ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Διατροφή.

<< < (17/34) > >>

Argirios Argiriou:
Daniel D. Dressler, MD, MSc, SFHM, FACP reviewing Chen F et al. Ann Intern Med 2019 Apr 9

But adequate intake of nutrients from food confers health benefits.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Most patients in the early stages of kidney disease need to limit the amount of sodium in their diet.

Some patients may be told to limit protein in their diet as well.

The DASH diet is often recommended for patients with kidney disease. Be sure to talk with your healthcare provider about your specific nutrition needs.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ούτε και οι φυσικοί χυμοί κάνουν καλό στην Υγεία:

Αντιγράφω σχόλιο, συναδέλφου σε Ιατρική ομάδα του facebook:

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζαχαρούχα ποτά (SSB) όπως η κολα και το παγωμένο τσάι έχουν επιβλαβή επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Τώρα, τα ευρήματα από μια μεγάλη μελέτη κοόρτης δείχνουν ότι και οι 100% χυμοί φρούτων θα πρέπει να προστεθούν και στον κατάλογο αυτό. Σε μια έρευνα άνω των 13.000 ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε πρόσθετη καθημερινή μερίδα χυμών φρούτων των 12 ουγγιών, ανεξάρτητα από άλλα SSBs, συνδέθηκε με αύξηση κατά 24% του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία.


May 17, 2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχίατρος:
Δεν ξέρω αν έχουμε γράψει για τις ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ συνέπειες του φυστικοβούτυρου (πολύ κόσμος με το που ακούει το δεύτερο συστατικό της λέξης νομίζει ότι ειναι... απαγορευμένη τροφή) στην ρύθμιση του διαβήτη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οπότε, φάτε φυσικό φυστικόβουτυρο άφοβα (εντός λογικών πλαισίων)  :)

Argirios Argiriou:
June 18, 2019

Health Effects of Ultra-Processed Food

Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP reviewing Srour B et al. BMJ 2019 May 29 Rico-Campà A et al. BMJ 2019 May 29

Higher consumption of ultra-processed food is associated with higher risks for cardiovascular disease and death.

Ultra-processed food (e.g., carbonated drinks, sausages, chicken nuggets, candy, instant soups and noodles) have low nutritional value and high energy density. Two recent studies shed light on adverse health effects of ultra-processed food consumption, which has increased markedly.

In a population-based French study, researchers examined the association between ultra-processed food consumption and cardiovascular disease (CVD) in 105,000 adults (mean age, 43; 79% women). After adjustment for multiple variables, people in the highest quartile had 25%, 22%, and 25% higher risks for overall CVD, coronary heart disease, and cerebrovascular disease, respectively, than did people in the lowest quartile during a median of 5 years. In addition, in a prospective Spanish study, researchers examined 20,000 university graduates (mean age, 38). At average follow-up of 10 years, participants in the highest quartile of ultra-processed food consumption had 62% higher risk for all-cause death (adjusted for multiple variables) than did people in the lowest quartile.

COMMENT
In these studies, consumption of ultra-processed food was associated with excess risks for CVD and death. The results are biologically plausible: Ultra-processed foods are rich in sodium, sugar, and fat; poor in fiber; and associated with high glycemic response and lower consumption of nonprocessed, nutritious food. Finally, ultra-processed foods can contain additives (e.g., sulfites) or “neoformed contaminants” (e.g., acrylamide), or they might be packaged in materials (e.g., bisphenol A) associated with adverse health effects.

EDITOR DISCLOSURES AT TIME OF PUBLICATION

Disclosures for Paul S. Mueller, MD, MPH, FACP at time of publication

Editorial Boards

Medical Knowledge Self-Assessment Program; MKSAP 18 General Internal Medicine

Leadership Positions in Professional Societies

American Osler Society (Board of Governors)

CITATION(S):

Srour B et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: Prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ 2019 May 29; 365:l1451. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Rico-Campà A et al. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ 2019 May 29; 365:l1949. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση