ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ!

(1/2) > >>

ΔΗΜΗΤΡΗΣ:
Καλημέρα και συγχαρητήρια για την καινούρια προσπάθεια είμαι καινούριος στο forum και αν και δεν έχω κάνει κάποιο post τουλάχιστον όχι ακόμα, με τον καιρό θα λάβω μέρος στις συζητήσεις . Για αρχή θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την βιβλιογραφία που θα πρέπει να έχω. Ξεκινάω Γενική Ιατρική στο Νοσοκομείο Χανίων τον επόμενο μήνα με τι προτείνεται να ξεκινήσω το διάβασμα μου?


Ευχαριστώ!

Χάρης Μπασούκος:
Δημήτρη, κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξεκινήσεις με ένα καλό βιβλίο κλινικής σημειολογίας. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και στις εξετάσεις σου. Εγώ έμεινα πολύ ικανοποιημένος με το βιβλίο του Αραπάκη (φυσικά υπάρχουν και άλλα εξίσου καλά ή και καλύτερα).
Καλή αρχή.

deleteduser:
Current 2008 Medical diagnosis and treatment.
 Ετήσιο update.Δεν χρειάζεσαι κάτι άλλο σε βιβλίο(πέραν και του Αραπάκη).Τα υπόλοιπα internet.

kefalidisg:
   Έχοντας πολύ πρόσφατα τελειώσει την ειδικότητα θα ήθελα να σου δώσω κάποιες προσωπικές συμβουλές. Έτσι καταρχάς θα ξεκινήσω από τα πιο απλά:1) θα πρέπει κατά την διάρκεια της εκπαιδευσής σου στα επιμέρους τμήματα να βάζεις τα δυνατά σου να πάρεις όσα μπορείς από την καθημερινή ρουτίνα της κάθε κλινικής και αν καταφέρεις να την βαρεθείς τότε θα μπορείς να πεις ότι κάτι κέρδισες. 2)Προσπάθησε όσο μπορείς να παρακολουθείς τα ΕΙ και τα ΤΕΠ  της εκάστοτε κλινικής γιατί εκεί θα πάρεις αρκετά από αυτά που θα χρειαστείς και θα πρωτοεφαρμόσεις στο 10μηνο του ΚΥ(είναι και το πιο σημαντικό μέρος της εκπεδευσής μας). 3) Τίποτα μην θεωρήσεις ότι είναι αχρείαστο, ποτέ  δεν ξέρεις τι θα σου χρειαστεί, όλα έχουν την αξία τους. 4)Κατάφερε να συνεργαστείς με τους  συναδέρφους των άλλων ειδικοτήτων και αν αυτοί σε υποτιμήσουν δείξε με την δουλειά σου ότι αξίζεις΄ μην αισθανθείς ούτε στιγμή ότι είσαι κατώτερος, απλώς η θέση σου δεν είναι στο νοσοκομείο και αυτό πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Πολλές φορές πρέπει να δουλέψεις περισσότερο από τους άλλους για να κερδίσεις την θέση σου, αυτό δες το ως κάτι θετικό.
 Όσον αφορά τα βιβλία τώρα συμφωνώ με τους συναδέρφους παραπάνω. Εγώ για τις εξετάσεις διάβασα Murtagh, Sloan,Current 2008 Medical diagnosis and treatment,  Current Practice Guidelines in Primary Care 2007(ξεκίνησα από την Ελληνική έκδοση μόνο που αυτή ήταν κάπως παλιά-2001) Αραπάκη, κάποια πράγματα από το Merk Manual και φυσικά από το internet updates σε διάφορα θέματα όπως υπέρταση, άσθμα, ΧΑΠ κ.α.









Argirios Argiriou:
Στην αρχή της θητείας σου σε κάθε κλινική κάνε ένα κατάλογο με γνώσεις και δεξιότητες που θεωρείς ότι πρέπει να μάθεις από εκεί για να ανταπεξέλθεις στο μέλλον στις υποχρεώσεις σου σαν Γενικός Ιατρός.
Σε αυτό θα σε βοηθήσει και το log-book το οποίο έχει καταρτίσει η ΕΛΕΓΕΙΑ και μπορείς να το βρείς στη διεύθυνση  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φρόντισε μετά να μάθεις αυτά τα πράγματα που σημείωσες στον προαναφερόμενο κατάλογο, κατ άρχην με θεωρητικό τρόπο (μέσω διαβάσματος) αλλά κυρίως μέσω της κλινικής πράξης.
Αγόρασε πριν ξεκινήσεις στην κλινική ένα ντοσιέ ειδικά για το γνωστικό αντικείμενο αυτής της κλινικής και βάζε εκεί σχετικά ιατρικά κείμενα που έχεις βρεί ή, ακόμη καλύτερα, σχετικές σημειώσεις που έχεις γράψει ο ίδιος.
Προσπάθησε επίσης ξεκινώντας σε μια κλινική να βρείς κάποιον ειδικευμένο Ιατρό της κλινικής που να νιώθεις ότι τον εμπιστεύεσαι για τις γνώσεις του και ταιριάζεις μαζί του σαν χαρακτήρας και κάνε τον συμπαραστάτη στην προσπάθειά σου. Μη ντρέπεσαι να ρωτάς. Έχε στην τσέπη της Ιατρικής σου ρόμπας ένα μπλοκάκι και ένα στυλό και σημείωνε ερωτήσεις που ανακύπτουν κατά την διάρκεια της κλινικής σου ημέρας ώστε να ψάξεις για τις απαντήσεις το γρηγορότερο δυνατό. Μην αρκείσαι πάντως στις απαντήσεις που σου δίνουν οι ”ειδικοί ” της κλινικής. Ψάξε και μόνος σου στο διαδίκτυο. Συνήθισε να διαβάζεις ιατρικά κείμενα στα Αγγλικά και γράψου συνδρομητής σε κάποιο μεγάλο ιατρικό περιοδικό Γενικής Ιατρικής π.χ. στο British Medical Journal (BMJ). Προσπάθησε επίσης κάποιους μήνες της εκπαίδευσης σου να τους κάνεις σε κάποια χώρα που να έχει πιο αναπτυγμένη Γενική Ιατρική από ότι η Ελλάδα. Σίγουρα θα πάρεις πολλά και από αυτή την εμπειρία.
Δες τέλος την εκπαίδευσή σου στην Γενική Ιατρική όχι σαν μια αγγαρία αλλά σαν κάτι που μπορεί να πλουτίσει τον πνευματικό σου κόσμο.
Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο επάγγελμα από του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού μέσα από το οποίο να βλέπει κανείς με καλύτερο τρόπο την βιολογική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση