ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Διατροφή.

<< < (15/34) > >>

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---
   Μου φαίνεται ο WHO βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φυσικούς χυμούς με τα φρουτοποτά (που έχουν ζάχαρη). Βέβαια πολλοί καταναλωτές όντως δεν τα ξεχωρίζουν....

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Μου φαίνεται ο WHO βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φυσικούς χυμούς με τα φρουτοποτά (που έχουν ζάχαρη). Βέβαια πολλοί καταναλωτές όντως δεν τα ξεχωρίζουν....

--- Τέλος παράθεσης ---

Οι φυσικοί χυμοί έχουν και αυτοί ζάχαρη (χωρίς όμως την ποσότητα των ινών που έχουν τα φρούτα από τα οποία προέρχονται).

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πίνει κανείς χυμούς (ακόμη και αν είναι φυσικοί) αν θέλει να κρατήσει κανείς το βάρος του στα φυσιολογικά.

Είναι πολύ καλύτερο να φάει κανείς το φρούτο αυτό καθ' αυτό καθαρισμένο (είναι ένας τρόπος να αποφύγει κανείς τα φυτοφάρμακα) και κομμένο σε κομματάκια (τότε τρώγεται πιο εύκολα όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους ενήλικες). Π.χ. με 1 ξινόμηλο που το έχεις προετοιμάσει με τον τρόπο που λέω και έχεις βάλει και λίγη κανέλα πάνω στα κομμάτια του, έχεις απλώσει και λίγο κουάκερ (για να χαμηλώσεις ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό δείκτη του) και προσθέσει και καναδυό κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 2% (για να πάρεις και λίγες πρωτεΐνες) θα κόψεις αρκετά καλά την πείνα σου. Αν, αντ' αυτού, πιείς χυμό μήλου, θα χρειαστείς σχεδόν 3 μήλα για να βγάλεις ένα ποτήρι φυσικού χυμού, θα πάρεις τριπλάσιες θερμίδες, και θα σε λιγώσει και από πάνω, γιατί θα σου κάνει αντιδραστική υπογλυκαιμία αν το σώμα σου μπορεί ακόμη να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες ινσουλίνης, και έτσι θα θέλεις να φας μετά...

Argirios Argiriou:
Εκτός από αυξημένο κίνδυνο για Καρκίνο του Παχέως Εντέρου, οι λάτρεις του Barbeque έχουν αυξημένο κίνδυνο και για Αρτηριακή Υπέρταση.

07 May 2018.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 24/03/2018

Η παχυσαρκία αποτελεί τη δέυτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου, με διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, τη στιγμή που τα κρούσματα καρκίνου με αιτία το κάπνισμα μειώνονται. Στα πορίσματα αυτά κατέληξε μεγάλη έρευνα στον βρετανικό πληθυσμό, διενεργηθείσα  από το ινστιτούτο «Cancer Research UK».

Το 2011 το το κάπνισμα αποτελούσε την πρώτη αιτία για την πρόκληση καρκίνου, με ποσοστό 19,4%, το οποίο πλέον έχει μειωθεί στο 15,1%. Ακολουθούσε η παχυσαρκία η οποία περιλάμβανε το 5,5% των συνολικών περιπτώσεων ετησίως και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, με ποσοστό 3,8%. Σήμερα, το ποσοστό πρόκλησης καρκίνου από παχυσαρκία έχει φτάσει στο 6,3%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καρκίνου λόγω βάρους αποτελεί η ιστορία της Anet Boak, από το Carlisle, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας σε ηλικία 51 ετών, τέσσερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Σε check-up που ακολούθησε μετά την υστερεκτομή, η κ. Boak ενημερώθηκε ότι η παχυσαρκία συνέβαλε στην εμφάνιση καρκίνου. Σήμερα η κ. Boak, γιαγιά πλέον, ακολουθεί έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, κόβοντας την ζάχαρη, μαγειρεύοντας με φρέσκα υλικά και κάνοντας γυμναστική.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι στρατηγικές για τον περιορισμό του καπνίσματος απέδωσαν καρπούς, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της καθηγήτριας και εμπειρογνώμονος στον τομέα της πρόληψης καρκίνου ,Linda Bauld, ότι «η παχυσαρκία είναι μια τεράστια απειλή για την υγεία» και πρόκειται να επιδεινωθεί εάν δεν παρθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στην μείωση του καπνίσματος έτσι ώστε να μειωθούν και τα κρούσματα καρκίνου λόγω παχυσαρκίας. Σημαντικό μέρος της απαιτούμενης προσέγγισης αποτελεί και η απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων junk food πριν από τις 21:00».

Ο καθηγητής Mel Greaves, βιολόγος στο Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η μελέτη επιδοκιμάζει την άποψη ότι πολλά είδη καρκίνου είναι δυνατόν να προλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα, η βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερες από το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου, δηλαδή 135.000 περιπτώσεις, μπορούν να καταπολεμηθούν.

Ακόμη, ο Δρ Greaves ανέφερε ότι η συσχέτιση παχυσαρκίας και καρκίνου πρέπει  να διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ τόνισε ότι ο αντίκτυπος στα ποσοστά καρκίνου δεν θα είναι ακριβής σε περίπτωση εξάλειψης της παχυσαρκίας, σίγουρα, πάντως, θα μειωθεί σημαντικά.
Σήμερα η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί όχι μόνο ιατρική, αλλά και κοινωνική πρόκληση, δεδομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας στους νέους.

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, Επιμέλεια: Βιβή Δάρα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Liam Davenport
May 29, 2018

Junk Food Ads Increase Teenage Calorie Consumption.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και μία περίληψη στα Ελληνικά του συναδέλφου Ιατρού Vangelis Fousteris στο facebook:

Όσο περισσότερο χρόνο οι νέοι περνούν να παρακολουθούν τηλεόραση και κατά συνέπεια βλέπουν διαφημίσεις για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό, ενώ κάθε επιπλέον αγγελία συνδέεται με επιπλέον 18.000 θερμίδες ετησίως. Η μελέτη βασίστηκε σε πάνω από 3300 εφήβους, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι νέοι ήταν πολύ πιο πιθανό να παρακολουθήσουν τηλεόραση και ότι ο αυξημένος χρόνος προβολής συνδέθηκε με την αύξηση κατά 80% της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση