άλλο πέρα από ενέργεια), αλλά αν κάποιος καταναλώνει έως δύο κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα στον καφέ του και θέλει να χάσει βάρος, είναι κρίμα να χαλάσει τη συνήθεια του, όταν υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματικά θα τον βοηθήσουν.

**«Οταν κάνω δίαιτα απαγορεύεται να τρώω γλυκά»

Από τη στιγμή που ένα τρόφιμο απαγορεύεται, αυτόματα γίνεται περισσότερο επιθυμητό. Επομένως, οι δίαιτες που αποκλείουν τα γλυκά ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες να αποτύχουν. Το μυστικό κρύβεται στην ποσότητα και στο πόσο συχνά τρώμε το κάθε τι, καθώς και στην εκμάθηση του πώς να εντάσσουμε στη διατροφή μας το κάθε τρόφιμο κατά τη διάρκεια της δίαιτας και -το σημαντικότερο- μετά το τέλος αυτής.

**«Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από ό,τι το άσπρο»

Το μαύρο και το λευκό ψωμί έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει, προάγει τον κορεσμό και μας «χορταίνει» περισσότερο από το λευκό, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (και κατ' επέκταση της όρεξής μας). Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με το λευκό.

**«Αν κάνω δίαιτα μαζί με άσκηση, κινδυνεύω να "παγιδεύσω" το λίπος στους μυς μου, γι' αυτό πρέπει πρώτα να χάσω βάρος και μετά να γυμναστώ»

Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους. Στην πραγματικότητα η άσκηση βοηθά σημαντικά ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε όλα του τα στάδια (αρχή - μέση - τέλος/«συντήρηση»), αφού συνεισφέρει στη βελτίωση της σύστασης σώματος, στη ρύθμιση της όρεξης, στην καλύτερη ψυχολογία αλλά και στην καύση θερμίδων.

**«Εφόσον λόγω εργασίας είμαι συνέχεια εκτός σπιτιού και τρώω στο πόδι, δεν μπορώ να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα διατροφής»

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα και αναβάλλουν συνεχώς την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με φορτωμένο πρόγραμμα να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής και να καταφέρει σταδιακά να χάσει τα περιττά κιλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, κίνητρο και σωστή καθοδήγηση. Η οργάνωση και οι εύκολες λύσεις για ελαφριά γεύματα και σνακ εκτός σπιτιού μπορούν να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

**«Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, επομένως μπορώ να το χρησιμοποιώ άφοβα όταν κάνω δίαιτα απώλειας βάρους»

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό ποιοτικά, ωστόσο δεν παύει να έχει όσες θερμίδες και το βούτυρο, η μαργαρίνη και οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή πρακτικά 10 κουταλιές λάδι υπερβαίνουν ενεργειακά το βασικό μεταβολισμό της μέσης Ελληνίδας! Επομένως, ναι μεν το ελαιόλαδο αποτελεί άριστη επιλογή από άποψη ποιότητας, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.
[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Έθνος,

[spoiler]«Μην τρως άλλο», «σταμάτα τα γλυκά», «πάχυνες πολύ», «χρειάζεσαι δίαιτα»... Aν έχετε αρχίσει να λέτε αυτές τις κουβέντες καθημερινά στο παιδί σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε επί της ουσίας με το πρόβλημα των επιπλέον κιλών του.

Έχετε ένα παιδί δραστήριο, που πηγαίνει σχολείο, μαθαίνει ξένες γλώσσες, βλέπει τηλεόραση και αγαπάει να σερφάρει στον υπολογιστή. Για παιχνίδι και αθλητισμό δεν του μένει πολύς χρόνος και, το χειρότερο, τρέφεται ανθυγιεινά. Προτιμά, π.χ., δυο κομμάτια τούρτα παρά το φαγητό του ή δεν τρώει τις φακές, γιατί θέλει πίτσα! Το αποτέλεσμα; Έχει ήδη περιττά κιλά. Και βέβαια η παιδική παχυσαρκία, δυστυχώς, στη χώρα μας αφορά πάρα πολλά παιδιά, αφού -όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση του European Childhood Obesity Group (ECOG) αλλά και στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο- ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ το ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 3-17 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ας δούμε όμως -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ιωάννη Ιωαννίδη- τα «ναι» και τα «όχι» που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία.

Πετάξτε την ΤV και κόψτε το γρήγορο φαγητό
«Όταν κατά μέσο όρο κάθε παιδί στην Ελλάδα περνάει τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, είναι λογικό να είμαστε πρωταθλητές υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και συμβουλεύει τους γονείς να λένε «όχι» όταν τα παιδιά ζητούν πάνω από μια φορά την εβδομάδα να τρώνε φαγητό τύπου fast food αλλά και σνακ από το σούπερ μάρκετ ή το περίπτερο.

Κι αυτό γιατί: «Το γρήγορο έτοιμο φαγητό, στο οποίο σήμερα καταφεύγουν πλέον πολύ συχνά οι περισσότερες οικογένειες λόγω έλλειψης χρόνου, έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεφεύγουν από το μοντέλο της λεγόμενης "μεσογειακής διατροφής", που θεωρείται πρότυπο σωστής διατροφής για μικρούς και μεγάλους. Όσο για την τηλεόραση, το ιδανικό, κυρίως για τα μικρά παιδιά, θα ήταν να μη βλέπουν καθόλου. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ο χρόνος παρακολούθησης πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο».

Στρώστε τραπέζι για την οικογένεια
Προσπαθήστε να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας. Τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Κι αυτό γιατί: «Τα συχνά οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αλλά και των τροφικών διαταραχών, καθώς οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ελέγχουν τι και πόσο τρώνε τα παιδιά τους. Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400 γραμμ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως», επισημαίνει ο δρ Ι. Ιωαννίδης.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Μειώστε όσα τρόφιμα καταναλώνει επιπλέον από το φαγητό του (π.χ. αναψυκτικά, γλυκά κ.λπ.).
Φροντίστε να τρώει πάντα καλό πρωινό. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.
Σβήστε τη δίψα του με νερό, που δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Επενδύστε στο σπιτικό κολατσιό για το σχολείο (π.χ. ένα τοστ και ένα φρούτο).
Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες (παρακολούθηση τηλεόρασης και ενασχόληση με τον υπολογιστή) σε 2 ώρες την ημέρα, όπως συστήνει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.
Βάλτε την κίνηση στη ζωή του. Αν δεν ασχολείται με κάποιο σπορ, ενθαρρύνετέ το να πηγαίνει στο σχολείο και το φροντιστήριο με τα πόδια κ.λπ.
Κι αν έχει ήδη πρόβλημα βάρους;
Oρισμένες αλλαγές στη διατροφή του, π.χ. να πίνει νερό αντί για αναψυκτικά ή να περιορίσει την κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ, σίγουρα μειώνουν την πρόσληψη άχρηστων θερμίδων. Για τέτοιου είδους αλλαγές, φυσικά, δεν χρειάζεται να ρωτηθεί ο γιατρός. Αν, όμως, χρειαστεί μια σωστή ρύθμιση του βάρους του, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό, ο οποίος ?πάντα με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος? θα τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά.

Ποιος είναι ο στόχος;
Ο βασικός στόχος των αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά είναι το παχύσαρκο παιδί να μάθει πώς πρέπει να τρώει, ποιες τροφές κάνουν καλό ή όχι, τι πρέπει να επιλέγει, πώς να το καταναλώνει και τελικά, κάποια στιγμή, να αποφασίζει μόνο του για τη διατροφή του, συνειδητά και όχι παρορμητικά. Σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος, οι στόχοι τίθενται αποκλειστικά και μόνο από το γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, ανάλογα με το εάν αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, την ηλικία του και την ύπαρξη ή όχι επιπλοκών, δηλαδή επιπρόσθετων νοσηρών εκδηλώσεων που επιδεινώνουν την κατάστασή του.

Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουμε στο παχύσαρκο παιδί κάποια αυτοσχέδια δίαιτα αδυνατίσματος και ιδιαίτερα μια δίαιτα που απευθύνεται σε ενηλίκους.

Να κάνει δίαιτα ή όχι;
Το παχύσαρκο παιδί υποβάλλεται σε συγκεκριμένη δίαιτα μόνο έπειτα από σύσταση του γιατρού και μόνο για ειδικούς λόγους. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη, η δίαιτα πρέπει να είναι θρεπτικά άρτια και να σχεδιάζεται από εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα για την ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά. Επειδή, όμως, η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών είναι καθοριστικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, η πλειοψηφία των ειδικών προτείνει, αντί για «δίαιτα», το σωστότερο σχεδιασμό των γευμάτων και τις ποιοτικότερες επιλογές τροφών βάσει των κανόνων της υγιεινής διατροφής και, αντί για ελάττωση των ποσοτήτων του φαγητού, την αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων.

Είναι φυσιολογικά τα... κιλά του;
Η έγκαιρη αναγνώριση του αυξημένου σωματικού βάρους αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η αξιολόγηση του βάρους του παιδιού γίνεται συγκριτικά, με σημείο αναφοράς ειδικές καμπύλες με εκατοστιαίες θέσεις, όπου καταγράφεται η σχέση βάρους, ύψους, διαμέτρου κεφαλής και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως προς την ηλικία. Οι συγκεκριμένες καμπύλες ανάπτυξης υπάρχουν στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού και συμπληρώνονται από τον παιδίατρο, ώστε να ελέγχεται δια- χρονικά η εξέλιξη της ανάπτυξής του. Ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ, εάν το βάρος του ή ο ΔΜΣ σε σχέση με την ηλικία του ξεπερνάει την 95η εκατοστιαία θέση.
ΥΠΕΡΒΑΡΟ, εάν υπερβαίνει την 85η εκατοστιαία θέση.
Παρότι, οι καμπύλες ανάπτυξης αποτελούν πολύτιμα εργαλεία αξιολόγησης, η απαίτηση για ένα πιο εύχρηστο σύστημα και η ανάγκη για έναν ενιαίο τρόπο καθορισμού της παχυσαρκίας από την παιδική στην εφηβική και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή οδήγησαν στη χρήση του ΔΜΣ ? μέθοδο, δηλαδή, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται για τους ενηλίκους, αλλά με διαφορετικές τιμές αναφοράς.

Πώς θα υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού σας

Μετράτε το βάρος του σε κιλά και το ύψος του σε μέτρα. Κατόπιν διαιρείτε το βάρος (αριθμητής) με το τετράγωνο του ύψους του (ύψος x ύψος). Δηλαδή:

ΔΜΣ = βάρος / ύψος x ύψος

Αξιολόγηση: Με βάση την ηλικία και το φύλο, εάν η τιμή του ΔΜΣ είναι μεγαλύτερη των αναγραφόμενων στον πίνακα, το παιδί θεωρείται είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

1ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 40 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 19,02. Το παιδί αυτό έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος.

2ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 45 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 21,40. Το παιδί αυτό είναι υπέρβαρο.

3ο παράδειγμα: Κορίτσι ηλικίας 10 ετών με βάρος 52 κιλά και ύψος 1,45 μ. Ο ΔΜΣ είναι 24,73. Το παιδί αυτό είναι παχύσαρκο.

ΤΕΣΤ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ!

Τρέφεται υγιεινά το παιδί σας;

Απλώς απαντήστε στις ερωτήσεις του τεστ των ειδικών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και πράξτε ανάλογα.

Συνηθίζει να τελειώνει τα γεύματά του με κάτι γλυκό (π.χ πάστα, παγωτό);

Α. Ποτέ (0)

Β. Κάθε μέρα (5)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Σε κάθε γεύμα (7)

Πόσο συχνά τρώει φαγητό απέξω;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μια φορά την εβδομάδα (2)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πάνω από 1 φορά την εβδομάδα (4)

Πόσο συχνά τρώει τηγανητά φαγητά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (5)

Γ. Μερικές φορές (1)

Δ. Πολύ συχνά (7)

Πίνει αναψυκτικά;

Α. Ποτέ (0)

Β. Μερικές φορές (1)

Γ. Συχνά (3)

Δ. Κάθε μέρα (5)

Κάθε πότε επισκέπτεστε μαζί αλυσίδες εστιατορίων φαστ-φουντ;

Α. Ποτέ (0)

Β. Αρκετά συχνά (5)

Γ. Πού και πού (2)

Δ. Συνέχεια (7)

Πόσο συχνά επιλέγει τηγανητές πατάτες με το φαγητό του;

Α. Ποτέ (0)

Β. Συχνά (3)

Γ. Πού και πού (1)

Δ. Πολύ συχνά (5)

Πόσες φορές την εβδομάδα τρώει τυποποιημένο φαγητό;

Α. Σπάνια (0)

Β. Δύο φορές (3)

Γ. Μια φορά (2)

Δ. Περισσότερες από δύο φορές (4)

Αποτελέσματα

Αν συγκεντρώσατε:

Εως 9 πόντους: Η διατροφή του παιδιού σας δεν είναι απόλυτα υγιεινή, όμως γενικά είναι ικανοποιητική.

Εως 25 πόντους: Φροντίστε να περιορίσει τις κακές διατροφικές επιλογές του.

Πάνω από 35 πόντους: Το παιδί σας πρέπει να σταματήσει αμέσως την κατανάλωση των τροφών που επιβαρύνουν την υγεία του.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Όλα καλά και ωραία αλλά μήπως αυτοί οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί είναι ακόμη σε χρήση οι καμπύλες στα παιδικά βιβλιάρια που τα παχύσαρκα παιδιά στο μέσο της κάθε καμπύλης; Γιατί φροντίζουν να επιβεβαιώσουν το τάισμα της μάνας ή της γιαγιάς και ταυτόχρονα να αυξήσουν στο μέγιστο τον αριθμό των λιποκυττάρων;

Μια πρόσφατη απάντηση από ένα από αυτους είναι η εξής: "μα, οι καμπύλες στα μπλε βιβλιαράκια δεν δείχνουν το φυσιολογικό. Δείχνουν πως είναι η πλειοψηφία των παιδιών"

Τα σχόλια δικά σας.

Argirios Argiriou:
18/12/2010.
Ελευθεροτυπία.
[spoiler]

Τι να προσέξουμε στη διατροφή πριν και μέσα στις γιορτές
Του ΧΑΡΗ Δ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, MMedSci.SRD, κλινικού διαιτολόγου βιολόγου, επιστημονικού υπεύθυνου «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ»

Οι γιορτές έφτασαν και όσο και αν φέτος θα είναι «διαφορετικές» λόγω της οικονομικής κρίσης, σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να βρει τον εαυτό του με παραπάνω βάρος, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
 Από την άλλη μεριά, όμως, λόγω της γενικότερης πίεσης που όλοι δεχόμαστε, ψυχολογική κυρίως, με τα προβλήματα και τα άγχη, το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν θα ήταν να κάνουμε αυστηρή δίαιτα αυτή την περίοδο. Ο επιθυμητός λοιπόν στόχος είναι να χαρούμε τη χριστουγενιάτικη περίοδο, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά με προσεχτικές διατροφικές επιλογές και όχι με αυστηρή δίαιτα, ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμα άγχος, αυτό των κιλών, στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2011.

* Δέκα βήματα μέχρι τις γιορτές

Ακολουθήστε τα παρακάτω μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδου, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας.

1 Καταναλώστε πρωινό: αφού είναι το ξύπνημα του μεταβολισμού μας μετά τον ύπνο και αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους μέσα από καλύτερες καύσεις.

2 Κάνετε τακτικά γεύματα: αποφύγετε το έντονο αίσθημα της πείνας και καθιερώστε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

3 Αποφύγετε το συναισθηματικό φαγητό: τρώγοντας χωρίς να πεινάτε. Καταναλώστε λοιπόν τροφή όταν πραγματικά πεινάτε και όχι ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης ή βαρεμάρας.

4 Αποφύγετε τα γλυκά: δεδομένου ότι μέσα στις γιορτές θα καταναλώσετε γλυκά, αποφύγετέ τα κατά την περίοδο πριν απ' αυτές.

5 Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα (όχι χυμούς), τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν έντονο αίσθημα κορεσμού.

6 Καταναλώστε τρόφιμα που δεν θα φάτε μέσα στις γιορτές: καταναλώστε έτσι περισσότερο δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά, έτσι ώστε να καταναλώσετε κρέας και αμυλούχα τρόφιμα μόνο μέσα στις γιορτές.

7 Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά: η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με καφεΐνη, ανθρακικό και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

8 Μετριάστε το αλκοόλ, έτσι ώστε να έχετε το περιθώριο για κατανάλωση κάποιων μερίδων αλκοόλης μέσα στις γιορτές.

9Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά: τα παραδοσιακά φαγητά των γιορτών είναι δυστυχώς πολύ επιβαρημένα σε σάκχαρα και λιπαρά. Ετσι, κάποιες ημέρες πριν περιορίστε το κυρίως ζωικό λίπος αποφεύγοντας τηγανητά, σάλτσες, λιπαρά τυριά και έτοιμα φαγητά από έξω από το σπίτι.

10 Φάτε στο τραπέζι και ελέγξτε το τσιμπολόγημα: αποφύγετε το φαγητό στο πόδι ή μπροστά από την τηλεόραση. Αυτό θα σας κάνει να φάτε περισσότερο και χωρίς έλεγχο, στοιχείο που θα σας κάνει να πεινάτε διαρκώς, αν και καταναλώνετε θερμίδες. Πριν φύγετε από το σπίτι, φάτε ένα φρούτο.

* Δέκα βήματα για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές

Είναι γεγονός πως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν σίγουρα μια «επικίνδυνη απειλή» για την υγεία και το βάρος μας, δεδομένης της ελεγχόμενης ή μη υπερφαγίας των διακοπών. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όσον αφορά τη διατροφή μας, ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες αυτές μέρες να μας αφήσουν μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις και όχι με 1-3 παραπανίσια κιλά (όπως στατιστικά συμβαίνει στους περισσότερους), αλλά και με φουσκώματα ή δυσπεψία;

1 Ελεγχος βάρους μέσα στις γιορτές: αν είστε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το βάρος τους ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ' εξαίρεσιν μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να αποφύγετε τις εκπλήξεις αμέσως μετά τις γιορτές.

2 Σαλάτες και λαχανικά: αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών και αποφύγετε τις σαλάτες-αλοιφές που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα ή τις σαλάτες-γεύματα, μέσα στις οποίες εκτός από λαχανικά υπάρχουν αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι απλές σαλάτες θα σας χορτάσουν γρηγορότερα, περιορίζοντας το συνολικό όγκο φαγητού που θα καταναλώσετε.

3 Ενημερωθείτε για τις θερμίδες: είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τις θερμίδες κάποιων «παραδοσιακών» εδεσμάτων και γλυκών. Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, χωρίς δέρμα στα 120 γρ. (ένα μέτριο στήθος) αποδίδει 175 θερμίδες και είναι ιδανική επιλογή. Η γέμιση αποδίδει περίπου 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (όταν έχει πέρα από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες). Ενας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα, αποδίδει περίπου 110 θερμίδες. Ενα ποτηράκι κρασί τώρα των 150 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ τέλος ένα κομμάτι βασιλόπιτας, γύρω στα 110 γραμμάρια, δίνει έως και 380 θερμίδες.

4 Πείτε «όχι» στα συχνά και περιττά κεράσματα: αν κάθε φορά που σας προσφέρουν το κλασικό πιάτο με μελομακάρονο, κουραμπιέ και δίπλα λέτε «ναι», είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες ημέρες.

5 Κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα 2 γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο. Αν νιώσετε ότι ξεφύγατε, καταναλώστε μόνο σαλάτες και φρούτα για 1-2 ημέρες.

6 Το νερό πάντα χορταίνει: ακόμα και πολύ πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν το όφελος από την κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό για τη διατήρησης του βάρους μας. Ετσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας.

7 Προσέξτε το αλκοόλ: δεδομένου ότι η αλκοόλη δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, την καθιστά το δεύτερο ύποπτο για αύξηση βάρους στις γιορτές, μετά το λίπος. Δεδομένου δε ότι αποτελεί στοχείο της κοινωνικής μας ζωής, αλλά και ότι συχνά μας οδηγεί μέσα από ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια σε τσιμπολόγημα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

8 Κάνετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε μέρα: Σε περίπτωση βραδινής πρόσκλησης σε γεύμα, καταναλώστε το μεσημέρι μόνο μία σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή τόνο, ώστε να έχετε το περιθώριο για μια πιο ελεύθερη κατανάλωση το βράδυ.

9 Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο σε μικρό όγκο: παναρισμένα κρέατα, τυριά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, κρεμώδη γλυκά αποτελούν σίγουρα διατροφικές «βόμβες», δεδομένου ότι χωρίς να χορταίνουν προσθέτουν πολλές θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό απολογισμό κάθε γεύματος.

10 Περπατήστε και κάνετε άσκηση: αν και ένα πολύ θερμιδογόνο γεύμα δεν ισοφαρίζεται με το περιορισμένο περπάτημα ή τη σύντομη άσκηση σε ένα διάδρομο, θα ήταν χρήσιμο να εντατικοποιήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα στις γιορτές, ειδικά αν δεν δουλεύετε, για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν τις καύσεις σας. [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Larsen TM, et al. N Engl J Med. 2010; 363:2102-13.

Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance.

.........
................
Conclusions:
In this large European study, a modest increase in protein content and a modest reduction in the glycemic index led to an improvement in study completion and maintenance of weight loss.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση