Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
«Ανοίχθηκαν» λογαριασμοί 15 γιατρών νοσοκομείων
anastasios theodoridis:
Η μεγάλη απάτη με τα ορθοπεδικά υλικά, οι μίζες και η λίστα που έφθασε από τις ΗΠΑ
Δεκαπέντε γνωστοί ορθοπεδικοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών (Εισαγγελία, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) για το σκάνδαλο διαρκείας παράνομων πληρωμών της (αμερικανικής) εταιρείας ορθοπεδικών ειδών Depui Hellas σε γιατρούς νοσοκομείων για την «προώθηση πωλήσεων» της εταιρείας στο διάστημα 2002-2006.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι εμπλεκόμενοι ορθοπεδικοί συμπεριλαμβάνονταν σε μία λίστα περίπου 250 ονομάτων που «έδωσαν» οι αμερικανικές αρχές στις ελληνικές, τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτοί οι 250, εμφανίζονταν ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών από την εταιρεία στην Ελλάδα, «πληρωμές» για τις οποίες η Depui υποχρεώθηκε να καταβάλει (27/9/2007) 85 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λογαριασμοί των 15 γιατρών, που ελέγχθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού των υλικών που εμφύτευαν (...) έχουν ανοιχθεί. Οσοι από τους γιατρούς αυτούς πληρώθηκαν απευθείας από τις εταιρείες των προμηθευτών θα καθίσουν στο εδώλιο, ενώ οι γιατροί κρατικών νοσοκομείων θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των καταθέσεων στους λογαριασμούς τους. Οι γιατροί των οποίων οι λογαριασμοί «ανοίχθηκαν» εργάζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία στην Αθήνα (ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΚΑΤ, Γενικό Κρατικό, Αττικό), τη Θεσσαλονίκη (Παπαγεωργίου), την Κρήτη (Ηράκλειο) και την Πελοπόννησο (Πάτρα).
Η «έφοδος» των αρχών, δηλαδή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της Εισαγγελίας, σε γραφεία και στο σπίτι μιας βασικής υπόπτου έφεραν στο φως επιπρόσθετα στοιχεία για γιατρούς και «τζίρους». Οι εμπλεκόμενοι γιατροί «αμείβονταν» με ποσοστά 20-25% επί της αξίας του ορθοπεδικού υλικού, το οποίο τοποθετούσαν στους ασθενείς.
Και την αλληλογραφία
Η έρευνα αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και τη σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στη θυγατρική της Depui στο Λονδίνο, με τους εκπροσώπους της εταιρείας Medec στις αρχές του 2002, σύμφωνα με την οποία το 30% του τζίρου διετίθετο στην ελληνική εταιρεία – μεσάζοντα και από εκεί σε τρείς ΕΠΕ (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) μέσω των οποίων τα χρήματα κατέληγαν στους εμπλεκόμενους γιατρούς. Στην ίδια αλληλογραφία, ο υπεύθυνος της ελληνικής εταιρείας Ν.Κ. γράφει στον Τζον Ντ. εκπρόσωπο της εταιρείας στο Λονδίνο -εναντίον του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τις βρετανικές αρχές με βάση τα στοιχεία των αρχών των ΗΠΑ που κοινοποιήθηκαν στην Ελλάδα- ότι οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Υγείας) σχεδιάζουν περικοπές των τιμών «γι’ αυτό στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η διέξοδός μας θα είναι η αύξηση του αριθμού των τεμαχίων που πουλιούνται, αύξηση που πετύχαμε το 2001 και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και το 2002...».
Η μείωση των τιμών τις οποίες επεδίωκε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση (σύμφωνα με την εταιρεία) ήταν της τάξης του 10%, στο ίδιο πλαίσιο που επιχειρεί να το πράξει και σήμερα η κυβέρνηση σκοπεύοντας να «πιέσει» τους προμηθευτές χωρίς όμως να λάβει μέτρα κατά των βασικών κινητήριων μοχλών αυτού του παράνομου «δούναι-λαβείν», που σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοί με τις «άσπρες μπλούζες». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στα συναρμόδια υπουργεία έχουν δοθεί εντολές ώστε να μειωθούν οι τιμές των προμηθειών των νοσοκομείων με μία στρατηγική που να δίνει την εντύπωση «ότι δεν χάνει κανείς». Η πολιτική αυτή, εκτιμάται ότι δεν ακολουθεί «διδάγματα» του παρελθόντος .
Οι δύο πλευρές
Είναι αξιοσημείωτο οτι οι δύο πλευρές του σκανδάλου, δηλαδή η ελληνική εταιρεία Medec και η βρετανική Depui, είχαν συμφωνήσει το 2000 κατά τις διαπραγματεύσεις τους, ότι το περιθώριο (PROFED) για τα έξοδα πωλήσεων σε ό,τι αφορούσε τους γιατρούς «θα ήταν επαρκές παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας γνώριζαν ότι ανταγωνιστές, όπως η Johnson & Johnson πλήρωναν περισσότερα...».
Τον επόμενο χρόνο, το 2001, πολλές εταιρείες «ανέβασαν τα ποσοστά που έδιναν στους γιατρούς» και η Medec αναγκάστηκε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική...
Εκείνη την περίοδο, ανταγωνιστές της ελληνικής εταιρείας έδιναν το 26-30% στους γιατρούς και ο αντιπρόσωπος της Depui αναγκάστηκε να «ανέβει» στο 23% για να μπορέσει να μείνει μέσα στην αγορά. Την ίδια χρονική περίοδο, πολλές εταιρείες έγιναν «όμηροι» ενός συστήματος που οι ίδιες είχαν γιγαντώσει αφού λόγω του ανταγωνισμού... οι γιατροί ζητούσαν όλο και υψηλότερα ποσοστά «μίζας».
Οι Βρετανοί, πάντως, υποπτεύονταν τους Ελληνες μετόχους της εταιρείας - αντιπροσώπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι κρατούσαν «για τον εαυτό τους» ένα μέρος των προμηθειών χρεώνοντας τους Βρετανούς με πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα. Στο μεταξύ, οι Ελληνες μεσάζοντες ανησυχούσαν για την εφαρμογή του νόμου του Αλέκου Παπαδόπουλου (πρώην υπουργός Υγείας), σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού υλικού από τα νοσοκομεία θα προκηρύσσονταν από τα ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας). Μάλιστα οι προμηθευτές, όπως διαφαίνεται μέσα από την ίδια αλληλογραφία, επιθυμούσαν να παραμείνει το καθεστώς των «διαγωνισμών» («μαϊμού» κατά κανόνα...) των νοσοκομείων για να συνεχιστεί η τακτική της «μίζας».
Οι Βρετανοί συνομιλητές των Ελλήνων αντιπροσώπων σημειώνουν ακόμα, ότι τα κέρδη τους κατά το έτος 2001 σημείωσαν υποχώρηση (gross profit decline) λόγω της αύξησης των «μαύρων xρημάτων» και των λειτουργικών εξόδων.
Και σε υλικά επεμβατικής καρδιολογίας
Οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών δεν περιορίστηκαν πάντως μόνο στα ορθοπεδικά υλικά, αλλά επεκτάθηκαν και σε Ελληνα εισαγωγέα υλικών επεμβατικής καρδιολογίας (στεντ, «μπαλονάκια», βηματοδότες) με επίκεντρο το γεγονός ότι ο εισαγωγέας διατηρούσε «πλέγμα» εταιρειών στην Κύπρο από τις οποίες «έρχονταν» χρήματα στην Ελλάδα. Η «Κ» δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2009, σειρά σχετικών ρεπορτάζ για το εύρος των «τριγωνικών συναλλαγών» (χώρα παραγωγής, συνήθως ΗΠΑ - Κύπρος - Ελλάδα) στον τομέα υλικών της επεμβατικής καρδιολογίας. Οι διαφορές της τιμής από τη χώρα παραγωγής ως προς την Ελλάδα έφθαναν συχνά από το 1:3 έως το 1:6!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Χρυσές αμοιβές μέσω... ταξιδιών
Τις σχέσεις μιας σειράς Ελλήνων ορθοπεδικών με τη θυγατρική της Johnson & Johnson, Depuy International, στο πλαίσιο «διεθνών ιατρικών συνεδρίων και επιστημονικών ταξιδιών» διερευνούν η Εισαγγελία Εφετών και η ΥΠΕΕ στην πολύκροτη υπόθεση των «ορθοπεδικών ειδών για χρήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η δυσκολία της απόδειξης της σχέσης υπερβολικών εσόδων των εμπλεκόμενων ιατρών με τη συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών ξεπερνιέται από τη σύνδεση των συγκεκριμένων χειρουργών με τα λεγόμενα «έξοδα φιλοξενίας» τους από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τα ταξίδια αυτά σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστη σχέση είχαν με το επιστημονικό τους αντικείμενο. Ετσι σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών των επιχειρήσεων στις βρετανικές και αμερικανικές αρχές, γνωστός ορθοπεδικός χειρουργός των Αθηνών, που είχε και μια σχετικά σύντομη θητεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ζήτησε να πετάξει πάνω από τη «χρυσή γέφυρα» του Σαν Φρανσίσκο στη διάρκεια ενός συνεδρίου στη μητρόπολη του Ειρηνικού, επιθυμία που εισακούστηκε και πληρώθηκε από την αμερικανική εταιρεία έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εν Ελλάδι αντιπρόσωπός της.
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν περιλαμβάνεται πάντως στην κατάσταση των προς έλεγχο ορθοπεδικών από την ΥΠΕΕ, που αφορά και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι με τις οικογένειές τους «φιλοξενήθηκαν» από την Depuy σε διάφορους εξωτικούς προορισμούς. Οι καταχωρίσεις των δαπανών σε ύψος πολλών χιλιάδων δεκάδων ευρώ βρέθηκαν με την ένδειξη Depuy σε παραστατικά ταξιδιωτικών γραφείων, που είχαν αναλάβει να οργανώσουν τις «εξορμήσεις» των ορθοπεδικών.
Η ποινική διάσταση της υπόθεσης πάντως δεν είναι το κρισιμότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που διενεργούν την έρευνα. Μία σειρά φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου κινδυνεύουν να παραγραφούν από τα χρόνια μάλιστα που το «μαύρο χρήμα» σε ορθοπεδικούς προσέγγιζε στο 30% της αξίας των υλικών, που εισάγονταν και χρησιμοποιούνταν στα νοσοκομεία. «Κινδυνεύουμε να παραπέμψουμε ανθρώπους στα ακροατήρια που στο τέλος ίσως να μην πληρώσουν το Δημόσιο», είπε στην «Κ» υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει λεπτομέρειες της έρευνας και επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
Το κράτος θα μπορούσε με μια τροπολογία του νόμου για τα φορολογικά δικαστήρια να καταλογίσει τα χρήματα των λογαριασμών που δεν έχουν φορολογηθεί με την ανώτατη κλίμακα -αφού ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ τον χρόνο- και στη συνέχεια να αφήσει τους υπόπτους να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, αφού πρώτα όμως καταβάλλουν το 25% του περιεχομένου των λογαριασμών που βρέθηκαν στις τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται, μόνο για τη «λίστα» της Depuy, στα 10 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι από τους υπόπτους ορθοπεδικούς που έχουν κληθεί από την εφέτη-ανακρίτρια κ. Αννα Ζαΐρη, πάντως, έχουν αμφισβητήσει τα ευρήματα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Ετσι χειρουργός με θητεία στο πανεπιστήμιο, που εκλήθη από την ανακρίτρια, παρουσίασε πόρισμα ελεγκτικής εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο πολλές χρηματορροές δικαιολογούνται απόλυτα από τα εισοδήματά του.
Επεκτείνεται η έρευνα
Εν τω μεταξύ, η έρευνα της ΥΠΕΕ και της Εισαγγελίας για την παράνομη συνταγογράφηση επεκτείνεται, καθώς ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παράγγειλε στην ΥΠΕΕ -με βάση καταγγελία του κ. Ανδ. Βγενόπουλου- να εξετασθεί το σύνολο της συνταγογράφησης ΕΣΥ και ταμείων. Για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή των υπηρεσιών του ΕΟΦ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Υπόθεση υπερτιμολογήσεων της Depuy
Του Τασου Τελλογλου
Στη «διασύνδεση» έξι ιατρών ορθοπεδικής με τις υπερτιμολογήσεις της θυγατρικής εταιρείας της Johnson & Johnson, Depuy, προσανατολίζεται η Εισαγγελία Αθηνών ύστερα από σχετική ανάλυση των λογαριασμών των γιατρών που ολοκληρώθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στην κορυφή της «λίστας των έξι», από τους 22 συνολικά χειρουργούς, λογαριασμούς των οποίων εξέτασε το ΣΔΟΕ, συγκαταλέγεται πανεπιστημιακός χειρουργός από τη Θεσσαλονίκη, με συνολικό «τζίρο» σε προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας που ξεπερνάει το 1,2 εκατ. ευρώ για το 2004, ενώ το 2003 ο ίδιος είχε κάνει «τζίρο» 1,552 εκατ. ευρώ «για πλήρη σειρά προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας» όπως αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που από τη δικογραφία του Λονδίνου περιήλθαν στη διάθεση της «Κ».
Ιστορικό
Την άνοιξη του 2010 ο Τζον Ντούγκαλ, στέλεχος της ευρωπαϊκής Depuy, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους από δικαστήριο του Λονδίνου, για «μίζες» σε Ελληνες ορθοπεδικούς ύψους 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αθροιστικά επιμερίζεται στους έξι ορθοπεδικούς από την ανάλυση της κίνησης των λογαριασμών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύνδεση του ποσού που αδικαιολόγητα βρέθηκε σε αυτούς, με κίνηση ποσών από τις εταιρείες των αδελφών «Κ» που εκπροσωπούσαν την Depuy κατά το επίμαχο διάστημα στην Ελλάδα.
Οι καταβολές σε «μετρητά» δεν είναι ο μόνος «δεσμός» των έξι ορθοπεδικών με το δίκτυο των εταιρειών που φέρονται να προωθούσαν, «λαδώνοντας» για λογαριασμό της Depuy, τα ορθοπεδικά προϊόντα στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένοι γιατροί λαμβάνουν επίσης μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βιέννη, τον Ιούνιο του 2002, ενώ ένα τιμολόγιο 10.000 ευρώ πληρώνεται απο μία εταιρεία, με την εξωτική ονομασία Kuma Trading Ltd, που διατηρεί λογαριασμό στην Bank of New York, στην εταιρεία των αδελφών «Κ» σε υποκατάστημα της Eurobank στο Λονδίνο.
Ο λογαριασμός
Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει και ένας λογαριασμός στα νησιά Μαν, που διατηρούνταν στην Τράπεζα Barclays, όπου μόνο σε ένα 20ήμερο του 1999 διακινούνται συνολικά 900.000 δολάρια προς την εταιρεία των αδελφών «Κ» Madisson Management Ltd. Η εν λόγω εταιρεία θεωρείται από τη βρετανική κατηγορούσα αρχή στην υπόθεση Ντούγκαλ, δηλαδή από το «Γραφείο Εγκλημάτων Βαριάς Απάτης» (Serious Fraud Office), η αφετηρία στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος».
Ο ίδιος ο Τζον Ντούγκαλ είχε πει στη δίκη του ότι είχε πιέσει τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες με διεθνή παρουσία να διακόψουν τις παράνομες πληρωμές σε γιατρούς στην Ελλάδα το 2004, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τις πείσει. Ο Ντούγκαλ είχε αποκαλύψει ένα σύστημα, που αργά αλλά σταθερά μετά το 2000, ξέφευγε από τον έλεγχο των εταιρειών, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς ο ανταγωνισμός οδηγούσε τα ποσοστά για τις παράνομες πληρωμές στα ύψη και συγκεκριμένα από το 20% της αξίας των υλικών, στο 25% και από εκεί το 2003-2004 κοντά στο 30%!
Οι πρακτικές αυτές έγιναν γνωστές από την ίδια την Johnson & Johnson και εκτός από την Ελλάδα αφορούσαν και την πολωνική αγορά των ορθοπεδικών υλικών. Για τις παραβιάσεις αυτές της αμερικανικής νομοθεσίας η θυγατρική εταιρεία τιμωρήθηκε με ένα ποσό της τάξης των 85 εκατ. δολαρίων και με την υποχρέωση να απέχει από παρόμοιες πρακτικές.
Τον Νοέμβριο αντιπροσωπείες της εισαγγελίας και του ΣΔΟΕ συναντήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας με συναδέλφους τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από όπου ξεκίνησαν οι έρευνες. Τα σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί στην Εισαγγελία Εφετών από τις αρχές του 2009 και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είχε ζητήσει επίσπευση των ερευνών της σχετικής υπόθεσης.
Δ. Κουναλάκης:
Αλήθεια πόσοι γνωρίζετε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρεώνουν 1500 ευρώ το stent στα ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία χρεώνουν 5000 ευρώ το stent.
Και πείτε μου τώρα, ποιοι πρέπει να ακολουθήσουν.....
tsoukase:
Τα λέφτα και τα ονόματα έχουν κάνει ήδη φτερά. Βρίσκονται σε βάθος 15 offshore εταιρειών και δεν γυρίζουν πίσω. Εχουν ήδη μετατραπεί σε βίλες, φερράρι και ότι άλλο επιθυμεί ο κύριος ορθοπεδικός. Να δούμε τι θα κάνουμε απόδω και πέρα. Αφήστε το κυνήγι στα νησιά Μαν γιατί θα σας πιάσει Αμάν.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση