Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

«Ανοίχθηκαν» λογαριασμοί 15 γιατρών νοσοκομείων

<< < (2/2)

mandreou:
Από zougla.gr

Στο σκαμνί οι πρώτοι γιατροί για υπερτιμολογήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 17:52



Έξι γιατροί μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας διώκονται από την Δικαιοσύνη αφού φέρονται ότι «λαδώνονταν» από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών De Puy (θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας «Johnson & Johnson» με έδρα τη Βρετανία) για να προωθούν τα προϊόντα της εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 κατέληξε, ήδη, στα πρώτα ονόματα των έξι γιατρών που κατηγορούνται ως αποδέκτες μιζών για να προωθούν το συγκεκριμένο ορθοπεδικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών ζητείται ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί για άλλους γιατρούς καθώς και για στελέχη της εταιρείας που επίσης εμπλέκονται.

Τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατάχθηκε με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποκαλυπτικά προκειμένου να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε βάρος των έξι γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη Βρετανία όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στη De Puy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για «προμήθειες» ελλήνων γιατρών σε κρατικά νοσοκομεία που προωθούσαν τα προϊόντα της.

Η εκτίμηση των αρχών είναι πως η μίζα στην Ελλάδα για κάθε γιατρό έφτανε στο 30% της αξίας του ορθοπεδικού υλικού που προωθούσε. Παράλληλα υπήρχε και αντίστοιχη υπερτιμολόγηση του είδους κατά 30% με την οποία επιβαρύνονταν τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα χρήματα που έμπαιναν στις τσέπες των γιατρών, κυρίως χειρούργων ορθοπεδικών ήταν παρά πολλά καθώς η τιμή των μοσχευμάτων στη Ελλάδα είναι πολύ υψηλή και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 70.000 ευρώ για επέμβαση π.χ. στη σπονδυλική στήλη.

EzeΤΡΟΛ:
Kαλό είναι να μαθευτούν τα ονόματα των 6, για τον απλούστατο λόγο ότι τώρα θεωρούνται εξαιτίας τους ύποπτοι πρακτικά όλοι οι ορθοπεδικοί το ΕΣΥ.

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δικαστική εμπλοκή με τις μίζες για τα ορθοπεδικά της Depuy

Του Τασου Tελλογλου

H υπόθεση προμηνυόταν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στην πρώτη δικαστική αποτίμηση της σχέσης μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας προμήθειας ιατροτεχνολογικού υλικού με τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η απόφαση του Λονδίνου για τον Βρετανό υπήκοο, που έδινε εντολή για «προμήθειες» στους γιατρούς πριν από 16 μήνες, ήταν καταδικαστική, οι αποφάσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μητρική εταιρεία Johnson & Johnson επίσης. Τα στοιχεία, που είχαν παραδοθεί στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής στο Εφετείο Αθηνών, χαρακτηρίζονταν συντριπτικά, και η «δουλειά» του ΣΔΟΕ από τις αρχές του 2010 για την ανάλυση των χρηματοροών, επίσης, κρινόταν από την εισαγγελία επαρκής.

Κι όμως οι δικαστές του Γ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Κωνσταντίνα Χαλικιά, Κωνσταντίνος Δεμέστιχας και Νικόλαος Αντωνόπουλος, που βρέθηκαν στην έδρα για να δικάσουν τον ορθοπεδικό Π.Σ., τον πρώτο από τους συνολικά 21, που κατηγορούνται ότι ελάμβαναν «δώρα», στις 26 Ιουλίου 2011, βρέθηκαν μπροστά σε άλυτα προβλήματα εξαιτίας της πλημμελούς ανακριτικής έρευνας και αναγκάστηκαν -για να μη θέσουν στο αρχείο μία υπόθεση που από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε χαρακτηριστεί σημαντική υπόθεση διαφθοράς- να αναβάλουν τη δίκη ζητώντας την προσκόμιση επιπλέον «κρεισσόνων» αποδείξεων, που έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από την ανάκριση. Ο γιατρός κατηγορείται ότι έλαβε από την εταιρεία Depuy για 15 χειρουργικές επεμβάσεις, που πραγματοποίησε από τις 10-5-2006 έως τις 7-7-2008, το 20% της αξίας των υλικών που χρησιμοποιούσε σε κάθε επέμβαση, ήτοι 1.267 ευρώ σε συνολική αξία υλικού 6.338 ευρώ.

Ούτε βιβλία ούτε μάρτυρες

Κατ’ αρχήν στα έγγραφα των ξένων αρχών φαίνεται ότι η πρακτική αυτή ακολουθείτο από τον Ελληνα εκπρόσωπο της Depuy και την εταιρεία του Medec έως το 2004, αφού στη συνέχεια οι σχέσεις των δύο πλευρών διερράγησαν, επειδή οι Αμερικανοί υποπτεύονταν ότι ο Ελληνας αντιπρόσωπός τους «έβαζε στην τσέπη του χρήματα», τα οποία χρέωνε ως... χρηματισμούς ιατρών. Η πρώτη επέμβαση που «χρεώνει» το κατηγορητήριο στον ορθοπεδικό Π.Σ. έγινε στις 31 Μαΐου του 2006, επειδή το νοσοκομείο του βεβαίωσε την εισαγγελέα ότι η συγκεκριμένη επέμβαση έγινε με υλικό της Depuy. Ο διοικητής του νοσοκομείου είχε βεβαιώσει την εφέτη ανακρίτρια κ. Α. Ζαΐρη, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010, ότι σε μία σειρά χειρουργείων είχαν χρησιμοποιηθεί τα επίμαχα υλικά της εταιρείας, η οποία δωροδοκούσε. Φαίνεται όμως ότι ούτε τα βιβλία χειρουργείων ζητήθηκε να προσκομισθούν, ούτε μάρτυρες εξετάσθηκαν, άτομα τόσο από το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στις επεμβάσεις.

Mε νεότερο έγγραφό του, ωστόσο, ο διοικητής του ίδιου νοσοκομείου παραδέχεται ότι τέτοια υλικά χρησιμοποιούνταν έως το 2004 και ο ίδιος «ενδιάμεσος» μετά τη χρονιά αυτή τροφοδοτούσε με υλικά άλλων εταιρειών, τις οποίες εκπροσωπούσε, το «Αττικόν». Τα προϊόντα της Depuy που χρησιμοποιούσε ήταν «γενικής φύσεως χειρουργικά εργαλεία» και όχι αναλώσιμα, όπως ράμματα, μαχαιρίδια, γάντια τα οποία φυλάσσονται ως παρακαταθήκη σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι του κατηγορουμένου ορθοπεδικού απέδειξαν ότι σε δύο από τις 15 επεμβάσεις ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει μέρος, διότι τη μία φορά ήταν Πάσχα (8/4/2007), ενώ την άλλη (10/7/2008) το χειρουργείο δεν έγινε.

Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2011, όπως συνέβη με μία ακόμα δίκη ορθοπεδικού στην Αθήνα, η οποία δεν άρχισε καν. Αντίθετα σε μία περίπτωση στην Πάτρα η ανάκριση συνεχίζεται. Ποινικά η υπόθεση έχει μικρή αξία, καθώς η τιμή των εμφυτεύσιμων υλικών καθοριζόταν κεντρικά από το ελληνικό δημόσιο σε όφελος των εταιρειών. Αντίθετα, φορολογικά η υπόθεση έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η έρευνα του ΣΔΟΕ αναμένεται να καταλογίσει πρόστιμα 7-8 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Medec και Depuy για την έκδοση εικονικών τιμολογίων, μέσω των οποίων «νομιμοποιούνταν» οι καταβολές μιζών αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα από το 1999 έως το 2004.

Ας σημειωθεί ότι έως σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των Ελλήνων μεσαζόντων της Depuy και των συνεργατών τους.

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Τα χρήματα που φέρονται να εισέπραξαν παράνομα από προμήθειες ορθοπεδικού υλικού θα κληθούν να επιστρέψουν γιατροί και προμηθεύτριες εταιρείες που εμπλέκονται σε υπόθεση με υλικά στο Νοσοκομείο της Έδεσσας.



Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 6 χρόνια για να ασχοληθούν με την υπόθεση οι αρμόδιες αρχές καθώς παρά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο, το πόρισμα δεν είχε παραδοθεί ακόμη στις εισαγγελικές αρχές για να παρέμβει και το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων.

Το πόρισμα εστάλη τελικώς στο εισαγγελέα και οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να γυρίσουν πίσω το ...μετρητό.

'Όπως δήλωσε ο διοικητής της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Άρης Μουσιώνης: “Η προσπάθειά μας, δεν περατώνεται με την αποστολή των ευρημάτων στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή της Έδεσσας και της Πειθαρχική παραπομπή των εμπλεκόμενων νοσοκομειακών στελεχών. Αντίθετα θα αναζητηθούν οι αστικές ευθύνες του συνόλου των εταιρειών και των νοσοκομειακών στελεχών, ώστε σε άμεσο χρόνο να επιστραφεί το σύνολο της οικονομικής ζημίας που ανέρχεται σε 1.800.000 €.”

Ο κ.Μουσιώνης αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης: “ Σε ελάχιστους μήνες καταγράφηκαν οι αποκλίσεις από τα νόμιμα, επιμετρήθηκε η οικονομική βλάβη του νοσοκομείου που ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ, εκτιμήθηκε αυτή ανά στέλεχος και εταιρεία και εκπονήθηκαν προτάσεις που αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, μεσούσης της έρευνας, έληξε η θητεία του επικεφαλής της ομάδας ελέγχου, Επιθεωρητή κ. Βλάχου Αθανάσιου, με αποτέλεσμα να έχουμε αδυναμία να την διακινήσουμε νόμιμα.
5. Παλιότερες έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση, διήρκησαν για πολλά χρόνια, περιέχοντας όλα τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, η ατολμία, η ανικανότητα και η ασυνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης, ανέπτυξαν υπάλληλες δυναμικές σε υπερκείμενα συμφέροντα που τις περιθωριοποιούσαν”.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση